Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas R18RNX & HDS 180 EXCLUSIVE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    ACE1000, jak zapewne wiesz zwrotnica to najwazniejszy element kolumny
    trochę przesadziłeś, może drugi zaraz po głośnikach :wink:

ACE się coś rozochocił na wieczór, wybitnie denny tekst.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

ACE1000, umieść fotkę na imageshack czy coś podobnego a jak nie to wyślij mi na maila ja to zrobię i zamieszczę
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
        trochę przesadziłeś, może drugi zaraz po głośnikach
        wcale nie. nawet slabe glosniki z dobra zwrotnica zagraja lepiej. tak samo dobre glosniki zla zwrotnica mozna skopac - przyklad nextona :P

Skomentuj

Nie zrozumieliście moich intencji. Dlatego napisałem w ch...skim stylu bo nie nawidzę jak ktoś nie potrafi powiedzieć : proszę, może mógłbyś itp. I z własnego doświadczenia wiem, że innej metody niestety nie ma!

"pokarz" i to na dodatek z plepsowym bykiem doprowadził mnie do szału!

następny cytat:
          ACE się coś rozochocił na wieczór, wybitnie denny tekst.

FLAT

Skomentuj

Zamieszczone przez ACE1000
            plepsowym bykiem
            plebsowym* ? :roll:

Skomentuj

to moze cos na temat .........

dzisiaj zlozylem zamowienie na ER18RNX + 27TDFC + zabawki do zwrotki.....

finalne budy zapewne beda dlugo powstawac..... tak wiec by wogole jakos je porownywac w rozsadnym czasie wyjme CA18 + XT i nowe zabawki powedruja do tych bud........

mam teraz ponad 2 tyg czasu to moze wrzuce konstrukcje i jakos na bierzaco cos powiem ...

PS na poetyckie opisy nie liczcie bo ja nie z tych hehe

Skomentuj

A ja napiszę coś takiego w poniedziałek skończyłem finalną wersję swoich monitorów na L18 oraz TBFC/G wyczekując tego momętu z niecierpliwością podłączyłem i ....gra ale nie tak jak bym chciał mianowicie basu jak na lekarstwo a wyskoie sypią piachem aż trzeszczy :cry: ,szczegółowość i wokal rewelka :smile: ale co z tak wychwalanym TBFC/G którego słuchać już nie mogę. Cóż dam im troszkę czasu , dziś mija już trzeci dzień w chwilach gdy nawet nie siedziałem w domu nadal grały teraz już około 15godzin co się zmieniło?Basy przybyło i to sporo teraz już da się słuchać bez korekcji i LIUDU
                Tweter troszeczkę zdelikatniał , nie kuje w uszy ale piasek nadal jest i średnio mi się to podobało :neutral: W końcu decyzja telefon do kolegi i pakowanie monitorów do auta, zobaczymy jak zagrają na jego sprzęcie i porównanie do AL17 i Gffl.

Podłanczamy do jego klocków. Wzmacniacz drógi od góry model Onkio Integry , Cd najwyższy model Yamahy ( sprzęcik ponad 10 letni ale klasę nadal zachowuje ,dokładnych modeli nie znam ale jak kogoś bardzo by interesowało to się mogę dowiedzieć)Kable Nakamichi.
                Wkładamy płytę Erosa R(oczywiście orginał) i co zimny pot powoli wchodzi mi na tważ i ciarki po całym ciele , zero piachu normalnie jak Rewelatory Colcolcola szczegółów niewiarygodna ilość SS może tylko pomarzyć. Srednica wspaniale wybarwiona pełna i przezroczysta jak woda z rzeki. Bas mniej niż z AL170-tki ale jego kolumny to 35l podłogówka więc nawet niema co porównywać. Poza basem moje Saski wygrywały z jego w każdym aspekcie,scena i stereofonia jest tak niewiarygodna że przeszywa mnie na wylot. Kolega stwierdził że jego sąsiad który ma 2,5wey na Excelach nie mają tak barwnej średnicy.

Jeśli ktoś zamierza budowę na w/w przetwornikach to jest to świetny wybór ale zestaw ten jest tak przezroczysty szczegółowy i transponętny że elektronika kable i nagrania muszą być naprawdę dobrej jakości.
                Niestety :cry: moje Denonki kompletna klapa chyba pójdą na Allegro(może jest ktoś chętny kolor sampański)

To tyle z moich smętnych wywodów ale może w przyszłości się komuś przyda ta opinia.

