Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HDS 180Exc w roli "średniaka"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HDS 180Exc w roli "średniaka"

Jak obliczyć obudowę dla głośnika średniotonowego w obudowie zamkniętej? W winisd wychodzi ok7,5L, ale głośnik nie będzie przetwarzał całego pasma tylko od ok 400Hz na osi głównej.
    Drugie pytanko zwrotnica :mrgreen: czy wystarczy Igo stopnia 6dB, przez kondensator 47uF? I czy dalszą cześć zwrotnicy też trzeba zmienić? Schemat połączenia HDSa i XT25TG znacie. Zapomniałem o jednej rzeczy, mianowicie rolę dołu przejmie MDS08.
    Proszę o poradę.

starczy tyle ile podal winisd
    kond tez wystarczy
    tylko ze wg mnie to sie nie nadaje do takiego polaczenia. ja bym to cial aktywnie :P (i bede ale z vifami XT)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      tylko ze wg mnie to sie nie nadaje do takiego polaczenia. ja bym to cial aktywnie
      WHY :?: :?: Klasyczny układ 3way.
      Tak na marginesie - nie chciałbyś się pozbyć jednego MDSa :roll: pisz na PW

Skomentuj

Miałem HDS 180EXC w obudowie zamkniętej 20l przez dwa miesiące chyba czy więcej i powiem, ze jak już usłyszałem w moich nowych obudowach BR to różnica była i jest KOLOSALNA!!!!!! Ten model Peerless'a nie nadaje się moim zdaniem do zamkniętej, ale w imię nauki można się pobawić. Bo przecież nie każdy musi polegać na zdaniu drugiej osoby.

Skomentuj

KIVLOV tyle, że Ty go wykorzystałeś jako Mid-Woofer a ja chcę go osadzić w roli średniaka.

[ Dodano: 2009-01-06, 14:38 ]
          "Symulacyjnie" pobawiłem się EQ z WPL11, ograniczając częstotliwości do 500Hz i nie ma kolosalnej różnicy między BR a zatkanym.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
            WHY Klasyczny układ 3way.
            gdybym robil klasyczne 3 drogi to bym uzyl klasycznej sredniotonowki. zrobilismy juz 3 drogi na MDSach i uzylismy tam woofera jako sredniaka - pomylka!
            Tak na marginesie - nie chciałbyś się pozbyć jednego MDSa pisz na PW
            nie! niech sobie leza i jak bede mial czas i ochote to robie 2.2
            napisz do XYSa - anulowal 2 osobom zamowienia i tam byl MDS jeden. UKA tez ma na sprzedaz jeszcze jedna sztuke

nie ma kolosalnej różnicy między BR a zatkanym.
            bo tam juz glosnik nie bedzie pracowal wiec to nie ma znaczenia

Skomentuj

czy wystarczy Igo stopnia 6dB, przez kondensator 47uF?
              żeby to powiedzieć trzeba pomierzyć wszystko. Po drugie to za bardzo nie widzę sensu takiej modyfikacji, ten HDS akurat bardzo dobrze sobie radzi na basie, zniekształcenia są bardzo niskie, niekoniecznie MDS musi być lepszy.

Skomentuj

MDS napewno zagra nizej. ja bym je oba razem polaczyl zeby sie uzupelnialy :P

Skomentuj

WHY :?: :?: Klasyczny układ 3way.
                  Tak na marginesie - nie chciałbyś się pozbyć jednego MDSa :roll: pisz na PW
                  bardzo nieprzemyslane i niezbyt madre polaczenie. Po pierwsze hds nie za bardzo nadaje sie na sredniaka, mozna znalezc wiele tanszych glosnikow ktore by sie lepiej spisaly w roli sredniaka w 3way. To co zamierzasz zrobic bedzie mialo sens tylko tak jak mowi Pawel z podzialem aktywnym i nie na 400Hz bo to marnowanie hdsa ktory pewnie zagra nisko lepiej od mds08, ale gdzies kolo 80Hz lub nizej. Cos w stylu konstrukcji XYSia tylko na gorszych przetwornikach. Potrzebna bylaby aktywna zwrotka.. ja taz nad nia ostatnio myslalem bo robie doly na sls10 ale w moim przypadko mozliwe ze zrobie z nich po prostu powojnego suba i zasile jednym wzmakiem. Tak czy siak albo zaakceptuj duze koszta albo zrezygnuj z hdsa jako sredniaka i wsadz tam cos normalnego bo inaczej to pomylka.

Skomentuj

zrobilismy juz 3 drogi na MDSach i uzylismy tam woofera jako sredniaka - pomylka!
                    Jesteś w stanie wytłumaczyć dlaczego? Pytam z czystej ciekawości

Zamieszczone przez n_omyzs
                    albo zaakceptuj duze koszta albo zrezygnuj z hdsa jako sredniaka
                    Czy zwroty aktywne to aż taki duży koszt w porównaniu do dobrych pasywnych które i tak swoje kosztują? Zwłaszcza przy podziale niski/średniak gdzie elementy są największe=najdroższe...

Skomentuj

Aktywny podział to kolejna końcówka, a chcę się pozbyć suba (w sensie kolumny). Denon PMA-700AE choć średniej klasy wzmak, dobrze sobie radzi zarówno z HDSem jak i MDSem.
                      Znalazłem taki test http://www.audio.com.pl/pdf/testy/wz...npma-700ae.pdf gdzie według pomiaru Denon wydusił 2*109W/4 ile w tym prawdy?? Z sieci może pobrać max 200W co raczej bardziej prawdopodobne są parametry producenta 2*75W/4 blablabla itd.
                      ...nie na 400Hz bo to marnowanie hdsa ktory pewnie zagra nisko lepiej od mds08, ale gdzies kolo 80Hz lub nizej.
                      ale nie zejdzie tak nisko jak MDS.

