Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybor stereo do 2000 zl...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybor stereo do 2000 zl...

Witam

poniewaz moje obecne kolumny na tonsilach odmowily posluszenstwa, a byla to konstrukcja calkowicie robiona na oko, moze nie dokonca stworzona wg regul, ale grala i jako pierwsza byla moja chluba i bylem z niej dumny

nic to ...

uprzedzajac wasze pytania posiadam ampli onkyo 605 plus dvd 405
    pokoj ok 20 m2

rock, troche techno, pop, filmy, w sumie wszystkiego po trochu :)
    mam suba beyme power 12, ale nie zawsze go uzywam, wiec cos co by sobie wzglednie radzilo z nizszymi partiami 50% / 50% filmu i muzy

ciepla srednica, wyrazne gory, ale bez zyletek... i pozadny bassik, kontrolowany ale potrafiacy rzucic miesem... melomanem nie jestem, chcialbym aby to gralo przyjemnie dla ucha...

Wolalbym wybrac cos z gotowego, nie chce wymyslac prochu i nie jestem w stanie sam zrobic zwrotki, wiec nowosci i kombinowanie odpada...

zastanawiam sie nad zestawami akustyka :
    HDX2
    HD2
    HNX3
    HN3
    moze cos takiego : Seas ER18RNX + 27TBFC/G

ogolnie srednio mi sie podobaja te srebrne glosniki... chyba ze mozna je jakos przemalowac :twisted:

co moglibyscie mi doradzic na podstawie Waszych doswiadczen...

http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm
    za te pieniadze bym sie juz nie pchal w 2 drogi (bo na SS raczej nie warto zwracac uwagi z takimi wymaganiami)

Skomentuj

Micha pisal ze juz wydal ok 3tysiakow... wiec nie da rady

Skomentuj

Pawel masz racje, tez tak juz myslalem ze raczej 2 way jest za malo..

minimum to 2,5, tyle ze jest z nimi problem ogolnie...

najlepiej 3 way, z kasa mysle ze dalbym rade nawet 2500 wydac , pewnie i tak sie rozciagnie t troszke w czasie , wiec te 500 +- nie zrobi mi wielkiej roznicy, a raczej za rok nie bede ich zmienial, dlatego wole spytac doswiadczonych konstruktorow co do wyboru...

wiem ze jest ciezko komus cos doradzic, kazdy ma inny sluch, inne upodobania, wymagania...

ale dla mnie te glosniki nic nie mowia oprocz wygladu i ceny, natomiast Wy jestescie juz w stanie cos wiecej o nich powiedziec, biorac pod uwage specyfikacje i wlasne doswiadczenie, niejednokrotnie nie male...

dlatego opisalem mozliwie najszerzej wlasne oczekiwania co do zestawu...

prosze o pomoc w wyborze...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          on ma wiekszy woofer = drozszy
          no i wydal kilka stowek na MDF :P
          ze zwrotnica tez szaleje a nie wiem czemu...
          wiec da rade

premorepa, to moze wybierzesz sie do kogos na odsluch? wydatek stosunkowo maly a bedziesz mial pewnosc ze bedzie sie tobie podobalo

Skomentuj

Ktoś mi kiedyś proponował takie rozwiązanie:
            wysokie: http://www.seas.no/index.php?option=...=79&Itemid=103
            średnica: http://www.parts-express.com/pe/psho...20&ctab=2#Tabs
            niskie: http://www.seas.no/index.php?option=...116&Itemid=138

... nie posłuchałem i zrobiłem 2drożne MTMy, jednak z perspektywy czasu i wydanych zasobów finansowych sądzę, że pokusiłbym się jednak o takie 3drożne kolumienki na twardych membranach.
            Zestaw głośników powyżej ma prawo dobrze a nawet bardzo dobrze zagrać i te 2.500 powinno wystarczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              dolphin123 napisał/a

on ma wiekszy woofer = drozszy
              no i wydal kilka stowek na MDF
              ze zwrotnica tez szaleje a nie wiem czemu...
              Fakt, nie oszczędzam. Co do zwrotnicy, czy szaleje? Zwykłe, podstawowe elementy. Jak by przyoszczędził to może na projekt troelsa jest szansa w 2kzl sie zmiescić.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs
                Ktoś mi kiedyś proponował takie rozwiązanie:
                wysokie: http://www.seas.no/index.php?option=...=79&Itemid=103
                średnica: http://www.parts-express.com/pe/psho...20&ctab=2#Tabs
                niskie: http://www.seas.no/index.php?option=...116&Itemid=138

