wieża ma moc 2x 100w i obecnie grają na niej 3 drogi DIY na Tonsilach :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nie mogę się zdecydować
Collapse
X
-
czarekp9, a co to za model wieży? Oczywiście, pewnie ma 2x100W, ale PMPO. Producenci często podają moc wyssaną z palca, żeby tylko produkt dobrze się sprzedawał. A wystarczy, że spojrzysz na pobór mocy z sieci, weźmiesz z tej wartości 60-70% i podzielisz przez 2. Wtedy będziesz miał przybliżoną, rzeczywistą moc na kanał.
Zamieszczone przez czarekp9obecnie grają na niej 3 drogi DIY na Tonsilach :)
Pewnie jak podkręcisz trochę basu i dasz głośniej to głośnik chce wyskoczyć na zewnątrz.
Bez porządnego wzmacniacz kolumny 3-drożne kompletnie odpadają. Na słabym wzmacniaczu owszem też będą grały, ale o mocnym basie i kontroli zapomnij.
Skomentuj
-
PMPO ma 2x 200w
Coś takiego :
http://www.sony.pl/product/hfs-cd-mu...nicalspecs#tab
[ Dodano: 2009-05-24, 12:15 ]
dla mnie gra to naprawdę ładnie, wiem że zaraz zostanę skrytykowany ale dla mnie wystarcza ta wieża. Słucham muzyki głównie z komputera i z cd. Z komputera leci przez kartę Sb X-fi i jest bdb.
Skomentuj
-
Tu masz więcej danych: http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyc...hc-gt111.bhtml
Moc znamionowa 2x50W i to pewnie jak jest podłączona tylko jedna kolumna. Przy podłączonych 2 kolumnach moc jest mniejsza, ok. 2x40W. Nie wiadomo też przy jakim obciążeniu podawana jest moc. Domyślam się, że przy 6ohmach. Więc jak podłączysz kolumny 8 ohmowe to moc będzie wynosiła ok. 2x 20-30W.
Skomentuj
-
Patefil
Czytając Twoje wypowiedzi (i innych forumowiczów mających chęć zbudowania jakiś kolumn) można wywnioskować, że zabierasz się za to, jak to się mówi "od d..y strony". Ty nawet nie masz ukształtowanej, konkretnej koncepcji swoich kolumn wynikającej z wielkości pomieszczenia, ich przyszłego ustawienia w tym pomieszczeniu i charakteru brzmienia jakiego byś oczekiwał od tych kolumn, czy to mają byś monitory małe lub większe czy też duże podłogówki trójdrożne, a już wybierasz głośniki skacząc między modelami jak z kwiatka na kwiatek. Wygląda to tak jakbyś chciał zbudować dom nie mając jeszcze projektu, a już jedziesz do składu budowlanego kupować bloczki Ytong nie wiedząc czy ten dom będzie drewniany czy murowany. Tworzenie czegokolwiek trzeba zaczynać od wyboru jakiejś koncepcji, a dopiero potem ją urzeczywistniać.
Tak się składa, że jestem teraz na etapie budowy nowych kolumn na podstawie koncepcji, którą jakiś czas temu sobie wymyśliłem. Użyję w nich głośników właśnie z Totemów Mite i w tym celu zrobiłem sobie ( wczoraj zmontowałem w stanie surowym i właśnie grają) klony monitorków Mite. Zrobiłem je tylko po to by mieć punkt odniesienia jak chodzi o brzmienie tych kolumn, bo moja koncepcja opiera się na całkiem innych założeniach. Ma to byś kolumna podłogowa z kopułką umieszczoną w kulopodobnej obudowie na szczycie kolumny. W środku mają być komory połączone ze sobą rurkami b-r, w jednej ma pracować GDN Tonsila, a w drugiej 15 cm głośnik Sony wyjęty z kolumn od midi wieży MHC RX30, który będzie służył jako membrana bierna, gdyż ma papierową membranę o stożkowym profilu (więc powinna byc sztywna na basie) i bardzo ażurowy kosz ułatwijący przepływ powietrza. Dlaczego takie coś chcę zrobić? Dlatego, że brzmienie klonów Mite mnie nie satysfakcjonuje. Mają bardzo mało basu, ze względu na malutką obudowę, w dodatku bas z typowymi dla b-r naleciałościami, których nie lubię, "drą ryja" na średnicy i maja dość słabe wysokie tony, które gubią dużo detali i szczegółów. W tym tygodniu zacznę robiś prototypy, które posłużą mi do doświadczeń z doborem wielkości komór, ich zestrojenia i obciążenia membrany biernej (chcę ją obciążyć nie mechanicznie a elektrycznie za pomocą rezystora zwierającego cewkę głośnika) i oczywiście inną zwrotnicę niż ta z Mite. Czy coś z tego sensownego wyjdzie nie wiem, ale się przekonam, gdy zrobię.
W każdym razie najpierw wymysliłem koncepcję, a dopiero potem zacząłem ją realizować.
Swoją drogą słuchając klonów Mite zastanawiam się dlaczego ludzie tak chetnie je klonują, bo na mnie nie wywarły one jakiegoś pozytywnego wrażenia. Nie widzę poprostu sensu robienia tak małych monitorów, które mają tak wiele ograniczeń. Albo zrobić większe na tych samych głośnikach albo robić na lepszym 15 AKX lub na innej trzynastce Tonsilu.
Skomentuj
-
Patefil
Tu nie chodzi o konstrukcję kolumny (szcegóły konstrukcyjne i wykonania) tylko o ogólną kocepcję tych kolumn. Ty skaczesz pomiędzy głośnikami o różnych rozmiarach i różnym charakterze brzmienia, co właśnie daje odczucie braku koncepcji. Zdecyduj się może czy chcesz robić na "trzynastkach" małe monitory, czy na 17- 18 cm głośnikach i jakiego brzmienia oczekujesz, ostrego, łagodnego, z dużym basem, dużą ilością szczegółów i detali czy jakiegoś innego. Dopiero potem można zacząć wybierać głośniki, które spełnią oczekiwania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PatefilSwoją drogą słuchając klonów Mite zastanawiam się dlaczego ludzie tak chetnie je klonują, bo na mnie nie wywarły one jakiegoś pozytywnego wrażenia.:P
a co do wiez i ich mocy...
mialem chyba przez rok czasu wieze sony niby o mocy 2x100w. w srodku siedzial STK o mocy 2x80w i mocy nie brakowalo. ale to brzmienie :???:
tam byly tak rozbudowane korektory ze to szpecilo dzwiek... :|
Skomentuj
Skomentuj