Zamieszczone przez Pawel S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumna na STX'ach - kilka pytań
Collapse
X
-
Zamieszczone przez MaxiZamieszczone przez Pawel S.tak wiec duzo na to nie wydasz a efekt napewno bedzie lepszy niz altusy
takero nie chcę używek , chcę sobie coś zrobić samemu żebym był z tego dumny i dla zabicia czasu na wakacjach :)
Skomentuj
-
Maxi, ale to co sobie poradzi na imprezach w duzych pomieszczeniach nie bedzie gralo za ciekawie w pokoju 16m
tak wiec wole miec lekki niedostatek basu w wiekszych pomieszczeniach (raczej powyzej 30-40m) niz sluchac klujacych tubek w pokoju na codzien :???:
no i jak wiadomo - to co jest do wszystkiego jest do niczego :P
Skomentuj
-
niedzielan360, Ty za dużo chcesz. Ma grać w małym pokoju, ale jak trzeba to i na imprezach, a jak wakacje to i w plenerach, nie planowałeś tego może w samochodzie podłączać ?
Zamiast pisać o "fajnym basiku" posłuchaj jakiś kolumn u znajomych i powiedz co Ci się podobało, bo inaczej to ciężko cokolwiek doradzić komuś kto tak naprawdę nie do końca wie czego szuka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroniedzielan360, Ty za dużo chcesz. Ma grać w małym pokoju, ale jak trzeba to i na imprezach, a jak wakacje to i w plenerach, nie planowałeś tego może w samochodzie podłączać ?
Zamiast pisać o "fajnym basiku" posłuchaj jakiś kolumn u znajomych i powiedz co Ci się podobało, bo inaczej to ciężko cokolwiek doradzić komuś kto tak naprawdę nie do końca wie czego szuka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez niedzielan360a jeżeli kolega twierdzi że ten zestaw zagra lepiej niż one to czego mi więcej trzeba
Powiem to tak - tak , 3 drogi na stxach pod wieloma względami są lepsze od altusów :
-lepsza góra, może nieco niższy bas
Ale też pod wieloma im ustępują :
-altusy są bez porównania głosniejsze, bardziej kopią
-są bardziej "rockowe" jesli ktoś lubi ostre brzmienie, co dodatkowo sprawia że wydają się jeszcze głośniejsze.
Sądzę że gdy w jednym pomieszczeniu posłuchasz tych kolumn, zrobionych za około 1000zł (nie czarujmy się - tańsze nie będą) i kolumn kolegi - altusów, to możesz już nie być taki szczęśliwy jak teraz ;]
12 , a 8 cali na basie robi różnicę, druzgocącą , niestety ... I jeśli chodzi o natężenia i kopiący charakter to altusy rządzą "niestety".
Mówisz o subie, ale nie czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje taki sub.
Uświadomię Cię - mniej więcej drugie tyle co kolumny, może nieco mniej jak zrobić coś budżetowego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroZamieszczone przez niedzielan360a jeżeli kolega twierdzi że ten zestaw zagra lepiej niż one to czego mi więcej trzeba
Powiem to tak - tak , 3 drogi na stxach pod wieloma względami są lepsze od altusów :
-lepsza góra, może nieco niższy bas
Ale też pod wieloma im ustępują :
-altusy są bez porównania głosniejsze, bardziej kopią
-są bardziej "rockowe" jesli ktoś lubi ostre brzmienie, co dodatkowo sprawia że wydają się jeszcze głośniejsze.
Sądzę że gdy w jednym pomieszczeniu posłuchasz tych kolumn, zrobionych za około 1000zł (nie czarujmy się - tańsze nie będą) i kolumn kolegi - altusów, to możesz już nie być taki szczęśliwy jak teraz ;]
12 , a 8 cali na basie robi różnicę, druzgocącą , niestety ... I jeśli chodzi o natężenia i kopiący charakter to altusy rządzą "niestety".
Mówisz o subie, ale nie czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje taki sub.
Uświadomię Cię - mniej więcej drugie tyle co kolumny, może nieco mniej jak zrobić coś budżetowego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez niedzielan360nie sądzę żeby koszt suba był taki duży , nie przesadzaj :)
Jak sub to 12 cali najmniej, do tego wzmak , 300w nie mniej, a i to dużo nie będzie, do tego buda, akcesoria, pierdoły.
