Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie będą konsekwencje zastosowania kolumny 6 ohm zamiast

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie będą konsekwencje zastosowania kolumny 6 ohm zamiast

Panowie fachowcy proszę po raz kolejny o poradę:mam amplituner Yamaha 595ards i wszystkie kolumny czyli przednie jbl-8ohm ,tylne sharp-8ohm do tego zestawu dokupiłem kolumnę centralną yamaha 6 słownie sześć ohm .Proszę odpowiedzcie co się może zdarzyć czy będą jakieś straty i czy nic się nie uszkodzi. POZDRAWIAM[/u][/b]

Myślę, że nie masz czym się przejmować, bo i tak większość producentów kolumn podaje, że kolumna ma 8 ohm, a w rzeczywistości ma ok. 6 ohm, a niekiedy i 5.

Skomentuj

Zobacz jakąkolwiek charakterystykę impedancji kolumny 8oHm, na 100-200Hz masz minimum na 3-4oHm.

Skomentuj

rostov, jakby mialo cos sie dziac to albo ten kanal zacznie sie bardziej grzac (np wlaczy sie wentylator) lub w najgorszym przypadku wlacza sie zabezpieczenia i poprostu sie wylaczy....
        ale nie masz sie czego obawiac - podlacz

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
          Zobacz jakąkolwiek charakterystykę impedancji kolumny 8oHm, na 100-200Hz masz minimum na 3-4oHm.
          To nie prawda! Kolumna 8omowa jest dlatego tak okreslana ze jej minimum impedancji nie spada ponizej 80% wartosci znamionowej czyli ponizej ok 6,5oma. Jesli minimum jest na 3-4omach to kolumna jest znamionowo 4omowa. Producenci czesto nasz oszukuja i pisza na kolumnie 4omowej ze jest znamionowo 8omowa albo jeszcze lepiej pisza ze impedancja znamionowa to 4-8om. To jest marketingowe dopasowanie do rynku bo nawet ''specjalisci'' sprzedawcy nie wiedza co to jest impedancja i jak sie ja dobiera do wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
          X