Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do 500zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zdecydowanie SLS10
    ale ja bym zrobil tak jak irek proponowal - b-r i zatykasz tunel w razie potrzeby

Skomentuj

Ja mam 2xSLS10 w closed 2x30L i jest miło .. ale jesli masz warunki to daj wieksza pake.. 40L mysle w sam raz :)

Skomentuj

toma085, to co mam w domu a to co widziałem i słyszałem co zmierzyłem to moje, bawię się niestety więcej lat w audio jak ty. A co do zwrotnicy to jak byś czytać umiał to byś doczytał dlaczego dałem takie komponenty a nie inne, ale najlepiej wyrwać z kontekstu 2 słowa i się wymądrzać lub fotkę zobaczyć. Zwrotnice kolego zrobiłem z tanich elementów bo projekt Jay Kim-a przewiduje regulacje kompensacji i regulacje l-pada według swoich preferencji. Zanim wywalę po 18zł x 4 na l-pada na mills i po 130zł x 4 za czerwone jantzeny to wole dobrać wartości zwrotnicy na tańszych.
        Tak podniecam się moim ER18RNX bo nie sztuka kupić drogo i dobrze a tanio i dobrze a mi się akurat udało. A jak byś trochę więcej oczytany i obiegany był to byś poczytał dlaczego wybrałem 27tbfc/g, harpia.pl daje tylko ten sam tylko bez ferrofluidu poszukaj sobie dla czego. Nie ukrywam, miałem alphardy itp i wiem co to znaczy od tego zaczynałem a to co mam teraz i z czym miałem do czynienia to nie wiesz, także zanim coś napiszesz przemyśl.
        Życzę ci udanych konstrukcji.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
          bawię się niestety więcej lat w audio jak ty
          skąd ty to możesz wiedzieć :?: a jeśli tak niestety to po co się bawisz :roll:

ale najlepiej wyrwać z kontekstu 2 słowa i się wymądrzać lub fotkę zobaczyć
          dobrze wiedziałem że je kupiłeś tylko na próbę ale wściekłem się jak stwierdziłeś tam jest forum audiofilów a nasze to tylko budrzetowe konstrukcje :evil: (wystarczy zajrzeć w dział własne konstrukcje żeby zobaczyć że wcale nie są budżetowe)
          Co do AS to dla mnie to jest forum snobów którzy w co drugim poście sobie dosrywają w sprawie grających kabli po 200zł
          Aż strach zakładać tam temat żeby cię nie zadziobali bo masz kolumne w kącie i brak dywanu na ścianie :!:

A jak byś trochę więcej oczytany i obiegany był to byś poczytał dlaczego wybrałem 27tbfc/g, harpia.pl daje tylko ten sam tylko bez ferrofluidu poszukaj sobie dla czego
          już to dawno czytałem i sam zamierzam go usunąć bo również jestem posiadaczem TBFC/G i wiem jakie ma możliwości :razz:

Życzę ci udanych konstrukcji.
          bardzo ci dziękuje NAWZAJEM

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
            sam zamierzam go usunąć bo również jestem posiadaczem TBFC/G i wiem jakie ma możliwości
            mozesz cos krotko na ten temat napisac ?i jak usunac ferrofluid ?

Skomentuj

Może błędnie ale stwierdziłem po dacie dołączenie do forum.

Moje zdanie jest takie, że forum diyaudio.pl jest dla osób zaczynających przygodę z audio. Audiostereo dział Diy jest dla osób zamożniejszych nie koniecznie doświadczonych posiadających wiedzę ale obracających się w wyższych cenach komponentów, natomiast zakładka Stereo dla ludzi co się g.. znają na audio i wkręcają sobie dużo rzeczy: referencyjne kable itp a nie rozróżniają mp3 od ape w odsłuchu. Sam zacząłem przygodę audio od diyaudio.pl ale teraz stwierdzam że kiedyś to forum jak i As było inne - lepsze.
              A harpia konkretnie stosuje 27TBC/G tak mi odpisał na PW właściciel harpi. Ale nie wiem czy się opłaca wyjmować 27TBFC/G ma dobre noty a usuniecie ferrofluidu będzie skutkowało w zmianach w zwrotnicy i pomiarach nowych.

Z czym masz połączone 27TBFC/G ?

Skomentuj

Z czym masz połączone 27TBFC/G ?
                Z L18 RNX/p myślałem nad ER18 ale nie byłem jego pewien a alu już słyszałem w dwóch systemach i to było to czego szukałem.

Skomentuj

jak bylem na AS, to tam wlasciwie mialem dopiero okazje posluchac kilku metalowych kopulek... nie podeszly mi... miedzy innymi ta ktora grala u Qby z 15excela...
                  za to w wiekszym modelu totema metalowa kopulka grala jakby nie byla metalowa i tam mi sie podobala.. i pytanie do Was, czy TBFC/G lub TAF/G czy 27TDFC(chyba nie metalowa)graja lagodnie czy raczej jak wiekszosc, maja charakterystyczne metalowe, dla niektorych ostre granie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                    jak usunac ferrofluid ?
                    ups zapomniałem o tobie :
                    Trzeba rozebrać i w szczelinę cewki włożyć papier filtracyjny z expresu do kawy podobno ładnie się wchłania FF-D a nawet Troles na swojej stronie to opisał poszukaj.

