Tylko tak wyjaśnic na chłopski rozum. Jeżeli wzmak ma np. 2x 75W to jaką max kolumne można podlączyc? ile wat?
Nie ma reguły. Jedne kolumny np. 100W dobrze napędza wzmacniacz o mocy 20 W a inne 50W musi napędzać np. 80W. Wszystko zależy od konkretnych głośników w kolumnach i od tego, czy wzmacniacz jest odpowiednio wydajny prądowo i ma odpowiednią kontrolę na głośnikami.
Zamieszczone przez jolo92
jak to się dobiera kolumny do wzmacniacza
Kolumny dobiera się do własnych preferencji brzmieniowych, które należy poznać, słuchając uważnie różnych kolumn, szukając takich cech dźwięku, które nam najbardziej odpowiadają. Trzeba jeszcze uwzględnić gdzie mają grać kolumny(wielkość pomieszczenia), sposób ustawienia względem słuchającego (podłogowe, czy podstawkowe) i oczywiście nasz budżet. :cry:
http://allegro.pl/item562704140_yamaha_ax_396_markowy_wzmacniacz_ste reo_okazja.html
co myślicie o tym wzmacniaczu ;>?
Dziś się kończy aukcja :) jestem zainteresowany poważnie tym wzmacniaczem :) mogę prosic o opinie jeżeli ktos miał z nim doczynienia. Jedną opinie już usłyszałem,
Wzmacniacze Yamahy cieszą się dość dobrą opinią. Ten wygląda solidnie, tylko ten pobór mocy rzędu 150W. Przy takim poborze moc 2 x 80W wydaje się mocno zawyżona. Znalazłem tu trochę opnii o tym wzmaku. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1219586.html
ja kupilem na allegro starszy amplituner kenwooda pod kompa (kino 5.1 pod tv zeby nie bylo :P) pobor 280w moc wyjsciowa roznie fora podaja 70-80w rms przy 8ohm koszt 91zl jak sie spali to do smietnika ;] i ma nawet cyfrowy tuner
poszukaj na allegro jak nie chcesz duzo hajsu wydawac czegos starszego za smieszna kase
Wzmacniacze Yamahy cieszą się dość dobrą opinią. Ten wygląda solidnie, tylko ten pobór mocy rzędu 150W. Przy takim poborze moc 2 x 80W wydaje się mocno zawyżona
.
Właśnie dlatego jest dylemat przy kupowaniu używanej Yamahy, co wybrać?
Czy młodszy o bardziej nowoczesnym wyglądzie ale prawdopodobnie zawyżonej mocy.
Czy świetny wzmak o poborze rzędu 400-600W [AX500, AX700] z pre amp, main in ale niestety już wiekowy i nie tak atrakcyjny z wyglądu.
Nie wiem co jest lepszym wyborem?
konradzik88, właśnie takiego wzmaka 5.1 od jakiegoś czasu potrzebuje. Aha - i żeby miał chociaż dwa wejścia optyczne.
funiax1, jak stereo to chyba wybór jest oczywisty?
ja zamowilem wczoraj kenwooda kr v6090 na allekro jeszcze jeden jest. mam jzu kenwooda i ma potezne brzmienie czyli to co lubie. niestety co do wejsc nie mam pojecia
Skomentuj