Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory do 2000.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory do 2000.

cześć,

Mam pomysł zbudować sobie monitory do 2000PLN. Niestety nie znam się na przetwornikach, moim punktem odniesienia jest focal chorus 707s czyli świetna przestrzeń,detal na górze ale nie ostry i podbity bass. Chciałbym zbudować coś podobnego lub lepszego ale bez podbitego basu. Pokój mam 22 m2. Konstrukcja monitora to myślałem nad zamkniętą z 20 cm średnio nisko i jakiś wysoko tonowy.
    Jeżeli macie jakieś propozycje przetworników to proszę piszcie. A może ktoś posiada już gotowy projekt?

edit: zestaw zagra z nadem 304, żródło komputer + valab dac.

Raczej proponował bym ci b-r do monitorów, na zamknieta to musisz miec raczej spory głośnik no i o odpowiednich parametrach oczywiście.

Co do konstrukcji to po prostu przejrzyj sobie forum i coś wybierz, za tą kasę to mozna już mieć spory wybór. Może pomyśl o monitorach na skanach revelatorach

Te 2000 to na same przetworniki, czy na całość??

Skomentuj

paldo nie ma szans się zamknac finalnie na scanach w 2tys ......
      nie ma takiej opcji ;p

Skomentuj

Wiesz te 2000 to przeznaczę na całość. Drewno mam a stolarka to nie problem więc załóżmy że na głośniki + zwrotnica ok. 1800 PLN. Właśnie przeglądałem stronę akustyka i tez zwróciłem uwaga na wysokotonowy revelator ale cena hmmm :) 850 szt. to za dużo. Konstrukcji BR nie wykluczam. Ogólnie to mi się nie spieszy, jednego miesiąca kupie wysokie drugiego średnie tak powolutku coś poskładać chce.

Jeszcze raz przejżałem strone akustyka i wybrałem wysokotonowe scan D2905/9500 490 szt.
        zostaje 800 na reszte.

Skomentuj

A, myślałęm że moze te 2000 to na same głosniki. Poza tym zapomniałem że mamy kryzys i wszystko drożeje Więc odpada mój pomysł.

Może zacznijmy od tego jaki dźwięk preferujesz i czego oczekujesz od kolumn, bo tak to mozemy sobie gdybać w nieskończoność

Skomentuj

Już Ci odpisuje:

Musi to zagrać muzykalnie :lol:

Czyli według mnie po całości bez podbarwień ale dynamicznie. Góra perlista żadnych chirurgicznych precyzji raczej spokojnie,dokładnie, ciepło. Środek wyraźny, nie wycofany wokal. Bas nie musi schodzić do ziemi bardziej preferuje twardszy, trochę konturowy, nie rozlazły ale pełny tzn. nie pudełko :/ i dobrze gdy by nie był na jedno kopyto. Ogólnie brzmienie dynamiczne ale ciepłe. Nie potrzebuje sceny z precyzyjną lokalizacją raczej musi to zagrać z powietrzem, przestrzenią. No to by była moja lista życzeń :-)

Skomentuj

To może coś w tym stylu? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=549314204

Skomentuj

KAPRINT ty się mnie nie pytaj bo nie słuchałem tych monitorów :roll:
                Jak będę w Warszawie to chętnie odwiedzę i posłucham. Dzięki za propozycje.

Skomentuj

Chodziło mi o charakter brzmienia przetworników - miękka góra przy dobrej szczegółowości i dynamiczny basik z przyzwoitą średnicą.

Skomentuj

biorąc pod uwagę ceny euro, dolara ....rosnace ceny przetworników od tymphany .....

poszedl bym w strone SEASA...

obcenie mam er18rnx i ca18rnx....
                    sa naprawdę porzadne.....

nowy1 pisał ze excele maja super srednice jedynie basem ustepuja revelatorom ....

ja nie slyszalem exceli chodzi mi po glowie taki pomysl:

http://www.troelsgravesen.dk/CNO-T25.htm problem taki ze przy tym projekcie przetworniki to 2100zł ....wiec kwestia czy mozesz naciagnac budzet (a ponoc te seasy są tego warte) .....

jak nie mozesz to moze cos takiego:

http://www.troelsgravesen.dk/CSM_KIT3.htm

możesz też zrobić:
                    http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RNX.htm ......zostanie trochę pieniazków...

