Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[JIG+SW] Problem z VAS, jest o rzędy wielkości za duży

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[JIG+SW] Problem z VAS, jest o rzędy wielkości za duży

Dzisiaj zacząłem zabawę z JIG i Speaker Workshop. Zrobiłem odpowiednie kable, sprzęt kalibrację ładnie przechodzi, testy impedancji także (7.98Ω, szeregowa 74mΩ), pomiary indukcyjności czy pojemności się zgadzają co do drugiego miejsca po przecinku (porównywałem z automatycznym mostkiem RLC). Zabrałem się za pomiar parametrów TS głośnika i VAS wychodzi w okolicach 35-40k litrów, reszta parametrów wygląda sensownie, tylko ten VAS...
    Proszę o próbę wskazania, w którym miejscu może być coś nie tak.

Mierzone przeze mnie głośniki to pochodzące z Tonsil Mistrali midwoofery (GDN 11/35), mam kilka sztuk i w przypadku każdej VAS osiąga kosmiczne wartości, niestety na chwilę obecną nie mam innego głośnika do podpięcia i sprawdzenia. Głośnik mierzony z masą dodaną - plastelina o wadze 4.3g.
    (przykładowy wynik pomiaru: Qts 0.67, Qms 5.2, Qes 0.76, VAS: ~40k :) , Fs: 72Hz)

Z moich doświadczeń wynika że Vas najlepiej mierzyć w obudowie zamkniętej o znanym litrażu. Czyli wsadź w jakaś obudowę (prowizorkę ale szczelną) najlepiej membraną żeby było do środka i mierz SW opcja Impedance in sealed box. Tylko dobrze policz objętość obudowy i pamiętaj tez że ścianka ma grubość ileś tam mm i nie zapomnij dodać do obudowy tez objętości tego otworu gdzie przyłożony jest głośnik.
    Coś jak to tylko u ciebie w mniejszej skali http://www.speakerworkshop.com/SW/Pr...Box%20Test.jpg

Jeszcze 2 sprawy, naprawdę musisz mieć super wagę żeby zważyć plastelinę, kuchenne itp mają duży błąd pomiaru dlatego lepiej jest przyklejać monetę taśmą dwustronną, a wagę monety można znaleźć na stronach ludzi interesujących się numizmatyką. I druga taka że producenci często oszukują parametry.

Ogolnie co do parametrów T/S to traktuj je poglądowo, bo na pomiar duży wpływ ma temperatura otoczenia, wilgotność a także wygrzanie głośnika a także błąd pomiaru urządzeń mierzących.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
      Z moich doświadczeń wynika że Vas najlepiej mierzyć w obudowie zamkniętej o znanym litrażu. Czyli wsadź w jakaś obudowę (prowizorkę ale szczelną) najlepiej membraną żeby było do środka i mierz SW opcja Impedance in sealed box.]
      Obudowa się znajdzie, mam nadzieję że pomiar wyjdzie w miarę poprawny.
      [/quote]
      Jeszcze 2 sprawy, naprawdę musisz mieć super wagę żeby zważyć plastelinę, kuchenne itp mają duży błąd pomiaru dlatego lepiej jest przyklejać monetę taśmą dwustronną
      Wagę mam dobrą. W razie czego mam dostęp do jeszcze dokładniejszej, ale myślę że różnica setnych (a nawet dziesiątych) części grama jest pomijalna, zwłaszcza przy dokładności samego pomiaru za pomocą JIGa i SW.
      Ogolnie co do parametrów T/S to traktuj je poglądowo, bo na pomiar duży wpływ ma temperatura otoczenia, wilgotność a także wygrzanie głośnika a także błąd pomiaru urządzeń mierzących.
      Traktuję poglądowo, jednak VAS chciałbym mieć także poglądowy, a nie z kosmosu ;-)

Skomentuj

aktualny VAS baardzo zalezy od wygrzania głosnika bardzo to widac w moich usherach

Skomentuj

Tak ale waga ma znaczenie duże tego ciężarka bo membranę masz malutką na większej membranie się mniejszy ten błąd od wagi robi. Twoja membrana w tonsilu wazy parę gram tylko. I tak jak kolega flodins, mówi głośnik musi być wygrzany z te 70-100 godzin grania.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

na mój rozum to Qms powinien jako tako wskazywać metodę pomiaru VAS bo na "miękkim" głośniku z silnym napędem to będzie ładniej widać niz na "twardym"

Skomentuj

dodana masa musi byc tak dobrana zeby byla widoczna roznica w czestotliwosci rezonansowej. Dodanie do niektorych glosnikow masy tylko 4g nie spowoduje zadnej zmiany parametrow a program usilujac cos policzyc wyliczy bzdury. Hobbybox w takim przypadku informuje ze pomiar bedzie nie prawidlowy, nie wiem jak to jest w SW.
              Do dokladnego obliczenia T-S wazna jest dobra dokladnosc pomiaru impedancji w gornych zakresech czyli w okolicy szczytu impedancji. Przebieg musi tam wygladac gladko. Dobrze jest tez spradzic czy system dobrze mierzy duze rezystancje zedu 33-100om.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                dlatego lepiej jest przyklejać monetę taśmą dwustronną, a wagę monety można znaleźć na stronach ludzi interesujących się numizmatyką.
                Polecam przejść sie do serwisu opon i poprosić o odwazniki do wyważania kół :) 5g 10g 15g 20g 25g mają tego na pęczki więc po jednym im nie ubędzie :)

Skomentuj

Zły często Vas wynika z błednego wpisania parametru powierzchni membrany. Pewnie wpisałeś dobra wartość ale nie zwróciłeś uwagi na jednoski. Przypuszczam że były cale kwadratowe a ty wpisałeś w cm kw albo coś w tym stylu .

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    (...)
                    Po dodaniu plasteliny rezonans przesunął się o 12-15Hz, więc raczej dobrze.

Yoshi_80 - to pewnie będzie to. Niestety dzisiaj już nie sprawdzę, nadępnąłem i zepusłem kabelek jack<->2xrca (rezystancja szeregowa wzrosła do 0.7Ω :) ).

Skomentuj

Wystarczy ze w parametrach głosnika ustawisz Sd dla prawidłowej jednostki a pomiary moga być stare. Daj estymacje parametrów i wyliczy ci vas na nowo.

Skomentuj

dodam tylko, ze mierzac w obudowie zamknietej nie ma potrzeby podawania Sd

Skomentuj

Czaruję...