Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat z b-r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    Problem bedzie wtedy gdy twoje teoretyczne wyliczenia b-r bedzie trzeba posluchac i sie okaze ze trzeba obnizyc strojenie. Zazwyzcaj jednak wszyscy w symualtorach za nisk ostroja bo im sie wydaje ze lepiej wyglada charaktersytyka a potem w praktyce zeby ratowac (podniesc) bas to stroi sie wyzej.
    Albo właśnie na odwrót - w symulatorach wychodzi za wysokie a okazuje sie że może lepiej jest niżej dostrojić? Nie wiem Irku czemu wszystkim próbujesz wmówić że lepsze jest wyższe strojenie od niższego (w którymś temacie już to widzę). Przeciez to wszystko zalezy od konkretnego głośnika i upodobań - jeden głośnik lepiej czuje się w takiej aplikacji a inny w innej (czyli np. z nieco niższym/wyższym strojeniem niż wychodzi w symulacji). Jak już to uważam że lepiej jest niżej stroić, bo po pierwsze wszystkie niekorzystne wpływy b-r przenoszą się niżej, a więc są mniej słyszalne,a po drugie teoretycznie powinny być mniejsze zniekształcenia w całym paśmie (rozmawiałem o tym z Yoshim kiedyś, niestety nie jestem teraz tego w stanie udowodnić dla czego , już nie mówię o tym że uzyskujemy niższy bas Dla tego do póki nie traci się na efektywności lepiej jest strojić nisko Ja np. u siebie mam strojone niżej o kilka Hz niz pokazuje symulator i wyniki sa o niebo lepsze

Zamieszczone przez irek
    Na pewno mniejsze turbulencje maja tunele o wiekszej srednicy i tu zastosowanie jednego tunelu jest lepsze od zastosowania kilku (wypadkowo jeden tunel ma mniejszy obwod a wiec mniejsza powierzchnie przylegania swiszczacego powietrza)
    No tak, ale chyba dwa tunele w sumie dające większy obwód powinny być lepsze niż jeden o mniejszym obwodzie. Chyba im większy obwód tym lepiej :roll:

Co innego gdyby średnica dwóch małych i jednego dużego była taka sama... ale też nie jestem pewien czy ma to duże znaczenie

[ Dodano: 2009-03-22, 18:41 ]
    kaman777, jak masz średnice 6,8 i 3,2 do tylniej ścianki to się nie przejmuj, spokojnie ci wystarczy A jak coś to najwyżej się skróci o 1cm, trudno
    Albo kup po prostu mniejszy, ale wtedy może być problem przy glośnijeszym słuchaniu z brzęczącym b-r. Jaki to głośnik? 18nastka?

Pawel S., dobra, jak będę miał chwile to wrzucę to gdzie indziej

Ps. a com do mojego problemu - jak bym robił szczelinowy to bym dał go pionowo :mrgreen: A czemu mówicie że szczelinowy jest lepszy? Bo sztywniejszy? Czy przekruj prostokatny jest lepszy od okrągłego? (bo na zdrowy rozum powinno być odwrotnie... :roll: )

Skomentuj

Irek stroi wysoko bo byl konstruktorem sprzetu na estrade - wiec to male zboczenie zawodowe.
      Natomiast strojenie zalezy od ypu glosnika i tu duzo by pisac. Inni juz pojasniali nieco sprawe.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        Irek stroi wysoko bo byl konstruktorem sprzetu na estrade - wiec to male zboczenie zawodowe.
        Ano fakt nie wpadłem na to

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          jak masz średnice 6,8 i 3,2 do tylniej ścianki to się nie przejmuj, spokojnie ci wystarczy A jak coś to najwyżej się skróci o 1cm, trudno
          Albo kup po prostu mniejszy
          To juz jest odleglosc po skruceniu, wedlug win isd wychodzi mi strojenie na 44 Hz,co do kupna nowego br-a wlasnie sie mocno zastanawiam,niewiem czy nie kupic 50 na 140 i ten pozniej stroic

