Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie na temat Konstrukcji Totem Mite MTM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie na temat Konstrukcji Totem Mite MTM

Witam. Pisze do was z zapytaniem na temat konstrukcji Totem mite w układzie MTM. Konstrukcja ma być zrobiona dal kolegi i już przejrzałem na forum w gotowych konstrukcjach te projekty. A teraz pytania do was jaka ma być opcjonalna objętość bo z tego co widziałem to jest od 12 do 20 litrów i strojenie jaki BR zastosować .I czy jest jakiś schemat zwrotnicy do tego zestawienia tylko że z inna kopułka niż Tonsil coś ciekawszego. (jeśli niebodze to się też nic niestanie oczywiście:-) )i jak sprawa dokładnie wygląda z wygłuszeniem gdzie i ile jeśli (można prosić o taka podpowiedź ) Zapytam jeszcze gzie można zakupić dosyć tanio te głośniki bo z tego co na forum widziałem ludzie płacili po 35 zloty od sztuki a teraz na aukcjach poniżej 50 nie da się znaleźć. I ostanie pytanie ile by kosztowało złożenie zwrotnicy wraz z przesyłką tutaj u chłopaków na forum.
    Prosił bym o wyrozumiałość nie jestem z byt dobry w konstrukcjach DIY niemiałem z tym tak dużo do czynienia. Pozdrawiam :-)

[ Dodano: 2009-04-06, 13:36 ]
    Jestem skłonny kupić nawet używane głośniki 4 sztuki 13/40/2 (oczywiście w dobrym stanie) a do wysoko tonowego to jeszcze nie wiem jaki będę stosował

przejrzyj, http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902647.html moze sie przyda

Skomentuj

TooShotr, glosniki byly kiedys na wyprzedazy - teraz niestety musisz placic za nie 50-60zl :P
      zwrotnicy nikt ci nie zlozy bo bez sensu jest brac kase za polaczenie 3 elementow :lol:

Skomentuj

Aha to szkoda ze takie drogie SA bo nagle przekracza to budżet ale spoko może się jakoś uda. Nie jestem dobrym elektronikiem i z schematu nic nie złożę bo nie znam się na tym chyba że bym miał to na zdjęciu przedstawione. Ale tez myślałem nad tym żeby zwrotnica była na płytce umieszczona. Pawle a możesz mi powiedzieć jaki jest przypuszczalny koszt zwrotnicy zrobiona u ciebie z tych trzech elementów. Przeglądając szybko link z elektrody natrafiłem na ostatni post na temat zwrotnicy ze jest z nią coś nie tak. Można to jakoś wytłumaczyć o co chodzi??? A co do konstrukcji miała być ona z BR umieszczonym z przodu ale właśnie nie wiem czy da rade tak zrobić . Możecie mi cos napisać na temat obudowy czy ostateczne jest te 12 litów czy inna objętość??

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
          Pawle a możesz mi powiedzieć jaki jest przypuszczalny koszt zwrotnicy zrobiona u ciebie z tych trzech elementów.
          za zlozenie zwrotnicy bym ciebie skasowal 20-30zl (para) a to jest koszt elementow do niej!
          tak wiec jak sam widzisz to nie ma wiekszego sensu :P
          tam sa tylko 3 elementy!
          Można to jakoś wytłumaczyć o co chodzi???
          jest banalnie prosta :P
          A co do konstrukcji miała być ona z BR umieszczonym z przodu ale właśnie nie wiem czy da rade tak zrobić .
          mozna
          Możecie mi cos napisać na temat obudowy czy ostateczne jest te 12 litów czy inna objętość??
          wsadz je w 16-18 litrow i dopiero wtedy zaczna grac basem

Skomentuj

Aha dzięki za odpowiedź. Tak właśnie się zastanawiam czy nie lepiej opłacało by się zrobić MTM na 2x ARN150 i w miarę niedroga wysoko tonówka Np. PJ bo Vifa jest ciut za droga i tez Bedze dobrze grało. Ale to zależy od kolegi on się uparł na Totem Mite. Pawle A możesz mi podać nazwę tych elementów do zwrotnicy. To tak ogólnie to za złożenie i za części byś wziął 60zloty za parę zwrotnic z tego co się domyśliłem i pewnie koszta przesyłki do tego trzeba doliczyć. A możesz mi powiedzieć co na temat BR jakiej długości zastosować ????

