Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

obliczycie mi obudowe do mojego suba!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound
    Pamietaj że nie każdy kto tutaj przybywa, jest świeży w temacie.
    To oczywiste.

może akurat komuś pasuje zrobić nadstawki na małe imprezy których nie trzeba wspierać subem i maja być do techno to weźmie sobie takie pyknie.
    Hehe zaczynasz sie ostro platac, napisales przed chwila:

Kupiłem go na nadstawki, a tutaj średnicy wcale nie ma
    To ciekawe jak ukrecisz z niego 2way. No chyba ze pasmo do powiedzmy 800-1,5-2k to nie jest dla ciebie srednica tylko bas. O tym jak sie swietnie nadaje pewnie swiadczy fakt ze 4 sztuki sprzedajesz, albo ze STX przestal go produkowac.

Widziałem takie na elce, jakiś gość zrobił zestaw imprezowy, jakiś Mariusz czy jakoś tak
    A moze chodzi ci o naszego Mariana ktory uzupelnial dokladnie taka konstrukcje jak opisujesz tubami? Dziwne... wg ciebie nie musza byc podparte basem.

I to że Tobie nie odpowiada, nie oznacza że wszystkim nie odpowiada.
    Jasne to ze np na estrade nie pasuje dajmy na to STX PJ to tez nie znaczy ze wszystkim nie pasuje - moze tobie pasuje, nie wiem.

Bo mi jakoś Scany nie podchodzą.
    Mi tez.

Pytam wyraźnie - masz/miałeś ten głośnik? Czy bazujesz na mitologi?
    Nie mialem i nie bazuje na mitologii ale jego budowie, zastosowaniu, parametrach i opiniach osob ktore go mialy.

Powiedzmy sobie szczerze, chcesz się kłucić, to napisz na PW.
    Powiedzmy sobie szczerze - jak bym chcial sie o byle co poklocic to napisalbym na PW, ale dopuki bzdury piszesz na FORUM to bede je wyrownywal tekze tutaj a nie na PW..

Skomentuj

jeśli chodzi o zastosowanie to na pewno by się sprawdził gdzieś w szkole, na jakiejś małej prywatnej imprezie.

Można dać po dwa na kolumne i już jest SPL 96 db/m/w i 240 w

n_omyzs Napisz skąd, po jakim parametrze wiesz że ten głośnik nie przenosi basów ???

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        nadstawki na małe imprezy
        nie trzeba wspierać subem i maja być do techno
        A spójrz sobie na wykres krzywych izofonicznych dla poziomu 110-115db które te kolumny wytworzą i zobacz jak wygląda. Potem uwzględnij to co się dzieje z wysokimi tonami oraz niskimi w kiepskich akustycznie salach jakie najczęściej dostajemy na imprezy. Może Ci się rozjaśni dlaczego poleciłem je na małe imprezy i do techno. Racja suba z tego nie będzie, ale coś co gra samodzielnie owszem.

O tym jak sie swietnie nadaje pewnie swiadczy fakt ze 4 sztuki sprzedajesz, albo ze STX przestal go produkowac.
        Tonsile GDS 30/30 też wszyscy sprzedają i Tonsil też je przestał produkować, ale jednak wszyscy robią na nim paczki - dziwne coś. Ja sprzedaje, bo się u mnie nie sprawdził. Miałem pchać je we frontfille, ale stwierdziłem że FOH je zagłuszy. To typowy sprzęt na imprezy, żeby nie było go szkoda.

Jasne to ze np na estrade nie pasuje dajmy na to STX PJ to tez nie znaczy ze wszystkim nie pasuje - moze tobie pasuje, nie wiem.
        Przecież pisałęm o PB, tym PB:
        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Nie mialem i nie bazuje na mitologii ale jego budowie, zastosowaniu, parametrach i opiniach osob ktore go mialy.
        :) czyli mitologii. Mentalność polaków Albo miałeś i piszesz subiektywnie, albo piszesz mity. Nie ma nic pogranicznie

Powiedzmy sobie szczerze - jak bym chcial sie o byle co poklocic to napisalbym na PW, ale dopuki bzdury piszesz na FORUM to bede je wyrownywal tekze tutaj a nie na PW..
        Więcej bzdur wyczytam w postach wyżej od kogoś kto nie miał w rękach, a dużo "wie".
        Jak to mówią, dużo mówi a mało robi

[ Dodano: 2009-03-23, 23:09 ]
        pawel033, on nie ma 93db to raz. Miał ciężką membrane i duży wychył, i zaznaczał się miejscami doppler na wyższych częstotliwościach odtwarzanych przez tubkę, które zaczynały "fazować" z główną membraną. Dość mały BL wraz z niskim Qms nie pozwalał na szybki bas, a ten się przeciągał i sprawiał wrażenie że jest go dużo. Qts był wysoki, (ok0,7) więc dość łatwo było go zestroić tak żeby bas był odczuwalny. Niestety przy 150W głośnik zaczynał się gotować, no ale i tak wytrzymywał znamionową. Fs położone było nisko jak na GDSa - 53Hz, więc miał prawo do reprodukcji jako takiego basu.

