Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mało basu, pokój 8 metrów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
    bas z 15cm ? To STX, na piec nie mam miejsca..
    Nie wiem skąd masz takie informacje, może ze starych postów na elce, ale ostatnio się sporo zmieniło. BTW w rocku dobrze się sprawdzają nawet 13tki, szczególnie w takim małym pokoju.

Skomentuj

A czemu nie? Mini subwooferek na arn150 pobił pod względem głębi basu kumpla subwoofer na jakimś no-name 30cm (ale był w szoku chłopak :) ). Poza tym nie liczy się średnica głośnika a stosunek możliwego do wytworzenia ciśnienia dla niskich F w stosunku do skuteczności całego zestawu. To buduje SUBIEKTYWNE odczucie ilości basu.
      Oczywiście zestaw na Arn nie jest optymalnym wyborem w wypadku Rock'a, napisałem o nim z prostego względu - jest po prostu tani.

Skomentuj

Czyli warto będzie zrobić po prostu inne kolumny ?

15Akx+DX a wtedy całe pasmo będzie o kilka klas lepsze.
        Jaki koszt wykonania takiego zestawu? Jest pod to zwrotnica? Jak to brzmi? I jak jest z basem?

Skomentuj

Przykładowe konstrukcje na tych głośnikach, może sami właściciele podzielą sie opiniami:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12067

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12415

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12981

Skomentuj

Eff, cholernie to drogie. Może coś tańszego? Paweł S. polecał mi STX 17-140 scx + jakaś kopułka (tylko pytanie jaka?). Lubię czysty, nie męczący i nie nudzący sopran.

I jeszcze jedno pytanie... Jak to jest z tymi STX'ami i ich zapotrzebowaniem na moc ?

Skomentuj

STX 17-140 scx + jakaś kopułka
              kolejny zestaw bez basu...
              I jeszcze jedno pytanie... Jak to jest z tymi STX'ami i ich zapotrzebowaniem na moc ?
              dokładnie jak z każdymi innymi głośnikami :)

Skomentuj

kolejny zestaw bez basu...
                To co zaproponujesz w rozsądnej cenie? Niestety ale ta konstrukcja którą zapodał Shiver to z lekka drogawa dla mnie :roll:

dokładnie jak z każdymi innymi głośnikami :)
                Mam na myśli jak duże zapotrzebowanie :P Altonom 70 wystarczy 2x27W sinus żeby bez problemu zrobić imprezę w domu.

Skomentuj

Bo mają po prostu dużą skuteczność.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                    Dodatkowo kondensatory w zasilaczu (2x4700uF) robią swoje
                    No wlasnie robia swoje. Dosc duza pojemnosc musi dac efekt. A kontrole glosnika zapewnie tlyko wzmacnaicz i jego parametry w posatwi DF.

Skomentuj

RzeznikUnitra i dlatego sądzę że najlepiej i najprościej dla Ciebie byłoby zrobić suba, innym wyjściem jest zmiana całej reszty, czyli kolumn i wzmacniacza.
                      25 60 1 potrafi przykopać w rocku jak mało co, ma wysoki spl i jeden tadek w zupełności mu wystarczy.

Skomentuj

Hm, dobrym pomysłem jest narazie kupienie tego głośnika, jakiegoś filtra, zrobienia obudowy i zasilania go WS'em 432, tylko tak, żeby coś tam grało ? Jak napłynie kasa, to w budę po WS'ie powkładam TDA (którego zapewne zamówię od IRKA). Dobry pomysł ? I jaka buda do tego GDN'a ?

Skomentuj

myślę że tak , to dobry pomysł, a i kasa nieduża.
                          Ten wzmak to napędzi beznadziejnie, ale grało jakoś tam będzie...
                          I jaka buda do tego GDN'a ?
                          okolice 40-50l + wysokie strojenie.

Skomentuj

takero, ten gdn (nowy) jest tańszy od 20/80/2 o ok. 30zł. Uważasz że to lepszy wybór? Co prawda nie słyszałem tego 25.. ale szczerze mówiąc to jakoś nigdy się o nim za dużo nie pisało. A jak będzie robić tda to 10W więcej mocy na głośniku nie zaszkodzi...