[ Dodano: 2009-03-22, 19:43 ]
          http://www.vwpolo.4nt.pl/Jq/Kol/index.html wyzej co opisywalem problem przeklaman w win isd to wlasnie tyczylo sie tej konstrukcji wpisujac dane 20 litrow br 4,7 dlugosc tunelu 5 cm wyszlo mi strojenie 55 Hz czyzby az takie przeklamania byly na win isd?? wpisujac z kolei strojenie 55 hz,zmieniajac pozniej tylko srednica rurki na moja-6,8 wyszlo mi 12 cm dla tego tunelu

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
            Albo właśnie na odwrót - w symulatorach wychodzi za wysokie a okazuje sie że może lepiej jest niżej dostrojić? Nie wiem Irku czemu wszystkim próbujesz wmówić że lepsze jest wyższe strojenie od niższego (w którymś temacie już to widzę).
            ja nie siedze w estradzie ale rowniez zauwazylem ze lepszy efekt daje jak stroi sie w symulatorze z lekka gorka niz na plasko
            Zamieszczone przez paldo
            już nie mówię o tym że uzyskujemy niższy bas
            tak, nieznacznie nizszy kosztem efektywnosci. ja wole podbic efektywnosc kosztem tej odrobiny zejscia :P
            Zamieszczone przez paldo
            Ja np. u siebie mam strojone niżej o kilka Hz niz pokazuje symulator i wyniki sa o niebo lepsze
            symulator pokazuje to co ty chcesz - przeciez to nie wyrocznia ;]
            Zamieszczone przez paldo
            No tak, ale chyba dwa tunele w sumie dające większy obwód powinny być lepsze niż jeden o mniejszym obwodzie. Chyba im większy obwód tym lepiej
            nie nie nie nie
            miales mechanike plynow? teoretycznie przy sciance ciecz (tym samym i gazy) nie poruszaja sie. tak wiec im wiekszy obwod tym wieksza czesc sie marnuje :P
            tak wiec jeden wiekszy tunel da lepsze efekty

Zamieszczone przez paldo
            Co innego gdyby średnica dwóch małych i jednego dużego była taka sama... ale też nie jestem pewien czy ma to duże znaczenie
            tez sie mylisz :P
            Zamieszczone przez paldo
            Ps. a com do mojego problemu - jak bym robił szczelinowy to bym dał go pionowo
            no i bardzo dobrze - tez o tym myslalem
            Zamieszczone przez paldo
            A czemu mówicie że szczelinowy jest lepszy? Bo sztywniejszy? Czy przekruj prostokatny jest lepszy od okrągłego? (bo na zdrowy rozum powinno być odwrotnie... )
            dlatego ze czasami latwiej go wkomponowac i masz dowolnosc w regulacji przekroju i dlugosci
            a czy jest lepszy od okraglego to nie wiem - tutaj bedzie lepszy :P
            Zamieszczone przez kaman777
            wedlug win isd wychodzi mi strojenie na 44 Hz
            :lol:
            smialo skracaj na 48-50Hz :lol:
            srednica rurki na moja-6,8 wyszlo mi 12 cm dla tego tunelu
            pytam po raz kolejny bo nie odpowiedziales - czy do programu wpisales 68mm? jezeli tak to masz blad i nic dziwnego ze taki dlugi tunel ci wyszedl ;]
            wpisz ta mniejsza srednice! (57-60mm)

Skomentuj

wpisalem ale nie 68 mm a 6,8 cm ale to bez wiekszej roznicy tylko zmiana jednostki a jak ustawie w win isd strojenie na te 48 hz to w rzeczywistosci ok. ile moze wyniesc ?? i dlaczego wpisac 57-60 mm jak to jest srednica na wylocie a raczej wlocie(na koncu rury na pocztku jest ok 7 cm

Skomentuj

i dlaczego wpisac 57-60 mm jak to jest srednica na wylocie a raczej wlocie(na koncu rury na pocztku jest ok 7 cm
                kaman777, ja sie winisd bawie juz jakies 9-10 lat. sprzwdzilem wielokrotnie wyniki symulacji z rzeczywistoscia.
                i jak pisze ze masz wpisac do programu srednice wlotu tunelu (ta mniejsza) to tak ma byc! ;]

zrob jedna kolumne po swojemu a druga po mojemu a nastepnie zmierz to JIGiem to sie przekonasz kto mial racje :P

