Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POMOCY! Pomóżcie obliczyć litrzaż pudeł dla głośników

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POMOCY! Pomóżcie obliczyć litrzaż pudeł dla głośników

Witam jestem nowy na tym forum :mrgreen:

A więc tak mam zamiar zrobić swoje kolumny, mój tato jest solarzem, posiadam w warsztacie profesionalną piłę do cięcia płyt wiórowych. Więc z zrobieniem pudeł nie ma najmniejszego problemu gorzej jest (dla mnie) obliczenie jakie to mają być pudełka wiem że był temat na temat obliczania tego ale nie umiem otworzyć tego programu do obliczania szukałem już długo jak to obliczyc w końcu postanowiłem napisać nowy temat.
    z racji tego że to będą moje pierwsze kolumny nie chce jakiś cudów po prostu chcę jak najmniejszym kosztem zrobić kolumny z jak najtańszych głośników itp.
    Chcę zrobić kolumny coś w tym stylu

chcę aby w jednej kolumnie były po 2 głośniki o średnicy 30cm i "syk" ? (tak to sie nazywa?)
    chcę wykorzystać do tego takie głośniki

TO JEGO PARAMETRY:

# mpedancja [ohm]: 4
    # Rozmiar głośnika [cale/mm]: 12"30cm
    # Magnes [mm]: 40
    # Moc [ Waty Max ]: 160W
    # Moc [RMS]: 80W
    # Magnes waga [g]: 680
    # Pasmo przenoszenia [Hz]: 32-3500
    # SPL [dB]: 89
    # Karkas cewki: Aluminium
    # Średnica cewki [cale / mm]: 1
    # X-max [mm]: ą 3,2
    # Fs [Hz]: 32
    # Re [Ohm]: 3,7
    # Le (1kHz) [mH]: 0,81
    # BL: 7,9
    # Qts: 0,95
    # Qms: 4,57
    # Qes: 1,21
    # Vas [L]: 130
    # Mms [g]: 67,9
    # Cms [mm/N]: 0,30
    # Waga: 4kg

Do tego przydała by się jakaś zwrotnica
    (wolał bym sam ją zrobić)
    Wiem że to byle co ale to moja pierwsza konstrukcja, co prawda składałem już nie raz pudła pod głośniki, ale nie dla siebie, i miałem podane wymiary i tylko ciołem płyty i skręcałem, teraz chcę coś dla siebie zrobić.
    Proszę nie komętowaćże to nie zagra dobrze i takie tam ja to wiem teraz chce zrobić takie byle co ale za jakiś czas będe myślał coś na poważnie

Bardzo był bym wdzieczny za pomoc
    Pozdrawiam

# Qts: 0,95 :!: orzeszek... obudowa zamknięta, najlepiej osobne komory ok30L na głośnik.

Zaraz Cię dojadą za alpierdka :razz:

Skomentuj

Kupiłeś już te głośniki czy nie popełniłeś jeszcze tego błędu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
        Kupiłeś już te głośniki czy nie popełniłeś jeszcze tego błędu?
        Nie jeszce nie kupiłem :roll:
        a co zle?
        mi chodzi o jak najtańsze głośniki najlepiej do 50zł za jeden takie jakieś głosniki robione w chinach robione przez małe raczki takie byle g***o chyba że macie cos lepszego za 50 zł o średnicy 30cm?? :razz:

Skomentuj

Ok, nie masz jeszcze tych głośników - to połowa sukcesu. Druga połowa, napisz nam dokładnie ile masz pieniędzy na to wszystko i co chcesz tym nagłaśniać.

Skomentuj

I czym to chcesz napędzić, jaki wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mariusz852
              chcę aby w jednej kolumnie były po 2 głośniki o średnicy 30cm i "syk" ? (tak to sie nazywa?)
              nazywa się to głośnik wysokotonowy :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Black
                Mariusz852 napisał/a
                chcę aby w jednej kolumnie były po 2 głośniki o średnicy 30cm i syk ? (tak to sie nazywa?)

nazywa się to głośnik wysokotonowy :wink:
                A nawet w tym przypadku tuba

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                  Ok, nie masz jeszcze tych głośników - to połowa sukcesu. Druga połowa, napisz nam dokładnie ile masz pieniędzy na to wszystko i co chcesz tym nagłaśniać.
                  no kasy mam ne wiele na to płytę wiorową juz mam
                  więc jakies 300zł bym chciał przeznaczyc na głośniki i reszte takich drobnych rzeczy np. narożniki uchwyty stopki, nie wliczm do tego zwrotnic.
                  A nagłasniac tym chcę pokoik 12m2

Zamieszczone przez funiax1
                  I czym to chcesz napędzić, jaki wzmacniacz.
                  hmm... jak narazie mam wzmacniacz stereofoniczny WS 304S 2 x 25 w
                  Wiem że słaby ale potem pomyślę o czyms lepszym jak kasy troszke do rączki wpadnie :mrgreen:

Skomentuj

A nagłasniac tym chcę pokoik 12m2
                    Trochę mały ten pokoik, jak na takie bydle...

Skomentuj

no mały mały ale efekt będzie :razz:
                      aktualnie mam altusy 110 tyle że zdezelowane i bez zwrotnic i gra tylko bas i głośnik wysoko tonowy + ten wzmak który wymieniłem wcześniej i gra to głośno ale do d**y :evil:

Czasami głośniki te będą nagłaśniać jakieś domówki (ale nie długo bo nie zamierzam tych głośników długo mieć :razz: )

Skomentuj

Jak już chcesz duży sprzęt to zrób sprawdzone 3-way na STXach. Zwrotnice są gdzieś na forum, tatuś Ci zrobi pudła i będzie grało lepiej od tego, co masz, od tego, co chciałeś popełnić i domówkę na tym zrobisz.