[ Dodano: 2009-01-06, 19:40 ]
                      Zamieszczone przez melisław
                      Czy zwroty aktywne to aż taki duży koszt w porównaniu do dobrych pasywnych które i tak swoje kosztują? Zwłaszcza przy podziale niski/średniak gdzie elementy są największe=najdroższe...
                      uzupełnienie brakujących części to ~100zł czyli nie tak źle.

Skomentuj

Jesteś w stanie wytłumaczyć dlaczego? Pytam z czystej ciekawości
                        bo poprostu nie odtwarzal srednicy tak dobrze jak powinien. uzupelnial tylko waskie pasmo np 400-2500Hz
                        cala reszte grala wysokotonowka wiec po dostarczeniu pelnej mocy potrzebnej do wysterowania MDS08 to poprostu gralo malo przyjemnie :???:
                        ale to nie byly wygrzane glosniki wiec tutaj moze tez byc przyczyna... czesciowa :P

Czy zwroty aktywne to aż taki duży koszt w porównaniu do dobrych pasywnych które i tak swoje kosztują?
                        nie - dodatkowa koncowka mocy swoje kosztuje

Skomentuj

Moze i zwrotnica aktywna az taka droga wlasnorecznie wykonana by nie byla ale koncowki mocy dodatkowe owszem swoje kosztuja szczegolnie ze chodzi tu o zasilenie subow.

"n_omyzs napisał/a
                          ...nie na 400Hz bo to marnowanie hdsa ktory pewnie zagra nisko lepiej od mds08, ale gdzies kolo 80Hz lub nizej."

ale nie zejdzie tak nisko jak MDS.
                          Co ty wypisujesz :P? Przeciez nie napisalem ze masz go puscic pelnym pasmem ... no chyba ze uwazasz ze hds nie zejdzie do 80Hz, to twoja uwaga mialaby sens.

Skomentuj

Kurcze mam wrażenie, że co niektórzy mylą 2.2 od 3way...
                            "... marnowanie HDSa..." jak już mam, szkoda nie wykorzystać :razz: .
                            "... HDS nie bardzo jako średniak..." dlaczego? Ma bardzo ładną średnicę grając pełnym pasmem, a odcinając mu trochę niskich zagra jeszcze "czyściej"

Skomentuj

pewnie ze hds180 ma super srednice... troche ludzi na forum to potwierdzi bo duzo jest tu hx18

mysle ze ludziom poprostu chodzi o to ze nie jest dedykowany jako sredniak do takiego polaczenia jak chcesz zrobic....... on raczej jako midwoofer do czystego 2way

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                pewnie ze hds180 ma super srednice... troche ludzi na forum to potwierdzi bo duzo jest tu hx18
                                ja jakos tego nie potwierdze. nie sluchalem go bez zwrotnicy wiec nie powiem na ile to wina glosnika a na ile zwrotnicy.
                                ale XT18 ma ladniejsza srednice :P
                                no ale za to duzo mniejsza wytrzymalosc mocowa :roll:

Zamieszczone przez bawolek
                                on raczej jako midwoofer do czystego 2way
                                no i przeciez od poczatku o tym piszemy :P

Skomentuj

dodatkowa koncowka mocy swoje kosztuje
                                  no tak :oops:

Skomentuj

Kurcze mam wrażenie, że co niektórzy mylą 2.2 od 3way...
                                    DOskonale to rozrozniam nie wiem czy zauwazyles ale napisalem ze "3way ma sens jesli dasz sredniaka a nie hdsa, a w innym wypadku aktywnie itd jak pisze dalej" i chyba jasne ze to nie bedzie po porostu 3way

"... marnowanie HDSa..." jak już mam, szkoda nie wykorzystać :razz: .
                                    Szkoda go tam pchac wg mnie ale cuz ... na upartego dopasujesz ale... to jest konstrukcja nietypowa. Nietypowa konstrukcja moze byc nowym fajnym rozwiazaniem albo nieciakawym rozwiazaniem i to nalezy do 2 kategorii. HDS bedzie sie kisil klasycznie nie dosc ze zagra lepiej niz mds wyzszym basem a ty mu go pasywnie utniesz to jeszcze bedzie 18cm robilo za sredniaka co juz wola o pomste do nieba w domu :P.. sory ale pomijajac charki kierunkowe itd.. no to po prostu nie jest sredniak i wstawianie go tam jest pomylka bo nie jest zaprojektowany do tej roli i sprawdzi sie gorzej niz inne mozliwosci. No chyba ze po prostu chcesz COS zlozyc z tego co masz to ok ..

Skomentuj

ale XT18 ma ladniejsza srednice :P
                                      pewnie tak, co widać po zawieszeniu membrany. Szkoda, że był ~100zł droższy od HDSa, a budżet już mi nie pozwalał :cry:
                                      Przemo-lukas ma cięcie -6db na 200Hz, czyli tak naprawdę ma 3drogi a nie 2,5drogi.
                                      18cm robilo za sredniaka co juz wola o pomste do nieba
                                      prosze Cię :razz: u nie jednego producenta widziałem 20cm w roli średniaka, puszczonego od 300-400Hz.

Proponuję zakończyć gdybanie... każdy ma swoje priorytety itd.
                                      Odpowiedz na temat obudowy uzyskałem... dziękuję.

Skomentuj

Przemo-lukas ma cięcie -6db na 200Hz, czyli tak naprawdę ma 3drogi a nie 2,5drogi.
                                        a przypadkiem nie jest to filtr dolnoprzepustowy? ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X