... nie posłuchałem i zrobiłem 2drożne MTMy, jednak z perspektywy czasu i wydanych zasobów finansowych sądzę, że pokusiłbym się jednak o takie 3drożne kolumienki na twardych membranach.
                Zestaw głośników powyżej ma prawo dobrze a nawet bardzo dobrze zagrać i te 2.500 powinno wystarczyć.
                jak dobrze kojarze to propozycje misiomora....

tyle ze nie wiem czy sie do tego zwrotka ukazala...

jak juz cos takiego robic to pasuje miec zwrotke zrobioną porzadnie, pomierzoną odsluchaną itd.

PS .. może ktoś ma z nim kontakt i wie czy powstał ten projekt czy nie ... cos kiedys przewinął mi się watek na AS i na audiohobby o tym projekcie

[ Dodano: 2009-04-22, 01:28 ]
                jeszcze jedno mi się przypomnialo ...

http://www.audioheuristics.org/proje...sher_index.htm

pomyśl tylko w jakiej obudowie to zamknąć ....nie koniecznie musi byc malutki monitorek

Skomentuj

Michał K., powiedz prosze, wygrzales juz troszke swoje glosniki?? jak to gra??jak z dolnymi partiami?? udalo wam sie juz sklecic zwrotke?

[ Dodano: 2009-04-22, 08:56 ]
                  Pawel S., ten zestaw troelsa jest dosyc ciekawy, wg Ciebie lepsza propozycja od HNX3 i HN3 z akustyka?

Skomentuj

Zamieszczone przez premorepa
                    ten zestaw troelsa jest dosyc ciekawy, wg Ciebie lepsza propozycja od HNX3 i HN3 z akustyka?
                    ja mysle ze jest lepszy

Skomentuj

bawolek, tak to propozycja misimora - sugerował takie rozwiązanie (L26+RS52AN+22TAF) ze skośną ścianką, gdyż początkowo miały być L18RNX + 22TAF i "niby" miał być problem z liniowością w miejscu podziału.. nie sprawdziłem tego bo uległy zmianie głośniki na L18RCY (lepszy basik). Obecnie gra to bardzo dobrze a do samego brzmienia nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Mając poprzenio 3drożne (głosniki niezbyt wysokich lotów -visaton/tonsil) sądzę, że można sporo lepiej niż z MTM czy też 2,5drożne (nie rozumiem tej konstrukcji?) wydając niewiele większą kwotę. Robotę trochę komplikuje wykonanie zwrotnicy, jednak mając dostęp do pomieszczania i programów pomiarowych da się ją zrobić i poprawnie zestroić.

Skomentuj

widze ze i Michał K. i projekt troelsa ma glosnik po skosie, ja wolalbym zrobic w pionie, bedzie to mialo duzy wplyw na dzwiek? na ch-ke?

Skomentuj

bedzie to mialo duzy wplyw na dzwiek? na ch-ke?
                          zapewne i tak tego nie uslyszysz :lol:

a co do vifa VS seas
                          vifa jakos spada z jakoscia
                          seas nadal ja utrzymuje. a ze dodtkowo glosniki DST sa teraz dosc drogie to bez wiekszego zastanowienia bym bral SEASa :P

wg Ciebie lepsza propozycja od HNX3 i HN3 z akustyka?
                          HN3 to glupota - marnujesz kase nie wiadomo po co
                          HNX3 juz ma sens. ale ten "sredniak" to nadal woofer wiec nie spodziewalbym sie rewolucyjnego brzmienia (mialem juz takie doswiadczenia :P )

Skomentuj

sprawdzalem ceny glosnikow w polinku, za komplet wyszloby ok 1400 z przesylka, wiec nie jest zle :) do tego zwrotki ok 300-400 (? chyba duzo sie nie pomyle ?) +plus kable , obudowa, czyli dalbym rade spokojnie :)
                            ciekawy jestem opinii Michała K., praktycznie identyczny projekt z wyjatkiem zmiany niskiego na wiekszy...

