Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiast Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O widze ze masz jakieś cudowne sterowniki ;-) i różnice w odpowiedzi pomijalne.

Skomentuj

Zmieniłem kartę na SB live 1024 i znowu z polaryzacją głośników podczas projektowania zwrotnicy jest coś nie tak, charakterystyki są zbliżone do tych z Audigy 1, tylko impedancja głośników wyszła bardziej poszarpana, szczególnie pierwszy pik w b-r i pulse response był poszarpany, nie mogłem zlokalizować odbić, dopiero jak sample rate zwiększyłem z 44100 na 48000 wtedy uzyskałem wyraźne pulse response oraz czytelne odbicia. Teraz już nie wiem która karta z posiadanych przeze mnie nadaje się do pomiarów, czy może powinienem dać sobie z nimi spokój i kupić sb live 5.1? Chociaż wolałbym rozwiązać ten problem bez dodatkowych kosztów.

Podaję screen z testu

Suma zwrotnic- wysokotonowy podłączony w przeciwfazie (plus do minusa)

Suma zwrotnic - wysokotonowy podłączony "plus do plusa"

Skomentuj

Hmm no teraz symulacja zwrotnicy z wysokotonowym w przeciwfazie jest podobna do tej samej symulacji z pierwszego pomiaru na audigy 1. Nie spodziewałeś się chyba że będą identyczne?

Porób kilka razy pod rząd pomiary onaxis obu głośnikow. Pozatym nie pokazałeś nam pulse response jakie masz. moze cos z preampem nie tak a nie z kartą.

Nie wiem czy ktos to zauwazyl ale czasem SW poprostu odmawia wspołpracy i dopiero po reinstalacji windowsa zaczyna działać jak należy. Miałem tak dwukrotnie.

A tak od siebie poradze Ci od razu SB 5.1, ja sie tyle nawk*** z innymi kartami ze nie polecam CI przechodzic tego samego ;-).

Skomentuj

Zrzut pulse wykonane na Audigy przed przeinstalowaniem systemu

Zrzut pulse wykonane na Audigy po przeinstalowaniu systemu tu widać że pulse response jest odwrócony ale może to nie przeszkadza.

Puls response na sblive 1024, proszę nie zwracać uwagi na markery bo ustawiłem je w tych miejscach tylko do testów, przypominam że ustawiłem sample rate na 48000 bo przy 44100 wykres to seria odbić z niewielkim pulse response

Skomentuj

Pulse jest troche różne ze względu na to że pewnie miales troche różniące się od siebie odległości do pomiarów. Wszystko wyglada na dobre. Jak robiles reinstal systemu to pewnie wszystko bedzie działać poprawnie, zapomnij o pierwszej wersji pomiarow i zwrotki zrob pomiary upewniajac się że są powtarzalne potem zrob sobie projekt zwrotki.
            Następnie wylacz wszystko powtórz pomiary nie ruszając mikrofonu ani kolumny pomierz od nowa zrob ten sam schemat zwrotki i porównaj. Bedzie dobrze :lol:

Skomentuj

a masz jakieś cewki i kondensatory w domu?? jak tak to zmontuj z nich dowolną zwrotkę a potem porównaj wyniki symulacji z pomiarem faktycznie zaprojektowanej zwrotnicy. To ostateczna weryfikacja (zwrotka nie musi być oczywiście optymalna czy nawet poprawna ważne żebyś sprawdził czy charki zachowują się podobnie w symulacji i pomiarach)

Skomentuj

Mnie niepokoi tylko to że wychodzi odwrotna polaryzacja, natomiast w schemacie zwrotnicy w internecie oraz takiej samej sprzedawanej pod te głośniki na allegro nie ma odwróconej polaryzacji głośnika wysokotonowego, druga sprawa to taka, że przy każdym pomiarze w takim samym projekcie zwrotki przy odwrotnym lub nie podłączeniu głośnika wysokotonowego (zależnie od karty i sterowników) mam inny "dołek" na charakterystyce, wiem że mogła być inna odległość mikrofonu ale skoro suma wychodzi zbliżona na wszystkich wykresach to dlaczego przy odwrotnym połączeniu wysokotonowca "dół" ma zupełnie inny kształt? Wydaje mi się że podczas projektowania trzeba zwracać na "dołek" uwagę, wtedy możemy mieć większą pewność że faza jest poprawna.

Skomentuj

No masz coś nie tak z fazą w takim razie, pozatym nie wiem czy wiesz ale głośniki zamieszczone w różnych obudowach maja nieco zmienione charki.
                  Np. wysokotonówka w obudowie z podfrezowaniem ma nieco inną charkę niz wysokotonówka bez frezu, podobnie z jej umiejscowieniem oraz szerokoscią i wysokością całej kolumny( przedniej scianki).

Skomentuj

tomekmo, zamiast się zastanawiać nadmiernie i kombinować zrób przede wszystkim kilka razy z rzędu pomiar PulseResponse (kompletnie nic nie dotykając poza LMB ). Jeśli będzie Ci się przesuwać punkt rozpoczęcia piku to znaczy, że albo stery są do d*** albo karta. Mam Live'a SB0100 i pod Vista za każdym pomiarem PR zmieniał się czas od zera do pierwszego piku w zakresie ponad 15ms ! Pod XP jest OK.
                    Zawsze możesz jeszcze poszperać w necie i zainstalować jakieś referencyjne stery do tej karty którą posiadasz, tylko testuj koniecznie PulseResponse kilka razy pod rząd (3-5 razy).

Skomentuj

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieję że teraz będzie dobrze, kupiłem na allegro sb0100 i z nią pokombinuję. O wnioskach napiszę później.

