Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiast Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamiast Speaker Workshop

Witam. Niedawno znalazłem stronę http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/ jest tam program do pomiarów, budowa jiga oraz instrukcje obsługi, jak sądzicie warte to jest zachodu, osiągnę dokładniejsze wyniki niż z SW?

Dokładniejsze tzn?
    Głównie pomiary w SW zależą od warunków samego pomairu więc może najpierw tym się zajmij, jak dobrze zaadoptujesz pomieszczenie pomiarowe to wyniki są zadowalające.

Skomentuj

Od 2 lat robię pomiary SW, wydaje mi się że już dobrze opanowałem program, ale niedawno postanowiłem zrobić nową konstrukcję na głośnikach X ze zwrotnicą Y zaprojektowaną przez osobę, która podobno jest w tym dobra, zwrotnica zaprojektowana w komercyjnym programie, niestety mi nie udało się stworzyć tak dobrej zwrotnicy. Zastanawiam się w czym leży problem, niedokładny program, źle wykonane pomiary, brak wiedzy czy coś z moim uchem nie tak? Jeśli program jest dokładny, pomiary poprawnie wykonane, wydaje mi się że podstawową wiedzę do projektowania zwrotnic mam, słuch niezły bo często potrafię wychwycić głośnik w przeciwfazie, to co może być nie tak?

Skomentuj

Co znaczy lepsza zwrotnica dla Ciebie? W końcu program jest nie projektuje tylko pozwala symulować. Tak BTW to Arta nie jest bezpłatna, więc nie do końca można ją porównywać do SW. Co do SW to zgrubsza jest wystarczający, trochę brakuje lepszego pomiaru harmonicznych, ale całą resztę da się zrobić, symulator filtrów jest praktycznie bezbłędny.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
          trochę brakuje lepszego pomiaru harmonicznych
          To da sie mierzyć jakies harmoniczne ? chetnie sie dowiem jak .,,

Skomentuj

Rfck, to co jest jest bardzo słabo opisane w helpie, nikt chyba tego nie wykorzystywał, bo nawet na forum SW cisza, a to co mi wychodziło nie za bardzo ma się do innych pomiarów w necie no i jest bardzo czasochłonne, już prędzej można spróbować w RMAA, który ma tryb pomiaru kolumn i możliwość zmierzenia osobno 2giej i 3ciej harmonicznej, tylko nie mogę go ostatnio skalibrować z moim audigy, a wbudowana karta się nie bardzo nadaje. Generalnie ludzie pomijają pomiar zniekształceń, a przecież bez tego nie da się zaprojektować dobrej zwrotnicy, no chyba, że przez przypadek.

Skomentuj

No nie do konca , są harmoniczne ktore glosnik generuje bez względu na zwrotkę, zwrotka w pewien sposob moze je zmniejszyć poprostu odcinając pasmo gdzie glosnik juz generuje zbyt duze harmoniczne. Na stronei zaph chyba były pomiary harmonicznych 2 i 3 .

Skomentuj

Zawsze jakies generuje w zależności od wymuszenia, ale chodzi o to, żeby nie grał w paśmie, w którym generuje za dużo, a dokąd tego nie zmierzymy możemy polegać tylko na własnym słuchu, który w pierwszej chwili dobrze reaguje na wysoki poziom harmonicznych.

Skomentuj

Do pomiarów harmonicznych można wykorzystać hobby boxa. Kreśli bardzo fajne wykresy 2 i 3 harmonicznej. RMAA jest zbyt kłopotliwy w dostrojeniu zeby sie udało do dobrze zrtobić w systemie głosnik-mikrofon.

Co do projektowania zwrotnic SW jest tylko narzedziem a symulator filtru w nim zawarty jest bezblędny. Wszystko zalezy od konstruktora zwrotnicy.

