Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna na STX'ach - kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna na STX'ach - kilka pytań

Witam, postanowiłem zbudować swoją własną kolumnę na takich przetwornikach STX'a:
    - GDWK-10-200-8-PJ
    - GDM-17-200-8-SC
    - GDN-30-200-8-SC
    Głośniki te znajdują się w kolumnie STX F-180. Postanowiłem nie kopiować dosłownie oryginału i tak sobie właśnie kolumnę wyobrażam:

A oto moje pytania:
    - jaką wymiary paczki proponujecie ?
    - na jakiej wysokości odciąć GDN od pozostałych głośników ?
    - użyć oryginalnej zwrotnicy STX'a czy jakąś inną ?
    - I czy wygłuszyć tylko pomieszczenie na GDN czy całą kolumnę ?

Bardzo proszę o pomoc :)

Zamieszczone przez niedzielan360
    jaką wymiary paczki proponujecie ?
    Zasymuluj GDN-30 w WinISD i zobacz jaka powinna być objętość. GDM musi być w osobnej, zamkniętej komorze, żeby ruchy membrany gdn na niego nie wpływały.
    na jakiej wysokości odciąć GDN od pozostałych głośników ?
    Takie rzeczy ustala się na podstawie pomiarów. To samo dotyczy zwrotnicy. Uniwersalna zwrotnica stx'a się nie nadaje.
    I czy wygłuszyć tylko pomieszczenie na GDN czy całą kolumnę ?
    To byś musiał sprawdzić doświadczalnie. Nie ma uniwersalnej recepty.

Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie ten zestaw ze względu na brak zwrotnicy. Jeśli chcesz koniecznie 3-way na stx'ach to gdzieś na forum jest gotowy schemat zwrotnicy pod GDN27-150-8+SCX+PJ.

Skomentuj

Nie potrafię się tym WinISD posługiwać :( a czy ktoś był by w stanie zrobić schemat zwrotnicy dla tych głośników ?

Skomentuj

niedzielan360, lepiej skopiuj jakąś gotową konstrukcję.

Te głośniki które podałeś zupełnie się nie nadają do niczego, a już na pewno do takiego połączenia , daruj je sobie.

Jest tu dział konstrukcji , poszukaj tam czegoś dla siebie.

Głośniki te znajdują się w kolumnie STX F-180. Postanowiłem nie kopiować dosłownie oryginału i tak sobie właśnie kolumnę wyobrażam:
        to już lepiej gotowca kup.

Ile masz kasy na te kolumny ?

Skomentuj

Nie chce kupić kolumny ponieważ nie mam kasy na już :) na wakacjach a może wcześniej będę miał dużo czasu to sobie coś zrobię :) większość konstrukcji w tym dziale co podałeś to albo suby albo satelitki do kina :) mnie bardziej interesuje konstrukcja która zagra w moim pokoju jak i na małych imprezkach :) za głośniki mogę dać max. 200 zł

Skomentuj

na wakacjach a może wcześniej będę miał dużo czasu to sobie coś zrobię :)
            Czas to nie wszystko :)

większość konstrukcji w tym dziale co podałeś to albo suby albo satelitki do kina :)
            Monitorki to nie zawsze satelitki do kina Uwierz mi, że głośniki nie muszą być ogromne żeby dobrze zagrać... I na takich, jak ty to powiedziałeś: "satelitkach do kina" Ludzie na codzień słuchają muzyki. Sam należę do tego grona :razz:

zagra w moim pokoju jak i na małych imprezkach :)
            Dla mnie to musiały by być z reguły dwa zestawy...

za głośniki mogę dać max. 200 zł
            Tylko żeby było jasne... Mówiąc głośniki masz na myśli same głośniki, czy głośniki plus obudowy czyli gotowe całe kolumny? Pytam, bo ludzie na początku często mylą te pojęcia...
            Ale muszę cię zmartwić... 200zł to by kosztowały zwrotnice do takich kolumn.

http://img218.imageshack.us/my.php?i...ystxep8od6.gif
            tu masz zwrotnicę do trójdrożnych na STX-ach... Tylko że taki cały projekt wychodzi koło 8 stów...