[ Dodano: 2009-01-05, 23:11 ]
                      Jeszcze raz zawrócę Wam głowę. Włączyłem kalibrację na Audigy 1 , pomiar rezystora 8 ohm był powtarzalny, tylko rezystancja się zmieniała. Kilka razy zmierzyłem puls response i mieliście rację, zmienia się nieznacznie jego położenie co kilka (3-4 pomiar). Nie znam się tak dobrze na elektronice ale wydaje mi się że może to mieć związek ze zmiennym oporem systemu pomiarowego (lub samej karty). Chyba dlatego faza przy każdym pomiarze wychodzi inna. Ch-ki są dobre ale właśnie faza w pomiarach jest zmienna. Na SB live 1024 tego typu testów nie robiłem bo już wcześniej tragicznie wychodził pomiar impedancji głośników, więc z tą kartą sobie odpuszczam. Czekam na zamówioną sb 0100, która podobno jest idealna do pomiarów i mam nadzieję że już błędów nie będzie, dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Witam wszystkich to mój pierwszy post.
                        Też mam problem z SW dlatego dołączam się do postu. Zrobiłem sobie kolumienki dwudrożne na GDN16/50/6 i SC10N w/g zwrotnicy Pawła S. 22 litry w wąskiej obudowie BR. Ponieważ nie byłem zadowolony z odsłuchu to zacząłem zgłębiać SW.
                        Karta SB Live5.1, przewód do pom. impedancji wykonałem w/g helpa. Ch-ki częstotliwościowe zrysowałem z katalogów, kalibracja zrobiona, pomiary przypadkowych rezystorów OK. Na początek przekonałem się, że WinISD nie nadaje się nawet do zgrubnego liczenia BR, bo machnełem się o kilka cm. Zrobiłem nowy BR i zdjąłem ch-kę impedancyjną z GDN i SC10. Wstawiłem filtry do symulatora i oniemiałem.
                        Dziura w środku spowodowana zbyt rozsuniętymi cięciami zwrotnicy i zwarciem akustycznym i rezonans 15k. Odwinełem cewkę na niskim (mam miernik indukcyjności), odwróciłem polaryzację wysokotonowego i dałem w szereg 4,7Ohm.
                        Nie jestem dobrze osłuchany, ale jest zdecydowanie lepiej, choć myślę, że dałoby się jeszcze coś poprawić. Co jest nie tak z tymi pomiarami, bo przecież zwrota nie może być tak skopana?

SC10N (pomiar powtarzałem kilka razy

GDN w obudowie BR

zwrotnica oryginalnie

i ch-ka

i po wstępnych zmianach

No i co schrzaniłem? Oczywiście wpisałem parametry głośników (te co były), pilnowałem jednostek.

Skomentuj

ty z podłączoną zwrotnicą to mierzyłeś czy co ?

Skomentuj

Pomiary impendancji schrzanione dokumentnie,miałeś chyba pierwszy przełącznik w dolnej pozycji.Takimi wpisywanymi symulacjami się nie sugeruj,nie wnoszą one przebiegu fazowago który jest potrzebny do prawidłowego połączenia charakterystyk obu głośników.

Skomentuj

o i napisz też jak je wszystkie masz ustawione podczas róznych pomiarów.

Skomentuj

POPKI radzę się szczegółowo zapoznać z ustawieniami JIGa jak i również techniką wykonywania kalibracji i pomiarów.

http://www.audiomania.info/articles.php?id=13

http://www.audiomania.info/articles.php?id=9

Skomentuj

Przełączników nie pomyliłem, bo nie mam - robiłem przewód do pomiaru impedancji w/g helpa. Rezystory dobrze mierzy, poza tym woofer mierzyłem ręcznie ekstrema tj generator, 2 mierniki i szeregowo rezystor i było podobnie. Głośniki oczywiście mierzyłem bez zwrotnic, przy czym kopułkę kilka razy, bo wychodził podwójny rezonans. Dziś przeinstaluje stery i skalibruję i sprawdzę jeszcze raz. A może posiada ktoś pomiar rezystancji dla SC10N pod SW?

[ Dodano: 2009-01-09, 14:08 ]
                                  Czy mam rozumiec, że przesunięcia fazowe podawane przez SW są błędne?

Skomentuj

Impendancja napewno jest żle.A co do fazy to nie że SW żle ją interpretuje,wogóle jej niema.Żeby była to trzeba zrobić pomiar ONAXIS mikrofonem.
                                    Tak powinny wyglądać wykresy impendancji dla SC10n 8om i GDN16/50/6 4om:

Chodzi tu o wznoszącą się impendancję ku koncowi najwyższej oktawy.
                                    U Ciebie niestety jest opadająca niewiadomu czemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez popki
                                      Przełączników nie pomyliłem, bo nie mam
                                      masz JIGa?

Skomentuj

Dzięki, a masz może pliki frd, abym mógł zaimportować? Pamiętasz może pojemność obudowy dla której był pomiar gdn?

[ Dodano: 2009-01-09, 15:19 ]
                                        Zamieszczone przez El_liero
                                        Zamieszczone przez popki
                                        masz JIGa?
                                        Nie mam. Dla dwóch pomiarów trochę zbyteczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                                          Tak powinny wyglądać wykresy impendancji dla SC10n
                                          to ma być poprawny wykres?

[ Dodano: 2009-01-09, 15:31 ]
                                          Zamieszczone przez popki
                                          Zamieszczone przez El_liero
                                          Zamieszczone przez popki
                                          masz JIGa?
                                          Nie mam. Dla dwóch pomiarów trochę zbyteczny.

no to powodzenia.

http://audiomania.info/articles.php?id=41

poczytaj troche :evil:
                                          http://audiomania.info/articles.php

Skomentuj

Czaruję...
                                          X