Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w wyborze przewodow glosnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KIVLOV
    Ale się tak zastanawiam jak to jest z tymi przewodami, gdyż w zasadzie trzeba by wymienić przewody zarówno w zwrotnicy jak i w kolumnie, gdyż sam dobry przewód od terminala chyba nie poprawi sytuacji.
    Ciiiii !!! Bo jeszcze się wyda

Skomentuj

Konkretnie SONIK LINK:
      AST 200 na dół
      AST 075 na góre

Co do wymiany kabli w zestawie głośnikowym to nie ma co przesadzać(no chyba że ich przekroje i jakość grubo odbiegają od normy).
      Ktoś zaraz powie: w wzmacniaczu też są połączenia płytka-terminal wykonane przewodem........trzeba je wymienić...Moim zdanie nie.Tak krótkie połączenia nie odgrywają tu roli,lecz ich straszne długości mogą decydować o jakości dzwięku...
      Dlatego przewody kolumny-wzmacniacz(najdłuższa droga,parę metrów) kupujemy dość grube i dobrej jakośći..
      Każdy ale to każdy przesył sygnału wprowadza jego osłabienie a nie odpowiednim nośnikiem degraduje go do użytku.

Skomentuj

co za tekst.....

skoro piszesz ze slyszysz takie cos jak wymiane dobrego kabla (np procab 2,5mm) na jeszcze "lepszy" ...

to wymiane kabli w kolumnie tez powinienes poczuc i tak samo polaczen w koncowce mocy wszak twoj super kabel jest PRZEDLUZENIEM toru ....
        a ten krotki odcinek nie bedzie dla ciebie "waskim gardlem" ? ....przeciez nie masz zadnego wzmacniacza/regeneratora sygnalu na styku wzmacniacz-"kabel kolumny" ani potem "kabel kolumny"-przetwornik"......tak wiec ? ...

to ten sam przypadek co z kablami zasilajacymi ludzie robia plecionki 3x 2,5mm a w scianie dalej zostaje to co mial ..... a widzialem przypadek jak to koles sie kablem zasilajacym podniecal a w scianie ten sam stary jak swiat kabel aluminiowy....

cale to sluchanie kabli oceniam tak: jestem scislowcem teleinformatykiem........ fizyką, parametrami kabli telekomunikacyjnych, swiatlowodowych oraz ich badaniem sprawdzaniem parametrow meczą mnie na polibudzie 5 lat .....

i jak slucham takich farmazonow to mi sie wlos jezy a gdy chcialem podjac dyskusje z prof. ktory zycie na kablach spedzil to dostalem zjebke...

prawda taka ze 99% ludzi ktorzy uwazaja ze takie pierdoly odrozniaja z fizyką itp maja nie wiele wspólnego (ekonomista, politolog itd oczywiscie w zaden sposob nikogo nie obrazam bo oni znaja sie dobrze na czyms innym ... ale wlasnie w takich gronach dziwnie duzo ludzi znajdziemy ktorzy slysza takie rzeczy.....)prosta przyczyna ...jak ktos wie "jak dziala swiat" to .. bardziej realnie na to patrzy....

teraz by byla jasnosc: pomijam sytuacje gdy wymieniamy kabelek za 2zł (a w cenie juz złącza) w ktorych mamy 3 zylki cieniutkie jak ludzki wlos ....na jakis kabel np ten nasz przyslowiowy procab ls25

co do degradacji sygnalu podczas transmisji....... tak zgadzam sie tylko ze przewaznie sa to takie roznice poziomow sygnalow ze.....nie da sie tego kiepskim narzedziem jakim jest ludzki sluch wykryc

Skomentuj

bawolek, nie,poprostu uważam że najwięcej strat jest własnie na odcinku wzmak-kolumna bo to ok.4-8m a nie jak w wzmaku 0.1m,i w żadny przypadku to nie jest wąskie gardło.
          Jeżeli nie słyszysz to po co się dajesz do dyskusji,niech rozmawiają ludzie którzy słyszą.

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
            poprostu uważam że najwięcej strat jest własnie na odcinku wzmak-kolumna
            Strat czego? Ile? Jak mierzyłes? Z cyzm porownywales?

Skomentuj

to chyba zrozumiałe,że strat więcej będzie na dłuższym odcinku,i aby to wiedzieć wystarczy pomyśleć........

[ Dodano: 2009-01-15, 17:57 ]
              bawolek, wracając do wąskiego gardła,podam przykład:
              kable instalacyjne elektryczne mają przekroje 2,5mm2 bo sięgają dł.30m i więcej a bezpiecznik topikowy ma w sobie drucik przekroju WŁOSA na odcinku 3cm,I myślisz że największe spadki napięcia są na bezpieczniku.....wcale nie.
              Ja się niechce wkłucać pisze tylko swoje zdanie.

Skomentuj

A może ktoś się wypowie na temat tego artykułu na temat kabli.

http://strefacaraudio.pl/forum/topic...ble-vt1690.htm

Bo wg mnie on wszystko wyjaśnia.

