Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas R18RNX & HDS 180 EXCLUSIVE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Źle zrozumiałeś kolega się martwi że ma po 1,7cm po bokach od głośnika i jak je uszczuplić

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
      Właśnie przeczytałem że seasy maja 176mm średnicy, a ja mam już ofornirowane skrzynki o szerokości 21(miało to być ostinato 2000). Trochę za szerokie mogą być..(niby 2 mm z jednej strony to niedużo ale przy takiej odległości może wyglądać do dupy).
      chyba jednak dobrze zrozumiałem napisał 2 mm

Jaja sobie chyba chłop robi.
      A tak poważnie to raczej za wąską ją ma jak chce robić projekt Zapha czy Jaya na ER18RNX to dobrze jak by miał 22,8 cm okolice szerokość.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Chodzi mi tylko o to że przez mniejszą średnicę seasa(w stosunku do pierwotnego planu-m18wh(180mm srednicy) będzie dodatkowo większa przestrzeń między głośnikiem a krawędzią o 2mm. Żadnych ścięć i zaokrągleń już nie zrobię bo fornir jest położony, za dużo kasy na niego dałem żeby teraz od nowa robić( pozostało zrobić frezy i wyciąć dziury).

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
          Chodzi mi tylko o to że przez mniejszą średnicę seasa(w stosunku do pierwotnego planu-m18wh(180mm srednicy) będzie dodatkowo większa przestrzeń między głośnikiem a krawędzią o 2mm. Żadnych ścięć i zaokrągleń już nie zrobię bo fornir jest położony, za dużo kasy na niego dałem żeby teraz od nowa robić( pozostało zrobić frezy i wyciąć dziury).
          nie no człowieku nie rób jaj po 2mm wiecej na strone to ty z 1m nie zauwazysz...

myslałem ze zrobiles juz podfrezowania pod kosz głosnika ...to sie zgodze dodatkowe 2mm była by szpara dookoła....ale jak nie masz dziór to te 2mm o które sie martwisz to smiech na sali ....przestan sie durnotami przejmować !

Skomentuj

kombo, 2 rzeczy:

Po pierwsze masz jeszcze za wąską ściankę do projektu zapha czy jaya na er18rnx oni przewidują 9 cali czyli około 22,8 z kawałkiem, przez to że masz węższą ściankę o 1,8 cm czyli o 9mm na stronę możesz mieć o -1dB różnicy w stosunku do jaya i zapha na pewnych częstotliwościach. Zwrotnica jaya przewiduje to i można wyregulować kompensacje baffle-step.

Po drugie ciesz się że nie zrobiłeś frezów wcześniej bo to by był kłopot jak z 181 mm zrobić 177 mm.

Skomentuj

kondraxie ...tak szczerze to do tego też bym podszedł troche z dystansem ....

jeszcze ok jak by to byla naprawde spora różnica..... ale te 2cm (po 1 na strone !! zaokraglone w gore )...to cos mi sie wydaje ze ciezko wogole bedzie zmierzyc roznice za pomoca np SW...a co dopiero poczuc w odsluchu ...

Skomentuj

To zmniejsz sobie 1 dB w l-padzie i pogadamy wtedy. Jak puścisz kolumny będą dobrze grały ale jak zmniejszysz o 1dB i usłyszysz różnice czy ci to będzie przeszkadzać czy nie to inna sprawa, mi przeszkadza np w l-padzie na moich vifach.

Zwrotnica jaya dopuszcza zmianę właśnie o takie drobne różnice dlatrego pisze on na swojej stronie żeby np dobrać od 10-12 uF na wysokich konda dla 27tbfc/g dimyślnie jest 12 uF. Mam pomiary od jaya wysłał mi i naprawdę na wykresie ledwo widać że się coś zmienia ale jak by to nie było istotne to by o tym nie pisał.

http://www.geocities.com/woove99/Spk...vs_Bookshf.gif

tu trochę to widać

Skomentuj

po dzisiejszej zabawie z wytlumieniem jest o no na dolnej tylnej i górnej ściance... (2cm gąbka o duzym spienieniu)

no i ..... 27tdfc faktycznie troche złagodniał ....

Skomentuj

kondrax, a ten wykres to co to jest?Rozumiem że dla różnej grubości ścianek pomiar i jaka tam jest róznica szerokości? Nie mów że 2 mm :shock: ??

