Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaprojektowanie i zrobienie Kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaprojektowanie i zrobienie Kolumn

Witam!!!
    Wpadły mi w rece 2 bardzo fajne głosniki.Oto fotki:
    http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0509/dada0993.jpg

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0509/dadada5018.jpg

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0509/dadadadabf75.jpg

Na zdjeciu jest pokazany jeden ale drugi jest identyczny:):)

Teraz chciałbym je wpakowac w jakies 2 kolumny...

Zrobilem taki projekt......nie wiem w jakim prgramie to sie robi wiec uzylem painta....oto fotka:
    http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0509/kolumna8692.jpg

Chce zrobic takie dwie.....
    Material mam...o grubosci 18mm

Na moim projekcie jest:
    po lewej stronie na gorze bass reflex
    po prawej glosnik wysokotonowy:
    http://www.allegro.pl/item631135596_...weeter_06.html
    na dole glosnik sredniotonowy o wymiarach 23,7cm x 16,7

dodam ze beda one podlaczone pod wzmacniacz samochodowy blaupunkt GT 400wat

Nie chce wkladac zadnych glosnikow niskotonowych do tych kolumn poniewaz mam juz tube ........... ona bedzie pod innym wzmacniaczem......

Teraz prosze o pomoc.....mam problem z doborem wielkosci co do tych glosników

jaka powinna byc objetosc kolumny do tych glosników???

czy jeden glosnik wysokotonowy w kolumnie wystarczy?>???

bass reflex moze byc w tym miejscu co na projekcie?>??? jaka powinna byc srednica bass reflex?????

chyba wszystko

z gory wielkie dzieki za pomoc

danielmaxer, twój pierwszy post na forum,dlatego się nie zrażaj co do wypowiedzi forumowiczów.
    Zaczne pierwszy.Jesteś jeszcze zielony w dziedzinie audio,skoro niewiesz że to głośnik koaxialny który pokrywa całe pasmo,i nie trzeba wcale dodawać głośnika wysokotonowego,ale nie to chciałem napisać.Te głośniki to padaka i nie oczekuj od nich dużo.Reszta ci odpisze aby to sprzedać i kupić choćby arn'a150 plus PJ'ke STX'a :) ale prawda jest taka że tego nie sprzedasz...więc...
    Jak chcesz zrobić eksperyment to wsadz je do 10 litrowej budy closed i ciesz się dzwiękiem,bo raczej nie zagrały by lepiej w BR,napewno też nie masz parametrów TS więc szkodza zachodu żeby robić pomiary......itditd....

Po prostu obudowa zamknięta 10l bez żadnych otworów i dodatkowych głośników.

Skomentuj

no wiec...kupilem je za 30 zł za sztuke wiec tanio......podlaczylem je pod wzmaka i narazie mi wystarcza ....za jakis rok czy 2 zrobie cos lepszego.....do nich dodam jeszcze tube blaupunkta 120wat rms wiec bedzie dobrze:):)

zrobilem taki ekperyment:
      wsadzilem ten glosnik do zwyklego pudla tekturowego
      gralo ale wydaje mi sie ze bass reflex sie nie obejdzie....gdyz w pudle jak bylo zaminiete to nie wytrzymywalo od powietrza.....tak trzeszczalo ...az sie rozwalalo...gdy zrobilem okrogle wyciecie to lepiej gralo
      co do glosnika wysokotonowego....wlasnie widzialem za na tym glosniku jest jakby drugi co tylko cyka....:):) ale jak dla mnie to za malutko tego treblesu dlatego chce dolozyc oddzielny.....wczoraj pozyczylem mod kumpla taki ,podlaczylem i jest o niebo lepiej dlatego dokupie....

wiec mowisz ze 10 litrów ....oki zrobie takie...mam pytanie jak bedzie za duzo albo za male do glosnika to duzo bedzie gorzej gral?