Skomentuj

Wpisując srednice 60 mm przy strojeniu na 42 Hz wychodzi ok 19,5 cm strojac na 44 hz 17 cm, obecnie tunel mam skrucony wlasnie do 20 cm,narazie zamkne całą kolumne i zobacze jak to wszystko bedzie gralo z takim wylotem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    ja nie siedze w estradzie ale rowniez zauwazylem ze lepszy efekt daje jak stroi sie w symulatorze z lekka gorka niz na plasko
                    Ta, a bierzecie pod uwagę wpływ pomieszczenia? Mi tam bardziej podchodzi akurat w tej konstrukcji co teraz robię niskie strojenie i wcale nie zauważam utraty efektywności, nawet wydaje się że basu jest więcej (pewno przez to że niżejk schodzi jesrt po prostu wrażenie potęgi basu i wydaje sie ze więcej). A stroją za wysoko otrzymasz taki tępy bas z podbiciem na wyższym basie kosztem tego najniższego. Więc nie wiem czy to taki dobry patent.

kaman777 napisał/a
                    i dlaczego wpisac 57-60 mm jak to jest srednica na wylocie a raczej wlocie(na koncu rury na pocztku jest ok 7 cm

kaman777, ja sie winisd bawie juz jakies 9-10 lat. sprzwdzilem wielokrotnie wyniki symulacji z rzeczywistoscia.
                    i jak pisze ze masz wpisac do programu srednice wlotu tunelu (ta mniejsza) to tak ma byc! ;]

zrob jedna kolumne po swojemu a druga po mojemu a nastepnie zmierz to JIGiem to sie przekonasz kto mial racje :P
                    Taa, pierwsze slyszę... :roll: Poważnie nalezy wpisywać średnice na wlocie, czy tam wlocie?
                    Czyli że windist bierze już pod uwagę że tunel ma się rozszeżać?? A co jak mam b-r prosty? Kurcze, aż się nie chce wierzyć, Paweł S jestes pewny że tak jest?

Skomentuj

paldo, ale my nie mowimy ze wszystkie glosniki trzeba wyzej stroic. chodzi o to ze w praktyce trzeba stroic o 2-3Hz wyzej niz w przypadku gdy na symulacji wychodzi "plasko"
                      Zamieszczone przez paldo
                      A stroją za wysoko otrzymasz taki tępy bas z podbiciem na wyższym basie kosztem tego najniższego. Więc nie wiem czy to taki dobry patent.
                      przeciez nie mowimy tu o strojeniu wyzej o np 20-30Hz tylko przedzial +/-5-10Hz :P

Zamieszczone przez paldo
                      Taa, pierwsze slyszę... Poważnie nalezy wpisywać średnice na wlocie, czy tam wlocie?
                      Czyli że windist bierze już pod uwagę że tunel ma się rozszeżać?? A co jak mam b-r prosty? Kurcze, aż się nie chce wierzyć, Paweł S jestes pewny że tak jest?
                      tak, caly czas tak robie i wszsytko sie zgadza. jak nie wierzysz to sie pobaw najpierw w symulatorze a pozniej to zmierz :P
                      prawdopodobnie program tez bierze pod uwage objetosc zajmowana przez obliczony tunel - ale tego jeszcze nie potwierdzilem doswiadczalnie

Skomentuj

tak, caly czas tak robie i wszsytko sie zgadza. jak nie wierzysz to sie pobaw najpierw w symulatorze a pozniej to zmierz :P
                        prawdopodobnie program tez bierze pod uwage objetosc zajmowana przez obliczony tunel - ale tego jeszcze nie potwierdzilem doswiadczalnie
                        Hehe, no to ładnie. To też ten windist w kulki leci :lol: zcłwoeik myśli że sobie obliczy strojenie dokładnie a tu takie niespodzianki... Ja to chyba zaczne ze wzorów liczyć - hehe :razz:

