dj_zibi robił konstrukcję na 18akx i PJ, można z nim pogadać, może by coś podpowiedział
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nie mogę się zdecydować
Collapse
X
-
Zamieszczone przez elvis182 way na tonsil 13/50/9 lub 15/40/5Zamieszczone przez czarekp9Co mi polecicie w tej cenie do 350zł za same głośniki?
Zamieszczone przez elvis18Zastanawiam się czego nikt nie robi kolumn na tonsilu 17/100 bo podobno to jest wymiatacz na basie i pięknie gra na średnicy jak to tonsil.
Skomentuj
-
Tak czytałem na audiostereo. Wkleje te fragmenty.
To chyba 18-130-AKX... Wygląda potężnie ale dołu ma mniej niż z 13-stki AKX.
Tam to dopiero w układzie są szczeliny magnetyczne, że rękę całą, a nie tylko palec można wetknąć. Prawda - Areczek? :)))
Z tym że STX są tak samo polskie jak Toyota Yaris jest japońska.
PS. Nooo... jeśli tego głośnika Tonsil 17/100 nie "wciąga nosem", to znaczy że jest on znacznie lepszy od Etona HEX 7-360 :)))
hhf_pm, 17 Maj 2009,
jakąś konkretną obudowę proponujesz żeby więcej z niego wydobyć dołu ? Chyba nie tylko niskie cięcie - trochę byłoby szkoda pracy konstruktorów w odelżenie układu drgającego. Ale tak tylko pytam :)))
18-130-AKX ma magnes jak z 30cm basowca - ze 14 cm średnicy tak na oko, lekki układ drgający pierścienie faradaya. A cewka jest zaledwie 26mm średnicy i Bl ma coś około 6.
W 20 litrowej obudowie Dj_Zibiego ciągnie do 50Hz ze spadkiem 3db. Parametry takie jak w dobrych głośnikach o 13cm średnicy. Owszem to może zupełnie wystarczyć, ale Dj_Zibi sam przyznaje, że basu to tam małowiele - nawet na Diyaudio już suba radzili zrobić do niej :)))
18-130-AKX to chińska technika - niczym ich program lotów kosmicznych - gra pozorów, mająca na wygląd zachwycać potęgą i zaawansowanymi rozwiązaniami. Ma być magnes jak koło młyńskie, kolorowa membrana i dużo MOCY. Rozmiar 18-stki Scan Speaka a brzmienie jak z 13-stki.
STX mierzy wszystkie głośniki wg normy AES2, więc im wychodzi dużo "wattów". A ile ma ich naprawdę wg normy EIC? 80 - 60?
Te same osiągi oferuje 13-100-AKX za mniejszą cenę i w mniejszej obudowie. Przy okazji na tym i na wysokotonowcu AJ-200 powstała jedyna jak dotąd przyzwoita kolumna STX-a (z tym że ją również na Diyaudio modyfikowali bo podobno miała krzykliwe podbarwienie - ale nie wiem nie słyszałem, tak tylko pisali).
I te dwa głośniki są przez STX najlepiej obmierzone. Do pozostałych prezentują kolorowe wykresy, które są bardziej artystyczną wizją niż nadającym się do interpretacji pomiarem.
Opinia człowieka z elektrody.
Po Wygrzaniu
nadal sądzę że należy stłumić seas-a jeszcze o ok1.5db(pomiaru jeszcze nie zrobiłem)
dźwięk jest wspaniały stereofonia, detale ,zero piachu ,przestrzenie, dźwięk się wyrównał,kolumny grają cudownie ,równo,bas bardzo niski(35hz),potężny ale nie dominujący,nie muli,dość szybki(10-12ms)
Skomentuj
-
Moim zdaniem zrób takie cośbudżetu nie przekroczy i zostanie troche kasy na mały sub, do 12m2 dużo moim zdaniem nie trzeba wystarczy sub na 22SCX do tych monitorków i bedzie wystarczająco dla kolegi. Ewentualnie jest jeszcze zwtotka do STX 17+PJ bodajże...też można by sprobować bez suba...
[ Dodano: 2009-05-24, 00:11 ]
Skomentuj
-
a co powiecie o monitorkach ala totem mite? Widzę, że mają dobrą opinię np. na 13/40 i jakiejś tańszej górze niż seas, bo widzę, że 13stki zdrożały do 59zł za szt. Podoba mi się też ta 17stka tonsila nowa jednak różnie o niej piszą. Trudny wybór powiem szczerze dysponując kwotą 500 zł na głosniki i zwrotnice, przynajmniej dla mnieI jeszcze dziękuję, że się wypowiadaćie w moim temacie, dajecie mi konktetne wskazówki. pozdrawiam :)
[ Dodano: 2009-05-24, 11:16 ]
informuje że budżet na same przetworniki zwiększył się do 400zł. Części na zwrotnice będę miał dosyć tanio od znajomego więc narazie nie liczę kosztów zwrotnicy. Czyli do 400zł na przetworniki.
Skomentuj
-
niestety sub nie wchodzi w grę, zasilam wieżą sony.
Jak nie masz zamiaru zmieniac "wzmacniacza" to o 3 drogach mozesza zapomniec od teraz, i nawet nie pisz czy by nie dalo rady bo zadna wieza tego nie uciagnie.
Zostaja ci monitorki, i pisze "monitorki" a nie "monitory"
Poprostu z tej wiezy nie wyciagniesz cudow i nie dostarczysz nia wystarczajacej ilosci mocy na jakies wieksze glosniki.
ps. tak dla porownania, do 3 drog na stx zalecana moc to okolo 100w w 8ohm.
Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj