Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie na temat Konstrukcji Totem Mite MTM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez TooShotr
    A to czemu miał by go wywalać ??
    bo wieksza ilosc wysokich tonow zawsze sie podoba poczatkujacym - ja nie bylem tutaj wyjatkiem
    co to tak w ogóle jest - 400/ 2.70 5,42 2szt
    kondensator 2,7uF
    rezystor mozesz kupic. ale nie wiem jakiej wartosci dla 2xGDN. trzeba by kupic pare sztuk i ocenic na sluch

Skomentuj

Już jakiś czas temu zrobiłem MTMy na tych własnie głośnikach. Zwrotnica to po prostu podwojona cewka z wersji 4 ohm+reszta taka sama jak w oryginale. Niektórzy twierdzą, że cewka 1,15 poprawia średnicę...nie wiem nie sprawdzałem. Gra to całkiem senśnie, ale GDWK to jednak troszkę kiszka...przydała by się zwrotnica z prawdziwego zdarzenia np. z DX25 albo Morelem. Co do objętości to jak mówił Paweł jakieś 18l będzie optymalne bo w tych sugerowanych na początku 12 kompletnie brak basu. Strojenie w okolicach 50Hz.

Skomentuj

Aha to z tego co ma się rozumieć to takie zakupy mam zrobić w polinku
        400/ 2.70 5,42 2szt
        MET-TY 5/ 3.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.00 Ohm 0,61 2szt i
        2152 CEWKA Cewka 0.85 mH 0.390 Ohm dr-0.80 dl-20mm FI-37mm rdzen-24/20 9,48 4 sztuki z tego co pisał kolega Izbic ze tak zastosował ???
        Jeśli dobrze napisałem to taki części do zwrotnicy będą potrzebne. A kolega Izbic zastosował u siebie ten rezystor czy nie ???

Skomentuj

Tak stosowałem tylko ze wzgledu na większą efektywność 2 midbasów dałem o połowę mniejszy. Wszystko opisane jest w temacie na elektrodzie podanym wyżej :)

Skomentuj

Co do linkow, to moze cie zainteresuje http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...mat=23573&p=65 a to pewnie juz widziales http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11207 to juz troche mniej, ale chyba tez warto zobaczyc http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic997370.html

[ Dodano: 2009-04-08, 20:50 ]
            Edit, jescze troche o totemach http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic978260.html

[ Dodano: 2009-04-08, 20:50 ]
            szczegolnie popatrz w tym ostatnim linku na wypowiedzi takero

Skomentuj

Zamieszczone przez izbic
              Tak stosowałem tylko ze wzgledu na większą efektywność 2 midbasów dałem o połowę mniejszy. Wszystko opisane jest w temacie na elektrodzie podanym wyżej :)
              Zamieszczone przez izbic
              ... Gra to całkiem senśnie, ale GDWK to jednak troszkę kiszka...przydała by się zwrotnica z prawdziwego zdarzenia np. z DX25 albo Morelem...
              Kolego, to co pisałem wyżej, nie ma sensu stosowanie dwóch midwooferów dla tych paru dB, kup 15/40/5 i jak pisze izbic lepiej wybrać inny tweeter. Morela w tej konfrontacji bym sobie odpuścił i wybrał dx lub xt . :wink:

Skomentuj

Będę musiał przedyskutować ten temat z kolega. Ten tonsil nie jest taki tani z tego co widzę ale wiadomo jak cos ma ładnie zagrać to trzeba ładnie za to zapłacić. A zapytam czy ten tonsil 15/40/5 można zrobić na nim konstrukcje MTM z Dx-em??

Skomentuj

Kolego, ale jest nie wiele droższy od dwóch 13-tek. Różnicy w efektywność praktycznie nie ma. Tak więc sami podejmijcie decyzję. No i przy podobnej efektywności "wysterujesz" go nominalnie mniejszą mocą. :wink: Czyli wzmacniacz teoretycznie tańszy. Oczywiście z taką efektywnością wysterujesz nawet kilku watowym wzmacniaczem lampowym s-e.
                  Mozesz robić i MTM, ale trzeba zaprojektować zwrotnice. Ale znowu, za ponad dwieście złotych (koszt dwóch głośników dla tej konfiguracji) można kupić "lepszy" jeden.

Skomentuj

Troche to odbiega od tematu ale znalazłem taki filmik na Youtube http://www.youtube.com/watch?v=9cdZ3...eature=related tez to jest projekt na Tonsilach ale na jakich może będziecie wiedzieć bo ja po wygonie nie potrafię określić jaki to głośnik. Może uda mi się kupla przekonać na jakieś Monitory bo sam tez zamierzam zrobić ale to jest w fazie przemyśleń .

