Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka Obudowa do Tych Glosnikow?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka Obudowa do Tych Glosnikow?

Dobry wieczor, mam pytanie chce zbudowac kolumne typu bass refelx.
    Glosniki do niej to :

2x Głosnik niskotonowy GDN 30/100/11 8 ohm
    2x Głosnik sredniotonowy GDM 18/80 8 ohm
    2x Głosnik wysokotonowy GDWT 9/100 FP 8 ohm

Nie mam w ogole pojecia o obliczeniach jakie mają byc wymiary obudowy do tego typu glosnikow. Dlatego prosze o pomoc. Jezeli zalozylem temat w zlym dziale to prosze o przeniesienie go w inne miejsce. Moderatorów przepraszam, a wszystki innym z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.

Krzysiek

A masz już te głośniki czy dopiero planujesz je kupić?

Skomentuj

planuje je kupic :) są to glosniki od Altusów 300 ( czyli mozna powiedziec ze chce zrobic Altusa 600 )

Skomentuj

Zamieszczone przez cysiu_1
        planuje je kupic są to glosniki od Altusów 300 ( czyli mozna powiedziec ze chce zrobic Altusa 600 )
        kompletnie bez sensu. lepiej kupic uzywki
        a jak cos robic to juz cos lepszego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          planuje je kupic są to glosniki od Altusów 300 ( czyli mozna powiedziec ze chce zrobic Altusa 600 )
          kompletnie bez sensu. lepiej kupic uzywki
          a jak cos robic to juz cos lepszego
          To prosze o zaproponowanie czegos lepszego :)

Skomentuj

musialbys okreslic ile masz na to pieniedzy jaki pokoj czego sluchasz a dotego czym bys chcial to zasilic :wink:

jezeli ma byc to kontrukcja 3-drozna to na forum jest jedna zwrotka na stx-ach scx

Skomentuj

to ja poprosze o odpowiedzi na podstawowe pytania
              ile kasy?
              jakie pomieszczenie?
              jakiej muzyki sluchasz?
              co chcesz osiagnac?
              jakie masz doswiadczenie? co masz/miales/sluchales?

Skomentuj

-Do 1000zl, ( oczywiscie dobrze by bylo tez cos do 500 - cchyba ze znacie jakies jeszzcze tansze rozwiazanie)
                -Moj pokoj ma cos okolo 20 lub 25m,
                -Muzyki to praktycznie kazdej, ale zalezy mi na poteznym basie ktory bedzie mozna poczuc w plucach:).
                -Moj wzmacniacz to JVC AX-1 lub YAMAHA AX-500. oraz CD Technics ( nie pamietam w tym momencie modelu poniewaz nie jestem w domu
                -Moje kolumny ktore mam teraz to 4 altusy 110. Wszystkie glosniki oryginalne oprocz basowych:). 2x extreme 360 watt, 1x Peying 500 wat, Blaupunkt mk2 - 800watt,200rms

Skomentuj

Moje kolumny ktore mam teraz to 4 altusy 110
                  basowo Ci wystarczaja ?

Widze ze przy tym pomieszczeniu i basie ktory chcesz "poczuc w plucach" nie obedzie sie bez suba.. zrobilbym na Twoim miejscu aktywnego (koszt ok 500zl) i do tego jakies monitorki...

Skomentuj

nawet nie wiem co odpisac :|
                    glosniki do D..., brak mocy zeby je ruszyc a do tego 3 drogi za 500zl? :???:

kup uzywane nowsze altusy to bas sie poprawi. ale i tak nie osiagniesz takiego efektu jaki chcesz

Skomentuj

Do 1000zl, ( oczywiscie dobrze by bylo tez cos do 500 - cchyba ze znacie jakies jeszzcze tansze rozwiazanie)
                      Tak to nie ma... 1000 to 1000 a 500 to 500zł... Wtedy jest dużo łatwiej coś powiedzieć...