CA18 ma miłe ciepłe brzmienie i super wykop na basie... ... (to co potrzebujesz)
                    po moich doświadczeniach z 27tdfc mobe ci powiedziec ze szczegółowosć jego jest bardzo duża, zróżnicowane brzmienie... dla mnie aż ostra .......

a T25C003 w projekcie do którego dałem Ci linka masz tweeterka juz z najwyzszej półki ... nie slyszalem go ale mysle ze Cię nie zawiedzie...
                    no i zmieścisz sie w finalnym budrzecie w sam raz... :mrgreen:

Skomentuj

Dzięki chopy za wpisy, szczególnie bawołek ładnie naświetliłeś mi sprawę. Przemyślałem wasze propozycje i zdecydowałem się na ostatnią Ca18 + ten drogi tweeterek, reszta wyjdzie w odsłuchu :lol:
                      To jeszcze mam pytanie gdzie tanio można kupić Seas-y?

Skomentuj

Polink nigdzie indziej taniej nie znajdziesz(chyba)
                        Szczerze to bardzo ciekawi mnie jak to zagra ale na pewno dobrze.

Skomentuj

Przy piwku, ścianki wymierzyłem. szer. 20 cm x wys. 40 cm x gł. 30 cm, 24 litry. Ścianki 20mm + przednia 32mm (frezy tweeter 6,3mm i midbas 5,2mm), br według projektu fi 60mm x dł. 110mm.

tak to będzie wygladac:

Skomentuj

Zamieszczone przez cygaret
                            Przy piwku, ścianki wymierzyłem. szer. 20 cm x wys. 40 cm x gł. 30 cm, 24 litry. Ścianki 20mm + przednia 32mm
                            Jak to są wymiary zewnętrzne to w środku jest 14,3 litra, br bardzo blisko dolnej ścianki.

Skomentuj

A port BR blisko dołu przeszkadza?

Skomentuj

A port BR blisko dołu przeszkadza?
                                Prawidłowo powinien być odsunięty od ścianek o wymiar swojej wewnętrznej średnicy, lub więcej.

Skomentuj

Dlaczego?

Skomentuj

Mogą wystąpić słyszalne świsty powietrza.

Skomentuj

No ykhhmm wiesz to będzie duży monitor :lol:
                                      Ale spokojnie stand pod niego to filar z dębu i rury stalowej fi 160mm, z tej perspektywy będzie wyglądał normalnie chyba. A co do tego świszczącego BR to chyba jakaś bzdura bo przecież ten głośniczek nie wytworzy takiego ciśnienia aby zagwizdać na otworze 60mm gdziekolwiek bym go umieścił. Bardziej zastanawia mnie czy nie odsunąć od siebie centrów głośników, ten tweeter chyba jest izolowany ale nie jestem pewien. midbas napewno nie jest izolowany.

Skomentuj

A co do tego świszczącego BR to chyba jakaś bzdura bo przecież ten głośniczek nie wytworzy takiego ciśnienia aby zagwizdać na otworze 60mm gdziekolwiek bym go umieścił. Bardziej zastanawia mnie czy nie odsunąć od siebie centrów głośników, ten tweeter chyba jest izolowany ale nie jestem pewien. midbas napewno nie jest izolowany.
                                        oj mylisz sie straszecznie ......

jak włącze na generatorze na probe np 40Hz i podkrece moc tak ze membrana naprawde lata jak cholera (w koncu zarówno CA18rnx jak i ER18rnx ma 14mm Xmax :!: )

to powietrze przez BR fi wewnetrzne 60mm tak świszczy ze słychać to furgotanie w drugim pomieszczeniu ! (od wylotu br do czegokolwiek innego jest 1,7x srednica BR ...wiec to nie blad w sztuce ) ......jak ktos nie wierzy to zapraszam sie osobiscie przekonac ;p PS ..bedzie w przyszlym tygodniu spocik kto z wrocławia ...zapraszam ;p )

szczerze to rozwazam kupno BRu takiego z kielichem po obu stronach ...... pewnie znaczaco zmniejszy ten efekt ....
                                        przy sluchaniu nawet bardzo glosnym nie slychac tego bo test z generatora dla samej jednej f=40Hz to wiecie ....

nie mniej jednak sama swiadomosc tego troszke mnie drazni ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X