Skomentuj

Ja za scx 14 dawałem niewiele drożej ostatnio:) więc cena za głośnik który gra poprawnie nie musi być odstraszająca i jest niewiele wyższa od Twojego, choć fakt napis 1000W robi wrażenie:) ....do tego wspomniana wyżej pj i juz mamy coś, co przy dodaniu odpowiedniej zwrotnicy gra. Ten wysokotonowiec za 4.50 to według mnie ani nie zaszkodzi ani nie poprawi brzmienia, bo będzie ono moim zdaniem równie słabe z nim jak i bez niego. Użyłem kiedyś podobnego wysokotonowca przy regenerowaniu starych tonsili znalezionych na strychu.....porażka. Poczytaj forum, pomyśl, popytaj- co w sumie już zacząłeś:) i powoli przy pomocy forumowiczów nakresli Ci się w głowie projekt kolumn które nie bedą kosztowały zbyt wiele a zagrają poprawnie. Warto pokombinować z obudową, popodglądać różne projekty, może jakiś pomysł do głowy wpadnie.... Sam robię mozolnie monitory na scx i pj ce i skończyć od lutego nie mogę:) Niby zwykła rzecz, nic specjalnego a ile radości, kiedy widzi się, że coś człowiekowi powoli wychodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez danielmaxer
          no wiec...kupilem je za 30 zł za sztuke wiec tanio
          Drogo :)
          (...) nie wytrzymywalo od powietrza.....tak trzeszczalo ...az sie rozwalalo...gdy zrobilem okrogle wyciecie to lepiej gralo
          A jak zrobisz solidne skrzynki z płyt to będzie w porządku... chociaż i tak szkoda na to zachodu moim zdaniem. Niepotrzebnie się tylko narobisz. Chyba najlepiej zrobisz jak podłączysz pod nie te 1000W i pozbędziesz się kłopotu :)

Skomentuj

a tak naprawde ile jeden moze miec??? ze 200wat?

jaka powinna byc srednica bass reflex?

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo
              Chyba najlepiej zrobisz jak podłączysz pod nie te 1000W i pozbędziesz się kłopotu
              Hehe dobre,dobre..... tylko trza pamiętać gdzie gaśnice się trzyma :)
              zrobilem taki ekperyment:
              Pudło kartonowe nie zdaje tutaj egzaminu.Obudowa jest po to żeby wyciszyć dzwięki powstałe z drugiej strony mebramy,powinna być jak najsztywiejsza aby nie rezonowała(nie wydawała dzwięków sama w sobie).Kartonowe pudełko nic nie daje,jak by głośnik grał luzem bez budy,basu niema z powodu zwarcia akustycznego.....itd.Zrób skrzynki choćby z płyty wiórowej to usłyszysz różnice.....
              a tak naprawde ile jeden moze miec??? ze 200wat?
              Obstawiam że ma te 25 RMS w porywach :)

Skomentuj

do nich dodam jeszcze tube blaupunkta 120wat rms wiec bedzie dobrze
                A ja z uporem maniaka po raz kolejny powtazam, nie "tuba", a "subwoofer w ksztalcie walca".
                Obudowa typu "horn", czyli prawdziwa tuba to calkiem co innego.

Skomentuj

Znajomy ma te głośniki w aucie ( bo właśnie do tego są przystosowane) i powiem, że całkiem fajnie grają. Szoku nie ma, ale na standardowe nagłośnienie to jest ok.
                  to od nich:

parametrów od nich nie znajdziesz, by obliczyć wymiary. Więc zostaje co tylko na chybił-trafił.
                  JA bym to zrobił tak: zrób większą obudowę, a tylną/ lub boczną ścianę pozostaw niedokręconą zamocowaną jako" wciśniętą" pomiędzy boczne ścianki. Będziesz mógł regulować pojemność obudowy i znajdź w taki sposób odpowiadającą dla ciebie.

BR to w nim będzie malutki, jak już chcesz mu go zapewnić - dak ok. 4-6 cm średnicy

Skrzynia musi być szczelna i masywna. nic nie może latać, drgać itd.
                  Cykacza nie dawaj. Nic nie da. Pasmo głośnika jest "niby" od 35 Hz- co jest mało możliwe by tak nisko zeszedł, do 22kHz - czyli górna granica słyszalnego pasma akustycznego.
                  Ten głośnik to raczej ni nisko, ni średnio tonowy. Ani taki, ani taki. Ale na małe wymagania coś takiego spokojnie wystarczy.

I nie słuchaj tu niektórych, bo ci powiedzą: sprzedawaj, wyrzuć, bo co twoje to do dupy. Bo wg nich jak coś nie jest nowe lub nie kosztuje powyżej 100zł to gówno...

Skomentuj

dudu, kolega bedzie chcial zrobic z tych glosnikow kolune to niech zrobi, ale nie pisz:
                    Bo wg nich jak coś nie jest nowe lub nie kosztuje powyżej 100zł to gówno..
                    bo takimi oskarzeniami latwo rzucac. Podaj jakis konkret i wymien "nich", kto wedlug ciebie nawet nie spojrzy na glosnik ponizej 100 zl?