Skomentuj

sprawdzalem ceny glosnikow w polinku, za komplet wyszloby ok 1400 z przesylka, wiec nie jest zle :) do tego zwrotki ok 300-400 (? chyba duzo sie nie pomyle ?) +plus kable , obudowa, czyli dalbym rade spokojnie :)
                              ciekawy jestem opinii Michała K., praktycznie identyczny projekt z wyjatkiem zmiany niskiego na wiekszy...
                              Zwrotnica wg. spisu Troelsa to 406zł o ile nie zmieniły się ceny. Nie licz, że zmieścisz się w 2000zł, to jest niemożliwe, ja obstawiam ok. 2300-2400, podlicz sobie wszystko dokładnie. Dźwięk jest bardzo szczegółowy, dynamiczny, przyjemny dla ucha. Góra o sporo lepsza niż w MDT-29, średnica to majstersztyk jak dla mnie, basu napewno nie braknie. Jeżeli chciałbyś pionową ściankę to będziesz musiał zapewne lekko przerobić zwrotnice, fazy nie będą się zgrywać. Ja osobiście ten zestaw polecam przez duże P. Oczywiście odnosząc się do tego co słyszałem wcześniej czyli HDS180+XT25, M18WH+MDT29, XT18WH+XT19 i pare innych. 3-way to zupełnie inny, moim zdaniem o wiele lepszy dźwięk.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                                Zwrotnica wg. spisu Troelsa to 406zł o ile nie zmieniły się ceny. Nie licz, że zmieścisz się w 2000zł, to jest niemożliwe, ja obstawiam ok. 2300-2400, podlicz sobie wszystko dokładnie.
                                wiem :) domyslam sie ze w czasie budowy to wzrosnie calkowity koszt, pierdolki najwiecej kosztuja :) ale czego sie nie robi dla przyjemnosci na dluzej :)

kurcze, zmartwiles mnie tym przerobieniem zwrotki... czy ktos ma pomysl jak to zrobic, czy trzeba by robic pomiary?? jestem w tym zielony...

ktos zpyta dlaczego nie chce pochylonego :) poniewaz mam suba i chcialbym zrobic stereo w tym samym guscie, suba nie prezentowalem jeszcze na forum, moze to zrobie, w sumie nie ma sie czego wstydzic natomiast jesli mialbym robic cos pochylonego to cos ala towja konstrukcja...

[ Dodano: 2009-04-22, 21:55 ]
                                co do porobnania do konstrukcji 2 way, mysle ze jest sporo lepszy z racji tylko tego ze o ile jest dobrze wysterowany zwrotka, kazdy glosnik robi dokladnie i tylko to do czego zostal stworzony... moze sie myle, ale to najprostrze wytlumacznie

Skomentuj

A takie z pochyloną ścianką się nie podobają? :smile: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12489

Skomentuj

a co do vifa VS seas
                                    vifa jakos spada z jakoscia
                                    Ja bym to nazwał inaczej - Ci co sprawdzili vify przekonali się o mitologii związanej z vifą. Niestety byłem jednym z tych którzy musieli się o tym przekonać na własnej skórze :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                      Ja bym to nazwał inaczej - Ci co sprawdzili vify przekonali się o mitologii związanej z vifą. Niestety byłem jednym z tych którzy musieli się o tym przekonać na własnej skórze :evil:
                                      ta... bo na forum ciagna sie watki o m18wh xt19 xt25 glownie tylko... wydaje mi sie ze Vifa ma troszke glosnikow ktore potrafia zagrac... moze seas faktycznie przy tych cenach okazac sie moze lepszy ale nie tworrmy mitow ze vifa nie gra robiac sprzety na stxach...

Skomentuj

Gdbyś nie miał suba, to możnaby zrobić:
                                        http://www.rjbaudio.com/Microbe%20SE/microbe%20SE.html
                                        i popędzić aktywnie:
                                        http://www.seas.no/index.php?option=...113&Itemid=135

Ten projekt może być dobrym rozwiązeniem w zakładanym budżecie i twojej sytuacji:
                                        http://www.audioheuristics.org/proje...ence_rs225.htm

Skomentuj

Czaruję...