Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor i jego "nowości"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80
    ...Troche martwiąca jest lekka zapadłość w ch-ce na ok 5kHz która po pochyleniu pasma średnio-wysoko aby było one mniej wiecej równo spowoduje lekkie wycofanie wokali i przejaskrawienie góry.
    Mówisz o egzemplarzu z korektorem fazy? Myślę sobie że na początek zacznę jednak z tym pierwszym, bo tak naprawdę, to nie mam doświadczenia w konstruowaniu filtrów i mógł bym więcej w brzmieniu popsuć niż naprawić...

Jak uważasz? Czy ten czarny z kopułką przeciwpyłową nada się dla takiego początkującego jak ja? Czy może jednak nie będę miał problemów z adaptacją tego srebrnego. (O ile da on lepsze efekty...)

Skomentuj

Myślę, że jak dla Ciebie to dobry wybór. Na pewno zagra dobrze.
      Generalnie jaki by to nie był głośnik, poważne zmiany w brzmieniu i jego "doszlifowywanie" wypada robić majac pomiary bo wiadomo w której częsci pasma się grzebie.

W przypadku modelu głośniczka z kopułką przeciwpyłową korekcja górnej częsci pasma raczej nie będzie wymagana lub wystarczy jakaś prosta sprawa typu rezystorek. Sam filtr górnoprzepustowy pewnie się sprowadzi to zwyczajnego kondensatorka 15-33uF zależnie od częstotliwosci podziału, zresztą moge ci to zasymulować na bazie pomiarów mojego TB, one są dość podobne.
      Do tego dołożysz basowiec, filtrowany 1 lub 2 rzedem, jak 1 to z korektorem impedancji , jak drugim to o łagodnym zboczu filtracji i juz bez korektora , np bessela i będziesz miał dobry zestaw zbudowany bez pomiarów i prostymi metodami .

Skomentuj

Yoshi , postanowiłem już na dobre że zajmę się tą konstrukcją...
        Jednakże wyjeżdżam jutro rano i wracam zpowrotem dopiero w piątek...

Jak tylko wrócę, odezwę się w tym temacie i zamówię głośniki.
        A dalej, to już się puźniej zobaczy :)

Fajnie było by gdyby ten temat się utrzymał i coś w dyskusji się rozwinęło, bo TB to naprawdę fajna sprawa i wielu ludzi może się pokusić o ich "ugryzienie"...

PS. Napewno skorzystam z twojej pomocy w symulowaniu konstrukcji, a już napewno będę miał parę pytań z wiedzy około-tematowej. Ale to, już w sobotę :grin:

[ Dodano: 2009-05-16, 15:38 ]
        Uff... Pufff....

Wreszcie wróciłem, (Nawet bieszczady potrafią dać w kość! :) )

Wracam też do tematu. Zastanawiam się nad kilkoma sprawami.

1.Czy wrzucić TB (wersja czarna) do sferycznej obudowy? (Coś a'la głowa B&W)
        2.O ile obniży się poziom ciśnienia akustycznego głośnika po zastosowaniu filtra górnoprzepustowego?
        3.Czy nie spróbować pary TB na kolumnę zamiast jednej sztuki? (Jakie pojawią się problemy)
        4.Czy HDS 180 EXC zgra się z TB w kwesti brzmienia i spl? (zastanawiam się, gdyż w dziale "ogłoszenia" pojawiła się oferta: para za 500zł, a Peerless to zawsze lepiej niż Tonsil)

[ Dodano: 2009-05-16, 15:39 ]
        PS. Szkoda że przez te cztery dni nikt nie zainteresował się tematem... :cry:

Skomentuj

ad1. sferyczna obudowa, przynajmniej teoretycznie, powinna wyeliminować efekt baffle stepu , czyli nie będzie 6dB wzrostu SPL głośnika który de facto, raczej ci się przyda niż zaszkodzi biorąc pod uwagę niewielki SPL tang banda. Lepiej po prostu w programie edge wysymulować takie położenie głośnika w którym negatywny wpływ obudowy na ch-ke będzie minimalny a baffle step wykorzystać jako ekstra dB do głośnika . No i konstrukcja jest prostsza, tylko może mniej elegancka.

