Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mało basu, pokój 8 metrów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mało basu, pokój 8 metrów.

Witam.

Mam pokój jedynie 8 metrów, a w nim własnej roboty Space 86 (trochę kombinowania z tym było, i popełniłem błąd robiąc je na nowych głośnikach). Brakuje mi niższego basu, co chyba jest normą, w końcu to lipny GDN 20/40...

Ogólnie rzecz biorąc to wysokie tony jak dla mnie mogą być (gdwk 9/80,8), nie męczą, są delikatne, a brzmienie mi się podoba. Średnie: chyba można by było oczekiwać czegoś więcej... Ale mnie wystarcza ten ten sprzęt i jest łatwo napędzalny (nie trzeba nie wiadomo jak wielkiego pieca, żeby tym ruszyć, AT9100 w zupełności wystarcza). Jedynym wnerwiającym problemem jest wymieniony w temacie bas... W muzyce typu Red Hot Chili Peppers czasem zupełnie nie słychać uderzenia stopy basowej, tylko jakieś stuknięcie. W Metallice stopa basowa też jakby w oddaleniu. Myślałem, żeby zrobić nowe paki pod Alpharda LW800 (podobno udany głośnik). Do tego zrobić by tłumik po 5db na GDM i GDWK i może bas by był. Myślałem też o ARN 226, ale podobno bas ma lekko mulący, więc do rocka odpada. Nie myślę, żeby robić jakieś monitory, bo wtedy to już basu pewnie wcale nie będzie, a dodatkowo robienie suba to już pewnie spory koszt... Z tymi Space oczywiście kombinowałem z ustawieniem. Wszystkie możliwości sprawdzone... Na razie stoją na szafkach w rogach i coś tam słychać, ale to nie to.

Jakieś propozycje? (z góry napiszę, że zmiana wzmaka - Unitra AT9100 nie wchodzi w grę).

Niejestem ekspertem ale fala ma odpowiednią długosc... wydaje mi sie ze pokoj jest za mały, na swoim przykladzie wiem ze lepszy bas osiagalem w 22m2 niz w 8

Skomentuj

Racja, w salonie (13m2) stawiając kolumnę na komodzie i usadawiając się w kanapie od razu bas jest... Ale niestety ja jestem skazany na mój - 8metrów i tego basu jest naprawdę bardzo mało.

Skomentuj

syrius18, co prawda nie mam 8, a 9m^2 pokój i portafię wycisnąć słyszalny, szybki i dość mocny bas z Tosila GDN 16/60 w zamkniętej obudowie. Wydaje mi się, że wina leży po stronie przetworników lub wzmacniacza...

Skomentuj

Wina wzmacniacza to raczej nie jest... AT 9100 świetnie panuje nad głośnikiem, aż miło podgłośnić i patrzeć na ruchy membrany. W salonie jak już pisałem bas jest bardzo dobry, w moim pokoju go nie ma ... Jak miałem suba I-Trigue L3800 (16.5cm wysokostrojony, 9litrów), to na bas nie narzekałem, wręcz przeciwnie, dziś żałuję, że sprzedałem to tak tanio... Czyżby sub był rozwiązaniem?

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
            AT 9100 świetnie panuje nad głośnikiem, aż miło podgłośnić i patrzeć na ruchy membrany.
            No właśnie wynika z tego, że nie panuje nad głośnikami. Ten wzmacniacz ma ok. 2x27W RMS i przy głośniejszym słuchaniu przesterowujesz go. Niestety, ale wzmaki unitry z tamtego okresu charakteryzowały się bardzo mizernym basem i kiepską kontrolą. Dodatkowo kondensatory w zasilaczu (2x4700uF) robią swoje.
            Jakbyś podłączył te kolumny pod lepszy wzmak to bas z całą pewnością by się pojawił.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              Jakbyś podłączył te kolumny pod lepszy wzmak to bas z całą pewnością by się pojawił.
              Druga sprawa ze te 20/40 tak czy siak za duzo "basu" z siebie nie wydadza...

