Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna na STX'ach - kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    tak wiec duzo na to nie wydasz a efekt napewno bedzie lepszy niz altusy
    Tylko ze to ma glosno grac... i na imprezach... to ja nie wiem jak na imprezie poradza sobie 2szt. 8"

Skomentuj

ja myślę że najlepszym wyjściem będzie kupno używanych altusów, robienie jakieś ich kopii nie ma sensu bo koszt będzie wyższy niż kupno używek w dobrym stanie, a mało co w tej cenie będzie tak głośno grać posiadając przy tym dół, a z tego co widzę taki jest cel niedzielan-a 360.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
        Zamieszczone przez Pawel S.
        tak wiec duzo na to nie wydasz a efekt napewno bedzie lepszy niz altusy
        Tylko ze to ma glosno grac... i na imprezach... to ja nie wiem jak na imprezie poradza sobie 2szt. 8"
        Ale chodzi ci o słaby basik czy że średni nie da rady ??? Można jeszcze Subwoofer zrobić :)

takero nie chcę używek , chcę sobie coś zrobić samemu żebym był z tego dumny i dla zabicia czasu na wakacjach :)

Skomentuj

Maxi, ale to co sobie poradzi na imprezach w duzych pomieszczeniach nie bedzie gralo za ciekawie w pokoju 16m
          tak wiec wole miec lekki niedostatek basu w wiekszych pomieszczeniach (raczej powyzej 30-40m) niz sluchac klujacych tubek w pokoju na codzien :???:

no i jak wiadomo - to co jest do wszystkiego jest do niczego :P

Skomentuj

niedzielan360, Ty za dużo chcesz. Ma grać w małym pokoju, ale jak trzeba to i na imprezach, a jak wakacje to i w plenerach, nie planowałeś tego może w samochodzie podłączać ?

Zamiast pisać o "fajnym basiku" posłuchaj jakiś kolumn u znajomych i powiedz co Ci się podobało, bo inaczej to ciężko cokolwiek doradzić komuś kto tak naprawdę nie do końca wie czego szuka.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              niedzielan360, Ty za dużo chcesz. Ma grać w małym pokoju, ale jak trzeba to i na imprezach, a jak wakacje to i w plenerach, nie planowałeś tego może w samochodzie podłączać ?

Zamiast pisać o "fajnym basiku" posłuchaj jakiś kolumn u znajomych i powiedz co Ci się podobało, bo inaczej to ciężko cokolwiek doradzić komuś kto tak naprawdę nie do końca wie czego szuka.
              Przecież pisałem że poszukuję czegoś takiego jak altus 140 albo altus 300 :) przecież to są uniwersalne kolumny :) nadają się do pokoju jak i na małe imprezy , znajomy mi mówił że za jego czasów to 2 altusy 140 i robiło się imprezy :) a jeżeli kolega twierdzi że ten zestaw zagra lepiej niż one to czego mi więcej trzeba. Mam na myśli malutkie imprezki na których trzeba nagłośnić max. 3 pomieszczenia :) kumpel ma właśnie takie altusy i zawsze ich używamy i nam wystarcza :) nie chcę klona jakiegoś oryginalnego zestawu tylko coś co nikt nie będzie miał

Skomentuj

Zamieszczone przez niedzielan360
                a jeżeli kolega twierdzi że ten zestaw zagra lepiej niż one to czego mi więcej trzeba
                lepiej dla każdego znaczy co innego. Nie wiem jak Ty - PawleS, ale ja odnoszę wrażenie że dla Kolegi Niedzielana lepsze ma nieco inny wymiar.
                Powiem to tak - tak , 3 drogi na stxach pod wieloma względami są lepsze od altusów :
                -lepsza góra, może nieco niższy bas
                Ale też pod wieloma im ustępują :
                -altusy są bez porównania głosniejsze, bardziej kopią
                -są bardziej "rockowe" jesli ktoś lubi ostre brzmienie, co dodatkowo sprawia że wydają się jeszcze głośniejsze.
                Sądzę że gdy w jednym pomieszczeniu posłuchasz tych kolumn, zrobionych za około 1000zł (nie czarujmy się - tańsze nie będą) i kolumn kolegi - altusów, to możesz już nie być taki szczęśliwy jak teraz ;]
                12 , a 8 cali na basie robi różnicę, druzgocącą , niestety ... I jeśli chodzi o natężenia i kopiący charakter to altusy rządzą "niestety".
                Mówisz o subie, ale nie czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje taki sub.
                Uświadomię Cię - mniej więcej drugie tyle co kolumny, może nieco mniej jak zrobić coś budżetowego.

