toma085, to co mam w domu a to co widziałem i słyszałem co zmierzyłem to moje, bawię się niestety więcej lat w audio jak ty. A co do zwrotnicy to jak byś czytać umiał to byś doczytał dlaczego dałem takie komponenty a nie inne, ale najlepiej wyrwać z kontekstu 2 słowa i się wymądrzać lub fotkę zobaczyć. Zwrotnice kolego zrobiłem z tanich elementów bo projekt Jay Kim-a przewiduje regulacje kompensacji i regulacje l-pada według swoich preferencji. Zanim wywalę po 18zł x 4 na l-pada na mills i po 130zł x 4 za czerwone jantzeny to wole dobrać wartości zwrotnicy na tańszych.
Tak podniecam się moim ER18RNX bo nie sztuka kupić drogo i dobrze a tanio i dobrze a mi się akurat udało. A jak byś trochę więcej oczytany i obiegany był to byś poczytał dlaczego wybrałem 27tbfc/g, harpia.pl daje tylko ten sam tylko bez ferrofluidu poszukaj sobie dla czego. Nie ukrywam, miałem alphardy itp i wiem co to znaczy od tego zaczynałem a to co mam teraz i z czym miałem do czynienia to nie wiesz, także zanim coś napiszesz przemyśl.
Życzę ci udanych konstrukcji.
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
skąd ty to możesz wiedzieć :?: a jeśli tak niestety to po co się bawisz :roll:
Zamieszczone przez kondrax
ale najlepiej wyrwać z kontekstu 2 słowa i się wymądrzać lub fotkę zobaczyć
dobrze wiedziałem że je kupiłeś tylko na próbę ale wściekłem się jak stwierdziłeś tam jest forum audiofilów a nasze to tylko budrzetowe konstrukcje :evil: (wystarczy zajrzeć w dział własne konstrukcje żeby zobaczyć że wcale nie są budżetowe)
Co do AS to dla mnie to jest forum snobów którzy w co drugim poście sobie dosrywają w sprawie grających kabli po 200zł
Aż strach zakładać tam temat żeby cię nie zadziobali bo masz kolumne w kącie i brak dywanu na ścianie :!:
Zamieszczone przez kondrax
A jak byś trochę więcej oczytany i obiegany był to byś poczytał dlaczego wybrałem 27tbfc/g, harpia.pl daje tylko ten sam tylko bez ferrofluidu poszukaj sobie dla czego
już to dawno czytałem i sam zamierzam go usunąć bo również jestem posiadaczem TBFC/G i wiem jakie ma możliwości :razz:
Może błędnie ale stwierdziłem po dacie dołączenie do forum.
Moje zdanie jest takie, że forum diyaudio.pl jest dla osób zaczynających przygodę z audio. Audiostereo dział Diy jest dla osób zamożniejszych nie koniecznie doświadczonych posiadających wiedzę ale obracających się w wyższych cenach komponentów, natomiast zakładka Stereo dla ludzi co się g.. znają na audio i wkręcają sobie dużo rzeczy: referencyjne kable itp a nie rozróżniają mp3 od ape w odsłuchu. Sam zacząłem przygodę audio od diyaudio.pl ale teraz stwierdzam że kiedyś to forum jak i As było inne - lepsze.
A harpia konkretnie stosuje 27TBC/G tak mi odpisał na PW właściciel harpi. Ale nie wiem czy się opłaca wyjmować 27TBFC/G ma dobre noty a usuniecie ferrofluidu będzie skutkowało w zmianach w zwrotnicy i pomiarach nowych.
