Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HDS 180Exc w roli "średniaka"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No fakt :oops: wiesz jak to z rana :shock:
    Tylko czemu napisał, "dolny midwoofer wspomaga dwie drogi z łagodnym spadkiem 6dB", a w zwrotnicy przy największej cewce widzę kondensator i rezystor :?: :shock:
    czyli dolny woofer ma cięcie 12dB <--- taki mały off topic :mrgreen:
    Ze startem projektu na razie wstrzymam się do ferii, jak uda się wykombinować urlop :razz:

[ Dodano: 2009-01-08, 10:37 ]
    No i co żona na to :oops:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
      prosze Cię :razz: u nie jednego producenta widziałem 20cm w roli średniaka, puszczonego od 300-400Hz.
      Pokaz tyxh niejednych producentow. BTW sredniaka moze (i tak watpie ze w domowym sprzecie ktos cos takiego robi ) ale nie 18-20cm midwoofer

Skomentuj

Tylko czemu napisał, "dolny midwoofer wspomaga dwie drogi z łagodnym spadkiem 6dB"
        dolny w sensie w obudowie znajduje sie na dole. i jest ciety od gory tylko cewka zeby wytlumic srednice...

w zwrotnicy przy największej cewce widzę kondensator i rezystor
        czyli dolny woofer ma cięcie 12dB <--- taki mały off topic
        ten "gorny" czyli ten od 2 drog jest ciety og gory 2 rzedem z korekcja...

Skomentuj

Przemo... mógłby pochwalić się schematem :mrgreen:
          Chociaż to i tak całkowicie inna konstrukcja...

Skomentuj

DIGIPROCOMP, jak bedzie z tymi przykladami 20cm sredniakow :>?

Skomentuj

Przemo... mógłby pochwalić się schematem
              nawet mi go nie pokazal wiec publicznie tym bardziej nie pokaze

Skomentuj

n_omyzs troszkę przegiąłem z 20stkami, ale 16stki bez problemu http://www.audio.com.pl/index.php?pa...act=art&id=268 - nie wdrążajmy się w ten temat bo tak można bez końca...

tak na marginesie co znaczy :?:
                Zamieszczone przez n_omyzs
                BTW
                a) Brak Twojej Wiedzy :lol:
                B) Bierz Towar Wiechu :mrgreen:

Skomentuj

By The Way
                  czy cos takiego
                  a co do 16cm SREDNIAKA to jest on czesto uzywany. ale sredniotonowy a nie mid-woofer

Skomentuj

Jak już całkowicie weszliśmy na off topic... Pawle miałeś możliwość bezpośredniego porównania HDSa z XT18WO?

[ Dodano: 2009-01-08, 14:45 ]
                    Kurcze przez cały czas myślałem, że masz XT18WO a Ty masz XT18WH :roll:

Skomentuj

tak porownalem oba. ale niestety bylo malo czasu na zabawy wiec sluchalismy tylko w kolumnach z gotowymi zwrotnicami
                      XT nizej schodzi (ale i siedzial w wiekszej obudowie), ma ciekawsza srednice (moze w HDSie to byla wina zwrotnicy) ale za to duzo nizsza wytrzymalosc mocowa :???:

a WO gra rownie dobrze ale lepiej na basie i podobno jest duzo bardziej wytrzymaly - dlatego nastepne kolumny beda na nim

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        a WO gra rownie dobrze ale lepiej na basie i podobno jest duzo bardziej wytrzymaly - dlatego nastepne kolumny beda na nim
                        gdzies ponizej 350zl szt je widziales moze ?

Skomentuj

ten WO to byl na AS? Bo pamietam jedne kolumny wlasnie na jakiejs drewnianej Vifie - tylko nie wiem czy to byl WH czy wlasnie WO. Jesli WO to IMHO zdecydowanie lepszym wyborem w tej cenie jest KEP - zarowno pod wzgledem basu - znacznie szybszy i "mocniejszy", a i srednice ma lepiej wypelniona, naturalniejsza i wiecej szczegolow oddaje. Szczerze mowiac troche sie ta Vifa zawiodlem - tym bardziej patrzac przez pryzmat jej ceny.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                            gdzies ponizej 350zl szt je widziales moze ?
                            niestety nie :|
                            bede zamawial z AC jak tylko zlotowka odzyska na wartosci (czyli nie spieszy mi sie :P )
                            Zamieszczone przez Caleb
                            ten WO to byl na AS? Bo pamietam jedne kolumny wlasnie na jakiejs drewnianej Vifie - tylko nie wiem czy to byl WH czy wlasnie WO
                            tak. w studio 16Hz byly 2szt
                            Zamieszczone przez Caleb
                            Szczerze mowiac troche sie ta Vifa zawiodlem - tym bardziej patrzac przez pryzmat jej ceny.
                            w takim razie KEP bedzie lepszy od najlepszej vify? (nie slyszalem jeszcze PL)
                            cos mi sie wierzyc nie chce... ale moze to przetestuje do tego czasu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              w takim razie KEP bedzie lepszy od najlepszej vify? (nie slyszalem jeszcze PL)
                              cos mi sie wierzyc nie chce... ale moze to przetestuje do tego czasu
                              no i wlasnie zastanawiam sie czy nie zrobic moze nowych bud pod kepa i zwiekszyc mu litrazu do ok 22-24litry, no albo nowy projekt na XT18WO bo z M18WH basu raczej bedzie mniej nie wiem.

sprostuje, basu jest wystarczajaco ale moze byc lepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                bo z M18WH basu raczej bedzie mniej nie wiem.
                                zdecydowanie
                                mniej to mial tylko AKX :P ( z wyzszej polki ktore mialem u siebie)

Skomentuj

ktory AKX i od czego ? Kepa czy M18wh ?

Skomentuj

ostatnio mialem w domu
                                    xt18wh
                                    m18wh
                                    gdn 18 akx
                                    hds180

ilosc basu: xt, hds, m, akx
                                    niestety kazdy w innej obudowie z innym strojeniem i inna zwrotnica wiec nie moze byc to miarodajne

Skomentuj

Niskie podzialy zazwyczaj robi sie z filtrami I rzedu bo tak jest taniej i jest duzo mniej problemow z impedancja. Przy mocnym sredniaku np wlasnie w przypadku niskotonowca w roli sredniaka odpada problem wytrzymalosci mocowej wiec tym bardziej prosty filtr w postaci szeregowego kondensatora. Dla niskotonowca zadko wystarczy tylko cewka bo glosnik ma zbyt duza indukcyjnosc zeby taki zabieg byl skuteczny wiec albo filtr 12dB/okt albo jakis czlon RC tylko trzeba uwazac na impedancje.

Skomentuj

Odświeżę trochę temat :wink:
                                        Pomińmy fakt, że posiadam HDSa. Jaki głośnik najlepiej wpasowałby się między MDSa08 i XT25TG, najlepiej 12-15cm i jak radzicie podzielić te trzy drogi. Fajnie by było jak Irek napisał by średniak "szedł" przez filtr Igo rzędu, bo najtaniej :lol: Cena średniaka do 200zł/szt.

Skomentuj

moze AL130-M? ale na filtr 1-rzedu od gory raczej nie licz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X