Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

XT25BG-60 + M18WH - czy da się zrobić 3 way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

XT25BG-60 + M18WH - czy da się zrobić 3 way?

Witam, mam nietypowy problem a mianowicie posiadam głośniki M18WH-08-08 + XT25BG-60-04 w systemie 2 drożnym, lecz chciałbym jeśli to możliwe dodać głośnik niskotonowy żeby powstała kostrukcja 3 drożna. I teraz kilka pytań:
    1. Jest to możliwe?
    2. Jaki niskotonowy?
    3. Czy jest ktoś w stanie obliczyć zwrotnice do tego (możliwość wysyłki głośników na pomiary)

Dodam że obudowa będzie robiona nowa coś al'a Avalon a w stare Sonusy wstawie Arn lub sprzedam obudowy.

Napisze co ja myśle

moim zdanie troszkę za duży m18wh jako średniak musiał byś zastosować duży bas np 26 cm by Dolny głośnik zapuścił od 300 hz

Lepszym wyjściem jest dokupienia prawdziwego średniaka

jak cus napisz mam plany avalonów już podsyłałem foteczki bo robiłem juz kilka takich

Skomentuj

hmm mysle podobnie jak nowy bo wkoncu ten m18wh to jako sredniak raczej sie nie nada.

pomysl na dolach aktywnych to moze byc jakas mysl i ciac glosniki aktywnie na jakis 200-300 hz a 2 drogi zostawic bez zmiany.

Zyskasz bas na nizszych rejestrach, ale czy to zagra fajnie i czy to oplacalne... ja nie wiem

Skomentuj

Nie chodzi czy opłacalne tylko jak będzie się dało aby to fajnie grało to zrobie taką konstrukcje a jak nie to będę robił na innych głośnikach a te sobie zostawie, myślę że dobry pomysł z tym aktywnym basem.

Skomentuj

ja bym dolozyl do tego zestawu tiwa visatona na dol i git tylko do kogos o projekt zwrotki musialbys uderzyc. jest na forum konstrukcja z dx25 m18wh i tiwem w 3drogach

Skomentuj

Masz może link do tego tematu?

Skomentuj

Zamieszczone przez mlodysuchy
              Masz może link do tego tematu?

wyszukiwarka !!!

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6801

Skomentuj

nie prosciej dorobic subwoofer?

Skomentuj

Można by było ale w tej samej obudowie.

[ Dodano: 2009-03-11, 20:11 ]
                  No więc ponawiam pytanie czy jest ktoś na tym forum aby mi pomógł ze zwrotnicą i dobraniem niskotonowego? jestem w stanie zapłacić za schemat.

Skomentuj

Ja mam już kolumny 2way na M18WH i MDT29 i mam zamiar stworzyć system 2.1/2.2 z aktywnym podziałem :mrgreen: no, ale niestety to będzie robione po trochu :razz: bo kasy tak o nie mam na bieżąco :roll: więc niestety nic nie mogę jeszcze powiedzieć... za to ja będę temat śledził, bo myślę, że przydadzą mi się takie informacje :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez mlodysuchy
                      1. Jest to możliwe?
                      tak, jest to mozliwe ale wg mnie kompletnie bez sensu.
                      M18WH nie jest wybitnym sredniakiem wiec nie widze sensu stosowania go jako sredniaka. oczywiscie to bedzie dzialalo ale wtedy nadal nie widze sensu robic z tego 3 drog skoro 2.1 lub 2.2 da lepszy efekt i bedzie latwiejsze do zrealizowania (drozej ale latwiej)

jak chcesz robic 3 drogi to zrob to na wybitnym sredniaku - czyli calosc od podstaw

Skomentuj

Zdecydowałem że jednak postawie na firmę Seas i konstrukcje 3 way Classic, myślę że bardziej opłacalne i lepszy efekt. Teraz tylko czekać na przypływ gotówki...

Skomentuj

Czaruję...
                        X