Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny ARN 150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny ARN 150

Witam. Zaczytany w informacje o kolumnach postanowiłem zbudować jednak coś. Czytałem i czytałem i doszedłem do wniosku zrobię coś na ARN 150. Chce na kolumnę 2xArn 150 i jakiś wysokotonowy ale nie wiem jaki i tu prośba do was. Jakie wysokotonowe? Jakie zwrotnice? A może ktoś robił na ARN 150 i mi powie co i jak na co po co? Wybrałem to bo masz fundusz ograniczony a chce zrobić coś skromnego na pierwszy raz. A może coś podobnego na STX? Może lepiej. Pozdrawiam

Masz w dziele "Gotowe projekty zwrotnic głosikowych" kilka schematów zwrotnic miedzy innymi te arny łączone z visatonem sc10n(dobry wybór cena jakość),visatonem g20sc(cena za sztuke 180zl),vifa dt27(trudno dostepna),vifa dx25(nie sprawdzona zwrotnica musisz pytac kogos kto robil taki zestaw(stxem Pj-dość tania wysokotnowka),seas KT28F.Pisałes ze duzo czytales na ten temat wiec powinienes znalesc nie jeden projekt i nie jeden schemat zwrotnicy do tych arnów,temat czesto poruszany na forum az do znudzenia dziwi mnie jeszcze ze ludzie zakladaj takie tematy majac juz tyle informacji o tej konstrukcji na sieci jak i samych gotowych projektow

Skomentuj

DJ Pablo, umiesz korzystać z funkcji "szukaj" ? Uwierz mi że przez te parę lat konstrukcji na bazie tych głośników powstały dziesiątki, a tematów setki...
      Ile masz kasy na te kolumny ?

Skomentuj

Jaka muzyke preferujesz? Do techno/trance/etc, ten arn bedzie dobry ze wzgledu na bas.

Alternatywa dla niego w tym przedziale cenowym jest stx 14-100, tonsil 13/40/2 (troche drozej) i... Tu juz by trzeba bylo dac ok 100 zl szt (np stx 15, tonsil 15/40/1, tonsil 16/40/1, visaton w 170)...

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12414 zobacz 3 post od gory.

Skomentuj

Witam. Mam zapytania. Chce nadal zrobić kolumny na 2x ARN 150 i wtedy visaton R10SC (jak napisał kaman777). I teraz tak. Nie mogę znaleźć jakie mam zrobić skrzynie. Czy te zwrotnice są odpowiednie czy nie bardzo http://allegro.pl/item615172222_zwro...ton_sc10n.html ?

[ Dodano: 2009-04-26, 20:29 ]
          Chociaż znalazłem schemat zwrotnicy i chyba tamto co jest na allegro nie jest odpowiednie co?

[ Dodano: 2009-04-26, 20:35 ]
          Mam takie płyty i nie wiem czy nadają się na zrobienie dwóch takich kolumn czy nie:
          90x50
          85x61
          60x36 (4 sztuki)
          35x41 (4 sztuki)
          61x40 (2 sztuki)

Coś z tego zrobię nie mogę znaleźć wymiarów skrzyń.

Skomentuj

Watpie ze te zwrotnice beda dobre, te od Killera sa chyba liczone w kalkulatorze.

jezeli schemat pochodzi z tego form to jest ok:) ten glosnik to visaton "sc10n". Mam i nie narzekamna niego :)

Skomentuj

Tak schemat jest z tego forum, Paweł S go wrzucił. :) A w tym schemacie widzę że te 2x ARN 150 4ohm musze dać szeregowo aby 8 wyszło no a ja bym chciał aby cała kolumna była 4 ohm to musze dać ARN 150 8 ohm równolegle i wyjdzie 4ohm a ten visaton R10SC to jak? I wtedy czy ten schemat zwrotnicy na ARN może być na 4ohm?

[ Dodano: 2009-04-26, 20:56 ]
              Czy zrobić każdą zwrotnice do jednego ARN 150 8ohm i dać całość rownolegle i wyjdzie 4ohm? Hmm nie wiem jak to zrobić :)

Skomentuj

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0fc66ba56.html

tu jest zwrotka podf 2 arny. obudowa 18L br

Skomentuj

konradzik88, podaj jeszcze strojenie :lol: sam jestem ciekaw

Skomentuj

50Hz,ja mam ten zestaw tylko z pj (patrz wlasne kontrukcje)

Skomentuj

tunel "fi68x160" z polinka

Skomentuj

to ja sie podepne pod ten temat, szkoda zakladac nowy :) czy ARN 188 moge zastosowac zamiast arn 150 w zestawieniu z PJ-ką ? czy to sa juz calkiem inne brzmienia i zwrotnica z tesli 150 nie bedzie pasowala i strojenie tez sie pewnie zmieni?

Skomentuj

alez oczywiscie ze mozesz - mozesz tez uzyc uniwersalnej :P
                          uzyc mozesz ale jaki bedzie efekt to nikt tego nie powie

Skomentuj

nie chce sie pakowac w nic uniwersalnego :razz: to ja lepiej skopiuje tego gotowca na 150 dzieki za info

Skomentuj

Witam ! Robię przymiarkę do takich kolumn. Ten litraż 18-20 l który wszyscy podają dotyczy tylko samych ARN-ów czy jest liczony razem z wysokotonowcem ?
                              Widziałem w niektórych konstrukcjach, że wysokotonowca niektórzy odgradzają szczelną przegrodą od reszty. Czy to poprawne działanie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez handy100
                                Ten litraż 18-20 l który wszyscy podają dotyczy tylko samych ARN-ów czy jest liczony razem z wysokotonowcem ?
                                a widziales moze wysokotonowke? widziales ile to miejsca zajmuje?
                                Zamieszczone przez handy100
                                Widziałem w niektórych konstrukcjach, że wysokotonowca niektórzy odgradzają szczelną przegrodą od reszty. Czy to poprawne działanie ?
                                niektore sa nieszczelne i wymagaja takiego zabiegu. jednak wiekszosc wysokotonowek jest szczelna i taka momora nic nie daje

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanko:
                                  Czy pomiedzy ARN-ami i bezpośrednio po nimi mogę dać wzmocnienie na środku w skrzynce w postaci np. listewek, żeby wyeliminować nieporządane wibracje i czy to nie wpłynie negatywnie na działanie b-r ? :roll:

Skomentuj

O ile nie beda zalasniac BR to nie

Skomentuj

Czaruję...
                                    X