Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybor stereo do 2000 zl...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok, postanowione bedzie skosna 5-7% (?) widzialem juz pare konstrukcji w tym stylu tutaj i nawet calkiem mi sie to podoba :) na przedniej sciance wyciete skosy od gory tylko zmniejszajace sie w kierunku niskotonowca....
    w weekend postaram sie rozrysowac bude i poobliczac objetosci..

Jakie strojenie sugerujecie i jaka pojemnosc na niskotonowca? zrobie niewielka dolna komore na piasek zeby ustabilizowac bude...

a tak apropo, co polecacie, jak jest lepiej :
    otwory na glosniki frezowac przed czy po fornirowaniu? czy frezz nie poszarpie forniru? ostatnio bawilem sie momentem, i raczej przy nim zostane bo nie wychodzi tak zle :)

chcialem sie w sumie wstrzymac z fornirowaniem do czasu wygrzania i upewnienia sie czy budy sa ok, a dwa ze moze zrobie nowego saba, wzmak mam, beyme sprzedam i zainwestuje moze w XXLS 10 + MB, buda mniejsza a wtedy zrobilbym podobne skosy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
      bo na forum ciagna sie watki o m18wh xt19 xt25 glownie tylko...
      No właśnie wcześniej cały czas był temat na vify - bo tanio było z AC a vifa przecież musi grać. Np. Paweł S polecał Vife XT25 że to najlepsza kopułka i chciał ją łączyć prawie ze wszystkim do póki parę osób nie spróbowało vify, i on sam i zaprzestał bo usłyszał jak gra Dlaczego prawie każdy żali się na Midbasowe vify że im czegos brakuje? :P Po prostu forum przekoloryzowało opinie o vifach, które takie idealne nie są, zwłaszcza te śreedniobudżetowe o których mowa wyżej.

Skomentuj

wyslalem ci pw, mam do zaoferowania ushery 8945p i 9950, przeczytaj i daj znac pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
          bo na forum ciagna sie watki o m18wh xt19 xt25 glownie tylko...
          No właśnie wcześniej cały czas był temat na vify - bo tanio było z AC a vifa przecież musi grać. Np. Paweł S polecał Vife XT25 że to najlepsza kopułka i chciał ją łączyć prawie ze wszystkim do póki parę osób nie spróbowało vify, i on sam i zaprzestał bo usłyszał jak gra Dlaczego prawie każdy żali się na Midbasowe vify że im czegos brakuje? :P Po prostu forum przekoloryzowało opinie o vifach, które takie idealne nie są, zwłaszcza te śreedniobudżetowe o których mowa wyżej.
          mocno mocno przesadzasz ;p .....

w cenie XT25 to oprócz Seasa nie ma nic na takim poziomie ! ....
          czytaj ze zrozumieniem !!! i zobacz sobie kiedy byl szczyt popularnosci tych kopulek = Gdy na grupowym zamowieniu mogles miec 2x xt25 za 220zł z przesylką ...cena chyba mowi wszytsko ! ....

teraz sie troche skomplikowalo bo gdy masz placic 160zł za sztuke do tego 20zł przesylka to juz trzeba sie nad nimi zastanawiac

[ Dodano: 2009-04-25, 13:18 ]
          co wcale nie oznacza ze te vifki są jakies kiepskie, nie są ......

jest masa konstrukcji które są uważane za hi-end i jakoś ludziom obecnosc Vif w nich nie przeszkadza, kazdy z najbardziej uznanych konstruktorow DIY robili jakies projekty z tymi Vifami.....i bynajmniej oni nie uzywali ich "bo ludzie gadali ze to dobre" , tylko sami je pomierzyli i stwierdzili ze w tej cenie to optymalny wybor

może i przez ostatnie 2 lata to nie ta sama Vifa z czasow gdy cale tymphany bylo produkowane w europie, co nie zmienia faktu ze w tej cenie z rownie wysokim poziomem to co masz ? ja widze Seasa i nic wiecej
          a jak ktos pisze 27tdfc/bfc gra super a xt25 nie gra wogole ... to takich ludzi bym omijal zdaleka i ich "wiarygodne" komentarze heh

Skomentuj

syrius18, dziekuje za propozycje, ale wole sam zrobic te malenstwa... :)
            moze na przetwornikach sie nie znam, ale budy sam lubie robic, sprawia mi to przyjemnosc... i tym wieksza mam satysfakcje z gotowej i grajacej konstrukcji, im wiecej potu i przeklenstw poleci w ich strone w czasie buudowy hehe

Skomentuj

LightSound, widze ze troche poczytales forum...
              ale moze bys tak poczytal wszystko?
              bys sie dowiedzial ze obecne XT25 ma niewiele wspolnego z tymi co byly kiedys pordukowane :P

Skomentuj

z tego co wyczytałem to XT25BG60-04 jest podobno o wiele lepsza od starej xt25tg, powstaje z nią wiele nowych konstrukcji, nawet w akustyku. W tej cenie jest też świetny morel mdt-29 o którym nie wspomniał bawolek, choc ja i tak bym szedl w seasy, po uslyszeniu 27tffc w zyciu nie wroce do vif czy mdt-29

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                  jest masa konstrukcji które są uważane za hi-end i jakoś ludziom obecnosc Vif w nich nie przeszkadza, kazdy z najbardziej uznanych konstruktorow DIY robili jakies projekty z tymi Vifami.....i bynajmniej oni nie uzywali ich "bo ludzie gadali ze to dobre" , tylko sami je pomierzyli i stwierdzili ze w tej cenie to optymalny wybor
                  przykladem jest ESA i wiele innych..
                  Zamieszczone przez Michał K.
                  po uslyszeniu 27tffc w zyciu nie wroce do vif czy mdt-29
                  nie kuś...

