Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice

Zwrotnice do Vifa C13WG-08 + Vifa D27TG-05-06

Udało mi się TEORETYCZNIE zrobić zwrotnice do moich kolumn; głośniki z kolumny były w bazie danych programu X-Over Pro 3 dzięki niemu zrobiłem zwrotki.

Parametry i wykresy

Najbardziej mnie martwi czy aby ten jeden tylko kondensator na wysoko tonowym to nie za mało :/ CZY CZASEM PRZEZ TO TWEETER SIĘ NIE SPALI ?
    Oraz czy ten podział LP-filter 650Hz i HP-filter 1000Hz Jest dobrym podziałem ??

NA JAKIM PASMIE NAJLEPIEJ DZIELIĆ GŁOŚNIKI ??? I CZY ROBIĆ "LUKI" (czyli taki podział jak ja zrobiłem) JEŚLI TAK TO JAKIE ??? (czy są jakieś odległości maksymalne/dopuszczalne) ???

Nie mogłem wybrać/zastosować innych filtrów np. II czy III rzędu ponieważ charakterystyka SPL zrobiła się nieliniowa/pogmatwana !
    Ten podział jest najbardziej liniowy bo przy podziale LP-f 1000hz / HP-f 1000hz wykres był nieliniowy ( mogę zapodać wykres)

W SKRÓCIE:
    Takie filtrowanie i podział dał mi na moich głośnikach najbardziej liniowy wykres! Lecz czy będą to odpowiednie zwrotnice ? OTO JEST PYTANIE !

Mogę wrzucić inne wykresy przy zaproponowanym przez was filtrowaniu i podziale....

Czekam na wasze sugestie i odpowiedzi

Parametry i wykresy

pozdrawiam

Ale ucięcie vify D27 na 1 kHz to idiotyzm! Spalisz ją odrazu... No i cięcie 13-centymetrowego midwooferka tak jak woofera w trzech drogach to też kretynizm... Za nisko dla kopułki, za nisko też dla niśkośredniego... Myślę że podział w okolicach 4-5 kHz nie będzie zły... Nie wiem tylko czy pierwszy rząd na kopułkę to dobry pomysł...

Skomentuj

Fajny program. Vifa od 1kHz Iwszy rzędem :shock: odważny jesteś :cool:
      Proponuję mid-woofer odciąć na 1,5kHz a Vife na 4,5-5kHz wtedy powinny się przeciąć na ~2,5-3kHz.

Musi być "przestrzeń" między filtrowanym pasmem, inaczej zrobisz dużą górkę na częstotliwości podziału.

Skomentuj

ir0nhide, niewiem dlaczego ale ten program najlepszy nie jest...
        na bank zastosuj oba filtry 2 rzedu
        wyszukaj w necie zwrotnic pod ten glosnik wysokotonowy. zastosuj je i dopasowuj filtr do woofera
        takie ciecie jakie zaproponowales spowoduje spalenie glonikow a moze i nawet uszkodzenie wzmacniacza :P

w tych zwrotnicach co mam to D27TG05 byl fitrowany
        4,7uF + 0,4mH
        i jakas dziwaczna zwrotnica prawdopodobnie 3 rzad od "vifa falcon"

Skomentuj

Tak też myslalem że przy 1khz wysoki się zjara po 2 minutach ale co ja mam zrobić jeśli charakterystyka przy innym podziale i rzędzie filtrów się robi brzydka

DO DIGIPROCOMP: Dzielenie pasma na poziomie 3khz tez jest co najmniej niepoważne ponieważ 3khz to pasmo najbardziej słyszalne i rozróżniane przez nasze ludzkie ucho Lecz jest jeden wyjątek: podział w tym miejscu jest możliwy jeśli praktycznie prawie w ogóle niema żadnych wybić (w gore lub w dół max 1.5db)
          Czasami w niektórych przypadkach przy podziale pasma aby zlikwidować górkę na częstotliwości wystarczy odwrócić polaryzacje jednego z głośników ale nie wiem czy to się czasami nie wiąże ze zmianą rezystencji kolumny

zaraz postaram się wrzucić fotki jak to wygląda przy podziale ~~ 1,5k/4k

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
            Dzielenie pasma na poziomie 3khz tez jest co najmniej niepoważne
            Większość 2way jest dzielone na 2-3kHz :smile: . Oba filtry "spotkają się" przy -5~6dB.

