Witam jestem nowy na tym forum :mrgreen:
A więc tak mam zamiar zrobić swoje kolumny, mój tato jest solarzem, posiadam w warsztacie profesionalną piłę do cięcia płyt wiórowych. Więc z zrobieniem pudeł nie ma najmniejszego problemu gorzej jest (dla mnie) obliczenie jakie to mają być pudełka wiem że był temat na temat obliczania tego ale nie umiem otworzyć tego programu do obliczania szukałem już długo jak to obliczyc w końcu postanowiłem napisać nowy temat.
z racji tego że to będą moje pierwsze kolumny nie chce jakiś cudów po prostu chcę jak najmniejszym kosztem zrobić kolumny z jak najtańszych głośników itp.
Chcę zrobić kolumny coś w tym stylu

chcę aby w jednej kolumnie były po 2 głośniki o średnicy 30cm i "syk" ? (tak to sie nazywa?)
chcę wykorzystać do tego takie głośniki

TO JEGO PARAMETRY:
# mpedancja [ohm]: 4
# Rozmiar głośnika [cale/mm]: 12"30cm
# Magnes [mm]: 40
# Moc [ Waty Max ]: 160W
# Moc [RMS]: 80W
# Magnes waga [g]: 680
# Pasmo przenoszenia [Hz]: 32-3500
# SPL [dB]: 89
# Karkas cewki: Aluminium
# Średnica cewki [cale / mm]: 1
# X-max [mm]: ą 3,2
# Fs [Hz]: 32
# Re [Ohm]: 3,7
# Le (1kHz) [mH]: 0,81
# BL: 7,9
# Qts: 0,95
# Qms: 4,57
# Qes: 1,21
# Vas [L]: 130
# Mms [g]: 67,9
# Cms [mm/N]: 0,30
# Waga: 4kg
Do tego przydała by się jakaś zwrotnica
(wolał bym sam ją zrobić)
Wiem że to byle co ale to moja pierwsza konstrukcja, co prawda składałem już nie raz pudła pod głośniki, ale nie dla siebie, i miałem podane wymiary i tylko ciołem płyty i skręcałem, teraz chcę coś dla siebie zrobić.
Proszę nie komętowaćże to nie zagra dobrze i takie tam ja to wiem teraz chce zrobić takie byle co ale za jakiś czas będe myślał coś na poważnie
Bardzo był bym wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam
A więc tak mam zamiar zrobić swoje kolumny, mój tato jest solarzem, posiadam w warsztacie profesionalną piłę do cięcia płyt wiórowych. Więc z zrobieniem pudeł nie ma najmniejszego problemu gorzej jest (dla mnie) obliczenie jakie to mają być pudełka wiem że był temat na temat obliczania tego ale nie umiem otworzyć tego programu do obliczania szukałem już długo jak to obliczyc w końcu postanowiłem napisać nowy temat.
z racji tego że to będą moje pierwsze kolumny nie chce jakiś cudów po prostu chcę jak najmniejszym kosztem zrobić kolumny z jak najtańszych głośników itp.
Chcę zrobić kolumny coś w tym stylu

chcę aby w jednej kolumnie były po 2 głośniki o średnicy 30cm i "syk" ? (tak to sie nazywa?)
chcę wykorzystać do tego takie głośniki

TO JEGO PARAMETRY:
# mpedancja [ohm]: 4
# Rozmiar głośnika [cale/mm]: 12"30cm
# Magnes [mm]: 40
# Moc [ Waty Max ]: 160W
# Moc [RMS]: 80W
# Magnes waga [g]: 680
# Pasmo przenoszenia [Hz]: 32-3500
# SPL [dB]: 89
# Karkas cewki: Aluminium
# Średnica cewki [cale / mm]: 1
# X-max [mm]: ą 3,2
# Fs [Hz]: 32
# Re [Ohm]: 3,7
# Le (1kHz) [mH]: 0,81
# BL: 7,9
# Qts: 0,95
# Qms: 4,57
# Qes: 1,21
# Vas [L]: 130
# Mms [g]: 67,9
# Cms [mm/N]: 0,30
# Waga: 4kg
Do tego przydała by się jakaś zwrotnica
(wolał bym sam ją zrobić)
Wiem że to byle co ale to moja pierwsza konstrukcja, co prawda składałem już nie raz pudła pod głośniki, ale nie dla siebie, i miałem podane wymiary i tylko ciołem płyty i skręcałem, teraz chcę coś dla siebie zrobić.
Proszę nie komętowaćże to nie zagra dobrze i takie tam ja to wiem teraz chce zrobić takie byle co ale za jakiś czas będe myślał coś na poważnie
Bardzo był bym wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam
Skomentuj