Skomentuj

No właśnie wynika z tego, że nie panuje nad głośnikami.
                Traci kontrolę dopiero gdzieś po przekroczeniu 7/10, a tak nigdy jeszcze nie słuchałem dłużej niż kilka sekund. Trafo jaki w nim siedzi to 170VA, czyli nie mało. Polecam zapoznanie się z tym modelem.

Niestety, ale wzmaki unitry z tamtego okresu charakteryzowały się bardzo mizernym basem i kiepską kontrolą.
                Mam też WS'a 432 i wiem co to mizerna kontrola Głośnik lata jak szmata, w AT jest zawsze tam gdzie być powinien.

Dodatkowo kondensatory w zasilaczu (2x4700uF) robią swoje.
                Wymieniłem je na 2x6800uF 80V firmy samwha.

Skomentuj

Te głośniki po prostu nie grają niskim basem i trzeba się z tym pogodzić.
                  Najłatwiej będzie zrobić suba na jakiś 8 calach, 10 to byłoby już za dużo do takiego pomieszczenia.
                  Myślałem, żeby zrobić nowe paki pod Alpharda LW800 (podobno udany głośnik)
                  chyba czytasz opinie sprzed 5 lat conajmniej... On potrafi tylko jednostajnie i niekontrolowanie buczeć.
                  Jakieś propozycje? (z góry napiszę, że zmiana wzmaka - Unitra AT9100 nie wchodzi w grę).
                  jaki budżet ?

[ Dodano: 2008-12-25, 15:01 ]
                  Trafo jaki w nim siedzi to 170VA,
                  a mi się wydaje że 120va i 2 x 26vac.
                  Wymieniłem je na 2x6800uF 80V firmy samwha.
                  w tym wypadku dużo to nie zmieni.

Skomentuj

Jeszcze chciałbym dodać, że podłączając tego AT do Altonów 70 basu jest duuuża ilość. Podbijając bas robi się masakra :twisted:

Najłatwiej będzie zrobić suba na jakiś 8 calach, 10 to byłoby już za dużo do takiego pomieszczenia.
                    GDN 20/60/3 byłby ok? Budżet niewielki bo tylko ~130zł... Więc na razie tylko chcę zdecydować.

chyba czytasz opinie sprzed 5 lat conajmniej... On potrafi tylko jednostajnie i niekontrolowanie buczeć.
                    No niestety tak :wink:

jaki budżet ?
                    Wzmacniacza nie chcę zmieniać, bo bardzo lubię jego brzmienie i nie chcę się z nim rozstawać

Skomentuj

GDN 20/60/3 byłby ok? Budżet niewielki bo tylko ~130zł... Więc na razie tylko chcę zdecydować.
                      wybacz, ale za tyle to nie ma szans na nic, szczególnie jeśli chcesz kupić kolejny niezbyt rewelacyjny w basie głosnik.
                      Tonsile na chwilę obecną są nieopłacalne, no chyba że 25 60 1 jeśli chcesz stopkę w rocku, do tego wzmak na tda7294 i to jest najtańsza możliwa opcja.

Skomentuj

Podbijając bas robi się masakra :twisted:
                        Wierzę na słowo, na pewno dźwięk jest jak masakra :) Posłuchałbyś czegoś lepszego, choćby jakiejś yamahy z tego samego okresu to nie chciałbyś wracać do unitry.

Myślę, że GDN-22-140-8 SCX by się sprawdził:
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

Wierzę na słowo, na pewno dźwięk jest jak masakra :)
                          Chodzi mi o bas, że jest mocny (jak dla mnie - wiele nie słyszałem).

Tonsile na chwilę obecną są nieopłacalne, no chyba że 25 60 1 jeśli chcesz stopkę w rocku, do tego wzmak na tda7294 i to jest najtańsza możliwa opcja.

