Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alphard LW1000-da sie z niego coś wycisnąć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

glosnik ma 75-100w wiec przy 4 kanalowym wzmacniaczu powinno byc OK

Skomentuj

Weź ten głośnik jakiemuś dresiarzowi sprzedaj albo sobie popielniczkę zrób stylową. Miałem ten głośnik, lipa straszna. Mierzyłem mu T/S ale nie mam ich już ale z tego co pamiętam koło 65hz było. Brak zejścia, brak wszystkiego. Szkoda twojego czasu.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zmierzyles parametry, a mimo to zafundowales mu zla obudowe oczekujac dobrych rezultatow? To nie jest rzeczowe podejscie do sprawy, jedyne co moze tlumaczyc to niechec do poswiecenia czasu tak taniemu i przez to trudnemu w sensownej aplikacji glosnikowi.

Skomentuj

Trzy pomiary LW1000 w obudowach zamknietych.

zolty - okolo 18.5L
          fioletowy - okolo 30L
          zielony - okolo 55L
          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            niechec do poswiecenia czasu tak taniemu i przez to trudnemu w sensownej aplikacji glosnikowi.
            Z g... bata nie ukręcisz. Parametry to jedno a jakość brzmienia to drugie, a w tym przypadku i 1 i 2 są na zerowym poziomie. Pomiary w obudowach też dramatycznie jak na taką krowę. Podsumowując, niska moc, obudowa zamknięta, f3 przy 50 hz = szmatławiec z tego wyjdzie.

Skomentuj

Spokojnie, to dopiero poczatek :) Obudowa zamknieta nie jest docelowa obudowa dla tego glosnika. Zaprezentowalem pomiary, aby mozna bylo porownac je z symulacjami na podstawie parametrow, ktore zmierzylem. Okazuje sie, ze symulacja i pomiar sa bardzo podobne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Okazuje sie, ze symulacja i pomiar sa bardzo podobne.
                Dowodzi to chyba tylko poprawności wyliczeń w programie symulacyjnym

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
                  Dowodzi to chyba tylko poprawności wyliczeń w programie symulacyjnym
                  jak rowniez poprawnosci pomiarow TS ;]

Skomentuj

Bawiąc się winISD zauważyłem, że dla tego LW1000 liczy mi 167L closed i ponad 400 BR. Ktoś wie dlaczego?
                    Parametry wpisuje dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez żuberek Zobacz posta
                      Ktoś wie dlaczego?
                      Przeczytaj instrukcje obsługi programu.

Skomentuj

Zapomnij o obudowie zamknietej i basrefleks dla tego glosnika. Nie zagra w tym dobrze.

Skomentuj

nie chodzi mi o to w czym lepiej zagra. Nie wiem dlaczego liczy mi źle obudowe.
                          Dla Phase linear heavy cast też liczy mi tak duże objętości.
                          Gdy wpisze dla LW Qts 0,4 to liczy mi 20l closed, 45l BR.
                          Gdy wpisze Qts 0,8 (jak obliczyłeś w aresie) to wychodzą bajki.

Skomentuj

nie chodzi mi o to w czym lepiej zagra. Nie wiem dlaczego liczy mi źle obudowe.
                            Dla Phase linear heavy cast też liczy mi tak duże objętości.
                            Gdy wpisze dla LW Qts 0,4 to liczy mi 20l closed, 45l BR.
                            Gdy wpisze Qts 0,8 (jak obliczyłeś w aresie) to wychodzą bajki.
                            Przeczytałeś te instrukcje?

Skomentuj

powiedz lepiej co robie źle a nie bawisz się moją osobą.
                              Czytałem, również tutorial na stronie głównej.

Skomentuj

powiedz lepiej co robie źle
                                Obudowe liczysz Ty, a nie program. On tylko pokazuje jak głośnik się zachowa w określonej obudowie. Na początku pokazuje głupoty, dążąc do jak najbardziej liniowej ch-ki kosztem wszystkiego.
                                Czytałem, również tutorial na stronie głównej.
                                To musiałeś coś pominąć, tam wszystko jest opisane.
                                bawisz się moją osobą
                                Po prostu zachęcam do zdobywania podstawowej wiedzy. Nie odbieraj tego jako atak

Skomentuj

Ten symulator, jak sama nazwa sugeruje, nie liczy Ci obudowy dla danego głośnika tylko symuluje jego pracę w obudowie wybranej przez Ciebie. Jeśli program "wyliczył" Ci obudowę BR o objętości 45 litrów z jakimś tam strojeniem to znaczy, że w takiej objętości i przy tym strojeniu wykres charakterystyki jest najbardziej zbliżony do wybranego przez Ciebie strojenia (np Butterworth czy Chebyshev). Ale program w ogóle "nie patrzy" na inne aspekty (czy to wady czy zalety) pracy głośnika w tej obudowie tak więc jest to tylko punkt wyjścia dla Twoich dalszych symulacji i korekcji objętości i strojeń.

Koniecznie posłuchaj kolegi BioCannabisa i poczytaj o tym programie - tutoriale znajdziesz tutaj (na stronie głównej) albo na elektroda.pl

---------- Post dodany o 17:07 ---------- Poprzedni post o 17:07 ----------

PS: no właśnie

Skomentuj

Czaruję...
                                  X