Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer [glosnik za 60zł - qts 0.8].

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer [glosnik za 60zł - qts 0.8].

Witam !
    Udało mi sie odkupić od kolegi głośniczek o następujących parametrach :

Typ membrany : - Polipropylenowa
    Typ kosza : - Stalowy
    Rodzaj zawieszenia : - Gumowe
    Typ : - Jednocewkowy
    Średnica cewki : - 51 mm
    Średnica : - 300 mm
    Wysokość głośnika : - 145 mm
    Rozmiar otworu montażowego : - 290 mm
    Karkas cewki : - aluminiowy
    Wysokość cewki : - 24 mm
    fs : - 26Hz
    Re : - 3.5 ohm
    BL : - 8,3 N/A
    Qts : - 0.80
    Qms : - 3.25
    Qes : - 1.05
    Vas : - 84
    Mms : - 124.9
    Cms : - 0.33
    Skok membrany : - 25 mm
    Impendancja : - 4 ohm
    Skuteczność : - 93 dB
    Pasmo przenoszenia : - ( 29 - 2500 Hz )
    Moc muzyczna : - 450 Watt
    Moc znamionowa : - 225 RMS

Oczywiscie zanim wysylam gdziekolwiek posty to staram sie czytac jak najwiecej na dany temat ...
    Chcialem zaznaczyc ze to moj pierwszy kontakt z akustyka i budową kolumny/sub'a wiec kilka
    lamerskich pytań :

1) Jak rozumiem skrzynia na ten glosnik powinna byc zamknieta z powodu duzego qts (0.8 w opisach doczytalem ze od 0.5 do 0.7 ma byc zamknieta .. a gdzie > 0.7 ??)

2) Po wielu probach udalo mi sie uruchomic przy pomocy wine program WinISD. I wyliczyl mi
    ze aby qtc bylo w miare niskie (doczytalem ze nalezy dazyc do 0.71 .. niestety qts ma 0.8 a jak rozumiem qtc nie moze byc mniejsze niz qts :> ) powinienem miec skrzynie o pojemnosci
    360L !! czy to jest normalne ? czy moze podalem zle jednostki .. czytajac forum zauwazylem ze kilku osobom sie takie cos zdazylo.

3) Teraz "skladam" testowa wersje obudowy ze starych mebli :-) Zastanawiam sie czy drewno dębowe o grubosci 2,3 cm bedzie dobre do takich zastosowań ;-P
    Oczywiscie w koncowej wersji kiedy naucze sie poslugiwac wiertarka i wyzynarka .. bedzie to zrobione z MDF'u i fernirowane :) (ale duzo nowych pojec ...).

4) Zastanawiam sie czy na takim głosniczku ktory odkupilem za jedyne 60zl ... bas bedzie głeboki .. nie zalezy mi na mocy bo bedzie on stosowany w domu .. ale chcial bym miec suba ktory ma ladny piekny glos ]:->

Z gory dzieki za pomoc

robisz 360 litrową obudowę???

Skomentuj

nieee :-) ale tyli mi wyliczyl WinISD ... w moim malym pokoiku to jest nie realne .. :-/ robie ok 120L

Skomentuj

strasznie niskie BL wiec w ta skutecznosc to bym nie wierzyl

Skomentuj

Powiem Ci co ja bym zrobił.
          Jako ze nie lubie duzych skrzynek to max obudowa miała by 40-50 litrów.
          Najpierw zapusciłbym go w zamkniętej, sprwadził jak gra i założył BR.
          Skoro materiał jest z odzysku a docelowo skrzynka ma być porządna to eksperymenty odpowiedzą na pytanie w jakiej skrzycne zagra lepiej i w co inwestowac.
          Oczywiście sprawa wzmacniacza to zupełnie inna bajka.
          PS
          osobiście nie kupowałbym tak duzego głosnika no name nawet w tak "dobrej" cenie.
          no chyba ze byłby to jakis markowy porzadny woofer ale te zaczynaja sie od ponad 400 PLN
          Moja rada jest taka. Pobaw sie w konstruktora i sprawdz na co cie stac jako stolarza.
          Nie inwestuj w porzadna skrzynke bo moze okazac sie ze nie warto.
          Staraj sie nie zaczynac swojej przygody z akustyka od tak beznadziejnego jak na sub głosnika bo stwierdzisz ze sie do tego nie nadajesz co wcale nie musi byc prawda

