Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny pokoj 12m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny pokoj 12m2

Witam. Tak wiec mam wzmacniacz pioneer a656 i Chcialbym zbudowac jakies kolumny podlogowe lub monitorki.Slucham pop, dance, techno.Ogolnie wiele gatunkow, ale najwiecej techno. Oczekiwal bym od kolumn dobrego miekkiego i dynamicznego basu oraz czystych sopranow. Mialem wiele zestawow zaczynajac od logitechow z-5500 konczac na jakis technicsach t-100. Zaznaczam ze pokoj ma 12m2 i na wydanie mam okolo 600zl nie wliczajac plyt na obudowe.

za taką kasę to można się pobawić w 3 drogi na stxach:

STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ

Skomentuj

Pewnie padną inne propozycję, ale ode mnie: SPH-165 kep + XT19. Będzie szybko, miękko, dynamicznie i szczegółowo :]

Skomentuj

powiem tak. moge wylozyc z 800 zl ale chcialbym zeby to zagralo juz naprawde mocnym bassem ale nie dudniacym. noi wiadomo reszta pasma tez musi przyzwoicie grac. To bedzie moj pierwszy projekt wiec prawde mowiac nie chcialbym stracic zbyt duzo pieniedzy jak zle zagra. wiec moje maksimum to 800zl na przetworniki, zwrotki i terminale. Aha i czy ten moj wzmacniacz pociagnie takie kolumny ??

Skomentuj

gromba21, w takim wypadku lepiej skorzystaj z propozycji takero. Będziesz bardziej zadowolony, tym bardziej, że to będzie pierwsza konstrukcja. Tak, Twój wzmacniacz z pewnością pociągnie coś takiego :]

Skomentuj

chodzilo mi o to ze moge dac te 200 zl wiecej ale czy warto ?? czy bedzie duza roznica w brzmieniu ??

[ Dodano: 2008-12-25, 22:39 ]
            Ok. a mogl bym prosic o jakis projekt do tych glosnikow co podal takero ?? I jak wyglada sprawa z zwrotnicami ?? Samemu raczej sobie nie poradze.

Skomentuj

Paweł S. złoży Ci zwrotnice z części zamówionych w Polinku. KEP ma ten ból, że kosztuje 240zł sztuka, do tego XT19 po 140 sztuka i już 800 stówek popłynęło.

jeśli to ma być solidna spora kolumna to te STX'y będą super, w sam raz na pierwszy projekt. łatwo dostępne. Drugi wariant to coś na 14'tkach STX + subwoofer aktywny.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr, wymóg jest taki że to ma mieć basu jak JBL E80 ;]

Skomentuj

oki w takim razie jestem zdecydowany na zbudowanie kolumn podanych przez takero. Czy mogl by mi ktos pomoc w wyborze wielkosci obudowy ?? tzn dokladne wymiary. oraz czy ma byc bass reflex?? Czy nie ? Jak tak to jaki? zamawiam juz te stxy.

Skomentuj

Zamieszczone przez gromba21
                    Czy mogl by mi ktos pomoc w wyborze wielkosci obudowy ?
                    Nikt nie powinien tego za Ciebie robić. Od tego jest program WinISD PRO do pobrania na stronie głównej DIY. My możemy Cię jedynie naprowadzić.

Skomentuj

wolalbym bass jak w jbl e60.

[ Dodano: 2008-12-25, 23:10 ]
                      Mam ten program i nie wiem co tam wpisac i na co patrzec.

[ Dodano: 2008-12-25, 23:15 ]
                      Jezeli te kolumny na stx beda mialy taki bass jak e60 jbl to jestem zdecydowany. Mogl by kto odpisac na to pytanie ??

Skomentuj

Zamieszczone przez gromba21
                        Mam ten program i nie wiem co tam wpisac i na co patrzec.
                        Wciśnij 'New Project' następnie z prawej strony 'New' tam wpisz parametry głośnika ze strony producenta (niskotonowy) i wybierz go do obliczeń. Następnie stroisz obudowę wg swoich upodobań. Typ obudowy/litrarz/fsc itd.

Skomentuj

a fle jest nie podany w danych na stx. zostawic pusta czy jak ??

Skomentuj

Nie ma to zostaw puste pole

Skomentuj

Tak, najważniejsze to qts, fs, vas... oczywiście nie zaszkodzi podać wszystkiego. Jest to nawet wskazane.

Skomentuj

zboj87, po co poczatkujacemu mieszasz w glowie z zabawa w winisd skoro zalecany optymalny litraz jest/byl juz podany na forum? ok 30 litrow temu GDNowi starczy. tunel b-r o srednicy ok 7cm a dlugosc dobrana tak zeby strojenie bylo w przedziale 40-45Hz (sam dobierzesz na sluch co lepiej zagra)

co do zwrotnic to chetnie pomoge - odezwij sie w styczniu to uzgodnimy szczegoly

a projekt obudowy gdzies mialem pod 3 drogi na MDSach (zobacz gotowe konstrukcje)

Skomentuj

ok dzieki za informacje. a czy te kolumny zagraja wystarczajaco mocnym bassem podlog jbl e60 ?? sorki ze tak wypytuje ale chcialbym zeby to zagralo sensowniej niz moj poprzedni zestaw logitechow z5500

Skomentuj

sorki ze tak wypytuje ale chcialbym zeby to zagralo sensowniej niz moj poprzedni zestaw logitechow z5500
                                    Pod wzgledem jakosci to zabije ten zestaw logitecha... co do ilosci basu to hmm...

Skomentuj

ilosc bassu nie musi byc az tak wielka w porwnaniu do tych logow ale zeby sie nie okazalo ze jest go naprawde malo. tak jak mowilem moge wydac 800zl na przetworniki ze zwrotnicami plus jakies terminale. wiec chcialbym zeby to byl jak najlepszy zestaw w tym przedziale cenowym.

[ Dodano: 2008-12-26, 00:06 ]
                                      niech bedzie i zaryzukuje zrobienie tego zestawu. glosniki juz zamowilem i jutro wysle pieniazki. jezeli ktos bedzie mogl to prosilbym o wymiary tej obudowy. pzdro

[ Dodano: 2008-12-26, 00:08 ]
                                      co myslicie o tym projekcie ?? zagra lepiej od tych stxow ??

[ Dodano: 2008-12-26, 00:20 ]
                                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic236032-0.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        zboj87, po co poczatkujacemu mieszasz w glowie z zabawa w winisd
                                        Bo to wlasnie zabawa dla poczatkujacych. Nie przesadzaj... przeciez to nie male dzieci :) troche wiedzy i obycie nie zaszkodzi nabrac.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X