Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas R18RNX & HDS 180 EXCLUSIVE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas R18RNX & HDS 180 EXCLUSIVE

Witam

Jak wielu już wie jestem w trakcie budowy kolumn o :grin:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0

Ale zaczynam wracać do korzeni tzn. znowu zainteresowałem się czymś takim :
    http://www.geocities.com/woove99/Spk...X_MTM_2Way.htm
    Przypomnę że już byłem prawie na 99% pewny aby wykonac takie kolumny ale odstraszyły mnie wypowiedzi innych o podziale pasma które jesn na 1,65kHz więc to może być wysiłek dla niego przy więkrzych poziomach głośności.

Jestem na takim etapie że mógł bym wprowadzić jeszcze zmiany gdyż obydwa głośniki potrzebują około 36l więc obudowę można zmniejszyć ale czy warto.
    Prosił bym o wasze porównanie tych dwóch przetworników podobno ten seas jest bardzo dobry gdzieś czytałem niewiele gorszy od revelatora.

Pozdrawiam

A czy te osoby co były przeciwne temu 1,65kHz miały ten zestaw słyszały czy tylko pier...
    Denerwuje już mnie któryś raz z kolei to. Na audiostero i audiohobby jest parę osób co zrobiło zestawy według projektu Jaya i każdy z nich po rozmowie na PW twierdził to samo:" bałem się ze tak niski podział to będzie trzeszczeć i spale wysokotonowca itp ale okazało się że zestaw gra wyśmienicie i nic się nie dzieje nawet przy wysokich poziomach głośności żadnego trzeszczenia itp." tak mniej więcej wyglądało to na PW, i wkurzają mnie ci ludzie co nie widzieli ale pierwsi się wypowiadają.
    Ja zainwestowałem w ER18RNX+27TBFC/G i mam nadzieję ze te parę osób z którymi gadałem mnie nie oszukały. Jeszcze trochę cierpliwości i napisze wrażenia. Dziś 4 ścinaki forniru jeszcze kolnych 8 otwory i lakier.

Opinie jednego gościa co już zrobił jaki drugi wcześniej na audiohobby Krs47
    http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=46710
    http://audiohobby.pl/topic/1/215/1
    Na internecie są także opinie ludzi co zrobili konstrukcje jaya można poszukać poczytać napisać na priv.

Tu masz porównanie do Revelatora 260 do 690zł
    http://www.audioheuristics.org/measu...ers_test_9.htm
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ten gwizdek wytrzyma swobodnie 1,5kHz. Widziałem testy na nim, gdzie przy tym podziale podali mu jakąs strzaszną moc ( chyba 200 wat ) a on prosił o więcej.
      W małym WG dawał rade z estradowym Monacorem przy 1,2khz.

Skomentuj

mor den siur, sam masz 27TBFC/G z niskim podziałem napisz czy jak słuchasz głośniej coś się dzieje, działo się, trzaski itp tweeter się nie spalił itp

Sorry koledzy ale strasznie mnie denerwuje jak się ktoś wypowiada o czymś co na oczy nie widział, dlatego ja moje pytania skierowałem na PW do tych osób co z tym styczność miały a nie z tymi co się coś wydaje.

[ Dodano: 2009-01-22, 19:15 ]
        Zaph uznany gość z dziedziny audio też zrobił niski podział z seasem:
        http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html 2000hz
        i drugi ten sam układ tylko inny materiał membrany wysokotonowca
        http://www.zaphaudio.com/SR71.html

I co ludzie też na diyaudio.com robili i działa nikt w zapha nie pluje, że zrobił kaszane.

Skomentuj

Ten gwizdek mozna chyba tylko zapalniczką spalić:)

Jeszcze jak Excele były tańsze to chciałem robić 2-way z magnezowym W26 i 27tbfc/g w waveguide. Pewnie w okolicach 1-1,2khz. Wytrzymałby z palcem w nosie.

Skomentuj

To co zostało napisane uświadomiło mnie że zagrożenia nie ma więc projekt może zostać zmieniony na dniach ale jest jedno ale :?:

Seas ER18RNX & HDS 180 EXCLUSIVE

Możecie napsać jak gra ten ER18RNX ?
            Jak gra HDS wiem bo miałem okazję słyszeć a może ktoś słuchał tego i tego :?: i może coś powiedzieć

Skomentuj

Ja ci jeszcze nie powiem jak gra ER18RNX bo mam jeszcze nie skończony projekt ale na AS jeden się wypowiedział:
              http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=46710&p=1#k

i tak mi napisał Krs47 na PW:

fragment rozmowy:
              "1. Przestrzeń, lokalizacja i scena - te elementy są IMHO na bardzo dobrym poziomie z kilku powodów. Za sprawą bardzo niskiego podziału woofer/tweeter (okolice 1,5kHz) kolumny mają bardzo dobre horyzontalne charakterystyki off axis. Niskie zniekształcenia przetworników w użytym pasmie wraz z prawidłowym "voicingiem" skutkują "przejrzystością" brzmienia połączoną z brakiem zmęczenia podczas długiego odsłuchu.