Głośnik - 200zl najmniej,
wzmacniacz - 500zł,
buda, pierdoły , jakieś tam wykończenie - 150zł
I ile wyszło ? ;]
Zamieszczone przez niedzielan360mam w domu głośnik GDN-30-100-8-SC i jego basik jest wystarczający jak dla mnie.
Nie wiesz co robić ? Powiedziałem już - połaź po znajomych, posłuchaj ich kolumn, po mieście też połazić możesz, tylko pamiętaj że w sklepie słuchanie czegoś na dużej hali, jak w jakimś saturnie czy mm jest mało miarodajne.
Jak już będziesz wiedział czego szukasz i co Ci się podoba wtedy zobaczymy jak Ci pomóc :)
Ostatnio zrobiłem coś co byłoby w sam raz dla Ciebie - "domówkowe" 2.1.
2 satelity na 2 sztukach 4' każda (osławione JVC), każdy ponad 90dB z wata, odcięte od dołu więc spl robi swoje, a mocy też się nie boją. Można zamiast tego ARZ dać, ale mi szczególnie na małej , symbolicznej wręcz wielkości zależało.
Do tego sub na stxie 30 200 4AE docelowo napędzanym mostkiem uniampa, więc nieco ponad 200w.
Zestaw leży na działce, razem z estradówkami na już nie nowej taniej stxowej 15' gde.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez niedzielan360dla yamahy mogę podpiąć 6 kolumn tylko że podzieli moc ale powinno wystarczyć
A czytałeś chociaż co jest napisane na froncie tego wzmaka? Wyraźnie jest napisane "wzmacniacz stereo". Podłączając 1 suba kanały będą nierównomiernie obciążone i przez to będą nierówno grały. Poza tym, jeśli chcesz podłączyć suba pasywnego to musisz też mieć do niego zwrotnicę pasywną. Koszt takiej zwrotnicy z pewnością będzie większy niż koszt zwrotnicy aktywnej. A więc podłączenie suba pasywnego całkowicie odpada.
Skomentuj
-
Może i nie wiem o czym pisze bo się nie znam za bardzo :) no to chyba mogę zapomnie o uniwersalnych kolumnach bo według was takich nie ma. Czy w konstrukcji jaką zapodał Pawel S. nie zabraknie mi basu w pokoju ? Jeżeli nie to robię tę konstrukcję :)
Aha jeszcze jedno pytanie do tej konstrukcji :) jaka ma być długość BR ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez niedzielan360Jeszcze będę miał problem ze zwrotnicą :( ponieważ jestem lewy w tych schematach :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takerolepiej dla każdego znaczy co innego. Nie wiem jak Ty - PawleS, ale ja odnoszę wrażenie że dla Kolegi Niedzielana lepsze ma nieco inny wymiar.
niedzielan360, te kolumny na STXach w takim pomieszczeniu jak twoje (mam taki sam metraz) w zupelnosci wystarcza a nawet to juz troche za duzo :P
tunel o dlugosci chyba 14cm zaokraglony z obu stron
Zamieszczone przez niedzielan360Jeszcze będę miał problem ze zwrotnicą ponieważ jestem lewy w tych schematach nawet nie wiem czego będę potrzebował a nie co dopiero to złożyć wszystko
co do zwrotnicy - zdjecie juz wkleilem wyzej. praktyczne zastosowanie masz tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14755
Zamieszczone przez niedzielan360i jak by tak np. zastosować MDF trochę grubszy niż 1,8 ? Jest jakiś sens czy nie ?
grubsza scianka usztywni obudowe ale taki sam efekt dadza wzmocnienia w srodku obudowy + ciensza scianka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bart210Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie ten zestaw ze względu na brak zwrotnicy. Jeśli chcesz koniecznie 3-way na stx'ach to gdzieś na forum jest gotowy schemat zwrotnicy pod GDN27-150-8+SCX+PJ.
Skomentuj
-
A co myślicie o tych konstrukcjach :)
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13191
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11666
Skomentuj
Skomentuj