Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny z Monacor SPH-165 KEP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny z Monacor SPH-165 KEP

Witam. Po długich rozważaniach i medytacjach zdecydowałem się ostatecznie, by stworzyć projekt oparty na głośniku Monacor SPH 165 KEP. I mam oczywiście kilka pytań do Kolegów z forum. Pierwsza sprawa to czy zastosować jednego Monacora czy dwa na kolumnę? Pokój, jakim obecnie dysponuję do słuchania muzyki to trochę ponad 20m˛. Czy jeden Monacor będzie OK czy lepiej dwa? Na razie kasy mam na parkę ale jakby co to by się dozbierało.
    Druga sprawa to wybór wysokotonówki. Seas 22TAFG czy Vifa XT19TD? Morela raczej nie. Te dwie biorę pod uwagę. Słucham rocka i metalu? Co byście doradzili? Lubię bardziej ostre wysokie tony, więc chyba Vifa co?
    Trzecia sprawa to projekt obudowy. Wcześniej przy projekcie z ARN150 trochę skopałem temat, więc teraz dmucham na zimne i się pytam. Oto wstępny projekt obudowy. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...362807334.html Czy taki kształt nie ma żadnych "akustycznych" przeciwskazań?

Zamieszczone przez lars233
    Pierwsza sprawa to czy zastosować jednego Monacora czy dwa na kolumnę?
    jednego, dwóch nie ma sensu.
    Czy jeden Monacor będzie OK czy lepiej dwa?
    jak miałbym dać dwa to wolałbym dać kepa 13 + jakieś 8 cali na dół, czyli po prostu 3 drogi.
    Seas 22TAFG czy Vifa XT19TD? Morela raczej nie. Te dwie biorę pod uwagę. Słucham rocka i metalu? Co byście doradzili? Lubię bardziej ostre wysokie tony, więc chyba Vifa co?
    czemu nie morel ?
    Trzecia sprawa to projekt obudowy. Wcześniej przy projekcie z ARN150 trochę skopałem temat, więc teraz dmucham na zimne i się pytam. Oto wstępny projekt obudowy. http://www.fotosik.pl/pok...9362807334.html Czy taki kształt nie ma żadnych "akustycznych" przeciwskazań?
    wygląda ok

Skomentuj

Druga sprawa to wybór wysokotonówki.
      Seas 22TAFG
      Czy taki kształt nie ma żadnych "akustycznych" przeciwskazań?
      Nie ma. Pamietaj tylko o zachowaniu litrazu. Dzisiaj gdybym robil ponownie na kepie kolumny dalbym mu 24litry, gdyby mi nie pasowalo zszedlbym troche do 22litrow. mialem go w 20 i troszke wydaje mi sie go dusilem. Umberto tez pisal ze dalby wieksza niz 20litrow obudowe

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13169

[ Dodano: 2009-04-12, 20:10 ]
      Zamieszczone przez takero
      jak miałbym dać dwa to wolałbym dać kepa 13 + jakieś 8 cali na dół, czyli po prostu 3 drogi.
      zgadzam sie z tym sph-102kep nie jest drogi

Skomentuj

Dlaczego nie Morel? Z tej trójki właśnie on z opisów kolegów wydaje się najbardziej stonowany i "ciepły". A ja wolę wyraziste i takie "drapieżne" wysokie tony. Morela planowałem wpakować w 18 litrów. Nonameplum w swoim projekcie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12927&highlight=plum najpierw władował go w 20l a potem zmniejszył do 18l i pisał że tak jest lepiej. To jak radzicie? I co wybrać Seas czy Vife? Do Morela cały czas nie jestem przekonany. A pod trzy drogi z sph-102kep i coś na dół do tego to nie ma zwrotki chyba co?

Skomentuj

Zrob bude 24litry, zawsze mozesz ja zmniejszyc wstawiajac klocki jakies powiekszyc nie powiekszysz obudowy z 18 na 24... Masz duze pomieszczenie wiec w 18litrach nie da Ci zadowalajacego efektu.
          Co do wysokotonowki to jesli lubisz drapiezna ostra gore to wez Seasa, Vifa cyka... Nie pchalbym sie w morela skoro nie odpowiada Ci ocieplone brzmienie

[ Dodano: 2009-04-12, 20:43 ]
          A pod trzy drogi z sph-102kep i coś na dół do tego to nie ma zwrotki chyba co?
          no nie ma.. jesli chodzi o zwrotki to pod jednego kepa i seasa tez nie ma chyba, nie jestem pewien.. do XT i kepa jednego jest ale nie kupowalbym go, bardziej mi juz odpowiada tanszy DX25...

Skomentuj

Faktycznie. Nie ma zwrotnicy pod jednego Kepa i Seasa. Może ktoś ma z kolegów? Nikt jeszcze nie robił takiego wariantu? 24l to chyba trochę za dużo. Może 22l? Jakie strojenie zastosować a w związku z tym jaka długość i średnica BR? Ja też mam DX25 razem z 2xARN150 i brzmienie tej wysokotonówki bardzo mi się podoba.

Skomentuj

a masz juz te kepy lub mozesz je zdobyc w dobrej cenie ? ........

jak nie to ich obecne ceny... sprawiaja ze Seas to duzo bardziej atrakcyjny wybor.... do tego masz sporo wiecej dopracowanych projektow ;p

Skomentuj

Ja też mam DX25 razem z 2xARN150 i brzmienie tej wysokotonówki bardzo mi się podoba.
                no widzisz, a XT jest duzo ostrzejsza od DX... 22litry zrob bedzie dobrze.