SW ma jeden bład związany z pomiarem fazy. Nawet po wnieniesiu poprawki delay i teoretycznym uzyskaniu poprawnego przebiegu fazy na wykresie, zaprojektowana na tej podstawie zwrotnica zwykle ma błedy fazowe które widać po pomiarze całosci lub powtórnej symulacji na pomiarach bez poprawki poaratetrem delay. W każdym razie mi sie nie udało zrobić dobrej zwrotnicy na podstawie pomiarów z zastosowaniem delaya.

Skomentuj

Gdzieś czytałem że Delay praktycznie mozna pominąć bo i tak nie będzie prawidłowego przebiegu fazy co potwierdziłeś. Ale kontynuując czy to znaczy ze w sw nie da sie zrobic zwrotki o dobrym przebiegu fazowym ? przeciez przebieg fazowy w miejscu podzialu obrazuje nam sumaryczna charakterystyka z zastosowaniem filtrów.

Skomentuj

Nie musisz mierzyc fazy zeby widziec czy glosniki zgraly sie fazowo bo to widac po samych charakterystykach cisnienia. Jesli charki przecinaja sie przy -6dB a sumuja na 0dB to mamy idealna zgodnosc fazowa na podziale a przy okazji wiemy ze dobroc filtrow wynosi dokladnie Q=0,5 (linkwitz) jesli jest wyzsza to ponizej i powyzej podzialu jest lekkie zafolowanie ktoro jest i tak trudne do wykrycia wiec mozna je pominac.
                      Co innego to koherentnosc fazowa i tu raczej nikt nic nie wymysli bo to potrafi tylko Thiel.

Pomiary akustyczne sa obarczone dosc duzymi bledami bo nawet najlepszej klasy sprzet pomiarowy ma tolerancje +-1dB a jak sie kalibracja zejdzie do +-0,5dB to konieczne bede coroczne korekcje/wzorowania. W domowych warunkach kazda zmiana miejsca pomiaru skutkuje pewnymi zmianami w charakterystykach dlatego zazwyczaj projektuje sie kilka wariantow zwrotnicy z akceptowalnymi wynikami pomiarow a potem w drodze odsluchow wybiera sie najlepsza albo najtansza zaleznie od preferencji.
                      Najgorsze jest to ze w warunkach domowych nie ma mozliwosci dokladnych pomiarow w okolicy kilkuset hz wiec podzialy na tej czestotliwosci to po prostu loteria.

Skomentuj

Jeżeli funkcja delay jest przydatna to fajnie by było gdyby ktoś z dużym doświadczeniem w projektowaniu przedstawił np. w formie zrzutów ekranowych jak interpretować wyniki, ponieważ ja jak i pewnie wiele osób z forum ma z tym problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Najgorsze jest to ze w warunkach domowych nie ma mozliwosci dokladnych pomiarow w okolicy kilkuset hz wiec podzialy na tej czestotliwosci to po prostu loteria.
                          Czyli 3 drożne kolumienki na forum mają niedopracowane zwrotnice na basie ? bo tam wlasnie wychodzi podzial w 3 way ;-)

Zamieszczone przez tomekmo
                          Jeżeli funkcja delay jest przydatna to fajnie by było gdyby ktoś z dużym doświadczeniem w projektowaniu przedstawił np. w formie zrzutów ekranowych jak interpretować wyniki, ponieważ ja jak i pewnie wiele osób z forum ma z tym problem.
                          O ile sie nie mylę to w filmikach instruktażowych SW na forum jest mowa o tym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                            irek napisał/a

Czyli 3 drożne kolumienki na forum mają niedopracowane zwrotnice na basie ? bo tam wlasnie wychodzi podzial w 3 way
                            Jest to dość cieżko zrobić bo rozdzielczość pomiaru jest przy kilkuset Hz marna. Można kombinować pośrednio np z pomiarem nearfield z róznych odległości. Na onaxisz długą bramką też sporo widać, odbicia mozna wywalić wygładzeniem.