Pozdrawiam!
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przeczytałem spory kawałem i śmiem twierdzić, że autor ma marne pojęcie o prądzie elektrycznym bo nie odróżnia prądu stałego i zmiennego sinuzoidalnego, sygnału w kablu głośnikowym od prądu w gniazdku, gdzie wahania mogą przepisowo sięgać kilkudziesięciu procent. Koleś nie zauważa różnicy w mocy kolumny (waty) i słuchawek (miliwaty) oraz związku z grubością kabla. Niech podłącza kolumny kabelkiem 0,5mm2 od słuchawek, dibeisi z allegro też ma kosz, magnes, membranę i cewkę więc życzę autoriwi miłych odsłuchów. Ja kupiłem procaba po 5zł i nie sądzę, żeby to był jakiś snobistyczny i zbędny zakup.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

A dlaczego skoro kable maja tak wielki ponoc wplyw na "dzwiek" (z ktorym w sumie nei maja nic wspolnego bo tlyko przenosza sygnal elektryczny, ale audiofil i tak wie swoje...) to nie odkryto tego 20, 30 lat temu tlyko niedawno? Tego nie rozumiem.. aha , juz wiem. Czyzby markieting? Kiedys tez nie bylo audiotele, smsow za 7zł, sextelefonow, itp itd...

Skomentuj

Nie na temat...
                      pegelmesser dokladnie tak jak piszesz ...ale ja sie wogole nie dziwie tak jest w kazdej branzy ...a media, reklama to czwarta wladza....
                      z mojej to aukurat doskonalym przykladem jest 802.11b/g 2 lata przed wypuszczeniem pierwszych produktów w europie opracowano Hiperlana ktory wyprzedzal mozna by powiedziec o epoke amerykanski standard od IEEE.... jego wyzszosc mogą swiadczyc np takie fakty: wszystko co lepsze w 802.11a pochodzi z hiperlana....WiMAX ktory narazie w polsce raczkuje i dopiero wchodzi w 85% to rozwiazania Hiperlanu (pomyslu z przed 10 lat) ....
                      prosta sprawa gdy amerykanie i ich firmy widzialy jak nieudolny jest ich standard zalały rynek reklamą ... pseudo testami w portalach i gazetkach w których pismacy nie wiedza wogole co sprawdzac i jak to robic.... a ich recenzje to zachwalanei teskty wklejone z reklamowki producenta.... oczywiscie by byc pierwszym na rynku.....potem juz ciezko wypromowac, sprzedac i wyprzec szrot z rynku ...tak samo jak ciezko wypelnic te bajeczki.....
                      takich przykladow mozna mnozyc

a w branzy audio doskonalym tego przykladem sa kabelki heh....

amdr
                      Przeczytałem spory kawałem i śmiem twierdzić, że autor ma marne pojęcie o prądzie elektrycznym bo nie odróżnia prądu stałego i zmiennego sinuzoidalnego, sygnału w kablu głośnikowym od prądu w gniazdku, gdzie wahania mogą przepisowo sięgać kilkudziesięciu procent.
                      bez obrazy ale odrazu widac ze Ty tez masz o tym srednie pojecie ....

nigdy nie umniejszam roli kabli ...tylko trzeba wiedziec co gdzie i kiedy sa przeciez sytuacje gdzie sciezke o dlugosci paru mm trzeba traktowac jak linie długą ....
                      sa tez sytuacje gdy skrocenie fidera zasilajacego sektor o 20cm spwoduje brak zasiegu w jednym z sektorow ktore ma pokryc stacja bazowa, bo wlasnie dzieki swojej dlugosci zmienia faze i niweluje interferencje ktore moga wystapic....jest mnostwo roznych ciekawych zjawisk...

tylko ze jak ktos kto sie na tym zna czyta jak to zasady z grubych GHz pismacy wprowadzaja dla 0-20kHz to sie niektorzy w grobach przewracaja ......

20 lat temu nikt takich pierdol nie pisal bo byla troche ograniczona mozliwosc wypuszczania farmazonow i ich rozprzestrzeniania dzisiaj kazdy moze sobie cos napisac...a potem inni nie wiedza czy on to wie czy tylko mu sie wydaje ze wie i powielają......
                      heh z bliskich nam: na naszym forum np taki jeden na "w" ktory sie ostatnio nie odzywa jest doskonalym przykladem ...... :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                        poprostu uważam że najwięcej strat jest własnie na odcinku wzmak-kolumna bo to ok.4-8m a nie jak w wzmaku 0.1m,i w żadny przypadku to nie jest wąskie gardło.
                        Akurat najwiecej strat to jest w rezystancji cewki glosnika niskotonowego i rezystorach tlumika wysokotonowca. A sama obcnosc strat nie jest ani dobra ani zla dla dzwieku. Jeden glosnik zagra lepiej z cewka o duzej rezystancji a drugi z cewka o niskiej to samo dotyczy rezystancja kabli.

Na tym forum nie bedziemy gadali o brzmieniu kabli bo to glupota! Ktos sie pyta o brzmienei kabli a nie wie jaki kupic wzmacniacz a ten ma duzo wiekszy wplyw na dzwiek niz wszystkie kable razem wziete. Spora czesc wysokiej klasy firm wogule nie stosuje podlaczen Bi-wire bo nie widzi w nich zadnego sensu!

Kable kazdy musi testowac sam! W praktyce wystarczy dobranie klasy kabli do klasy sprzetu i nic nie trzeba juz sluchac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Kable kazdy musi testowac sam! W praktyce wystarczy dobranie klasy kabli do klasy sprzetu i nic nie trzeba juz sluchac.
                          Święte słowa.
                          Straty własne zwrotnicy i głośników zostawiłem w spokoju w w/w opiniach.

Skomentuj

Czaruję...
                          X