Skomentuj

możesz mi podać nazwę tych elementów do zwrotnicy
              jakbys mial je budowac to podam ci spis czesci jakie masz zamowic (bo nie kupisz tego w zwyklym skepie)
              To tak ogólnie to za złożenie i za części byś wziął 60zloty za parę zwrotnic z tego co się domyśliłem i pewnie koszta przesyłki do tego trzeba doliczyć
              no i jak widzisz to juz sie nie oplaca :P
              to jest tak banalna zwrotnica ze kolega sam sobie spokojnie podlaczy
              A możesz mi powiedzieć co na temat BR jakiej długości zastosować ????
              w 18 litrach spokojnie mozesz zastosowac "fi68x160" z polinka
              w mniejszej obudowie dluzszy

Skomentuj

Re: Pytanie na temat Konstrukcji Totem Mite MTM

...I czy jest jakiś schemat zwrotnicy do tego zestawienia tylko że z inna kopułka niż Tonsil coś ciekawszego...
                Tak. Daruj sobie dwie 13 na konstrukcję, nic nie zyskasz (efektywność? :lol: )
                Jest gotowa zwrotnica do 15 40 5 i XT25:

Skomentuj

Dzieki za inna propozycje ale nie ja o tym decyduje tylko kumpel i co mu się podoba. Przedstawię mu ten projekt i zobaczymy o powie. Ale z tego co widzę to drożej to wyjdzie niż te totem mite. Z tego co wiedzże to ma ta sama objętość i długość Br i strojenie co MTM na ARN 150.Ale spoko to moja mała taka dygresja:-) hee. A ty Pawle jak sądzisz to będzie najlepsza objętość do tej obudowy i taki BR co podałeś. To jeśli można to bardzo bym porosił o podanie spisu części do tej zwrotnicy. A mam takie pytanie czy jak dostane już te czesi to czy pomoże mi ktoś to złożyć??? Taka mała prośba do was.

Skomentuj

TooShotr, to już lepiej daj jednego arn150 i lepszą kopułkę.
                    Czemu akurat 15 chcesz ? Nie wolałbyś jednej 18 zamiast dwóch 15 ?

Skomentuj

Ale to nie jest lamnie. Kumpel widza u znajomego taka konstrukcje i strasznie mu się spodobała i nawet nie jest tka droga. Ja mu polecałem swoja konstrukcje (2xARN150 i Vifa27Tg) ale on stwierdził ze jemu to w zupełności wystarczy na jego potrzeby. A wiej nie ja o tym decyduje. :-)

Skomentuj

TooShotr, a moze kolega poczekalby na cos nowego?
                        jada do mnie glosniki
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                        rowniez MTM, cena podobna ale glosniki wieksze i ciekawiej wygladaja
                        musialbys tylko poczekac az zrobie do tego zwrotnice

a co do zwrotnic do mite
                        RURA BASS900024 fi-68x160mm.Czarny polipropylen. 6,41 2szt(lub dluzszy jak chcesz obudowe mniejsza niz 18 litrow)
                        400/ 2.70 5,42 2szt
                        MET-TY 5/ 3.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.00 Ohm 0,61 2szt
                        powietrzna *1430 CEWKA Cewka 0.85 mH 0.450 Ohm dr-1.00 h-15 FI-47 17,67 2szt
                        powietrzna *1784 CEWKA Cewka 0.85 mH 0.352 Ohm dr-1.20 h-30 FI-45 26,07 2szt
                        rdzeń walcowy *2152 CEWKA Cewka 0.85 mH 0.390 Ohm dr-0.80 dl-20mm FI-37mm rdzen-24/20 9,48 2szt
                        cewki do wyboru w zaleznosci ile kolega chce wydac

Skomentuj

Mogę mu o tym powiedzieć. Ten Sk zagra podobnie do ARN czy trochę lepiej ??? Ogólnie to mu się spodobała ta konstrukcja bo ładnie gra i nie jest tka duża i w miarę tania w złożeniu. Ale się zobaczy. Postaram się go namówić :-) Hmm a możesz podać konkretniej jakie cewki ty byś wybrał tak w miarę rozsądku bo ja totalnie się na tym nie znam :-) tak żeby dobrze się to razem zgrywało. A tak z ciekawości to kiedy tak mniej więcej będziesz wiedział o tej konstrukcji na STX Sk bo sam jestem ciekawy jak Bedze wyglądało i grało:-)

