Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niewielkie DIY do muzyki rock - wybór.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niewielkie DIY do muzyki rock - wybór.

Witam serdecznie!
    Jako że postanowiłem zbudować swoje pierwsze kolumny wypadałoby mi zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych i osłuchanych "budowniczych" :)
    Otóż, szukam jakiegoś budżetowego (300-400zł na głośniki) projektu niewielkich podłogówek bądź nawet o ostateczności monitorów które będą odtwarzały głównie cięższe dźwięki, metal, rock- reszta gatunków tylko od święta. Pomieszczenie do nagłośnienia jakieś 15mkw bez szaleństw z poziomem głośności.
    Do tej pory używałem jakiegoś zestawu który grał bo grał, po drodze jakieś altusy czy altony i na tym koniec mojego doświadczenia z kolumnami, tutaj właśnie pytanie do Was -co by tu wybrać? Konstrukcje pojawiające się tutaj i na Elce przeglądam od jakiegoś czasu ale za przeproszeniem, no ni cholery nie wiem która jak może brzmieć (kazdy chwali swoje) i czy się spisze przy ostrym gitarowym graniu.
    Byłbym wdzięczny gdybyście mnie chociaż trochę uświadomili w tym temacie i pomogli coś wybrać :)

abad, napisz ile chcesz wydac na CALOSC
    jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

Na całość... przyjmijmy że do 450zł głośniki i zwrotnice, koszty obudów nie istotne -płyty wiórowe 22mm, kleje, lakiery itp. mam, zostaje tylko fornir i tunele b-r dokupić.
      Wzmacniacz na chwilę obecną Sony TA-FE530R, po skończeniu kolumn i uzupełnieniu budżetu pomyśle o czymś lepszym jeśli będzie potrzeba.

Skomentuj

3 drogi na stx'ach glosniki 300zl zwrotnice za 150 zrobisz mozesz budoawac

Skomentuj

lub jakies 2 drogi z wyzszej polki
          np tonsil GDN 15/40/5 + vifa DX25
          STX GDN 15 AKX + DX25
          daytony + seasy
          ushery itp itd
          to zalezy czy chcesz cos malego czy wlasnie np 3 drogi

Skomentuj

Witam, podłączając się do tematu, powiedzcie proszę, czy taki zestaw http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3.html będzie "przepaścią jakościową" w porównaniu z wyżej proponowanymi zestawami?

Skomentuj

Porównujesz duże trójdrożne kolumny na drogich głośnikach do małych monitorków na relatywnie tanich głosnikach. To będzie przepaść cenowa i jakościowa na korzyść tych Peerlessów. Oczywiście, jesli ich brzmieie przypadnie Ci do gustu.

Skomentuj

3 drogi za ta cene sie nie opyla - beda stxy, a 2-way moze byc juz na czyms normalnym, grajacym dobrze. jak sie uda w tej cenie tonsile ze siest z dx25 to bedzie bardzo dobrze.

Skomentuj

bingant, przepasc to troche za duzo powiedziane.
                  roznica jest znaczna i wyrazna. ale zeby to byla przepasc to bym tego nie powiedzial.
                  miedzy najtanszymi STXami a peerlessami to juz co innego

ale szczerze mowiac nie bralbym tych peerlessow - szukalbym czegos z wyspecjalizowanym sredniotonowcem

Skomentuj

Nurtuje mnie pytanie czemu za kazdym razem pytania zadawane sa do jakiej muzy to ma byc, skoro i tak za kazdym razem te same zestawy sa proponowane :lol: No ale jakby wziac pod uwage to ze kolega bedzie sluchal metalu rocku, to zrobilbym dwie drogi gdzie niski bas nie jest priorytetem a wykop, perkusja i twarda gra na srednicy.. Ja moge zaproponowac na gore napewno DX25 a na dol STXA 15-100-8-AKX. przymuzie jaka sluchasz zestaw spisuje sie naprawde bardzo dobrze, a po Twoich doswiadczeniach a raczej ich braku ze sprzetem tej klasy bedziesz naprawde milo zaskoczony :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      czemu za kazdym razem pytania zadawane sa do jakiej muzy to ma byc, skoro i tak za kazdym razem te same zestawy sa proponowane
                      bo tak sie zlozylo ze przez kurs euro nie ma juz wyboru :P
                      no i nie osiagalne sa jeszcze inne glosniki

Skomentuj

no ale niestety nie do kazdej muzy kazdy glosnik sie sprawdzi.. dlatego do rocka 15 akx bedzie napewno dobry

Skomentuj

A do disco polo sa specjalizowane głosniki?
                          Pewnie 888 wraz z wysokotonowcem piezo hehe.

Skomentuj

pegelmesser, a co Ty znowu masz jakis problem ? Wg Ciebie kazdy glosnik nadaje sie do kazdego rodzaju muzyki ? :lol: Gratuluje sluchu :lol: Zaproponowalem glosnik ktory slyszalem i mialem z czym porownac, a to ze siedzisz z glosnikami 888 nikogo nie interesuje. I koncze dyskusje z Toba bo Twoje teorie znowu zaczynaja byc zalosne..

Skomentuj

A takie lepsze? http://www.akustyk.com.pl/projekty/RX11.html

Skomentuj

bingant, tak, lepsze ale tez i duzo drozsze.
                                no i lepszy efekt uzyskasz dajac "gorszy" woofer z lepsza wysokotonowka niz odwrotnie (czyli w tym przypadku)

Skomentuj

czyli np. lepiej kupić ten http://www.akustyk.com.pl/projekty/RD11.html
                                  powiedz jeszcze Pawel S. , czy różnica w brzmieniu głośników scan speak jest wyraźnie lepsza od peeressów?

Skomentuj

bingant, jest... wiekszosc dazy do SS, tylko ze pozniej moze sie okazac ze juz przepasc pieniedzy jest taka ze nie ma sensu czegos lepszego budowac

Skomentuj

Różnica będzie między jednymi i drugimi, ale czy spora? Na pewno nie aż taka duża jak przesiadka z Tesli na Peerlessy/Vify/Seasy. Do Scan-Speaków bez nagrań odpowiednio wysokiej jakości i dobrej elektroniki bym nie podchodził.
                                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                      Grado SR125i

Skomentuj

No Panowie, coraz więcej informacji w mojej głowie i coraz to większy wir i mętlik. Czyli można powiedzieć(?), że konstrukcja na peressach http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3.html będzie bardzo uniwersalnym rozwiązaniem. Chodzi mi o to, że łatwiej przez nie przejdzie czasami MP3 i nie będą tak wymagające dla wzmaka i cd? Dodam jescze, że ze sprzętem startuję od zera, a mam na to 4000zł.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X