-Moje kolumny ktore mam teraz to 4 altusy 110. Wszystkie glosniki oryginalne oprocz basowych:)
                      Czyli najważniejszych praktycznie Sprzedaj to tałatajstwo, dołóż tego tysiaka i zrób jakieś monitorki (np tonsil 15/40/5 plus vifka) a za resztę jakiegoś suba...

Skomentuj

no dobrze to niech bedzie 500zl :) i co kupic za te 500? jaki glosnik/glosniki ? jaka ma byc konstrukcja obudowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                          Do 1000zl, ( oczywiscie dobrze by bylo tez cos do 500 - cchyba ze znacie jakies jeszzcze tansze rozwiazanie)
                          Tak to nie ma... 1000 to 1000 a 500 to 500zł... Wtedy jest dużo łatwiej coś powiedzieć...

-Moje kolumny ktore mam teraz to 4 altusy 110. Wszystkie glosniki oryginalne oprocz basowych:)
                          Czyli najważniejszych praktycznie Sprzedaj to tałatajstwo, dołóż tego tysiaka i zrób jakieś monitorki (np tonsil 15/40/5 plus vifka) a za resztę jakiegoś suba...
                          Ja juz przerabiałem temat GDNów i są one nie do dostania - prawie jak białby kruk - może tobie wystarczy poczciwy ARN150 (bas już jakiś będzie, tylko tam ze średnicą ciężko)

Skomentuj

jedyna sensowna kolumna tutaj to 3 drogi na STXach SCX
                            ale z tego co widze to raczej nic z tego nie wyjdzie bo 2x8" =/= 4x12" wiec pewnie koledze bedzie sie wydawalo ze za malo basu bedzie...

Skomentuj

a jaka tam jest moc w tych STX? Gdzie mozna je kupic? :) i Te STXY Wlozyc do nowej obudowy czy zamontowac a altusach?

Skomentuj

google --> stx ...

Skomentuj

a jaka tam jest moc w tych STX?
                                  no i tego sie obawialem...
                                  widac ze jestes kompletnie zielony, nie doswiadczony i nie osluchany...
                                  tak dla twojej wiadomosci podam ze moc nie jest najwazniejszym parametrem kolumn! kolumny o mocy np 20W na bank zagraja lepiej niz kolumny co maja 1000W! (porownujac konstrukcje z obecnego wieku :P )

http://www.stx.pl/
                                  zobacz sobie glosniki. obudowy zrobisz nowe od podstaw wg podanego projektu... jak bedziesz zainteresowany to podam co i jak

[ Dodano: 2009-01-14, 13:26 ]
                                  aha
                                  GDN 22 SCX
                                  GDM 14 SCX
                                  GDWK PJ

Skomentuj

to prosze podac:) jestem zainteresowany ( co do to myslalem ze glosnik 1000 wat da mocniejszy bass niz np.250 bo na basie mi najbardziej zalezy jaki i na vocalu )

Skomentuj

co do to myslalem ze glosnik 1000 wat da mocniejszy bass niz np.250
                                      masz 100W altusy z 12" glosnikiem niskotonowym.
                                      moje kolumny na 2xARN 150 zagraja nizszym basem mimo ze sa slabsze i duzo mniejsze...
                                      nie wspominajac juz o vife :lol:
                                      przy altusach to istny subwoofer :twisted:

http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                                      tu masz wszystko co i jak w proponowanej obudowie.
                                      zapomnialem tam poprawic danych co do tunelu. to sie uwzgledni jak zaczniesz juz cos robic
                                      koszt glosnikow to 300zl
                                      koncowy koszt kolumn to 600-800zl
                                      schemat zwrotnicy dostepny jest w przyklejonym temacie (nie mozesz tutaj zastosowac "uniwersalnej" zwrotnicy z allegro!) a jak nie czujesz sie na silach to mozesz ja zamowic u mnie

Skomentuj

a ile ona kosztuje u Ciebie? bo odrazu Ci mowie ze nie potrafie tego zrobic:)

mam jeszcze jedno pytanie dlaczego wszyscy robicie obudowy typu : wąskie i wysokie? co daje taki typ obudowy ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X