Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokosprawne monitory dwudrożne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mixer... na początek możesz pobawić się ARZ przynajmniej eksperymenty nie pochłoną za dużo kasy. Chociaż ten SP-200X wygląda nieźle i cena jest teraz całkiem znośna, ale trzababy uzupełnić go od góry co widać wyraźnie po pomiarach Gravesena. Być może sam się na niego niedługo skuszę, bo obrzydło mi trochę brzmienie wszystkim dwudrożnych kolumn jakie mam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mixer...
      Zależy mi właśnie na sprawności, szybkości i bezpośredniości jak u klipsch'ów
      To czego chcesz to szerokopasmówka..... :)
      Zamieszczone przez mkul
      Mixer... na początek możesz pobawić się ARZ przynajmniej eksperymenty nie pochłoną za dużo kasy. Chociaż ten SP-200X wygląda nieźle i cena jest teraz całkiem znośna, ale trzababy uzupełnić go od góry co widać wyraźnie po pomiarach Gravesena. Być może sam się na niego niedługo skuszę, bo obrzydło mi trochę brzmienie wszystkim dwudrożnych kolumn jakie mam.
      Dokładniie.
      Jakiś czas temu bawiłem się szerokopasmową BETĄ 12LTA.Zabawa polegała na umieszczeniu głośnika w 60 litrową obudową BR,zrobienia pomiarów i modernizacji zwrotnicy.Uzupełniona od góry SC10n.
      Jak to grało???? Właśnie z jajem,wszystkie instrumenty żywe,w dodatku bas (nie było go mnóstwo ale był!!!!!) twardy,szybki,punktował cały bit twardo zaznaczając jego kontury,też potrafił zagrać mięko ale już nie tak dobrze jak ten twardy.Średnica niczego sobie,czysta,nie zniekształcona,i chyba to była najmocniejsza strona tej konstrukcji.

Skomentuj

już dłuższy czas poluje na głośniki do tego typu konstrukcji - 2 lata temu na AS zakochałem się w Divach :)

Na początek do zabaw ARZ wystarcza, ale docelowo to nie mniej jak 10, a i 12 cali byłoby dobre jakby się tym bardziej pobawić i mieć to z czym połączyć co niestety jest głównym problemem. Nie wszystko co można relatywnie nisko ciąć chce się zgrywać z tym typem głośnika.

Skomentuj

A taka beyma 12GA50 ?, nadaje sie na hi-fi czy za wąsko pracuje ?

Skomentuj

hmmm... bardzo ciekawą propozycją mogła by być delta 10 od eminence'a, podobno ma ciekawą średnicę. Ale ciężko będzie opanować jego ewentualne rezonanse.

A co do ARZ, próbowałem i efektywność mnie nie zaskoczyła. Przestrzeń też nie była genialna - ale to tylko 27 złotych :) (Ciekawe jak zagrały by w dipolu?)

Skomentuj

Ja bym na twojm miejscu spróbował dostać te eminenc-y co siedzą w WLM-ach, nie pamiętam teraz konkretnie modelu, ale pewno ktoś pamięta Na pewno się sprawdzą i nawet drogo nie wyjdzie

Skomentuj

Ale jak dograć do tego zwrotkę, strojenie...

Poza tym, WLM stosuje dziwne technologie do budowy swoich wynalazków
                i ciężko będzie powtórzyć ich wyczyn. (np. BR w sąsiedztwie Membrany biernej)

Natomiast, jeżeli ktokolwiek ma jakieś informacje o tym co siedzi w WLMach to jego post jest bardziej niż mile widziany w tym wątku :wink:

Skomentuj

Co ty nie bedzie problemu, zwykłe b-r i tyle. No ze zwrotką wiadomo, będzie problem :wink:

No ale poprosisz kogoś to ci zaprojektuje, albo spróbuj zdobyć projekt orginalnej (co moze być trudne, chyba że uda ci się gdzieś podpatrzeć jakie tam siedzą elementy (np. w niektórych sklepach audio można brać na testy i oddawać :mrgreen: ) A no i z tego co wiem to trudno dostać te głosniki

Co do głośnika to jest to coś nie drogiego, chyba z serii beta?? Nie powiem ci na 100%. W każdym razie same kolumny WLM-a nie sa jakieś drogie (za ok. 10000) w stosunku do tego co oferują, na prawde super dzwięk, pod wieloma względami wymiata wielodrożne konstrukcje na skanach, accoutonach, aurumach itd

Skomentuj

Eminence Beta 10 Coax

To siedzi w WLM.

Skomentuj

ale napewno jest nieźle zmodyfikowany

Skomentuj

Midbas oryginalny, za to w tubce jest coś namieszane. Zresztą, tubke można wymienić więc jest tu pole do popisu.