Skomentuj

takero, jakby trafić tanią używję 20/80/2 Tonsila, to wydaje mi się, że do 8m^2 byłoby wystarczająco. Do tego TDA też używka sprawna i fru...

Skomentuj

RzeznikUnitra, chodzi o to że jak sądze masz pewnie jakieś dojście do tonsili , a nawet jeśli nie to przynajmniej nie musisz wysyłki płacić.
                              Zamieszczone przez zboj87
                              takero, jakby trafić tanią używję 20/80/2 Tonsila, to wydaje mi się, że do 8m^2 byłoby wystarczająco. Do tego TDA też używka sprawna i fru...
                              jakby za pół darmo ktoś sprzedawał to może...

Skomentuj

Czyli z kolumnami nie ma co kombinować, tylko kasę składać na tego suba?

Rzeczywiście mieszkam we Wrześni, do Dexonu mam 200~300metrów, do Tonsilu jakiś ~1-2km.

1. Ile będzie kosztować wzmacniacz do tego głośnika?
                                2. I ogólnie to około ile mnie to wyniesie (obudowa będzie całkiem za free ).
                                3. Jaki litraż? (możliwie najmniejszy, bo wiadomo jak jest z miejscem w 8 metrowym pokoju).
                                4. Da radę wykombinować coś ze sterowaniem? Można zrobić coś takiego jak w zestawach komputerowych, że steruje się basem i głośnością jednocześnie?

Skomentuj

Dla mnie to trochę bez sensu, masz dwie kolumny na 8", może nie jest to dedykowany do niskiego basu głośnik, ale są dwa i pokój jest mały. Mi to wygląda jak skopana zwrotnica, skoro nawet stopy w RHCP nie słychać i najpierw bym nad tym popracował. Dorwij kogoś ze sprzętem pomiarowym z okolicy i być może całość da się uzdatnić i w dodatku wydać mniej kasy niż planujesz.

Skomentuj

Czyli z kolumnami nie ma co kombinować, tylko kasę składać na tego suba?
                                    tutaj kombinacja ograniczyłaby się do ich wymiany po prostu ;]
                                    1. Ile będzie kosztować wzmacniacz do tego głośnika?
                                    najtańsza wersja to tda od Irka za jakieś 60zł + wysyłka , do tego trafo i obudowa, więc tyle ile masz na suba mniej więcej, może znalazłbym coś u siebie odpowiedniego...
                                    2. I ogólnie to około ile mnie to wyniesie (obudowa będzie całkiem za free ).
                                    j.w. + koszt głośnika
                                    3. Jaki litraż? (możliwie najmniejszy, bo wiadomo jak jest z miejscem w 8 metrowym pokoju).
                                    zależy od głośnika.
                                    4. Da radę wykombinować coś ze sterowaniem? Można zrobić coś takiego jak w zestawach komputerowych, że steruje się basem i głośnością jednocześnie?
                                    ??

[ Dodano: 2008-12-25, 16:30 ]
                                    mkul, miałeś tego tonsila ?

Skomentuj

Osobiście sprzedałbym te kolumny i zmontował monitory choćby na arn+pj i na basie powinno być o dwa nieba lepiej. Oczywiście jeżeli fundusz pozwoli to można szarpnąć się na coś lepszego np. 15Akx+DX a wtedy całe pasmo będzie o kilka klas lepsze. Kombinowanie z subem moim zdaniem jest bez sensu gdyż w tym samym budżecie można zyskać więcej budując po prostu nowe kolumny.

Skomentuj

Znowu polecanie ARN i PJ... Na co mi bas, skoro wtedy będzie licha średnica... ? Słucham rocka...

Oczywiście jeżeli fundusz pozwoli to można szarpnąć się na coś lepszego np. 15Akx+DX a wtedy całe pasmo będzie o kilka klas lepsze.
                                        bas z 15cm ? To STX, na piec nie mam miejsca..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X