Witam !
Udało mi sie odkupić od kolegi głośniczek o następujących parametrach :
Typ membrany : - Polipropylenowa
Typ kosza : - Stalowy
Rodzaj zawieszenia : - Gumowe
Typ : - Jednocewkowy
Średnica cewki : - 51 mm
Średnica : - 300 mm
Wysokość głośnika : - 145 mm
Rozmiar otworu montażowego : - 290 mm
Karkas cewki : - aluminiowy
Wysokość cewki : - 24 mm
fs : - 26Hz
Re : - 3.5 ohm
BL : - 8,3 N/A
Qts : - 0.80
Qms : - 3.25
Qes : - 1.05
Vas : - 84
Mms : - 124.9
Cms : - 0.33
Skok membrany : - 25 mm
Impendancja : - 4 ohm
Skuteczność : - 93 dB
Pasmo przenoszenia : - ( 29 - 2500 Hz )
Moc muzyczna : - 450 Watt
Moc znamionowa : - 225 RMS
Oczywiscie zanim wysylam gdziekolwiek posty to staram sie czytac jak najwiecej na dany temat ...
Chcialem zaznaczyc ze to moj pierwszy kontakt z akustyka i budową kolumny/sub'a wiec kilka
lamerskich pytań :
1) Jak rozumiem skrzynia na ten glosnik powinna byc zamknieta z powodu duzego qts (0.8 w opisach doczytalem ze od 0.5 do 0.7 ma byc zamknieta .. a gdzie > 0.7 ??)
2) Po wielu probach udalo mi sie uruchomic przy pomocy wine program WinISD. I wyliczyl mi
ze aby qtc bylo w miare niskie (doczytalem ze nalezy dazyc do 0.71 .. niestety qts ma 0.8 a jak rozumiem qtc nie moze byc mniejsze niz qts :> ) powinienem miec skrzynie o pojemnosci
360L !! czy to jest normalne ? czy moze podalem zle jednostki .. czytajac forum zauwazylem ze kilku osobom sie takie cos zdazylo.
3) Teraz "skladam" testowa wersje obudowy ze starych mebli :-) Zastanawiam sie czy drewno dębowe o grubosci 2,3 cm bedzie dobre do takich zastosowań ;-P
Oczywiscie w koncowej wersji kiedy naucze sie poslugiwac wiertarka i wyzynarka .. bedzie to zrobione z MDF'u i fernirowane :) (ale duzo nowych pojec ...).
4) Zastanawiam sie czy na takim głosniczku ktory odkupilem za jedyne 60zl ... bas bedzie głeboki .. nie zalezy mi na mocy bo bedzie on stosowany w domu .. ale chcial bym miec suba ktory ma ladny piekny glos ]:->
Z gory dzieki za pomoc
Udało mi sie odkupić od kolegi głośniczek o następujących parametrach :
Typ membrany : - Polipropylenowa
Typ kosza : - Stalowy
Rodzaj zawieszenia : - Gumowe
Typ : - Jednocewkowy
Średnica cewki : - 51 mm
Średnica : - 300 mm
Wysokość głośnika : - 145 mm
Rozmiar otworu montażowego : - 290 mm
Karkas cewki : - aluminiowy
Wysokość cewki : - 24 mm
fs : - 26Hz
Re : - 3.5 ohm
BL : - 8,3 N/A
Qts : - 0.80
Qms : - 3.25
Qes : - 1.05
Vas : - 84
Mms : - 124.9
Cms : - 0.33
Skok membrany : - 25 mm
Impendancja : - 4 ohm
Skuteczność : - 93 dB
Pasmo przenoszenia : - ( 29 - 2500 Hz )
Moc muzyczna : - 450 Watt
Moc znamionowa : - 225 RMS
Oczywiscie zanim wysylam gdziekolwiek posty to staram sie czytac jak najwiecej na dany temat ...
Chcialem zaznaczyc ze to moj pierwszy kontakt z akustyka i budową kolumny/sub'a wiec kilka
lamerskich pytań :
1) Jak rozumiem skrzynia na ten glosnik powinna byc zamknieta z powodu duzego qts (0.8 w opisach doczytalem ze od 0.5 do 0.7 ma byc zamknieta .. a gdzie > 0.7 ??)
2) Po wielu probach udalo mi sie uruchomic przy pomocy wine program WinISD. I wyliczyl mi
ze aby qtc bylo w miare niskie (doczytalem ze nalezy dazyc do 0.71 .. niestety qts ma 0.8 a jak rozumiem qtc nie moze byc mniejsze niz qts :> ) powinienem miec skrzynie o pojemnosci
360L !! czy to jest normalne ? czy moze podalem zle jednostki .. czytajac forum zauwazylem ze kilku osobom sie takie cos zdazylo.
3) Teraz "skladam" testowa wersje obudowy ze starych mebli :-) Zastanawiam sie czy drewno dębowe o grubosci 2,3 cm bedzie dobre do takich zastosowań ;-P
Oczywiscie w koncowej wersji kiedy naucze sie poslugiwac wiertarka i wyzynarka .. bedzie to zrobione z MDF'u i fernirowane :) (ale duzo nowych pojec ...).
4) Zastanawiam sie czy na takim głosniczku ktory odkupilem za jedyne 60zl ... bas bedzie głeboki .. nie zalezy mi na mocy bo bedzie on stosowany w domu .. ale chcial bym miec suba ktory ma ladny piekny glos ]:->
Z gory dzieki za pomoc
Skomentuj