2. Bas jest silnie zależny od strojenia. U mnie strojenie jest bardzo niskie (ok.35Hz) więc jest lekko wycofany z ładnym rozciągnięciem, chociaż jest go na tyle dużo, że nie mam wrażenia zbyt "ochudzonego" dźwięku. ER18RNX bardzo dobrze sprawuje się na basie ze względu na mocny magnes, dośc sztywną membranę i bardzo liniowy napęd. Oczywiście ma spore ograniczenia związane z rozmiarem ale z tego przecież zdajesz sobie sprawę. Strojenie w okolicach 40-44Hz znacznie podnosi wytrzymałośc amplitudową woofera na większości materiału muzycznego, gdyż jej spadek na średnim basie jest łagodniejszy, a w muzyce tak na prawdę nie ma wiele mocnych sygnałów poniżej 40Hz. Dodatkowo średni bas jest wtedy mocniejszy i nabiera "uderzenia", a cały dźwięk nabiera charakteru bardziej typowego dla firmowych kolumn z BR. Poza tym przy wyższym strojeniu otrzymujemy gorszy impuls w okolicach 40-50Hz."

Skomentuj

Bierz ER18 :)

Skomentuj

Myślę że to może być naprawdę fajny projekcik i inny niż reszta :grin: bo HDS-ów już dość sporo pojawiło się na forach diy :grin: ale z drugiej strony to że się pojawiaja tzn że są dobre.
                  Strojenie chciałem dać niskie tzn około 35/36 Hz i litraż około 18 L czytałem że wystarczy mu 16/17L ale to jeszcze zobaczymy.

Biorę :!: a co tam, juz około roku chodzi mi po głowie i go jednak zrealizuje :grin:

Skomentuj

Ja wiozłem RNX ze względu ze chciałem mieć coś innego jak wszyscy i nie podobał mi się L18 na symulacjach i jakoś tak odpustowo wyglądał. A się okazało że ER18RNX tyci gorszy jak rewelator w pomiarach. Ucieszyłem się że źle nie kupiłem. Zobacz na AS na pomiary jakie zrobiłem SW wyszły mi zbliżone do producenta.

[ Dodano: 2009-01-22, 20:23 ]
                    Ja myślę że 18L to taki max ale to moje zdanie patrząc na pomiary. A i strojenie dla mnie na 35/36 hz za mało patrząc na pomiary płytki bass będzie ale kto co lubi. Ja zrobiłem 16L w monitorach będę miał po odjęciu zwrotnicy magnesu ponad 15 trochę i dam strojenie z 45hz najpierw mam regulowane rurki.

[ Dodano: 2009-01-22, 20:24 ]
                    Zawsze możesz większe skrzynki po 20 L dać i potem w razie czego czymś zmniejszyć. Gorzej w drugą stronę

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                      nie podobał mi się L18 na symulacjach
                      Tak jak sam to określiłeś to jest tylko na papieże a L18 różni się od ER18 tylko mębraną i korektorem fazy napęd ten sam.

A się okazało że ER18RNX tyci gorszy jak rewelator w pomiarach
                      To też tylko na papieże a jak się już okazało w niektórych przypadkach to realia wychodzą zupełnie niezależnie.

jakoś tak odpustowo wyglądał
                      nie przesadzasz już :?:

Zamieszczone przez mor den siur
                      Bierz ER18
                      Słyszałeś go możesz jakoś porównać do L18

Skomentuj

Zawsze możesz większe skrzynki po 20 L dać i potem w razie czego czymś zmniejszyć. Gorzej w drugą stronę
                        Akurat tak się składa że mam skrzynki po 50l - wzmocnienia itp miało być 20l na jednego HDSa więc dodam jeszcze jakieś wzmocnienia i będzie git :grin:

Skomentuj

Ten seasik o ile nie myle modelu operuje takim basem ze moje dwa kepy (na jednego seasa) nie potrafiły go wyprzedzić pod tym względem... Nie wiem jak w tym projekcie ale w połączeniu z seasem 27tafg brzmi brzmi jak taka audiofilska żyleta... Wokale podle wyraźne ale męczące... dzwięk nie wykazuje żadnej przestrzennosći ... nie jestem poetą w opisywaniu takich zjawisk... kondrax, Ciężko to polubić... moim zdaniem

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                            Słyszałeś go możesz jakoś porównać do L18
                            A może ktoś porównać do HDSa :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                              o ile nie myle modelu
                              Już zaczyna się powoli siać MITY.