Skomentuj

ir0nhide, niestety podzial na zwrotnicy trzeba zrobic tam gdzie jest to najwygondniejsze i trzeba isc na kompromis.
              rob podzial w granicach 2,5-3,5kHz i nie patrz na drobne zafalowania ch-ki tylko posluchaj jak taka zwrotnica spisuje sie w praktyce

podział w tym miejscu jest możliwy jeśli praktycznie prawie w ogóle niema żadnych wybić (w gore lub w dół max 1.5db)
              malo ktora kolumna ma takie odchylki :P

Czasami w niektórych przypadkach przy podziale pasma aby zlikwidować górkę na częstotliwości wystarczy odwrócić polaryzacje jednego z głośników ale nie wiem czy to się czasami nie wiąże ze zmianą rezystencji kolumny
              a niby dlaczego ma sie zmienic?

Skomentuj

Dzielenie pasma na poziomie 3khz tez jest co najmniej niepoważne ponieważ 3khz to pasmo najbardziej słyszalne i rozróżniane przez nasze ludzkie ucho
                Zycie jest brutalne...

Skomentuj

Hehe a słuchanie niskich częstotliwości może trwale uszkodzić słuch :idea:

dla przykładu: podział na 2,5kHz z zestawu HDX1

jak widać żadnych górek nie ma, ponieważ jest to podział przy -6dB, a na osi głównej częstotliwości wyrównują się.

[ Dodano: 2009-01-26, 10:41 ]
                  Tu masz bardzo słuszną tabelkę

W zwrotnicy akustyka na basie(8ohm) jest cewka 1,5mH i kondensator 10uF co dało odcięcie na 1,25kHz
                  Vifa (4ohm) odcięta jest na 4kHz IIIrzędem przez C1 6,8uf, cewkę 0,15mH i C2 15uF. Jak widać idealny podział na 2,5kHz.
                  aby zlikwidować górkę na częstotliwości wystarczy odwrócić polaryzacje jednego z głośników
                  tak tu masz częściową rację, bo w niektórych przypadkach. Niestety konieczny jest pomiar.

Skomentuj

To że lepiej jest unikać podziału przy 3khz przeczytałem TUTAJ

Wiecie co najlepsze co mogłem uzyskać to lp-f 1K hp-f 2.5K przy filtrowaniu II rzędu - OBRAZEK NR.2

Nie mogę na mid-wooferku dać więcej jak 1,5K (chodź to już Max.) bo się robi górka przy jakim kol wiek filtrowaniu a co za tym idzie: tweeter też nie może być za daleko bo się robi dół (okł. 3K to max)

Więc jak zwrotki : II rzędu 1K/2.5K będą już dobre czy kombinować dalej ?? :lol: (bo jak trzeba to będę musiał... tylko nie wiem czy coś dobrego da się jeszcze wymyśleć)

DIGIPROCOM te filtrowanie to nie za bardzo się sprawdziło zobacz sam - OBRAZEK NR.1

LINK DO OBRAZKÓW

Skomentuj

odbierz PW

Skomentuj

Nie mogę na mid-wooferku dać więcej jak 1,5K (chodź to już Max.) bo się robi górka przy jakim kol wiek filtrowaniu a co za tym idzie: tweeter też nie może być za daleko bo się robi dół (okł. 3K to max)
                        zmien pojemnosci filtrujace lub wprowadz korektor impedancji
                        ir0nhide, a gdzie masz tlumik na D27?

Skomentuj

To że lepiej jest unikać podziału przy 3khz przeczytałem TUTAJ
                          ]
                          racja, ale widzisz w 2Way jest to niemożliwe, poprostu trzeba starać się unikać podziału na 3k, ale czasem jes to nie do uniknięcia :)

świa się nie zawali, a wielu z nas tak ma zrobione 2way

Skomentuj

Dlatego trzeba dobrze dobrac do siebie głośniki, pomyslec o tym zanim zrobimy co chcemy zrobic i sporobowac sie do tego maksymalnie zbliżyć, wiadomo ze nigdy nie wyjdzie identycznie jak zakladalismy ale zawsze to zwieksza szanse.

Skomentuj

bo się robi górka przy jakim kol wiek filtrowaniu
                              Skąd wiesz? Czy robiłeś pomiary tych głośników z tym filtrem? Bo mam wrażenie że bazujesz bardzo mocno na tym symulatorze...

Skomentuj

DIGIPROCOM te filtrowanie to nie za bardzo się sprawdziło zobacz sam
                                przecież to był przykład, a nie schemat do twoich głośników.