A co jak mam prosty tunel, mam wpisać że jest np. 4,5 zamiast 5cm?? Ale bezsens :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                          A co jak mam prosty tunel, mam wpisać że jest np. 4,5 zamiast 5cm?? Ale bezsens
                          a to dalczego?
                          powietrze w obudowie widzi tunel o srednicy wewnetrznej. a ze pozniej sie rozszerza to juz tylko sprawa powietrza w tunelu ktorego masa jest przeciez stala

Skomentuj

Ja zawsze wpisuje średnią wymiaru BR np.wylot ma 70mm a wlot 64mm czyli 67mm

Skomentuj

a weryfikowales to kiedys?

Skomentuj

Tak,i w większości przypadków się sprawdza,choć to przeważnie o 2mm większa średnica niż wlot,to odchyłki z rzędu +-2Hz da się da się znieść,a zawsze można skalibrować badając impendancję i skrócając port.

Skomentuj

Hmm, to ja już nie wiem... :roll:

SoundStarStudio, no nie zawsze 2mm, czesto nawet 1cm Tak więc pozostaje strojenie na słuch, które tak czy siak stosuje, gorzej że nie wiem po tym na ile dostrojiłem. Zawsze byłem pewny że trzeba wyliczyć średnią...

Skomentuj

To jest moja metoda którą stosuję,nic niemam do tego co pisze Paweł,to jego sposób.
                                    Ja stosuję średnią bo tak zostałem kiedyś nauczony na audiomanii :)
                                    W gruncie rzeczy JIG to niewielki koszt a można wtedy weryfikować strojenie do woli.

[ Dodano: 2009-03-23, 23:23 ]
                                    Zamieszczone przez paldo
                                    no nie zawsze 2mm, czesto nawet 1cm
                                    W jakim porcie jest tak dużo??

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                      Tak więc pozostaje strojenie na słuch
                                      no i bardzo dobrze - tak sie powinno robic :P
                                      ale na sluch dostrajasz w przedziale np 10Hz - wyjsciowy tunel musisz policzyc

SoundStarStudio, skoro tobie wychodzi blad taki sam jak mi (+/- 1-2Hz i ok 2-5Hz w przypadku szczelinowych) to w takim razie trzeba by nawet metody weryfikacji zweryfikowac :lol:

a tak na powaznie to trzeba by przeprowadzic badania praktyczne. tylko na to brak czasu i sprzetu :???:

Skomentuj

Kazdy widze co innego pisze, i do czyjej teori sie tu zastosowac,stosujac sie do teori SoundStarStudio doliczajac do srednicy ok, 2mm przy moim tunely 68 wyjdzie srednia ok 70 wiec strojac glosnik powiedzmy na 42 hz wychodzi dlugosc tunelu 27 cm,wiec pytanie do czego taki tunel by sie stosowalo skoro wychodzi bardzo duza glebokosc(wew.komry) a trzeba doliczyc drubosc wiorowki z obu stron,wg mnie bardziej sprawdzona teoria jest teoria Pawła S jak sam pisze nie robi tak pierwszy raz ,a na strojenie chyba nie moze narzekac:) powoli zaczyna mi sie robic metlik od tego wszytskiego i znowu sie zstanawiam czy kupic br 50 mm puki jeszcze nie wycialem otworu:/

Skomentuj

stosujac sie do teori SoundStarStudio doliczajac do srednicy ok, 2mm przy moim tunely 68 wyjdzie srednia ok 70
                                          :shock:
                                          jakim cudem wyjdzie ci wieksza srednia niz najwieksza srednica tunelu? nie bierz pod uwage tego kolnieza - tylko ta czesc lekko profilowana w srodku. czyli jak to podaje producent 68mm
                                          68-60(lub57 dla nie skroconego)/2=64mm
                                          powoli zaczyna mi sie robic metlik od tego wszytskiego i znowu sie zstanawiam czy kupic br 50 mm puki jeszcze nie wycialem otworu:/
                                          wsadz ten tunel w otwor wysokotonowki i przetestuj. tylko trzeba to jakos oszczelnic

Skomentuj

Czaruję...
                                          X