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                      Kolego, ale jest nie wiele droższy od dwóch 13-tek
                      tanszy!
                      GDN 13/40/2 to 67zl w protonsilu a GDN 15/40/5 kosztowal wczesniej 88zl. teraz moze troche podniesli ceny
                      tez to jest projekt na Tonsilach ale na jakich może będziecie wiedzieć bo ja po wygonie nie potrafię określić jaki to głośnik
                      przeciez w nazwie filmiku masz podane :!:

Skomentuj

Mi to wygląda na Maestro II 60 i Maestro II centraln :wink: Kolego, przestań kombinować i rób "tuningowana" siestę monitor (ze zmienionym tweeterem na vifę). :cool:

Pawełku.
                        Ceny tonsili:
                        http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=1174

http://www.tonsilsklep.pl/index.php?...-13-40-2-4-ohm
                        Ale to i tak nie ma znaczenia. :wink:

Skomentuj

A zapytam co lepiej zagra z ta Vifą 25DX czy ten tonsil 15/40/5 czy STX 15AKX.Cena jest podobna tych przetworników o parę groszy. Ciekaw jestem waszej opinii. A możecie polecić jakieś inne monitrorki tak około 600zloty

Skomentuj

GDN 15/40/5 8 ohm
                            105.74/129.00 PLN
                            No chyba zwariowali :/
                            Pod koniec lutego
                            Głośnik GDN 15/40/5 jest produkowany, i wykorzystywany do maszych kolumn. Sprzedajemy go jako część zamienną. Cena 84,77zł brutto plus koszt przesyłki 21,96zł.
                            Pozdrawiam
                            Dorota Mietlicka
                            TooShotr,
                            tonsil 15/40/5 czy STX 15AKX
                            ostatnio ktos jes porownywal i stx okazal sie lepszy, poszukaj w tematach, jak nie to na wieczor podrzuce ci linka.

Skomentuj

tomq88, typowa polityka tonsila.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                ostatnio ktos jes porownywal i stx okazal sie lepszy, poszukaj w tematach, jak nie to na wieczor podrzuce ci linka.
                                "Lepszy" to pojęcie dość względne i subiektywne.

TooShotr
                                Strasznie kombinujesz. W Wawie bez problemów znajdziesz w sklepach siesty. Podjedź i posłuchaj. Zobacz, czy Ci to odpowiada. A z vifą to poezja. :wink:

Skomentuj

Nie kombinuje próbuje rozważyć najlepsza opcje :-) Hee. A jak z basem by to wyglądało bez suba w pokoju około 20m2 np. ten STX AKX i tonsil 15/40/5 . A co powiecie na temat konstrukcji SDS i DX25 (jest do tego zwrotnica ??) Albo większe monitorki albo takie smukłe kominki i też na temat HDS164 XT25tg czy jest zwrotnica do tego tylko z DX25 ??? Rozważam różne opcje i dlatego pytam budżet to około 600 zloty

Skomentuj

Tonsil ma minimalnie więcej basu niż AKX, ale w tak dużym pokoju bez suba się nie obejdzie.

Skomentuj

A co powiecie na temat konstrukcji SDS i DX25 (jest do tego zwrotnica ??)
                                      jest ale z 16cm SDSem
                                      HDS164 XT25tg czy jest zwrotnica do tego tylko z DX25 ???
                                      jest tylko z DXem
                                      Rozważam różne opcje i dlatego pytam budżet to około 600 zloty
                                      za takie pieniadze nie kupisz obecnie HDSa + DX :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        za takie pieniadze nie kupisz obecnie HDSa + DX :lol:
                                        minimum żeby móc o tym myśleć to jakieś 900zł. Za 600 to nawet głośników nie kupisz...

Skomentuj

Dokładnie pokój ma 14,7m2 i chyba do takiego pomieszczenia da rade bez suba. Kumpla namówiłem na mionitorki albo jakaś wyższą rozmiarowo konstrukcje dwudrożna. Może też na tym tonsilu albo na STX. Ale bardziej jestem za tym tonsilem. Poczekam jeszcze co Paweł. S zaprezentuje za konstrukcje na STX-się SK .

[ Dodano: 2009-04-11, 14:51 ]
                                          Zastanawiam się poważnie nad tym sds-em żeby zrobić na tym jakieś większe monitorki z DX25. Znalazłem cos takiego http://audiomania.info/viewtopic.php...6175a4b05be6a8 i w sumie wystarczy nie robic tej komory tylko do określonej objętości zrobić skrzynki a kwota tez nie jest taka tragiczna bo ten SDS kosztuje 93zloty to nawet tańszy do tego tonsila ale czy lepiej od niego zagra??? Fajnie by było jak byście cos jeszcze zaproponowali ale jeśli nic już nie ma w tym przedziale cenowym to OK.:-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X