ad2. ciśnienie obniża się tylko w paśmie działania filtru. Trzeba jednak zawsze liczyć się z 1-2dB stratą na to, że niekiedy trzeba domodelować ch-ke tak aby równowaga tonalna była na odpowiednim poziomie. Na chwilę obecną jako średni SPL możesz spokojnie przyjąć SPL tang banda na paśmie średnich tonów, to tego dopasuje się resztę.

ad3. można dać dwa jak jest potrzeba wyższego SPL, większej różnicy poza tym nie będzie. Musisz skalkulować SPL zestawu, ten tonsil może okazać się za głośny. Rozwiązanie to albo dwa TB albo inny głośnik na bas o lepszym zejściu ale niższym SPL lub po prostu coś mniejszego.

ad4 po co łączyć to z peerlessem jak ty tak na prawdę do pary potrzebujesz głośnik typowo basowy a nie nisko-średnio tonowy. Wolałbym dać dwa TB i jeden tańszy ale mocniejszy bas

[ Dodano: 2009-05-16, 17:47 ]
          Tak sobie pomyślałem, że ten TB w zestawieniu z basem w linii transmisyjnej mógłby nieźle zagrać.

Skomentuj

A myślisz o TB w TL czy basie w TL czy może o obu w dwóch TL?

PS. Czy od GDN 20/100/3 nie jest lepszy Old-Skul'owy (Satroszkolny :wink: ) GDN 20/80/2 czy chociażby GDN 17/100 (W kontekście zarówno TL jak i ew. BR lub Cl) ?

[ Dodano: 2009-05-17, 00:43 ]
            PSS. Właśnie "zaczapiłem" że piszesz stricte o basie w TL. Przepraszam ale w nocy ciężko u mnie z czytaniem ze zrozumieniem :razz:

(Ale TB w TL to ciekawa myśl, prawda?)

Skomentuj

TB w TL tylko solo a jeżeli jako średnio-wysokotonowy niczego w ten sposób nie uzyskasz, lepiej po prostu go zamknąć w mała obudowę zamkniętą lub bas reflex.

Nie wiem który z tonsili będzie lepszy. Różnica między nimi chyba jest taka, że 20/80/2 będzie w stanie zejść trochę niżej. 20/100/3 da większy spl ale mniej basu. Jakoś specjalnie nie miałem nigdy okazji ich porównywać, dlatego trudno mi powiedzieć co wybrać. Dobra 18'tka jest niegłupim pomysłem, gdyż na pewno będzie wymagała mniejszej obudowy co uczyni konstrukcję bardziej kompaktową.

Skomentuj

Czyli teoretycznie lepiej zamknąć TB w obudowę zamkniętą, a np. GDN 17/100 w TL...

Tylko jak się oblicza TL i jak się to klei z TB? (Jestem całkiem zielony w tych tematach...)

Skomentuj

Połączenie bas - TB będzie w zasadzie identyczne bez względu na typ obudowy głośnika basowego. Czasem mogą wyjść jakieś niuanse które wartoby uwzględnić ale generalnie można przyjąć, że typ obudowy nie będzie miał wiekszego znaczenia.
                  Myśle, że w LT mogłoby to ciekawie zagrać, ze swoim łagodnie opadajacym basem. LT moim zdaniem jest też rozwiązaniem problemu gdyby sie okazało, że bas ma sporo większy spl od tang banda, wówczas LT której ch-ka zaczyna opadać dość wcześnie, wraz z filtrem dolnoprzepustowym obniży efektywność głośnika basowego w zakresie kilkuset Hz na tyle, że nie przeszkoczy ona efektywnosci TB lub przeskoczy w niewielkim stopniu co nie będzie specjalnie odczuwalne poza lekkim przekonturowaniem.
                  Zyskamy tym sposobem dość dobre zejście basu, kosztem niewielkiej utraty efektywności, czy dokładniej rzecz biorąc zrówania jej do poziomu TB .
                  Ch-ke linii transmisyjnej mozna zamodelować w najprostszy sposób jako obudowe zamknietą o Qtc=0,5 , lub bardzo duza obudowe zamknietą gdy głośnik ma Qts>=0,5.