Z drugiej strony bawolek tez ma racje ceny powalaja... Warto poczytac, wrzucone wiele stron z projektami:
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079

Skomentuj

Monacora najtaniej znalazłem za 249zł. I umówmy się że co do niego nie zmienię decyzji. To jaka byłaby długość i średnica BR przy 22l? Strojenie chyba między 40Hz a 50Hz. I czy znalazła by się zwrotka do Seasa bo chyba na niego bym się zdecydował jakby była ta nieszczęsna zwrotka.

Skomentuj

150-160mm dlugosc bedziesz mial strojenie na ok 45Hz co bedzie dla kepa dobre

Skomentuj

A jaka średnica tego BR? 68mm z Polinka?

Skomentuj

si :wink:

Skomentuj

Dzięki za porady i podpowiedzi. Szkoda, że nie ma tej zwrotki pod Seasa. A jest jakiś kontakt z Borysem? Może on by pomógł?

Skomentuj

niewiele Ci pomoze bo nie ma go w kraju i wszystkie projekty ma niby w Polsce... takze teoretycznie trzeba poczytac jak zmieniaja sie wartosci zwrotnicy przy jednym i dwoch glosnikach... cewka sie zmniejsza bodajże nie wiem nie siedze w tym:)

Skomentuj

To jakby mi ktoś pomógł przy tej zwrotnicy to byłbym bardzo dźwięczny:-)

Skomentuj

xt19 jest ostra na srednicy, gore ma bardzo delikatna. mysle ze tak jak pisal borys - lepiej brac seasa i tyle.

Skomentuj

Caleb kiedys tez o ile dobrze pamietam chciales kupic kepa i dac tego seasa ale problem byl wlasnie ze zwrotka pod jednego kepa... Gadales z borysem ?

Skomentuj

nie, dlatego jesli 2 kepy to seas, jesli jeden to niestety xt

Skomentuj

Ja gadałem z borysem na ten temat, gdy robiłem swoje kolumny. Zwrotnica jest jedynie pod jednego KEP'a dla 19TD. Pod seasa borys projektował zwrotnicę, gdy ukończył swój projekt na 2xKEP na kolumnę, bo późno mu doszły, dlatego na początku połączył KEP'a z Vifą. Co do wysokotonówki to niestety, ale chyba będziesz zmuszony do wykorzystania Vify, jeśli chcesz mieć pewną zwrotnicę (co nie zmienia faktu, że chociaż słucham już jej prawie rok ciągle mi się podoba i jakoś mnie to cykanie nie męczy - całkiem przyjemnie i rozdzielczo grają z dużym szczegółem, ale z chęcią połączył bym KEP'a z 27TFFC szczególnie teraz, kiedy seas ma cenowo/jakościowo jedną z najciekawszych ofert). Natomiast kwestia litrażu u mnie wyglądała, tak, że początkowo buda miała dokładnie z tego co pamiętam 21.5 litra ze strojeniem na ok 40-42Hz, było dobrze, ale miałem zastrzeżenia co do słyszalności basu - mój pokój ma w okolicach 15m2. Przez stopniowe zmniejszanie litrażu i poprawianie długości br ostatecznie pozostałem przy około 19,5 litrach, i br strojonym na ok 45Hz (długi na 177mm z tego co sobie przypominam). Zostawiłem tak z tego względu, że zauważalnie zwiększyła się wytrzymałość mocowa (mniejsze wychylenia), na dodatek poprawiła się słyszalność basu (oczywiście tu ma znaczenie akustyka mojego pokoju), a różnicy w zejściu nie potrafię za bardzo wyłapać, na pewno teoretycznie już nie jest tak dobrze jak przy większym litrażu, za to punktowość i wykop na pewno przez ujęcie paru litrów poszedł na +.
                                      Dużo zależy od pomieszczenia. Dlatego tak jak koledzy radzą, zrób sobie większe budy tak w okolice 23-24 litrów, z opcją zmniejszenia (możesz zostawić front odkręcany na uszczelce) później sobie dorobisz w innym miejscu przegrodę) bo jeśli przyjdzie Ci schodzić z 24 litrów do 19 to raczej źle Ci będzie wkładać tyle piachu albo butelek z wodą :twisted: .
                                      Swoją drogą, gdy projektowałem swoje skrzynki rozmawiałem z Sewerynem na temat litrażu i on właśnie wsadził KEP'a w okolice 21-22 litrów, ale mówił, że gdyby robił je jeszcze raz dałby jakieś 18 litrów. Dlatego jak widać każdy może mieć inne wrażenie.

Skomentuj

To spróbuję w tych 22l i posłucham czy będzie mi bas odpowiadał. Jak nie to będę schodził z litrażem w dół. Szkoda że nic ma tej zwrotki pod Seasa. Mimo wszystko tak jakoś ciągnie mnie by posłuchać tej wysokotonówki.

[ Dodano: 2009-04-13, 18:57 ]
                                        Jeszcze mam taką prośbę. Oto schemat zwrotki.

Czy ktoś mógłby mi doradzić jakie konkretnie cewki z Polinka zamówić. Bo tam po kilka rodzai jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X