Skomentuj

można też w lecie wyjść z pomiarami na zewnątrz. Fajnie wychodzi tylko trzeba trafić na bezwietrzny dzień - bawiłem się tak kiedyś - lapek z kartą na usb coś takiego http://www.allegro.pl/item504978220_...nd_import.html + jig i mały wzmacniacz

Skomentuj

Witam ponownie. Nie chcę zakładać nowego tematu, mam natomiast problem z pomiarami bo nie wiem które z nich są wiarygodne. Może ktoś z forum odpowie na moje pytania.
                                Posiadam windows xp, kartę Audigy 1, oczywiście Speaker Workshop, Jig, preamp mikrofonowy oraz mikrofon na WM-61A.
                                1. Pierwszy pomiar wykonany po odinstalowaniu sterowników KX i upewnieniu się że zostały całkowicie usunięte z systemu (za pomocą Driver Cleaner). Na ich miejsce zainstalowałem orginalne sterowniki SB. Test w SW wygląda tak:

2. Zaprojektowałem zwrotnicę i w sumie zwrotnic głośnik wysokotonowy jest podłączony odwrotnie (plus do minusa).

3. Na kolejnym zdjęciu wysokotonowy w projekcie podłączony "plus do plusa, minus do minusa"

Może się wydawać że wszystko jest ok ale po przeinstalowaniu windowsa i ponownym zainstalowaniu orginalnych sterowników SB test wygląda następująco:

Projekt zwrotnicy dokładnie taki sam jak w pomiarach powyżej, warunki pomiaru zbliżone do poprzednich, głośnik wysokotonowy w projekcie podłączony odwrotnie (plus do minusa)-suma zwrotnic wygląda następująco:

I ta sama suma zwrotnic ale głośnik wysokotonowy w projekcie podłączony "plus do plusa"

Dodam jeszcze że polaryzacja głośników podczas obu pomiarów była jednakowa. Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem i zna przyczynę takich rozbieżności. Charakterystyki głośników w obu pomiarach były bardzo zbliżone, dlatego nie mogę zrozumieć skąd wzięły się takie nieprawidłowości. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Skomentuj

Mialem karte SB audigy i dziwie sie ze udalo Ci sie w ogole zrobic na niej pomiary, moja nawet nie nagrywala porządnie sinusoidy i moze u Ciebie dało się nagrać ale Audigy zrobila to poprostu inaczej i spartoliła fazę. Ktos mi mowil o tym ze WAZNE jest aby karta nagyrwala ze stałym opóźnieniem a moja audigy robiła wlasnie takie numery ze czasem nagrywalo sie po 8 ms a czasem po 10, sama reakcja karty dyskwalifikuje ja z pomiarów.
                                  U Ciebie wszystko wyglada ok podczas kalibracji, mysle jednak ze to jest to co napisalem wyzej, moze sie myle to ktos mnie poprawi :wink:

Skomentuj

Sprawdź jeszcze jak wyglądał pulse Response w obu przypadkach, a to o czym pisał Rfck możnaby sprawdzić robiąc kilka pomiarów onAxis pod rząd, najlepiej utwórz kilka driverów i pokaż wykresy razem z fazą w jednym oknie.

Skomentuj

To co napisał Rfck na temat karty ze stałym opóźnieniem może być prawdą bo to mogłoby wyjaśnić przyczynę różnych wyników pomiarów, chyba że przyczyną są sterowniki. Posiadam jeszcze kartę sb live 1024 ct4830, czy ktoś wykonywał na niej prawidłowo pomiary? Jeśli dziś mi się uda to zrobię pomiar jak podpowiada mkul

Skomentuj

Sprawdziłem u mnie mam na audigy SE ze sterownikami modującymi do Xi-Fi rozrzut 5 próbek poniżej 0.05ms i na wbudowanym ALC889 0.03ms. Tu możesz poczytać dyskusję z tym związaną: http://www.audua.com/forum/viewtopic...2cfb8f4fda2aec

Skomentuj

Czaruję...
                                        X