Pawle slyszales Michala 3drogi ?

Skomentuj

nie kuś...
                    bede kusil bo naprawde warto, pawel moich kolumn nie slyszal jeszcze.

Skomentuj

jeszcze nie. nie mam jak sie dostac na to jego zadupie a przeciez tego kolosa nie przewiezie :lol:

poczekamy az skonczy oba to pojedziemy z UKAszem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        dolphin123 napisał/a
                        jeszcze nie. nie mam jak sie dostac na to jego zadupie a przeciez tego kolosa nie przewiezie
                        bo cie kopne w sr*ke... co pół godziny masz busa/autobus:P

Skomentuj

Michał K., spadowa z forum i koncz te lole :P

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez Michał K.
                            bo cie kopne w sr*ke... co pół godziny masz busa/autobus:P
                            a ty 5x w tygodniu jestes w koszalinie a mi rzeczy jakos pol roku oddajesz :P

Skomentuj

czy mogly mi kto rozysowac olowkiem plytke na zwrotke?? palutowac polutuje, ale na poprawnym rozmieszczeniu wszystkich elementow sie nie znam... mam juz prawie policzona bude, najpozniej we wtorek dam do wyciecia, dlugi weekend sie zbliza, moze troche rusze budy :)

Skomentuj

premorepa, ale do czego w koncu ta zwrotnice robisz?

Skomentuj

Pawel S., zdecydowalem sie na konstrukcje 3WCLassic, ta ktora zaproponowales...
                                  jest tam spis czesci i ogolnie rozrysowana zwrotka, tyle ze jak kiedys czytalem wazne jest poprawne rozmieszczenie elemnetow na zwrotce.... stad moja prosba, mysle ze z samym polutowaniem nie powinienem miec problemow lub poprosze kolege, ktory neistety z audio nie ma nic wspolnego...

[ Dodano: 2009-04-27, 11:12 ]
                                  aha, Pawel S., powiedz prosze, poniewaz moj angielski jest dosyc slaby, jaka br-ka i litraz?? do niskiego....

i ponawiam pytanie z wczesniej :
                                  otwory na glosniki frezowac przed czy po fornirowaniu? czy frezz nie poszarpie forniru? ostatnio bawilem sie momentem, i raczej przy nim zostane bo nie wychodzi tak zle :) w poprzednich swoich tonsilach nie frezowalem, tylko wycinalem otwory i tak zostawialem...

chcialem sie w sumie wstrzymac z fornirowaniem do czasu wygrzania i upewnienia sie czy budy sa ok, a dwa ze moze zrobie nowego saba, wzmak mam, beyme sprzedam i zainwestuje moze w XXLS 10 + MB, buda mniejsza a wtedy zrobilbym podobne skosy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez premorepa
                                    zdecydowalem sie na konstrukcje 3WCLassic
                                    aha
                                    no to nawet dobrze sie sklada bo mialem plytke rozrysowac michalowi...

aha, Pawel S., powiedz prosze, poniewaz moj angielski jest dosyc slaby, jaka br-ka i litraz?? do niskiego....
                                    wiesz co... nawet nie zamierzam tego czytac - poprostu poszukam cyferek ;]

We'll later see how the CA22 performs in the 45 litres wide baffle cabinets. My calculation predicts a F3 of 43 Hz. Not bad from a 37 litres cabinet and with a 90 dB sensitivity
                                    37 litrow + 1,5-2 litry na wszelki wypadek
                                    tunel "fi68x160" z polinka
                                    otwory na glosniki frezowac przed czy po fornirowaniu?
                                    to zalezy od tego jak ciasno twoj cyrkiel siedzi w otworze oraz czy masz nowe, ostre frezy
                                    jak cisno siedzi i masz nowe frezy to frezuj po fornirowaniu - mniej roboty
                                    jak masz tepe frezy to frezuj przed fornirowaniem

Skomentuj

to zalezy od tego jak ciasno twoj cyrkiel siedzi w otworze oraz czy masz nowe, ostre frezy
                                      jak cisno siedzi i masz nowe frezy to frezuj po fornirowaniu - mniej roboty
                                      jak masz tepe frezy to frezuj przed fornirowaniem
                                      frezarki jeszcze nie mam, wlasnie sie rogladam... zrobie inaczej, kupie frezarke, i zrobie probe... tak bedzie najbezpieczniej....

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      no to nawet dobrze sie sklada bo mialem plytke rozrysowac michalowi...
                                      co do plytki to byloby super :)

Skomentuj

A jakie okablowanie by pasowało do przetworników tej klasy - mowa o tym zestawie 3 Way Classic - (tak żeby nie marnować ale i nie przesadzać)?
                                        Czy np Ultralink Challenger 2 o przekrojach 3,3+2,1+1,3 odpowiednio do każdego przetwornika a terminal ze zwrotka tym 3,3?
                                        Czy może coś lepszego by było wskazane? No bo przecież jak wewnątrz damy szajs to nie ma co później inwestować w lepsze połączenie ze wzmacniaczem - chyba dobrze rozumuje?

I czy ktoś się orientuje jak gra ten CA22 w większej obudowie niż te podane 37 litrów?

Skomentuj

ogolnie to jak dla mnie zabawa z kablami to jest troche zbedna, nie wierze w grajace kable, fakt ze jakosc kabli ma znaczenie ale nie warto inwestowac w jakies drogie kable, takie jest moje zdanie, mozesz dac troche lepsze kable niz jakies standardowe ale z kasa nie radze przeginac bo pewnie roznicy nie poczujesz a sie wykosztujesz.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X