Skomentuj

Zrobilbym 3drogi na STXach i git. na male imprezy gdzies w domu u kogos napewno starcza.

Skomentuj

a jeżeli kolega twierdzi że ten zestaw zagra lepiej niż one to czego mi więcej trzeba
                    lepiej dla każdego znaczy co innego. Nie wiem jak Ty - PawleS, ale ja odnoszę wrażenie że dla Kolegi Niedzielana lepsze ma nieco inny wymiar.
                    Powiem to tak - tak , 3 drogi na stxach pod wieloma względami są lepsze od altusów :
                    -lepsza góra, może nieco niższy bas
                    Ale też pod wieloma im ustępują :
                    -altusy są bez porównania głosniejsze, bardziej kopią
                    -są bardziej "rockowe" jesli ktoś lubi ostre brzmienie, co dodatkowo sprawia że wydają się jeszcze głośniejsze.
                    Sądzę że gdy w jednym pomieszczeniu posłuchasz tych kolumn, zrobionych za około 1000zł (nie czarujmy się - tańsze nie będą) i kolumn kolegi - altusów, to możesz już nie być taki szczęśliwy jak teraz ;]
                    12 , a 8 cali na basie robi różnicę, druzgocącą , niestety ... I jeśli chodzi o natężenia i kopiący charakter to altusy rządzą "niestety".
                    Mówisz o subie, ale nie czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje taki sub.
                    Uświadomię Cię - mniej więcej drugie tyle co kolumny, może nieco mniej jak zrobić coś budżetowego.
                    No w sumie to masz rację , potrzebuję czego coś potrafi kopnąć a nie czegoś co będzie czysto i pięknie grało , nie sądzę żeby koszt suba był taki duży , nie przesadzaj :) mam w domu głośnik GDN-30-100-8-SC i jego basik jest wystarczający jak dla mnie. No to już nie wiem co zrobić :( a może jednak jakieś skromne estradówki z którymi poradzi sobie mój wzmacniacz ?

Skomentuj

nie sądzę żeby koszt suba był taki duży , nie przesadzaj :)
                      nie ? :)
                      Jak sub to 12 cali najmniej, do tego wzmak , 300w nie mniej, a i to dużo nie będzie, do tego buda, akcesoria, pierdoły.
                      Głośnik - 200zl najmniej,
                      wzmacniacz - 500zł,
                      buda, pierdoły , jakieś tam wykończenie - 150zł
                      I ile wyszło ? ;]

mam w domu głośnik GDN-30-100-8-SC i jego basik jest wystarczający jak dla mnie.
                      on jest conajmniej o klasę gorszy od tego z altusów.

Nie wiesz co robić ? Powiedziałem już - połaź po znajomych, posłuchaj ich kolumn, po mieście też połazić możesz, tylko pamiętaj że w sklepie słuchanie czegoś na dużej hali, jak w jakimś saturnie czy mm jest mało miarodajne.
                      Jak już będziesz wiedział czego szukasz i co Ci się podoba wtedy zobaczymy jak Ci pomóc :)

Ostatnio zrobiłem coś co byłoby w sam raz dla Ciebie - "domówkowe" 2.1.
                      2 satelity na 2 sztukach 4' każda (osławione JVC ), każdy ponad 90dB z wata, odcięte od dołu więc spl robi swoje, a mocy też się nie boją. Można zamiast tego ARZ dać, ale mi szczególnie na małej , symbolicznej wręcz wielkości zależało.
                      Do tego sub na stxie 30 200 4AE docelowo napędzanym mostkiem uniampa, więc nieco ponad 200w.
                      Zestaw leży na działce, razem z estradówkami na już nie nowej taniej stxowej 15' gde.