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
                              ten gdn (nowy) jest tańszy od 20/80/2 o ok. 30zł. Uważasz że to lepszy wybór?
                              jeszcze niedawno po 50-60zł były...
                              Ale teraz to widzę po 100zł stoją... Chore :|
                              wolałbym w takim razie kupić 22 scx z stxa, albo http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb ale to już przesada jak na ten pokój, no i wzmaka potrzebuje, a nie tda :)

Właśnie się zorientowałem że chodziło mi o 25 80 1 :oops: parę lat tego nie mam , już zapomniałem nazwy

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                              to ciekawy głośnik, ale problem w tym że zniknie w towarzystwie dwóch 20 40...
                              Nowe ceny w tonsilu skomplikowały sprawę...
                              Popytaj za ile możesz mieć tego 25 80 1 na miejscu.

Skomentuj

Hm, ja mam wlasnie w 8m2 2 monitory z 15akx i szczerze powiedziawszy nie narzekam na brak basu z wyjatkiem tego najnizszego. W roku lekkie podbicie i mas fajna stopke. Ludzie gadaja ze slabo z tym stx'em a zaaplikowalem go obok XAW210 i okazalo sie ze z wyjatkiem mozliwosci osiagniecia wiekszego SPLu (co mi niepotrzebne w 8m2) nie doddaje w sumie nic .. a szkoda. Z racji tego ze chce nizszego basu i wiecej miecha zakupilem teraz SLS10 i w koncu slychac poprawe w pasmie niskotonowca. :)

Skomentuj

n_omyzs, po prostu dziwi mnie to co piszesz, obecnie mam wrecz identyczne zestawienie jak Ty, sub na xaw210hc i monitorki na 15akx+morel mdt29 i pokój takze ~8mkw (1,7mx4,2m) i u mnie sub "dopala" duzo do monitorków (15litrów @48Hz) jednak jako ze 15akx nie pasuje do morelków szukam dalej dla niego taniego partnera
                                  Stąd mój podpis min.

Skomentuj

wasik1989, dziwi mnie to co piszesz, testowalem XAV wraz z 15akx i wcale nie mial lepszego zejscia (pomijajac wykresy ).. dodam ze byl testowany w 22-27L @~40Hz. Tak jak napisalem dodatek subka pozwolil osiagnac wyzsze natezenia basu jednak nie odczulem polepszenia zejscia calego zestawu. (nalezaloby tu wziasc pod uwage takze inna budowe monitorow i wplyw pomieszczenia odsluchowego) Jasne ze XAV cos tam doda, srednio inteligentny szympans by sie domyslil, ale w polaczeniu z 15stka stx nie zaimponowal mi, szkoda kasy i miejsca na taki sub chyba zeby odcinac monitory od dolu. Moim priorytetem bylo zejscie i zastosowanie glosnika o wiekszej i ciezszej membranie okazalo sie dobrym pomyslem :)..

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez wasik1989
                                    Stąd mój podpis min.
                                    Wybacz nie zwrocilem uwagi na twoj podpis. Moze jakbys napisal to duzymi literami widzialbym wyrazniej? Pamietam ze cos pisales juz o swoim opisie... chyba 4 razy.. nie wiem dokladnie moglem przeoczyc..

Skomentuj

Czyli GDN 25/80/2, ale czy nie będzie on za duży do pokoju 8 metrów? Chodzi oczywiście o dynamiczne, nie mulące i nie męczące, czyste, mocne, a zarazem w miarę miękkie uderzenia, nie żaden przeciągany bas jak w hip-hopie, albo filmach :P

Płyta 18mm, 40 litrów i 45 Hz będzie ok ?

http://www.allegro.pl/item513835870_...zysty_bas.html będzie to odpowiedni filtr ?

Skomentuj

Płyta 18mm, 40 litrów i 45 Hz będzie ok ?
                                        dałbym ciut większy litraż, z 50l i strojenia ze 2 bym przetestował - 40 i 45hz.

http://www.allegro.pl/ite...czysty_bas.html będzie to odpowiedni filtr ?
                                        daruj sobie go i zainwestuj w aktywny filtr ze wzmacniaczem.

Skomentuj

GDN 25/60/1? IMHO zdecydowanie lepiej brac GDN 20/80/2 - ma lepsze zejscie i znacznie przyjemniej gra. No i wymaga mniejszej paki, co w tak malym pomieszczeniu bedzie mialo spore znaczenie. GDN 25 wygrywa jedynie SPLem, ale to nie jest bez znaczenia w tak malym metrazu. Aplikowac w 30 litrow (netto!), BR ~36Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X