Niestety jak to często bywa, chcąc zrobić dobrą konstrukcję, warto przed wyborem obudowy zmierzyć oba głośniki, żeby wiedzieć na czym się stoi

Skomentuj

Jak powiedział Pawlak do Kargula: "Mundrego toi warto posłuchać!" :grin:

Tylko teraz mam pytanie. Czy mógł byś zasymulować mi w edge front dla dwóch TB?
                    Front wygięty w sposób podobny do frontów serii iQ kef'a. Czyli bardzo łagodny łuk...

Ponadto. Czy dał byś radę zasymulować jak należy "wycentrować" dwa głośniki żeby nie zgubiła się idea jednopunktowego źródła dźwięku? (Wiem że tak się nie da w sposób dokładny, ale...)

PS. Załóżmy że wybiorę GDN 17/100... Jak będzie wyglądać filtr? :roll:

[ Dodano: 2009-05-18, 23:05 ]
                    hmm... naszła mnie myśl. Czy nie było by warto spróbować zszyć TB z Mds 08?

Ciekawy był by taki "over-sized" monitor. :idea:

Niestety wtedy koszt imprezy wzrósł by do 650zł + koszty filtrów. Ale co tam, raz się żyje, prawda? :wink:

Skomentuj

Wygiętych frontów nie da się zasymulować w edge. W praktyce jeżeli front nie jest mocno zgięty mozna go potraktować jako płaski.
                      Żeby przeprowadzić symulację trzeba znać wstępne wymiary frontu czyli trzeba wiedzieć czy to bedzie monitor czy podłogówka, jakie głosniki i ile ich będzie.

Moim zdaniem dawanie dwóch TB mija się z celem. Myślę, że lepiej dopasować głośnik basowy. Jeżeli nie zakładaszy zuper głośnego słuchania to te 3dB efektywnosci mozna by sobie odpuścić. Zakładając, że TB, zależnie od modelu, ale ma tak 85-87dB efektywności, należałoby dopasować do niego głośnik basowy o efektywności 87-89, góra 90dB. Tak aby nie miał on więcej niż ok 3dB efektywnosci od TB, wówczas myślę unikniemy nadmiaru basu. No i nalezy pamietać o impedancji, czyli bas wyłącznie 8 ohmowy, przy 4 ohmowym będzie niemalże pewne, że jeden TB nie da rady.

Jak będzie wyglądał filtr, przykładowy tak troche "od czapki" to TB kondensator 22uF , głośnik basowy cewka ok 3mH , kondensator 22-47uF , lub korektor impedancji ale prędzej drugi rząd bez korektora, powinno dać lepszą relację fazową. Przy niskim podziale nawet błednie wykonany filtr nie będzie specjalnie słyszalny i może dobrze zagrać.
                      Nie znam parametrów tego MDS8 ale niewykluczone ze będzie sie nadawał do tego zestawu. Jak nie to jest sporo innych głosników. Możnaby pomyśleć nawet na zasosowaniu któregoś z 20-22cm STXów jeżeli jego parametry TS były odpowiednie do wymagań.

Skomentuj

hmm... jakoś nie widzę w takiej konstrukcji miejsca na przetworniki stx... to chyba jakieś uprzedzenie... :wink:

Co do MDS 08 intertechnika, jest to głośnik 4 ohm i posiada spl 88db/1w/1m (chociaż być może że spl mierzony był napięciowo). Jak uważasz, czy nie dało by rady zszyć go z TB? (Bardzo zależy mi na zejściu i masie jaką prezentuje bas z tego głośnika, dlatego tak się przy nim upieram...) ew. jeżeli taki mariaż nie wypali, czy mógł byś zasymulować mi odpowiednią zwrotnicę dla tandemu TB i tonsil GDN 17/100?

(Jetem chyba trochę zbyt nachalny, lecz to przez fakt że bardzo mi zależy na wykonaniu tej konstrukcji, jak najlepiej...) :roll:

[ Dodano: 2009-05-21, 18:06 ]
                        Niestety, znów muszę wyjechać. Wracam we wtorek. Wtedy dokończę temat...

PS. Proszę o kontynuowanie dyskusji i ewentualnie o propozycje głośnika niskotonowego (cena do 280zł/szt.)...

[ Dodano: 2009-05-31, 15:08 ]
                        Czy te TB były by odpowiednie? Zastanawia mnie jednak ich niska cena...

Skomentuj

Czaruję...
                        X