Stosowanie 2x30 cm + wysokotonowy jest totalnym bezsensem, będziesz mieć dziurę w paśmie, jak kanion w Kolorado :P

Skomentuj

hehe Ja chce po prostu jak najtaniej zrobić jak najlepiej kolumny :razz:
                          jakieś chińskie głośniki wsadzić je do pudel zamontować zwrotnice i zeby to jakoś grało

Stosowanie 2x30 cm + wysokotonowy jest totalnym bezsensem, będziesz mieć dziurę w paśmie, jak kanion w Kolorado :P
                          A co by trzeba bylo zrobic żeby załatac tą dziurę w paśmie?? :roll:

Skomentuj

A co by trzeba bylo zrobic żeby załatac tą dziurę w paśmie??
                            Zastosować głośnik średniotonowy. Dlatego Ci zaproponowałem 3-way. Zamiast dwóch 30cm, jeden, a zamiast drugiego - średniak. Poprzeglądaj dział Własne konstrukcje i podpatrz, jak ktoś coś robi na STX. Wychodzi tanio, ale gra dobrze w porównaniu do "chińszczyzny w pudle".
                            http://www.stx.pl

Skomentuj

hehe Ja chce po prostu jak najtaniej zrobić jak najlepiej kolumny
                              jakieś chińskie głośniki wsadzić je do pudel zamontować zwrotnice i zeby to jakoś grało
                              to kup sobie lepiej "voice krafty" z allegro. taniej, szybciej, lepiej wyglada.
                              tylko pozniej sie nie czepiaj ze to rowniez nie gra ;]

Mariusz852, zastanow sie pozadnie czego od kolumn oczekujesz?
                              jak juz sie dowiesz to nam to napisz a pozniej albo sie nas posluchasz i bedziesz zadowolony albo zrobisz co ci sie podoba i nadal bedziesz narzekal ze to nie chce grac

Skomentuj

Dobra
                                to niech mi tylko ktoś powie jak obliczyć, albo niech mi obliczy jaki powinien być litraż skrzyń, czy dzielić je na osobne komory?
                                chcę coś w stylu tego jak pokazałem w moim pierwszym poście, chcę zamontować w nich te głośniki które podałem wcześniej (bo tanie) potem zrobię z ojcem eleganckie pudła ładnie wykończę jak mi sie będzie chciało obkleję je "kocykiem" zrobię aby wyglądały tak poważnie :twisted: i sprzedam jakiemuś naiwniakowi.
                                i będę juz myślał robić jakieś kolumny na poważnie
                                To będą moje pierwsze kolumny więc nie chce cudów byle by grało i byl miękki bas

Skomentuj

Najlepiej jakby jeszcze przyżądzały pizze i podawały piwo, he? Prawda jest taka, że Twój pierwszy pomysł jest do bani i nie będzie grać to dobrze... Chociaż może kawałki D&B, czy techno na tym będzie się dało słuchać bo to tylko "umc umc umc...". Zrobić coś takiego i sprzedać jako gówno zawinięte w ładny papierek możesz, tylko po co? Nikt Ci za to dużo kasy nie da...
                                  Zrób konkretny projekt, sprzedaj go, a następny dla siebie zrobisz lepszy. Acha i zanim zadasz kolejne niemądre pytanie, poczytaj trochę artykułów na stonie głównej, czy też audiomanii.

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
                                    Stosowanie 2x30 cm + wysokotonowy jest totalnym bezsensem, będziesz mieć dziurę w paśmie, jak kanion w Kolorado
                                    A co powiesz na 2x38cm plus wysoki? A i takie konstrukcję przecież można bez problemu dostać Zapominasz o driverach...

o będą moje pierwsze kolumny więc nie chce cudów byle by grało i byl miękki bas
                                    i sprzedam jakiemuś naiwniakowi.
                                    Gorzej jak żaden naiwny się nie znajdzie Bo z tamtych głośników cudów nie będzie... A jakbyś zrobił to http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb plus to http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Cudem techniki to nadal nie będzie (bardziej przez tą tubkę ) ale zagra już o niebo lepiej i imprezę na tym naprawdę można zrobić i nie bać się że głośniki rozwalą W porównaniu do tego co ty chcesz to niebo i ziemia... A kasy też ci starczy

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                      Bo z tamtych głośników cudów nie będzie... A jakbyś zrobił to http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb plus to http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
                                      No tak ale ile kosztuje ten głośnik jeden 120zł :roll:
                                      mi chodzi o jakieś byle co kuzyn ma te głosniki w altusach 140 i całkiem nie źle sobie to radzi

Skomentuj

No tak ale ile kosztuje ten głośnik jeden 120zł :roll:
                                        Przecież powiedziałeś że na głośniki i inne duperele masz 300zł... Więc dołożysz kilka złotych bo przyznaje zabraknie ci tam na przykład narożników terminali w tej cenie... Ale to już kilka złotych. Lepiej poczekać chwilkę i dołożyć te kilkadziesiąt złotych. Przynajmniej będzie dało się słuchać. No i sprzedasz to raczej na pewno. Bo tamtą konstrukcję co ty proponujesz to tylko kompletny kretyn kupi.

Ale wiesz co? Rób co chcesz sobie, tylko potem nie biadol że nikt ci nie chce tego kupić bo gra to jakby ktoś tą kolumnę skopał...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X