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                      no i ..... 27tdfc faktycznie troche złagodniał
                      mnieto zastanawia jak wysokotonowka ktora jest zamknieta zmienia dzwiek po dodaniu wytlumienia w obudowie(kolumnie) :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                        no i ..... 27tdfc faktycznie troche złagodniał
                        mnieto zastanawia jak wysokotonowka ktora jest zamknieta zmienia dzwiek po dodaniu wytlumienia w obudowie(kolumnie) :roll:
                        nie zrozumiales mnie ...z wytlumieniem poprostu sobie dzisiaj eksperymentowalem ....

a 27tdfc ...poprostu zlagodnial troche po paru dniach grania (czytaj wgrzanie zmienilo go troche ........a nie wytlumienie ...

mialo byc "poza tym 27tdfc troche złagodnial" ;p

faktycznie tak to pod sobą napisalem i niefortunnie wstawilem "no i"... rzeczywiscie mozna bylo zrozumiec ze wytlumienie na kopulke wplynelo ..oczywiscie nie o to mi chodzilo :wink:

Skomentuj

po dzisiejszej zabawie z wytlumieniem jest o no na dolnej tylnej i górnej ściance... (2cm gąbka o duzym spienieniu)

no i ..... 27tdfc faktycznie troche złagodniał ....
                          Wiedziałem że tak będzie ja jak pierwszy raz podłączyłem swoje to się przeraziłem brak basu a góra skrzeczała jak 10letni kogut na płocie ale nareszcze zaczy na grać normalnie już bez zmęczenia po godzinie słuchania.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                            brak basu a góra skrzeczała jak 10letni kogut na płocie ale nareszcze zaczy na grać normalnie już bez zmęczenia po godzinie słuchania.
                            Poprostu sluch zaadaoptowal sie do brzmienia.
                            Amatorzy pseudomzyyki sluchajacy z korektorem ustawionym na jaslolke i max podbitymi niskimi i wysokimi tonami na regulatorze barwy tonu tez po przejsciu na odsluch liniowy mielii wrazenie ze brak basu itp. To tlyko fizjologia sluchu a nie "wygrzewanie"

Skomentuj

paldo, oj chłopie czytałeś poprzednie posty ? Chyba nie. Wykres przedstawia jak się zmienia charakterystyka dla rożnych szerokości i wysokości obudowy dla konstrukcji zapha i jaya. Mówimy o tych 22,8 - 21 czyli co kolega ma obudowe = 1,8 do 2 cm

md14 ma 9" Wide x 15.4" Tall w calach
                              i te dwa przykłady dla 8,5 i 38 cali

poł cala a zobacz jak się zmieniło na wykresie na szerokości ścianki.

cal= około 2,54 cm czyli pół 1,27 cm (9-8,5 cala= 0,5 cala)
                              cala kolumna tylko węższa jedna od drugiej teraz to na pół podzielić i wychodzi po ile na stronę węższa około 6 mm a wykres się o 1 dB przynajmniej w zależności od częstotliwości

I tak jak mówiłem jak będą grały kolumny pierwszy raz nie słyszysz stwierdzisz ze tak ma być jak się osłuchasz z miesiąc pogrzebiesz w zwrotnicy wtedy się wstanie jest stwierdzić jak dobrać C i R pod siebie. Bo może być za mało lub za wysoko wysokich tonów itp.

[ Dodano: 2009-02-15, 12:31 ]
                              pegelmesser, Słuch się może jednego wieczora zaadaptować a nie codziennie. Nie mówmy o dresach i ludziach głuchych dla których im głośniej to znaczy ze sprzęt zaj....

To tak jak z np węchem wchodzisz gdzieś gdzie śmierdzi przez pierwsze 10 min rzygać ci się chce po 30 min czujesz ale jest dużo lepiej i nie zwracasz na to uwagi ale na drugi dzień wchodzisz w to samo pomieszczenie i dalej ci śmierdzi i masz odruchy wymiotne. Przyzwyczaić do tego zapachu się możesz jak przebywasz bardzo dużo godzin w nim codziennie przed dłuższy okres czasu ileś dni. Tak też jest ze słuchem takie moje zdanie.

