Witam. Zaczytany w informacje o kolumnach postanowiłem zbudować jednak coś. Czytałem i czytałem i doszedłem do wniosku zrobię coś na ARN 150. Chce na kolumnę 2xArn 150 i jakiś wysokotonowy ale nie wiem jaki i tu prośba do was. Jakie wysokotonowe? Jakie zwrotnice? A może ktoś robił na ARN 150 i mi powie co i jak na co po co? Wybrałem to bo masz fundusz ograniczony a chce zrobić coś skromnego na pierwszy raz. A może coś podobnego na STX? Może lepiej. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny ARN 150
Collapse
X
-
Masz w dziele "Gotowe projekty zwrotnic głosikowych" kilka schematów zwrotnic miedzy innymi te arny łączone z visatonem sc10n(dobry wybór cena jakość),visatonem g20sc(cena za sztuke 180zl),vifa dt27(trudno dostepna),vifa dx25(nie sprawdzona zwrotnica musisz pytac kogos kto robil taki zestaw(stxem Pj-dość tania wysokotnowka),seas KT28F.Pisałes ze duzo czytales na ten temat wiec powinienes znalesc nie jeden projekt i nie jeden schemat zwrotnicy do tych arnów,temat czesto poruszany na forum az do znudzenia dziwi mnie jeszcze ze ludzie zakladaj takie tematy majac juz tyle informacji o tej konstrukcji na sieci jak i samych gotowych projektow
-
Jaka muzyke preferujesz? Do techno/trance/etc, ten arn bedzie dobry ze wzgledu na bas.
Alternatywa dla niego w tym przedziale cenowym jest stx 14-100, tonsil 13/40/2 (troche drozej) i... Tu juz by trzeba bylo dac ok 100 zl szt (np stx 15, tonsil 15/40/1, tonsil 16/40/1, visaton w 170)...
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12414 zobacz 3 post od gory.
Skomentuj
-
Witam. Mam zapytania. Chce nadal zrobić kolumny na 2x ARN 150 i wtedy visaton R10SC (jak napisał kaman777). I teraz tak. Nie mogę znaleźć jakie mam zrobić skrzynie. Czy te zwrotnice są odpowiednie czy nie bardzo http://allegro.pl/item615172222_zwro...ton_sc10n.html ?
[ Dodano: 2009-04-26, 20:29 ]
Chociaż znalazłem schemat zwrotnicyi chyba tamto co jest na allegro nie jest odpowiednie co?
[ Dodano: 2009-04-26, 20:35 ]
Mam takie płyty i nie wiem czy nadają się na zrobienie dwóch takich kolumn czy nie:
90x50
85x61
60x36 (4 sztuki)
35x41 (4 sztuki)
61x40 (2 sztuki)
Coś z tego zrobię nie mogę znaleźć wymiarów skrzyń.
Skomentuj
-
Tak schemat jest z tego forum, Paweł S go wrzucił. :) A w tym schemacie widzę że te 2x ARN 150 4ohm musze dać szeregowo aby 8 wyszło no a ja bym chciał aby cała kolumna była 4 ohm to musze dać ARN 150 8 ohm równolegle i wyjdzie 4ohm a ten visaton R10SC to jak? I wtedy czy ten schemat zwrotnicy na ARN może być na 4ohm?
[ Dodano: 2009-04-26, 20:56 ]
Czy zrobić każdą zwrotnice do jednego ARN 150 8ohm i dać całość rownolegle i wyjdzie 4ohm? Hmm nie wiem jak to zrobić :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez handy100Ten litraż 18-20 l który wszyscy podają dotyczy tylko samych ARN-ów czy jest liczony razem z wysokotonowcem ?
Zamieszczone przez handy100Widziałem w niektórych konstrukcjach, że wysokotonowca niektórzy odgradzają szczelną przegrodą od reszty. Czy to poprawne działanie ?
Skomentuj
Skomentuj