Skomentuj

Ja bym jeszcze zaczekał aż kolumny wygrzeją się te 100 godzin. Wtedy będziesz miał pewność, że się parametry ustabilizowały i głośniki się "dotarły" dla przykładu na ER18RNX przed i po wygrzaniem 100h parametry T/S: fs zmieniło się o około 4 hz, qts zmieniło się o około 0,3. Także pograj głośniej te parę godzin jeszcze i zabierz się za odsłuchy i opisywanie taka moja rada, nie warto chyba odrazy zwalać winę na sprzęt, kolega z forum AS pisał, że jak pierwszy raz podłączył za dużo wysokich było im dalej słuchał tym się to wyrównywało i było okej.

Skomentuj

albo sie przyzwyczail pol zartem pol serio

Skomentuj

No ok ale jeśli u kolegi już teraz gra że nawet mi się to nie marzyło a umnie kiszka to znaczy że chyba gdzieś jest niedostatek :?:

Skomentuj

dzis przelozylem ER18rnx i 27tdfc ...

brzmi to zupelnie inczej niz CA18RNX + xt25tg.....

mysle ze kluczowa roznica to to ze xt z ca18 odcieta byla na 2,5khz a tdfc z ER18 cieta na 1550....co za tym idzie tweeterek przetwarza duzo wiecej ......

ogolnie jesli chodzi o pierwsze wrazenia to odrazu widac to co ZAPH napisal ....xt25 ma super charki-kierunkowe i tylko pare tweeterkow z najwyzszej polki moze sie tym pochwalic...... dzwiek z xt25 duzo fajniej sie rozchodzi po pokoju niz z 27tdfc.... druga rzecz.. nie kazdemu pasuje ze tweeterek ma "aż tyle pasma" (jak by nie patrzec na jakiekolwiek konstrukcje na perlesach, vifach, scanach itd ciecie 1,5k to dosc nietypowe rozwiazanie dla 18cm wooferka i wysokotonowki w konstrukcji 2way) ...czyli wsio jest takie bardziej piskliwe...

..... ale to mysle ze jest rzeczą gustu ...

co do dolu pasma....poczekam dam sie wygrzac ER18....

a jesli chodzi o prownanie CA18 do HDSa....
                        od siebie napisac moge ze CA niewatpliwie ma wiekszy wykop od hdsa (choc nizej to nie wiem czy schodzi ... heh moze jestem taki laik ale dla mnie te przetworniki ktore slyszalem z polki pokroju HDS, CA, VIFA... to mysle ze dla 18cm roznica moze byc tylko w wykopie bo jak to niby zrobic fizycznie zeby byl efekt subwoofera ?.....ale moze ja sie nie znam :razz: ...)
                        brzmienie CA jest....takie hmm cieplejsze lagodniejsze .. ta lagodnosc i cieplo to chyba zasluga "miękkiej" membrany ..
                        ER18 jest duuuuzo bardziej do HDSa zblizony pod tym wzgledem ... nie mniej jednak mam nadzieje ze wykop odziedziczy po CA18rnx ;p

nie mialem dzisiaj slily robic fotek ...jutro cos wrzuce

PS spodoba wam sie tył kolumny z oknem z plexy na ktorym sa terminale a w srodku widac zwrotke ...rowniesz na plexie ;p (przypominam buda z ca18rnx + xt25tg)

ale to .....jak juz sie zbiorę ...wsio poukladam i wrzuce do gotowych konstrukcji ....
                        poza tym czekam jeszcze na granit.... a wiec w calosci nie moge ich narazie pokazac ;p

Skomentuj

Pierwsza sprawa. Koledzy pisali na AS że głośniki były piskliwe jak były nie wygrzane potem się to stabilizowało z upływem czasu.

Druga sprawa Jay pisał dlaczego zrobił zwrotkę swoja a nie zapha bo właśnie trochę go dźwięk drażnił.

Wygrzej 100 godzin wtedy napisz wrażenia. Robiłem pomiary ER18RNX wyniki są na audiostereo.pl jak się t/s zmieniły a co wpływa na bass zejście itp.

