Dzisiaj zacząłem zabawę z JIG i Speaker Workshop. Zrobiłem odpowiednie kable, sprzęt kalibrację ładnie przechodzi, testy impedancji także (7.98Ω, szeregowa 74mΩ), pomiary indukcyjności czy pojemności się zgadzają co do drugiego miejsca po przecinku (porównywałem z automatycznym mostkiem RLC). Zabrałem się za pomiar parametrów TS głośnika i VAS wychodzi w okolicach 35-40k litrów, reszta parametrów wygląda sensownie, tylko ten VAS...
Proszę o próbę wskazania, w którym miejscu może być coś nie tak.
Mierzone przeze mnie głośniki to pochodzące z Tonsil Mistrali midwoofery (GDN 11/35), mam kilka sztuk i w przypadku każdej VAS osiąga kosmiczne wartości, niestety na chwilę obecną nie mam innego głośnika do podpięcia i sprawdzenia. Głośnik mierzony z masą dodaną - plastelina o wadze 4.3g.
(przykładowy wynik pomiaru: Qts 0.67, Qms 5.2, Qes 0.76, VAS: ~40k :) , Fs: 72Hz)
Proszę o próbę wskazania, w którym miejscu może być coś nie tak.
Mierzone przeze mnie głośniki to pochodzące z Tonsil Mistrali midwoofery (GDN 11/35), mam kilka sztuk i w przypadku każdej VAS osiąga kosmiczne wartości, niestety na chwilę obecną nie mam innego głośnika do podpięcia i sprawdzenia. Głośnik mierzony z masą dodaną - plastelina o wadze 4.3g.
(przykładowy wynik pomiaru: Qts 0.67, Qms 5.2, Qes 0.76, VAS: ~40k :) , Fs: 72Hz)
Skomentuj