Zamieszczone przez MormoN
                              Nie wiem jak w tym projekcie ale w połączeniu z seasem 27tafg
                              a nie słyszałeś tego przypadkiem w jakiejś gotowej kolumnie sklepowej :?:

Skomentuj

toma085, tak jak powiedziałem według mnie mi się nie podobał na moich symulacjach. Wymęczyłem 100 pytań Krs47 i słuchał on utworów które mu poleciłem i pisał wrażenia i kolumny grały tak jak oczekiwałem dlatego podjąłem taką a nie inną decyzje. Jak bym mógł podjechać do niego to na pewno bym podjechał ale 300km trochę barierą jest. Każdy ma inny gust na fotkach wyglądał dla mnie odpustowo. Nie mogę porównać do L18 bo raz że mieszkam na końcu świata to nawet obok końcu świata jest mało osób interesujących się diy raczej sami tacy co to kasę mają kupują sprzęt gotowy. Jak podejmowałem decyzje o kupnie L18 czy ER18 na forum były z 2 osoby co miały ER18 i z 3 co miało L18.
                                MormoN, ja męczyłem pytaniami o przestrzeń i wokale Krs47 i to co pisał było tym co oczekiwałem mam nadzieję że się nie zawiodę.

Ja wiem czy ER18RNX może mieć spory bass, cewka duża, magnes też ale to zależy kto co oczekuje, dla mnie 2 membranki po 136cm2 na basie to mało 4 już lepiej ;D dlatego na bass kupiłem 15 cali

[ Dodano: 2009-01-22, 21:00 ]
                                Jeszcze jedno, ja na przykład uwielbiam metalowe kopułki są szczegółowe, detaliczne. Gdzie bym nie słyszał aluminium zawsze mi się podobało. A opinie rożne słuchaliśmy na spotkaniu audio w Sudetach Harbeth 3 drożnych z wysokim aluminiowym opnie takie: dla mnie super, dla kolegi tweeter na sterydach, 3 kolega super, 4 ze go w uszy kuje tyle szczegółów ze on szmaciane lubi Zależy kto co oczkuje np. jedni mówią ze jedwab jedwab, ushery super twetery ja słyszałem 2 i nie chciał bym ich dla mnie to jazgotanie kompletnie nie mój dźwięk.

I toma085, ma racje ploty 27TBFC/G to nie 27tafg i zwrotnica zwrotnicy, konstrukcja konstrukcji nie równa.

Skomentuj

Dyskusja trwa ale szkoda że nie na temat :sad: którym było przypomnę porównanie HDS 180 EXC do ER18RNX

Skomentuj

Wątpię że ci się ktoś wypowie jak u nas w kraju ma je raptem 4 osoby

[ Dodano: 2009-01-22, 21:46 ]
                                    Mowa o ER18RNX

Skomentuj

Fak... przetrzepałem stronke seasa żeby znów głupot nie pisać...
                                      chodziło mi o CA18RNX. Sorry

Skomentuj

ja mam hds180 i tez teraz juz w sumie finisz na seasku ....tylko ze na CA18

ogolnie nie nazekam na srednice w hdsie i napewno jest ona bardzo ladna ...jakos do tej pory jak ktorys mial ladniejsza to byl kiepskawy na basie (ciekawa moze byc XT18WO to co Pawel S mowil ale nie mialem okazji go porownac).... a basu to nie uwazam zeby bylo jakos malo jest tyle ile ma byc... kurde widze ze sporo ludzi tutaj chce miec bas z 18tki jak z jakegos subwoofera... a tak sie panowie nie da
                                        chyba ze bedziecie pakowac wielkie budy i robic z nich muły ;p

jakis czas chcialem robic suba... ale potem pomyslalem ze najpierw sprubuje jeszcze cos innego no i wybralem CA18rnx (rozni sie tulejkami w napedzie i membrana) wahałem się miedzy CA a ER ..ale chcialem wiecej basu a wedlug zapha wiecej daje CA... niz ER...

nie mniej jednak ER do miesiaca tez kupię (pozbylem sie monitorkow na Tonsilku 15/40/5+XT25).. ...wiec do miesiąca bedzie porownanie miedzy HDS180 a CA18 a ER18 .....

bajer tylko taki ....ze chcialbym go wsadzic w ~19Litrow .. i nie wiem jak to bedzie (takie mam akurat ladne budy ;p )

kondrax nie przesadzaj w kraju jest pelno roznych konstrukcji ...kto powiedzial ze trzeba zaraz to gdzies walic na fora nie kazdemu sie chce... ;p heh popatrz ile bylo zamowien tylko na tym forum z AC ....ile sklada paczek Marko3T i inni na AS ..... i gdzie to sie podziewa przepada ? nie ..poprostu nie kazdy musi sie tym zaraz na forach chwalic ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X