Skomentuj

Nie mam zamiaru budować sprzętu za 800 zł :) poszukuję konstrukcji zbliżonej do Altus 140 :) na tych kolumnach śmiało można małe domówki rozkręcić :) takich właśnie używamy na imprezkach :) 200-250 zł za same głośnik (na jedną kolumnę) bo pozostałe materiały się załatwi:)

Skomentuj

Nie mam zamiaru budować sprzętu za 800 zł :) poszukuję konstrukcji zbliżonej do Altus 140 :)
                zaprzeczasz sam sobie.. za 500zl na glosniki mozesz zrobic projekt na stxach PJ 14SCX i 22SCX, Pawel podrzuci projekt

Skomentuj

TO oraz TO
                  Za głośniki wychodzi 250zł... Tylko pewnie będzie dziura na środku pasma, ale i tak pewnie tego nie zauważysz :)

Skomentuj

ja bym proponował arz w hornach ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      ja bym proponował arz w hornach ;]
                      nawet projekt mozna juz udostepniac wiec moge podeslac

niedzielan360, musisz poznac kilka podstawowych zasad dotyczacych budowy kolumn
                      1. rozmiar niema nic wspolnego z jakoscia
                      2. duzy glosnik = drogi wzmacniacz
                      3. jak cos porownujesz do altusow to znaczy ze nic nie slyszales
                      4. kolumna sklada sie z glosnikow, zwrotnicy, obudowy i mnustwa detali. tak wiec jak wydasz 500zl na glosniki to cale kolumny beda kosztowaly 800-1000zl :P
                      5... byloby tego pelno ale nie chce mi sie pisac podstaw

niedzielan360, napisz nam kilka rzeczy
                      do czego maja to byc kolumny? czego sluchasz?
                      w jakim pomieszczeniu to ma grac? (metraz)
                      jaki masz wzmacniacz?
                      ile masz kasy?
                      jakie masz doswiadczenie?
                      jakie masz narzedzia?

Skomentuj

No to tak:
                        - wzmacniacz Yamaha A-720
                        - słucham Rapu , Techna i Disco
                        - Ma to grać w pokoju 16 m2 a czasami w trochę większym pomieszczeniu na małej imprezie
                        - Obicia, MDF i pozostałe materiały to już nie jest problem (czyli za same głośniki w jednej kolumnie mogę wydać 200-250 zł + zwrotnica)
                        - narzędzia mam wszystkie potrzebne do stolarki :) sąsiad jest stolarzem :)

melisław a może jakaś inna kombinacja głośników ? Żeby nie było dziury w paśmie

Skomentuj

Horn na ARZ-cie będzie całkiem spoko... A jak chcesz coś większego to pomiędzy podaną przezemnie kombinację głośników wstaw jeszcze ową ARZ-te jako średniotonowy... Tylko twój wzmacniacz tego nie uiągnie i tak znowu wracamy do horna na ARZ-cie...

Skomentuj

Horn na ARZ ok... ale koledze suba jeszcze bedzie potrzeba...

Skomentuj

niedzielan360, jak to ma grac w 16m2 to nawet 2 drogi na 16-18cm glosniku starcza!
                              jak chcesz czegos wiecej to zrob te 3 drogi na STXach SCX

http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe

tylko nie narzekaj ze male bo to zagra lepiej od altusow :!:

a jak ma byc glosniej to juz trzeba robic estrade
                              melisław a może jakaś inna kombinacja głośników ? Żeby nie było dziury w paśmie
                              ten sam woofer + D800

Skomentuj

Tak Yamaha to ma niezłego kopa ale skoro mówisz że nie uciągnie to ok :) a coś Takiego ?

Skomentuj

niedzielan360, to jest dokladnie to co koledzy wyzej polecili ale na starszych glosnikach. te nowe beda lepsze
                                  no ale mocy malo masz jak na estrade :P

Skomentuj

a coś Takiego ?
                                    DO tego bedziesz potrzebowac ok 1000zl na wzmacniacze... - uzywane oczywsiscie...

Skomentuj

Pawel S. podoba mi się ta konstrukcja na STX którą podałeś chyba się skuszę

Skomentuj

koszt glosnikow 300zl
                                        koszt zwrotnic 200zl
                                        akcesoria ok 50zl
                                        obudowa + wykonczenie - podobno juz masz

tak wiec duzo na to nie wydasz a efekt napewno bedzie lepszy niz altusy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X