[ Dodano: 2009-02-12, 10:57 ]
                          Pokarz mi proszę zwrotkę do CA18 i XT bo nie mogę znaleźć, dzięki

Skomentuj

Pokarz mi proszę zwrotkę do CA18 i XT bo nie mogę znaleźć, dzięki
                            wysłałem głosniki do yoshiego i On zwrotki projektował dla mnie ....dopoki konstrukcji nie umieszcze na forum w gotowych to ....nie bede jej nigdzie indziej pokazywal :mrgreen:

dwa.... zwrotka jest z http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm
                            zdjecia potem wrzuce ....i co teraz ? .... spudłowałes !

widze ze jestes zakochany i zaslepiony ........

co do piskliwosci... naprawde w to watpie zeby sie bardzo mocno zmienil ....to cale wygrzewanie ok nie neguje ale 100h bo dopiero po 100h bedzie super tak ? heh nie przesadzaj !
                            on ma taki charakter brzmienia ! .....a ciecie 1,5 to poteguje i TYLE .... zreszta widze ze w twoim watku na AS ktos pisal to samo ....... poprostu to kwestia gustu ....... tobie moze takie cos pasowac

a jesli chodzi o kierunkowosc ! xt25 jest pod tym wzgledem nieporownywalnie lepszy ..... jak przesuwam sie po pokoju to zupelnie 'lepiej" dwiek sie rozchodzi po pokoju... i takie "oderwanie od kolumn" tez lepiej robi vifka ....

nie mniej jednak nie odbierajcie tego tak jakbym pisal ze ten seas jest kiepski ...

to po propstu ta sama polka i jak ktos sie dziwnie zakochal i mi pisze ze ten duuzo lepszy ten gorszy porownując przetworniki z tej samej polki cenowej od procuentow ktorzy w kolki nie lacą (mowie tu np od seasie i vifie) ... to to juz pod voodoo troszke podchodzi ;p

poprostu mają inny charakter... napewno jest bardziej piskliwy niz vifa...vifa jest bardziej stonowana... delikatniejsza

zostawie to tak jak jest ze 2 tygodnie i dopiero potem zdecyduje co zostawie ;p

Skomentuj

Po wygrzaniu super drastycznie nie ale troszkę inaczej.

Ten co pisał w wątku na AS o tym że dźwięk jest podbarwiony i metaliczny nie miał tych kolumn. Jeden tylko napisał że za ostro gały, rozmawiałem z nim na gg mówił że po wygrzaniu się to uspokoiło.

Nie wypowiadam się o brzmieniu bo jeszcze nie złożyłem do końca monitorów i nie wiem jak grają. Opieram się na opiniach ludzi którzy mają ten zestaw i piszą ze mną na PW i gg.

Co do XT słyszałem 2 razy w życiu i nie chciał bym go za damo ale to moje zdanie. Słuchałem go w konstrukcjach ESA.

Jeżeli się okaże że tak niski podział ma zły wpływ będę zmieniał zwrotnicę albo głośniki

Skomentuj

obiecane fotki zwrotnic ....

na fotce leżą tuż przy okienku z plexy z tyłu kolumny ...

kondensatory cross-cap, rezystory superes 10W bezindukcyjne 1%, cewki powietrzne drut 1,4mm, okablowanie Jantzen plecionka taśmowa OFC 1,5mm

pełny rozmiar
                                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b11d59c7d.html

widok z okienkiem:

pełny rozmiar
                                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3e30a24ca.html

kurde bez aparatu czuję się jak bez ręki ... (pożyczyłem rodzince a teraz jestem na drugim koncu polski ... i ciezko go odzyskac)

Skomentuj

Czemu w zwrotnicy masz 3 rezystory jak projekt zapha ma 2?

Skomentuj

kondrax, pewnie ma połączone 2 rezy szeregowo jak widać

Skomentuj

Boze kondrax przeciec ci dalem linka do zwrotnicy ! post wczesniej ......wiec zerknij

ile widzisz tu rezystorow ?

http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm

dla 27tdfc

[ Dodano: 2009-02-12, 18:44 ]
                                      moze dam linka tylko do zwrotnicy heh bo widze problem z lokalizacją ;p

http://www.geocities.com/woove99/Spk...RNX_27TDFC.gif

Skomentuj

Sorry ja dziś nie przytomny jestem, to pisanie dyplomówki mnie wykańcza.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                          poprostu mają inny charakter... napewno jest bardziej piskliwy niz vifa...vifa jest bardziej stonowana... delikatniejsza
                                          A to dziwne bo piszesz akurat odwrotnie od tych wszystkoch opinij jakie dotychczas czytałem(co nie znaczy że cię neguje bo TDFC jeszcze nie słyszałem) ale radzę poczekać około 20 godz bo mój TBFC/G zmienił się nie do poznania zresztą już pisałem o tym chyba w tym wątku jakie zmiany zaszły.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X