Wykonałem symulację zwrotnicy z akustyka dla HDS180+XT25TG i program twierdzi, że na 2kHz jest dołek -8dB jak wszyscy wiedzą dołka nie ma i program kłamie. Napisz do Pawła może Ci pomoże.

[ Dodano: 2009-01-27, 10:23 ]
                                Zapomniał dopisać, iż wszystkie tego typy programy nie uwzględniają jednej bardzo ważnej rzeczy, mianowicie charakterystyki głośnika i "myślą" że jest idealnie liniowa. Wcale bym się nie obraził gdyby tak było ale
                                Zamieszczone przez melisław
                                Zycie jest brutalne...
                                :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                  Napisz do Pawła może Ci pomoże.
                                  chetnie ale nie teraz - sesja :???:
                                  moze yoshi znalazlby chwilke czasu na pomiary?

Skomentuj

Nie wiem kto to yoshi :(
                                    Muszę sie przyznać szczerze że to moja pierwsza POWAŻNA(średnio budżetowa) konstrukcja
                                    Paweł S Przydała by mi sie twoja pomoc :grin:
                                    Bo np. nie wiem co to tłumik (podejrzewam że rezystor ale pewnie się mylę)
                                    No to chłopaki poradźcie mi co mam zrobić bo ja tylko na programie mogę się wzorować żeby coś stworzyć no może kiedyś się dorobię mikrofonu pojemnościowego itd a puki co budowanie zwrotnic ze słuchu to też droga inwestycja i bardzo długa droga. Moja sytuacja wygląda tak że Vify C13WG-08-08 kupiłem okazyjnie, kolumny przypadkowo miałem już zrobione (17,05 l czyli dobre) Pozostało mi kupić tweety i zwrotnice do nich. Ten tweet co podałem nie jest kupiony tylko w planach kupna (ponieważ wydawał sie mi najlepszy) mogę oczywiście go zamienić na inny ale musi być też vify :/ Polecicie mi coś ? (pewnie coś sprawdzonego będziecie mieli ) Nie wiedziałem że ze zwrotkami będę miał taki problem :sad:

PS mam też prośbę żebyście zapodali jakieś namiary na "mądre" książki, gazety, artykuły itp itd. Z działu elektroakustyka, budowanie kolumn itd itp <<będę się edukował :cool:>> (czy lepiej założyć nowy temat o tym ?)

Skomentuj

Nie wiem kto to yoshi
                                      to jeden z naszych moderatorow. obecnie tylko on zostal z tych najlepiej obeznanych w speaker workshop. irek nie ma juz dostepu do sprzetu pomiarowego, borys siedzi za granica a sound wave pracuje w STXie wiec tez czasu mu brakuje

niestety jezeli chcesz to zrobic sam to czeka ciebie dluga droga do finiszu. przykladem osoby ktora zaczynala od zera a do czegos doszla jest el liero. jezeli chcesz to zrobic sam to musisz nadrobic braki w wiedzy (czytaj sam jak najwiecej) oraz zaopatrzyc sie w sprzet pomiarowy

np. nie wiem co to tłumik (podejrzewam że rezystor ale pewnie się mylę)
                                      dobrze. lub 2 rezystory
                                      kolumny przypadkowo miałem już zrobione (17,05 l czyli dobre)
                                      to masz 4 glosniki?
                                      Pozostało mi kupić tweety
                                      jak go nie kupiles to zupelnie inna bajka. w akkusie go nie maja wiec zostaje jedynie sprowadzenie z zachodu lub kupno uzywki
                                      ponieważ wydawał sie mi najlepszy
                                      no i slusznie. z tych vif co mialem tego moge sie najmniej czepiac stara, dobra szkola. jeszcze z czasow kiedy vify montowali w dani (o czym swiadczy gruby, jednolity front a nie profil jak w nowszych)

temat z ksiazkami juz gdzies jest - poszukaj
                                      narazi poczytaj to
                                      http://audiomania.info/articles.php?...f63f561ad5b1ea
                                      http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm
                                      i moze cos jeszcze sie znajdzie

Skomentuj

Dziwna sprawa z tym programem, kosztuje prawie 400zł. Symulacja z HDSami wyszła tragicznie, ale że wczoraj w pracy wiało nudą, posprawdzałem kilka projektów np. http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm i wyszło OK. Albo gościu też korzystał z tego programu :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X