Skomentuj

I tak wlasnie zrobie :-)
            Juz wyciolem otwor na glosnik .. troche za duzy ale pierwsze koty za ploty (uszczelni sie).
            Zaczynam skrecac ta bude i chyba 1 kontakt z wyzynarka nie byl najlepszy ...
            zamiast kwadrata mam rąb ale .. to sie poprawi :-) Jak bedzie fajnie gral to zainwestuje i mi przytna panowie w hurtowni ... bedzie ladnie i profesjonalnie :-P

Dzieki za pomoc !

Skomentuj

Hehe powodzenia :) heh pocwicz wyzynarke na innych deskach :P albo jak masz doswiadczonego sasiada to powiedz mu zeby powycinał Ci otworki :P pozdro :)

Skomentuj

siem robie na tym samym glosniku i obudowa 60l styknie glosnik schodzi calkiem niezle nisko za niedlugo przedstawie mojego sooba na forum jak chcesz czegos sie dowiedziec wal smialo

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
                  zapusciłbym go w zamkniętej, sprwadził jak gra i założył BR.
                  Eksperyment z b-r mija się z celem. Głośnik jest przeznaczony wybitnie do closed. W b-r będzie miał impuls długi jak podróż na księżyc.

Skomentuj

:]

zgadzam sie z tym :] juz koncze prace nad swoim i musze powiedziec ze gra calkiem niezle jak za ta cene :) juz tylko fornirowanie i przedstawiam prace na forum narazie wyglada tak

[ Dodano: 2004-11-04, 07:58 ]
                    a tak wogule nixon gdzie go kupiles za 60 zl??
                    Załączone pliki

Skomentuj

Jak CW tylko bez napisu

Skomentuj

ale to nie jest cw bo ma zupelnie inny magnes :p

Skomentuj

Od kumpla .. mial dwa :-) ale juz mi ktos drugi podprowadzil ....
                          Ogolnie to niby byl uzywany .. ale tylko raz... kolega ma zespol i dostal od kogos tam glosniki
                          na urodzinki .. ale zespol rockowy wiec po co im glosniki do subwooferow ... wiec odkupilem za 60zl .. (ale widzialem na allegro za 77zl jak dobrze pamietam).

No gra milo jak na takie groszowe kwoty ty chyba super :->
                          Ja juz tez koncze swojego grata z odsysku :-)
                          Wlasnie uszczelnialem dzisiaj silikonem .. poszla cala tuba (tak to jest jak sie krzywo poprzycina).
                          Ogolnie juz jestem zadowolony .. pewnie dla tego ze to moja 1 konstrukcja hehehe :>
                          Ale juz moge powiedziec ze DIY mi sie spodobalo :-D

Skomentuj

Wygląda jak Hanssen :P

Skomentuj

Te glosniki sa sprzedawane przez Elektroland (www.elektroland.com.pl), a produkowane sa przez firme Pro Audio. Jestem ciekaw jak graja, bo sa dosyc tanie (po sotatniej podwyzce o 2 zl kosztuja 79 zl). Podobienstwo do Hansenow i Alphardow jest zastanawiajace, bo w Elektrolandzie jesli chodzi o niskotonowce to sprzedaja glosniki tylko tych 3 firm. Opisz swoje wrazenia odsluchowe. Pozdro.

Skomentuj

musze powiedziec ze wbija sie na wysokie poziony glosnosci :) ma gleboki bas w obudowie zamknietej, trzesie wszystkim, jak za ta cene jest rewelacyjny :] a teraz wady bas nioe jest za szybki... troche sie opuznia ale no czego mozna zadac od 30cm glosnika :P

Skomentuj

Czaruję...
                                X