Skomentuj

takero a po co mi aktywny sub :) pasywny jest wystarczający jak dla mnie :) dla yamahy mogę podpiąć 6 kolumn tylko że podzieli moc ale powinno wystarczyć

Skomentuj

dla yamahy mogę podpiąć 6 kolumn tylko że podzieli moc ale powinno wystarczyć
                          Powodzenia...
                          A czytałeś chociaż co jest napisane na froncie tego wzmaka? Wyraźnie jest napisane "wzmacniacz stereo". Podłączając 1 suba kanały będą nierównomiernie obciążone i przez to będą nierówno grały. Poza tym, jeśli chcesz podłączyć suba pasywnego to musisz też mieć do niego zwrotnicę pasywną. Koszt takiej zwrotnicy z pewnością będzie większy niż koszt zwrotnicy aktywnej. A więc podłączenie suba pasywnego całkowicie odpada.

Skomentuj

takero a po co mi aktywny sub :) pasywny jest wystarczający jak dla mnie :) dla yamahy mogę podpiąć 6 kolumn tylko że podzieli moc ale powinno wystarczyć
                            chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz ;]

Skomentuj

Może i nie wiem o czym pisze bo się nie znam za bardzo :) no to chyba mogę zapomnie o uniwersalnych kolumnach bo według was takich nie ma. Czy w konstrukcji jaką zapodał Pawel S. nie zabraknie mi basu w pokoju ? Jeżeli nie to robię tę konstrukcję :)

Aha jeszcze jedno pytanie do tej konstrukcji :) jaka ma być długość BR ?

Skomentuj

Na 100% basu nie zabraknie.

Skomentuj

Jeszcze będę miał problem ze zwrotnicą :( ponieważ jestem lewy w tych schematach :) nawet nie wiem czego będę potrzebował a nie co dopiero to złożyć wszystko :) i jak by tak np. zastosować MDF trochę grubszy niż 1,8 ? Jest jakiś sens czy nie ?

Skomentuj

Jeszcze będę miał problem ze zwrotnicą :( ponieważ jestem lewy w tych schematach :)
                                    Zwrotnice może Ci zrobić nie jedna osoba z forum... Głownie Paweł S. się tym zajmuje... Jak on nie będzie miał czasu to ktoś inny pewnie się znajdzie... Nawet ja mogę Ci zrobić bo czasu trochę mam póki co :razz:

Skomentuj

takero, tak, masz racje. chodzilo mi o jakosc i przyjemnosc ze sluchania a nie glosnosc na imprezach

niedzielan360, te kolumny na STXach w takim pomieszczeniu jak twoje (mam taki sam metraz) w zupelnosci wystarcza a nawet to juz troche za duzo :P

tunel o dlugosci chyba 14cm zaokraglony z obu stron

Jeszcze będę miał problem ze zwrotnicą ponieważ jestem lewy w tych schematach nawet nie wiem czego będę potrzebował a nie co dopiero to złożyć wszystko
                                      jak zamowisz u mnie to ci przygotuje taki jak trzeba
                                      co do zwrotnicy - zdjecie juz wkleilem wyzej. praktyczne zastosowanie masz tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14755

i jak by tak np. zastosować MDF trochę grubszy niż 1,8 ? Jest jakiś sens czy nie ?
                                      mozna, ale to bedzie drozsze i sensu wiekszego niema.
                                      grubsza scianka usztywni obudowe ale taki sam efekt dadza wzmocnienia w srodku obudowy + ciensza scianka

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                        Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie ten zestaw ze względu na brak zwrotnicy. Jeśli chcesz koniecznie 3-way na stx'ach to gdzieś na forum jest gotowy schemat zwrotnicy pod GDN27-150-8+SCX+PJ.
                                        są do gdn22, ale u mnie na tej zwrocie gra gdn 27-150, początkowo brakowało basu, ale już jest zaj.. musiały sie wygrzać chyba:)

Skomentuj

A co myślicie o tych konstrukcjach :)
                                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13191
                                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11666

Skomentuj

Czaruję...
                                          X