Z czym masz połączone 27TBFC/G ?
jak bylem na AS, to tam wlasciwie mialem dopiero okazje posluchac kilku metalowych kopulek... nie podeszly mi... miedzy innymi ta ktora grala u Qby z 15excela...
za to w wiekszym modelu totema metalowa kopulka grala jakby nie byla metalowa i tam mi sie podobala.. i pytanie do Was, czy TBFC/G lub TAF/G czy 27TDFC(chyba nie metalowa)graja lagodnie czy raczej jak wiekszosc, maja charakterystyczne metalowe, dla niektorych ostre granie ?
ups zapomniałem o tobie :
Trzeba rozebrać i w szczelinę cewki włożyć papier filtracyjny z expresu do kawy podobno ładnie się wchłania FF-D a nawet Troles na swojej stronie to opisał poszukaj.
[ Dodano: 2009-01-17, 22:42 ]
Zamieszczone przez dolphin123
czy TBFC/G lub TAF/G graja lagodnie czy raczej jak wiekszosc, maja charakterystyczne metalowe, dla niektorych ostre granie ?
nie mają nic z tych rzeczy TAF/G nie słyszałem ale TBFC/g jest miły dla ucha i delikatny a zarazem dostarcza niewiarygodnej ilości szczegułów nieosiągalnych dla kopułek tekstylnych w tak niskiej cenie.Poszukaj na AS jest porównywany ze SS i Usher-em
a co gralo w CEX Qby i mi sie nie podobalo ? Vifa XT19 nieco za ostra dla mnie, za to morel mdt-29 i d28/2 dynaudio (nieco ostrzejszy) mi pasuje, tyle do czego moge porownac co mialem "drozszego"..
Ja mogę powiedzieć z swoich doświadczeń że: Zauważyłem na mojej D25AG metalowej że cały charakter zmienia się od l-pada i to od zmian kosmetycznych 0,5 ohm - 1 ohm. Można zrobić tak że będzie mocno szczegółowo a można zrobić tak że będzie słychać szczegół ale nie będzie to drażnić i wrażenie będzie jak by to nie grało aluminium.
Nie wiem nie słyszałem ale podejrzewam z Qba za mało odjął dB l-padem dlatego aluminium drażniło.
Zależy jakie kto ma preferencje co do tweetera ja np. nie lubię szmaty bo gasi szczegóły, jedwab jakiś taki nijaki dla mnie i ushery z akkusa V2 i X3 mi w ogóle nie podeszły. A aluminium co słyszałem zawsze mi się podobało np. z Harbeth czt Epos czy D25AG i kilka innych.
2 raz słyszałem xt tweeter w konstrukcjach ESA i 2 razy bym go nie chciał.
toma085, wybrałeś L18 z tego co się orientowałem, nie słyszałem osobiście mocno chwalony, sam się wahałem L18 czy ER18RNX wygrał ER18RNX z 4 powodów lepiej podobał mi się na symulacjach, nie był brzydki (jakoś na fotach nie podoba mi się ta membrana l18), i chciałem zrobić coś innego jak wszyscy i nie mam mocnego zaufania co do zwrotnicy misiomora a to dlatego że może i chłop mądry i może coś wie i doradzi ale jedno mnie interesuje czemu ten człowiek nic nie pokazuje, żadnej fotki itp a jedynie czysty tekst dlatego sam jeżeli bym robił skłaniał się do zwrotnicy zapha.
Jaka masz zwrotnice? Misiomor czy zaph?
I trzeba wrócić do dyskusji sub za 500zł bo trochę odbiliśmy od tematu
Jak budujesz OB to ciężko o lepszy wybór. Do 100 Hz do których jest sens uzywać suba chyba każda membrana jest tłokowa, więc ubytku metalu nie odczujesz:)
Na tej stronie jest forum - tam można się paru rzeczy dowiedzieć.
Generalnie ktoś mi kiedyś mądrzejszy powiedział, że jak qms jest w okolicy bliżej 1 itp to twardy jest a jak bliżej 10 to miękki raczej, że ten parametr o tym świadczy. A cms to jest podatność zawieszeń milimetry na niuton i generalnie im mniejszy tym twardszy głośnik a im większy tym miększy. Jak to już jest w praktyce to trzeba sprawdzić.
Trochę lipa ze papier bo mało sztywny raczej będzie pewnie.
Skomentuj