Ja za scx 14 dawałem niewiele drożej ostatnio:)
                    I nadal optujesz przy swoim ze ten shark jest naprwde wartosciowy? Dokladajac ok 15 zl do stx nie byloby problemu ze zrobieniem z tego dobrze grajacych kolumn. A tak trzeba kombinowac.
                    A teslowska ARZ o ile jest drozsza? I nawet bez kopulki by sie obylo.

bo co twoje to do dupy
                    Sam autor przyznal ze barkuje mu wysokich tonow. pozatym moze nie do dupy, ale nie ma do tego zwrotki

[ Dodano: 2009-05-14, 22:41 ]
                    mam pytanie jak bedzie za duzo albo za male do glosnika to duzo bedzie gorzej gral?
                    Roznicy 1-2 litry raczej nie odczujesz. Glosnik nie bedzie gorzej gral tylko moze byc za malo basu, lub moze byc za bardzo przeciagly, spowolniony...

jaka powinna byc srednica bass reflex?
                    Liczy sie nie tyylko srednica rurki BR, ale takze jego dlugos. Im dluzsza rurka tym nizszy bas mozna uzyskac, ale najczesciej kosztem jego ilosci (glosnosci) - tak bardzo ogolnikowo wyjasniajac. Srednica ma znaczenie tylko przy tym, ze jak bedzie za mala, to powietrze przelatujace przez rorke bedzie swiszczesc lub "furkotac", bedzie mu "za ciasno".
                    Skoro masz juz subwoofer to na twoim miejsscu wlozylbym je w obudowe zamknieta, bez BR. Na pewno poprawi sie charakterystyka impulsowa (dzwiek będzie "szybszy, "żywsz").

Poczytaj, nie zaszkodzi http://diyaudio.pl/portal.php?show=5 http://diyaudio.pl/portal.php?show=4
                    http://diyaudio.pl/portal.php?show=7

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                      Podaj jakis konkret i wymien "nich"
                      pytasz, a wiesz z kim bój słowny stoczyłem.

I nadal optujesz przy swoim ze ten shark jest naprwde wartosciowy
                      napisałem: nie jest zły, ale nie jest super hiper... na kolana nie powala.
                      Dokladajac ok 15 zl do stx nie byloby problemu ze zrobieniem z tego dobrze grajacych kolumn. A tak trzeba kombinowac.
                      Jakby kolega chciał tak zrobić kolumnie to by napisał temat: "jaki STX najlepszy do kolumn?"
                      A on ma to i chce to wykorzystać. Bo nie kupił po to, by zaraz z powrotem sprzedać. Mało to łosiów chodzi po świecie, co kupi później takie kolumny? Zawsze jakiś sie trafi.

Skomentuj

pytasz, a wiesz z kim bój słowny stoczyłem.
                        Nie wiem.

Mało to łosiów chodzi po świecie, co kupi później takie kolumny? Zawsze jakiś sie trafi.
                        -Nie podoba mi sie takie podejscie "zrobic byle co i wcisnac jakiemus frajerowi".
                        -Jesli juz cos sprzedac to latwiej same glosniki niz kolumne, moze ktos wykorzysta do samochodu, zgodnie z ich przeznaczeniem?
                        -Utartym pogladem jest to ze kolumny wlasnorecznei robione jest ciezko sprzedac i raczej sie na tym nie zarabia. (Co innego gdy ktos robi na zamowienie) Pozatym zeby sprzedac musza byc naprawde ladnie wykonane, a jelsi ktos robilby swoje pierwsze kolumny moze byc z tym ciezko...

napisałem: nie jest zły, ale nie jest super hiper... na kolana nie powala.
                        Bylaby do niego zwrotka, mozna by odwtorzyc w miare niezle cale pasmow. Bylby to szerokopasmowie, to mozna by go wlozyc w obudowe i jakos by sobei poradzil.

Hehe., zreszta moje podejscie jest takie - autor chce zrobic z tego kolumny, niech zrobi. Kilka wskazowek juz sie pojawilo. Bedzie chcial kiedys zrobic lepsze i przemyslec wybor przetwornikow - tez tak zrobi. Nie bedzie chcial to nie.
                        To jest moje zdanie, a wyszedlem troche na objezdzajacego niemarkowe glosniki :grin:

Skomentuj

a wyszedlem troche na objezdzajacego niemarkowe glosniki
                          no co ty. Wiadomo: jeden lubi Pume, Adidas, a inny nie Pama, Adidos, itd. Jedne drogie, drugie tanie. Jaz jedno jest lepsze, raz drugie. Tak jest i będzie. Nie zawsze co markowe jest dobre. Czasem zwykłe" no name" zagrają lepiej w aucie niż nie jeden zestaw Magnata.
                          Ale masz racje: niech kolega robi co chce. A wogule to najpierw mógłby pomyśleć co ma za jednostke napędzającą. Jaki wzmak, jakiej mocy. A później jak zje zęby na tych Sharkach to weźmie się za solidną budowę kolumn pod swój wzmacniacz.