Skomentuj

No, mozna kombinować

Skomentuj

Odświeżam temat :)

Zaczynam się zastanawiać nad czymś trochę innym, a mianowicie nad OB z 4xARZ6608 i moją Vifką. Jest jednak szkopuł, jak do czegoś takiego zaprojektować zwrotnica (zakładamy posiadanie systemu pomiarowego), OB mierzy się chyba inaczej niż OZ prawda?

Skomentuj

Jak chcesz taką OB to już lepiej zrób to na 4x DRB 25/40 na stronę. Cena smieszna a przynajmniej normalny bas dostaniesz. Jezeli masz kompa jako źródło to pobaw się programem Room EQ i zrób filtr do Convolvera zeby skorygować bas. W takiej konfiguracji rzadko który tweeter nadarzy za efektywnością 4 głośników, więc dobry byłby podział aktywny. Jeżeli masz Sb 5.1 i jakąs starą Unitrę to na poczatek może być nieźle.
                              ARZ w odgrodzie da Ci bas dopiero w takiej ilości, że w pokoju by się nie zmieściły:)

Skomentuj

He, he... Unitra... :wink:

W podpisie mam wypisany aktualny sprzęt. Komputera do odtwarzania nie używam już od dawna. (Jak by co, to mam audiotraka Prodigy HD2, ale do Cambridge'a to on nawet nie doskoczy...) Jako drugi wzmacniacz mogła by zapracować końcówka Gainclone (Musiał bym dokupić transformator, reszta leży grzecznie w dostosowanej obudowie po Unitrze WS 431) Tylko czy bi amping się opłaca? Możliwe... W sumie to ciekawa myśl!

Ale pomysł z Dexonami. Już mi się tak nie podoba.

Pokój odsłuchowy ma metraż: 9m x 4m na wysokość od 2m do 3,2m z "falowanym" sufitem. Myślę że miejsca wystarczyło by do wytworzenia odpowiedniej "atmosfery" dla OB.

Skomentuj

Dexon to przynajmniej dedykowany woofer - porównaj go sobie chociaż z Tonsilami w tym rozmiarze. tesla to popierdułka przy nim - przynajmniej w basie - a tego w odgrodzie brakuje.

Bi-amping to jedno a aktywna zwrotnica to drugie. Poszperaj o tym sobie to będziesz wiedział jak się do tego zabrać. Potrzebujesz tylko wielokanałowej karty. jakby co to służe radą.

Skomentuj

Rozumiem. lecz ja nie korzystam z komputerowej karty dźwiękowej i już nie zamieżam, dlatego wolał bym zrobić aktywną zwrotnicę z wyjściami na dwa wzmacniacze niezależne.

Czyli jak w każdych monitorach aktywnych np. APS Aeon itd... Z tym że u mnie bebechy będą poza, kolumnami :)

Co do OB, nie wydaje mi się aby DRB miały Lepszą średnicę od ARZ, a o to tu właśnie chodzi prawda? Myślę że dwa/cztery ARZ'ty w OB obniżą na tyle swoją efektywność że zbliżą się do 91db z Vify...

Co do basu, mam już dwa Band-passy 6th, Aktywne i to one "zajmą się resztą".
                                    Narazie działają na pół gwizdka z Kef Q1 lub ProAc Tablette (Jeden tu drugi tu)
                                    W przypadku OB, obrabiały by osobno każdy kanał stereo. (cięcie od 300hz)

PS. Z tą konstrukcją nie mogę się zabardzo rozpędzać z ceną, gdyż nie może być ona większa niż kwota którą uzyskam po sprzedarzy Tablette (czyli w praktyce do 1200zł gdyż muszę jeszcze odpalić z tej ceny kilka stówek na coś innego.)

Skomentuj

Jak masz suba to zmienia to trochę postać rzeczy - niemniej jednak hybryda nie będzie miała wszystkich cech OB. ARZ faktycznie będzą miały lepszą srednicę, ale obniżanie efektywności zachodzi w zalezności od typu odgrody z nachyleniem 12 lub 6db/oct. Moment od którego następuje spadek determinuje jej szerokość. Powstaje dość charakterystyczne kolano nad którym pewnie niełatwo zapanować, ale nie jest to niemożliwe. Jeżeli chcesz nie chcesz rozstawać się z CD to proponuję kupić gotowy crossovr sceniczny - Behringery są chwalone. Oczywiście analogowy, bo DCX 2496 na swoje DACi. Natomisat zgranie wszystkiego razem tak żeby nie było bałaganu to już grubsza sprawa. Polecam przewertować google - jest sporo na ten temat.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X