Mam kolumny na vifach zmieniłem l-pad o 1 ohm żeby było bardziej szczegółowo jest okej ale po dłuższym odsłuchu meczy jest za dużo cykania i słyszę to i muszę wrócić to tego co był l-pada mimo ze słucham codziennie. Oczywiście po 2 godzinach słuchania tak mocno nie przeszkadza mi to jak włączę od razu ale codziennie włączam i codziennie mi przeszkadza przez jakąś godzinę.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                To tlyko fizjologia sluchu a nie "wygrzewanie"
                                przestań gadać takie bzdury i jak nie wierzysz to jak zbudujesz nowy zestaw to go pomierz i po powiedzmy 20-30 godz powtórz pomiary to będziemy gadać.

Jak na razie tylko z jednym głośnikiem się spotkałem co nie zmienił barwy IT MDS12, a miałem też EQ którego za każdym razem przez pierwsze 10 minut grał jak by był nowy a po chwili już było ok i to też na pewno było złudzenie tak?? Heh już tyle wiesz a jednak nic nie wiesz.

Skomentuj

POmiary w pomieszczenaich mieskzalnych sa bardzo malowiarygodne. Odbcia, rezonanse, fale stojace itp nie pozwalaja na porownywanie racjonalne wynikow robionych innego dnia przy innym ustawieniu mikrofonu. Jedynie komora bezechowa...

Skomentuj

wiec kondraxie ....do BS, roznic w szerokosci frotnu 1cm to podchodze baaaaardzo sceptycznie,....samo pomieszczenie odsluchowe robi wam takie figle dziory i podbicia ze chyba zabardzo nie zdajecie sobie z tego sprawy ....a przejmuejcie sie 1cm roznica w sciance.....

na serio nie wierze by ktos w tym samym pokoju przy tak samo ustawionych kolumnach uslyszal ze sciana jest 2cm szersza ......

pegelmesser co do wygrzewania..... otóż cudów to ono nie zrobi takich jak niektorzy w to wierzą .... i ogolnego charakteru NIE ZMIENI )nie ma czegos takiego dla mnie jak "to zupelnie inny glosnik po wygrzaniu"...jak tu co niektorzy pisali ....

ALE ...20h grania troche go zmienia ... przy pierwszym odpaleniu ER18 i 27tdfc byl moj kumpel ktory mi pomagal..... i obu nam rzucilo sie w uszy kłujace brzemienie ... ....
                                    kumpel poszedl domu (do dzisiaj nie bylo go u mnie)....przyszedl dzisiaj puscilem mu to samo co na start przy pierwszym odpaleniu pare dni wczesniej i ..... powiedzial ze gra troche inaczej niz wtedy...troszke lagodniej.....

ogolnego charakteru nie zmienilo ...dalej 27tdfc ciagnie od 1,5....dalej jest to zupelnie cos innego niz 2way gdy tweeterek ciagnie od ok ~2-2,5k.... i tego nikt nie zmieni ....nie kazdemu to tez odpowiada ;p .......

tak wiec "ulozenie" sie zawieszenia przetwornika po np 20h grania troche go zmiania ...........ale pisanie ze 100h .... albo ze "zmienil sie nie do poznania" to pieprzenie o dupie maryny .....

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                      paldo, oj chłopie czytałeś poprzednie posty ? Chyba nie. Wykres przedstawia jak się zmienia charakterystyka dla rożnych szerokości i wysokości obudowy dla konstrukcji zapha i jaya. Mówimy o tych 22,8 - 21 czyli co kolega ma obudowe = 1,8 do 2 cm

md14 ma 9" Wide x 15.4" Tall w calach
                                      i te dwa przykłady dla 8,5 i 38 cali

poł cala a zobacz jak się zmieniło na wykresie na szerokości ścianki.

cal= około 2,54 cm czyli pół 1,27 cm (9-8,5 cala= 0,5 cala)
                                      cala kolumna tylko węższa jedna od drugiej teraz to na pół podzielić i wychodzi po ile na stronę węższa około 6 mm a wykres się o 1 dB przynajmniej w zależności od częstotliwości

No właśnie mi o to chodziło jaka jest różnica w szerokosci, bo nie wychaczyłem wcześniej, a temat czytałem dosyć wybiórczo.

No to nieźle jeśli to prawda że aż takie różnice prze 6mm na strone. Nie wiadomo tylko czy ten pomiar jest miarodajny. Pomyśleć co by było przy 2cm różnicy... choć z drugiej strony 1db to raczej ciężko usłyszeć różnicę, no ale zawsze jakaś jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X