Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki indukcyjne.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

musialbym kupic jakis fajny stoper bo te w komurkach malo precyzyjnie sie wlacza/wylacza :)

Moznaby jeszcze nagrac mptrojke z lizceniem od 0 do 10.000uF a kondensatorem zasilic jakis wzmacniacz i wtedy pojemnosc to ostatnia uslyszana wartosc :)

Skomentuj

najtańsza metoda w warunkach domowych, źródło prądowe i stoper liczymi sobie jak szybko rośnie napięcie w jednostce czasu lub jak ktoś woli pochodną napięcia po czasie (: można tak mierzyć dokładnie nawet małe pojemności

[code]C=I*dt/dU[/code]

Skomentuj

Aaaaaaa jak ja bym mial zrodlo pradowe to wiesz jakie rzeczy moglym wyczyniac!?
        Moglbym mierzyc bardzo male rezystancje, meirzyc napeicie diod zenera i ich wspolczynniki termiczne oraz charaketrystyki i wspolczynnik szumow, badac diody swiecace i wiele wiele roznych rzeczy :)

Skomentuj

koszt złożenia źródła prądowego to kilka zł więc nie jest to taka abstrakcja

Skomentuj

Zwykly zasilacz laboratoryjny z regulowanym ograniczeniem pradu jest zrodlem pradowym....

Skomentuj

nie do końca, jeśli ustawimy np 10V i ograniczenie do 1A i podłączymy rezystor 1kΩ to nie będzie się zachowywał jak źródło prądowe, natomiast lm317 z dwoma rezystorami jak najbardziej i to w takim zakresie, że zupełnie wystarczy do zmierzenia pojemnosci kazdego kondensatora uzywanego w zasilaczach wzmacniaczy

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                Zwykly zasilacz laboratoryjny z regulowanym ograniczeniem pradu jest zrodlem pradowym....
                Tylko ze taki zasilacz ma na wyjsciu kondensator..
                No i chyba nie kupie zasilacza zeby mierzyc kondensatory..

LM317 to minimum 5mA jak sietrafi na oszzcedna wersje katalogowo jednak minimum to 10mA a ja bym chcial zaczac ponizej 1mA i co wtedy?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  ja bym chcial zaczac ponizej 1mA i co wtedy?
                  Nic wtedy. Wymysl sobie co innego, zastosuj tranzystorowe zrodlo pradu.

Zamieszczone przez irek
                  No i chyba nie kupie zasilacza zeby mierzyc kondensatory..
                  Po co kupowac, kazdy szanujacy sie elektronik takowy posiada.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                    Nic wtedy. Wymysl sobie co innego, zastosuj tranzystorowe zrodlo pradu.
                    No wlasnie wszystko musze robic sam, sam zaprojektowalem cala swoja aparature pomiarowa bo na pomoc nie bardzo mozna liczyc :)

Gdybym ja sie szanowal to bym nie zagladal na te forum :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X