Skomentuj

Ten Sk zagra podobnie do ARN czy trochę lepiej ???
                            mam nadzieje ze znacznie lepiej :lol:
                            a możesz podać konkretniej jakie cewki ty byś wybrał tak w miarę rozsądku bo ja totalnie się na tym nie znam
                            do monitorkow wybralem ta na rdzeniu - po co przeplacac przy tanich glosnikach? :P
                            A tak z ciekawości to kiedy tak mniej więcej będziesz wiedział o tej konstrukcji na STX Sk bo sam jestem ciekawy jak Bedze wyglądało i grało:-)
                            skrzynki sa gotowe. glosniki podobno do mnie jada. a co do zwrotnicy to mam nadzieje ze w swieta uda sie siasc do tego

Skomentuj

Przedstawię mu ten projekt i zobaczymy o powie. Ale z tego co widzę to drożej to wyjdzie niż te totem mite...
                              Nie "totem", tylko konstrukcja oparta o te głośniki co w totemach, bo myślisz o MTM :wink:
                              Chciałeś zastosować lepszy tweeter i taki zaproponowałem (XT 25), a za to trzeba zapłacić.
                              Gwaranruję, że brzmienie musi się spodobać jeśli podobał mu się z "totemów". :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                Nie "totem", tylko konstrukcja oparta o te głośniki co w totemach, bo myślisz o MTM
                                a czy przypadkiem nie bylo centrala od tego zestawu? chyba na audiostereo cos takiego pokazywali

Skomentuj

Aha. Może wyda ci się to głupie ale nadal nie wiem o jaki element ci chodzi z tej zwrotnicy. To ogólnie mam zakupić to;
                                  400/ 2.70 5,42 2szt
                                  MET-TY 5/ 3.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.00 Ohm 0,61 2szt
                                  I z tych trzech Cewek mam wybrać jedna ty sugerujesz ta na rdzeniu - rdzeń walcowy *2152 CEWKA Cewka 0.85 mH 0.390 Ohm dr-0.80 dl-20mm FI-37mm rdzen-24/20 9,48 2szt ale piszesz ze do monitorów a do układu MTM na tych tonsilach tez ta samą ???
                                  Wiesz co Pawle podziwiam cię ze masz taka cierpliwość do takich ludzi jak ja i tez że w święta nie dasz sobie odpocząć tylko dalej się bawisz w tworzenie nowych projektów i właśnie widać ze lubisz to co robisz:-) Dzięki za pomoc jak będę pisał na ten temat jak będę składał zwrotnice:-)

Skomentuj

to jest zwrotnica do monitorkow 4ohm.
                                    jak dasz 2 glosniki niskotonowe 8ohm i polaczysz je rownolegle to cewka bedzie ta sama.
                                    na wysokotonowce trzeba by dac mniejszy rezystor. nie zdziwie sie jakby kolega go wogole wywalil :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      a czy przypadkiem nie bylo centrala od tego zestawu? chyba na audiostereo cos takiego pokazywali
                                      Tak, jest układ MTM ale z oznaczeniem Totem Mite-T Center. :wink:
                                      Jednak tak na prawdę nie widziałem projektu oryginalnej zwrotnicy (ani od podstaw projektowanej do tego układu). Ale to i tak nie ma znaczenia, gdyż sądzę, że lepszym pomysłem jest zastosować lepsze przetworniki. :wink:

Skomentuj

A to czemu miał by go wywalać ?? To w sumie zwrotnica będzie się składała tylko z dwóch elementów z tegoo zrozumiałem.
                                        400/ 2.70 5,42 2szt
                                        *2152 CEWKA Cewka 0.85 mH 0.390 Ohm dr-0.80 dl-20mm FI-37mm rdzen-24/20 9,48 2szt
                                        I mówisz że to można usunąć?? MET-TY 5/ 3.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.00 Ohm 0,61 2szt ale może po wcześniejszym odsłuchu .
                                        A tak zapytam to co to tak w ogóle jest - 400/ 2.70 5,42 2szt bo cewki rezystory to się domyślam ale jeśli chodzi o ten element to nie wiem co to .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X