[ Dodano: 2009-01-17, 22:42 ]
                    Zamieszczone przez dolphin123
                    czy TBFC/G lub TAF/G graja lagodnie czy raczej jak wiekszosc, maja charakterystyczne metalowe, dla niektorych ostre granie ?
                    nie mają nic z tych rzeczy TAF/G nie słyszałem ale TBFC/g jest miły dla ucha i delikatny a zarazem dostarcza niewiarygodnej ilości szczegułów nieosiągalnych dla kopułek tekstylnych w tak niskiej cenie.Poszukaj na AS jest porównywany ze SS i Usher-em

Skomentuj

a co gralo w CEX Qby i mi sie nie podobalo ? Vifa XT19 nieco za ostra dla mnie, za to morel mdt-29 i d28/2 dynaudio (nieco ostrzejszy) mi pasuje, tyle do czego moge porownac co mialem "drozszego"..

Skomentuj

Ja mogę powiedzieć z swoich doświadczeń że: Zauważyłem na mojej D25AG metalowej że cały charakter zmienia się od l-pada i to od zmian kosmetycznych 0,5 ohm - 1 ohm. Można zrobić tak że będzie mocno szczegółowo a można zrobić tak że będzie słychać szczegół ale nie będzie to drażnić i wrażenie będzie jak by to nie grało aluminium.

Nie wiem nie słyszałem ale podejrzewam z Qba za mało odjął dB l-padem dlatego aluminium drażniło.

Zależy jakie kto ma preferencje co do tweetera ja np. nie lubię szmaty bo gasi szczegóły, jedwab jakiś taki nijaki dla mnie i ushery z akkusa V2 i X3 mi w ogóle nie podeszły. A aluminium co słyszałem zawsze mi się podobało np. z Harbeth czt Epos czy D25AG i kilka innych.

2 raz słyszałem xt tweeter w konstrukcjach ESA i 2 razy bym go nie chciał.

toma085, wybrałeś L18 z tego co się orientowałem, nie słyszałem osobiście mocno chwalony, sam się wahałem L18 czy ER18RNX wygrał ER18RNX z 4 powodów lepiej podobał mi się na symulacjach, nie był brzydki (jakoś na fotach nie podoba mi się ta membrana l18), i chciałem zrobić coś innego jak wszyscy i nie mam mocnego zaufania co do zwrotnicy misiomora a to dlatego że może i chłop mądry i może coś wie i doradzi ale jedno mnie interesuje czemu ten człowiek nic nie pokazuje, żadnej fotki itp a jedynie czysty tekst dlatego sam jeżeli bym robił skłaniał się do zwrotnicy zapha.
                        Jaka masz zwrotnice? Misiomor czy zaph?

I trzeba wrócić do dyskusji sub za 500zł bo trochę odbiliśmy od tematu

Skomentuj

I trzeba wrócić do dyskusji sub za 500zł bo trochę odbiliśmy od tematu
                          mysle ze moderzy przeniosa nasza dyskusje do "seas kierunek wyboru" tez tu taki gdzie jest

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                            jak macie zamiar kontynuowac ten offtopic to wywale te posty stad....
                            i zaloze nowy temat

[ Dodano: 2009-01-18, 15:51 ]
                            dolphin123, nie moge przeniesc postow do istniejacego tematu - musze stworzyc nowy

Skomentuj

Ja bym poczekał aż dolar stanieje, zebrał jeszcze 3 chętnych i sprowadził coś takiego:
                              http://www.aespeakers.com/drivers.php?driver_id=8

Przy 4 sztukach chcą za niego 100$

Skomentuj

No ciekawy ale nic wykresów nie ma podanych tylko jakieś symulacje.

Z parametrów widzę mogę się mylić:

Nie za duży SPL wacików sporo będzie potrzebował, po qms i cms widzę że miękki bass będzie niż twardy.

Nie chce mi się czytać membrana z czego jest?

Skomentuj

Jak budujesz OB to ciężko o lepszy wybór. Do 100 Hz do których jest sens uzywać suba chyba każda membrana jest tłokowa, więc ubytku metalu nie odczujesz:)
                                  Na tej stronie jest forum - tam można się paru rzeczy dowiedzieć.

Skomentuj

Chodziło mi o materiał membrany.

Skomentuj

Mi też:) Wygląda jak celuloza z dodatkami: "Hand coated and sealed paper cone".

Skomentuj

kondrax, na jakiej podstawie po Qms i cms określasz że bas bedzie miękki?

Skomentuj

Generalnie ktoś mi kiedyś mądrzejszy powiedział, że jak qms jest w okolicy bliżej 1 itp to twardy jest a jak bliżej 10 to miękki raczej, że ten parametr o tym świadczy. A cms to jest podatność zawieszeń milimetry na niuton i generalnie im mniejszy tym twardszy głośnik a im większy tym miększy. Jak to już jest w praktyce to trzeba sprawdzić.

Trochę lipa ze papier bo mało sztywny raczej będzie pewnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X