Skomentuj

Racja suba z tego nie będzie, ale coś co gra samodzielnie owszem.
          Widzisz suba nie bedzie, cos co gra samo? Ale po co marnowac kase na kiepski na basie glosnik ktory tylko troche pokopie i do tego malo mocy wezmie na siebie skoro i tak trza by to pedzic driverem zeby mialo sens.

Przecież pisałęm o PB, tym PB:
          http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
          A ja sie wcale nie pomylilem i nie pisalem o glosniku ktory polecales. To bylo wyrwane z kontekstu tematu porownanie.

:) czyli mitologii. Mentalność polaków Albo miałeś i piszesz subiektywnie, albo piszesz mity. Nie ma nic pogranicznie
          Jasne. Piszesz o tym jak o jakiejs nauce humanistycznej, sory ale to jest wszystko powiazane z fizyka o to no cuz.. nauka scisla. Sam przed momentem powolywales sie na parametry tego glosnika wiec chyba znow sie placzesz.. zdecyduj sie.
          Aaa.. i jesli twierdzisz ze zeby wiedziec jak glosnik zagra trzeba go posluchac to chyba malo masz doswiadczenia - bo nie stwierdze jaka ma barwe itd, natomiast z tych rzeczy ktore wymienilem mozna wiele wyczytac. Kolega pawel w poscie wyzej chyba wyczytal jedynie ze glosnik jest duzy wiec nadaje sie na bas... no cuz.. jego post zostawie bez komentarza lepiej...

Skomentuj

Jasnym jest że parametry nie grają ale dają obraz i to bardzo duży na to jak głośnik zagra. Nawet znajomość materiałów membrany i zawieszenia oraz harmonicznych można określić jego barwę. Ale wiesz przecież że SD na poziomie 125cm3, fs 53, Qts0,7, Xmax4,5mm bl 8tesli, Qes nie pamietam, ale był dość niski, bo EBP wypadalo bodajrze 68. Mms wysoki bo była ciężka membrana. Uważasz że z taki głośnik nie radzi sobie z basem lepiej niż ze średnica?

Skomentuj

Jasnym jest że parametry nie grają ale dają obraz i to bardzo duży na to jak głośnik zagra.
              LightSound, to wlasnie napisalem i nie spodobalo ci sie to tak ze nazwales to hm.. mitologia ; )

Uważasz że z taki głośnik nie radzi sobie z basem lepiej niż ze średnica?
              Biorac pod uwage kiepsciutka srednice to z basem poradzi sobie na pewno lepiej, co nie znaczy ze zagra dobrze na basie. Robic nadstawki z kiepska srednica bo jest troche kickbasu - bez sensu, robic suba do kickbasu i to na takim glosniku.. tez bez sensu jak sam stwierdziles. Jedynym atutem glosniczka byla jego cena.. niemniej to tez bez sensu bo po co kupowac slaby glosnik skoro na same wykonczenie paczek wydamy wiecej niz na przetwornik?

Glosniczek jest a raczej byl tak uniwersalny ze specjalistycznie nie nadawal sie do niczego. Ni to sub ni pelnopasmowka ni sredniak. Marian pisal ze nawet bez tej tubki lepiej gral

No i przypomnialem sobie ze jednak go slyszlalem... ale nie na tyle zeby wyrobic sobie zdanie. Byl w jakiejs paczce BR 50l na oko z ktorej poprzedni glosniczek pewnie sie wykruszyl.. gralo przez niego radyjko w jakims nadmorskim hoteliku hehe (uzupelnione tez "regenerowanym gdwk stxa").. chociaz tego "odsluchu" powaznie nie mozna traktowac

Skomentuj

LightSound, to wlasnie napisalem i nie spodobalo ci sie to tak ze nazwales to hm.. mitologia ; )
                Na końcu dodałeś opinie innych osób, i to mi się nie spodobało - bo jak powstają legendy i mity?

Biorac pod uwage kiepsciutka srednice to z basem poradzi sobie na pewno lepiej
                No właśnie, o to mi chodziło, że na pierwszym planie był bas a nie średnica, przez co obierany jest jako głośnik basowy. Ehh to po co kupować ARZty, ARNy i tym podobne budżetowe? Przecież obudowy wychodzą zawsze więcej :) Jasne że bez tubki grał lepiej, bo przynajmniej faza była zgodna i nie nachodziła na siebie, przez co pojawiło się więcej średnicy.

Skonczmy już tą bezsensowną dyskusje, poglądy zawsze były różne.

Skomentuj

Czaruję...
                X