I tak kolego jesteś lepszy od innych, bo nie piszesz: idioto, wyrzuć to!!! tylko piszesz fakty w behawiorystyczny sposób.

Skomentuj

Ja pisze na podstawie wlasnych doswiadczen. Przerabialem juz to kiedys:
                            Njapierw wykrecilem ze starego magnetofonu szerokopasmowe tesle, poczatkowo mnie zachwycily, potem zaczelo mi czego brakowac. Potem dorwalem jakies chinskie glosniki wysokotonowe, podlaczylem je chyba szeregowo i ucieszony "jak to fajnie gra za takie male pieniadze". Ale znow mi czegos brakowalo, tym razem basu. Kupilem 15cm glosnik basowy (lol) i zrobilem z neigo subwoofer, oczwywiscie pasywny. Znow czegos mi barkuje, wyczytalem gdzies ze potrzebna jest zwrotnica - kupilem uniwersalna, za 20 zl/szt, 3 drozna, a miala tylko jedna cewke - jakos mnie to nie zdziwilo

I mimo wszystko nadal mi cos nie pasowalo. Pomyslalem nie ma bata - robie cos porzadnego, poczytalem troche strone glowna tego portaul, przejrzalem zamieszczone tam konstrukcje i mowie, dam pare stow ale chociaz bede zadowolony.

I wiesz co? Jakbym dolozyl ta kase co wydalem na chinszczyzne to mialbym jescze lepszy zestaw

Forumowicze odradzajac robienie kolumn na tych glosnikach po prostu chca zaoszczedzic autorowi tematu w/w przezyc.

Jesli jednak ktos woli odkryc to na wlasna reke - prosze bardzo. Datego nie namawiam "sprzedaj/wyzuc i zrob od razu lepsze". Mozna sie uczyc stopniowo

idioto, wyrzuć to!!!
                            Nikt tu nikogo nie wyzywa

Skomentuj

Nikt tu nikogo nie wyzywa
                              niestety jest inaczej.
                              A wogule to nie ma co dalej pisać. Wszystko opisałeś idealnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dudu
                                I nie słuchaj tu niektórych, bo ci powiedzą: sprzedawaj, wyrzuć, bo co twoje to do dupy. Bo wg nich jak coś nie jest nowe lub nie kosztuje powyżej 100zł to gówno...
                                nie przesadzaj - przeciez wiele razy robilismy cos z uzywek (glownie na tym jedziemy) i na czyms za 10-20zl ;]
                                wystarczy poszukac zamiast narzekac

Zamieszczone przez dudu
                                Czasem zwykłe" no name" zagrają lepiej w aucie niż nie jeden zestaw Magnata.
                                no to zes teraz przyklad podal :lol:

danielmaxer, popelniasz takie same bledy jak KAZDY poczatkujacy. z ta roznica ze ty popelniasz je prawie wszystkie naraz :???:
                                jedyne czego nie zrobiles zle to to ze sie do nas zglosiles

co do w/w gosnikow to wsadz je w te 10-15 litrow obudowa zamknieta i po problemie.
                                w b-r nie baw sie. jak chcesz sie pobawic i poeksperymentowac to kup jakis inny maly glosnik do ktorego beda parametry. wtedy opracujesz sobie kilka typow obudowy i bedziesz mogl sie sam pobawic tunelami itp i sam sie przekonasz co to daje

a nastepnym razem ZANIM cos kupisz to zapytaj

Skomentuj

Chłopak jest rozgarnięty jak stóg siana... :mrgreen:
                                  ALbo nie czyta co mu piszecie albo jest wszechwiedzacy....

Skomentuj

Po co takie wielkie słowa od razu "stóg siana"...ja myślę że jedynie mały snopek tudzież stożek niewielki:) A mówiąc serio to nie ma co człowieka od forum odstraszać...kupił co kupił, i jak juz radzono wrzuci to w 10-15l budę i będzie...."grało"...jak się mu dźwięk nie spodoba to przy pomocy forumowiczów zrobi coś jak ja na tanich stx-ach albo tesli....

Skomentuj

Jak sie nie spodoba to podejdzie do sklepu na wsi "metalowego" gdzie maja wszsytko, sruby, nakretki, kondony, dętki i cos wybierze dla siebie.

Skomentuj

znowu (chce dostac ostrzezenie!) na forum wleciały... Kuźwa żal....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X