możę jakoś ekstremalnie wysoko tniesz ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Seas 27TFF czy Vifa DX25TG-05-04
Collapse
X
-
Shiver, rozumiem że masz tą parkę głosników i słuchaleś , tak jak ja , parunastu wariantów zwrotnic i właśnie dlatego się wypowiadasz na temat jak ciąć te głośniki, prawda ?
Bo póki co to mamy - jedną z wersji zwrot Irka + mój gust vs jakaś zwrota 12db/oct + gust kogoś innego, oraz Ciebie który mówi że głośnik jest źle ucięty...
Widzisz jakiś sens takiej rozmowy ? Bo ja żadnego.
Skomentuj
-
Nie nie miałem nigdy tego głośnika w ręce, i raczej nie zamierzam mieć. Jednak skoro głosnik wysokotonowy gra ostro przy niższym cięciu to najczęściej to cięcie nie jest już najlepszym wyborem dla niego, bo w ten sposób objawia sie zbyt mocne obciążenie głośnika wysokotonowego. Tak więc nie mów że jest to totalnie bez sensu skoro tak nie jest...
Skomentuj
-
Bez sensu są teoretyczne rozważania na temat czegoś czego nie doświadczyło się samemu , a jedynie wnioskuje się na podstawie dwóch zupełnie nie obiektywnych opinii będących daleko od siebie na płaszczyźnie rozważań tak subiektywnych jakimi są właśnie sprawy odsłuchowe, szczególnie że jedna z opinii pozbawiona jest konkretów. Bo może Rfck, ma je tak samo ucięte jak ja, tylko nie zdaje sobie z tego sprawy i co wtedy ?
Dobra , koniec offtopa.
Skomentuj
-
Shiver ma racje, zbyt niska f filtracji powoduje dodatkowe zniekształcenia.
Ludzie często nisko "tną" bo zwykle tylko tam udaje im sie jakimś cudem zgrać faze czego nie potrafią zrobić przy filtracji wyższej o ten 1-1,5kHz bo to wymaga wiekszych zabiegów z filtrami.
Niektóre prawdy są uniwersalne i nie trzeba ich sprawdzać na własnej skórze.
Nie róbmy z tego ushera jakiegoś kolejnego cudu techniki tylko dlatego że akurat jest najtańszy z oferty i jakoś sobie tam pogrywa pewnie nienajgożej. To zaczyna być męczące.
Skomentuj
-
Dokopałem się aż tutaj
Też zastanawiam się tak jak w temacie m.in. miedzy tym seasem a vifą (która to teraz nazywa się DX25TG-09-04)
A dokładnie szukam kopułki do 120zł przeglądając aktualny cennik seasów w polink
http://www.polink.com.pl/
Proszę o poradę który wysoko tonowy z seasów do 120zł zagra szczegółowo, nie ostro, nie męcząc uszu a przy tym możliwie dynamicznie(z życiem), planowo filtrowany zaczynając od min.2khz (chyba 12db/o) Jest tam ich tyle że nie wiem co wybrać a nie chcę trafić na jakiegoś ostrego, krzykliwego, "piaszczystego".....
Oczywiście rozważę także Vifki, Ushery, i inne trzymając się budżetu (240zł) jednak reflektował bym seas`y (choćby ze względu na przesyłkę w polinku)
Myślę ze po półtora roku "coś już się ruszyło"....będzie więcej trafnych odpowiedzi związanych z tematem a także moim pytaniem.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Nie, budżet nie może być zwiększony (miała być tania kopułka w sensie za okł. 100zł ale przyjąłem 20zł tolerancji i na tym już się zatrzymajmy... musi mi jeszcze zostać na zwrotnice)
Chcę to napędzać symkiem , lub uniampem lub w późniejszym terminie (jak jeszcze u mnie kolumny będą to) lampą albo hybrydą(tak że wiesz... :razz: )
Tak, zwrotnice wykonam sam... JIG, zmagania praktyczne , uszy...
Do jakiej muzyki? hmmm Ciężko tu się wypowiedzieć ale na pewno nie do ostrego rocka,metalu itp. a jeśli ich przeciwieństwem jest "spokój" to do spokojnej...
może podam kilka przykładów:
Rihanna, Celine Dion, Guns n Roses, Mariah Carey, Katie Melua itp. (choć w sumie najwięcej słucham HOUSE....) Filmy w stereo ...Ważne żeby wysokotonowy nie był krzykliwy, bez wyżyłowanych syków, pisków... bez piasku itp...
Połączę go z albo Tonsil GDN 20/35/1 albo Vifa C13WG-08-08 albo 13cm Philipsy (nie wiem nie mierzyłem ich jeszcze) zależy do czego przypasuje.... :smile:
[do 2-way`a filtr od min. 2khz]
Ahhhhh pharoh wymęczyłeś mnie
Skomentuj
-
Panowie, potrzebuję komplet tanich wysokotonowych głośników do budżetowego grania. Zastanawiałem sie między Seas 27TFF (108zł) a Wavecor TW030WA08 lub TW030WA07 (113zł). Który z nich lepszy? Chodzi o jakość dźwięku. Wawecory można niżej ciąć (1.5k a seas 2k) ale to nie problem bo podział byłby gdzieś na 2.5-3k
Skomentuj
-
do wysokiego cięcia to raczej bez ferogluta :)
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaJak to gra?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postatylko chyba nic tytanowego w cenie do 150zł nie znajdę :(
http://audiotransducers.com/pl/poniz...e19vtt-04.html
http://audiotransducers.com/pl/poniz...e25vtt-04.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaSentymentu? Jak to gra? Którą wersję: z ferro czy bez ferrofluidu?
Zrobiły na mnie duże wrażenie
Po długim porównaniu ff i bez ff wybrałabym te z ffJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj