Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Mati_Speed
    2 wzmacniacze <wow> a po co aż 2 ??
    No a jak chesz te suby z reszta zgrac ? Jak pasywnie to to bedzie 3way a nie nadstawki + suby. W 3way zmarnujesz nieco mocy choc tej akurat masz w zapasie. Niemniej profesjonalniej byloby rozdzielic suby i gorki pomiedzy 2 wzmaki ten do gorek 2x200W przy odpowiedniej impedancji powinno wystarczyc do twojej sali.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
      Więdz dlaczego piszesz że on potrzebuje co najmniej paczke na 2x18"? To jest bez snsu.
      Kolega jacek90 chcial napisac ze to on potrzebuje subow 18calowych a przy okazji zaznaczyc ze pracuje jako tragaz sprzetu estradowego :) No chyba ze jest wrozbita to moze i mic wywrozy jakich ja potrzebuje subow. Co mam pokazac dlon czy fusy z herbaty? :)

Wg mnie to nawet 2x22cale bedzie za malo wiec trzeba kupic 2x32cale.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
        Jeden do basów i jeden do górek... Inaczej się nie da za bardzo :)
        Ehh bardzo prosto i najczęściej spotykano: Jeden kanał na subbasy, drugi na nadstawki. Stereo na estradzie nie przechodzi, 80% gra mono, dopiero prawdziwa estrada ma więcej kanałów w zależności od pokrycia.

Ci co poradzają min. 2x18' chyba nie słyszeli w życiu dobrej 15'. Taka też potrafi pozamiatać, tylko zależy co się gra. 400osób idzie oblecieć na 15P1200, tyle że trzeba im mocy wpompować a tej ten ADS akurat nie ma za wiele jak na subbasy. Zostaw go na nadstawki, a na subbasy załatw sobie np. PLX3200.

Wracając do tematu,czyli:

No żeby cena za głośnik nie przekraczała 400 zł a może jeden duży głośnik ??
        Uważam że warto napisać do czego to? Jak do grania LIVE to nie polecam żadnej 18' bo to same pierdziawki nie nadąrzające za stopą bo mają słabe napędy, a tylko dobre 2x15 ' np. Beymy z serii SM miło i przyjemnie grają. Jeżeli ma to być do puszczania muzyki elektronicznej, to już weź 18' i zrób dwa suby.

Poza tym napisz jakie masz nadstawki bo to do nich powinno się dopasować SPLmax.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
          Zostaw go na nadstawki, a na subbasy załatw sobie np. PLX3200.
          3500 zł drogą nie chodzi ;/

Nadstawek nie mam jeszcze ;d

Skomentuj

Mati_Speed, tyle że warto wydać tyle kasy, bo to kawał porządnego pieca. Jeszcze jest Fidek, ale do noszenia racka z nim potrzebne są dwie osoby Jak chcesz odciązyć plecy to możesz wziać SynQ Digit3600. To jest zapierniczacz dopiero i w mniejszej kasie i wadze niż PLX3200 czy FPA-12A bo jest w klasie D :)

To widać super plan masz, wszystko po koleii :roll:

Najpierw dobiera się nadstawki ze wzmacniaczem myśląc o tym czy będziesz rozbudował w przyszłości zestaw, a potem się dokupuje powoli peryferia. No ale od końca też jak widać zacząć można. A co planujesz na nadstawki?

Skomentuj

A no jeszcze nie wiem jak z nadstawkami ale kupa piniędzy potrzebna widzę <wow>

Skomentuj

Kup sobie 4szt. altusow 140
                do tego jakas koncowke 2x200 przy 4ohm i jakos Ci to tam pogra....

Chlopaki sie wysilacie a chlopak i tak nic nie zrobi

Skomentuj

Nie chodzi mam tylko 5000 tyś a a co ty myslisz że niema na co kasy wydawać

Skomentuj

A no jeszcze nie wiem jak z nadstawkami ale kupa piniędzy potrzebna widzę <wow>
                    Tak to jest jak się zaczyna to się myśli że się ma 2-5tys na wszystko i się widzi dużo a jak przyjdzie co do czego, to potrzeba na dobry start 30tys zł, w używkach 20, nie ma się co oszukiwać.

To już bym wolał te STXa w ciemno kupić niż altusy:

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

Nie chodzi mam tylko 5000 tyś a a co ty myslisz że niema na co kasy wydawać
                      Jak nie masz kasy to sie za cos nie zabierasz, proste... jak nie masz jeszcze nadstawek to gdybanie o subach jest bez sensu...

Okresl sie jasno ile masz kasy na calosc to wtedy bedzie mozna pomyslec, a nie gadasz o pierdolach. Uszz...

[ Dodano: 2009-06-02, 19:26 ]
                      Zamieszczone przez LightSound
                      To już bym wolał te STXa w ciemno kupić niż altusy:

http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
                      Ta moja poprzednia wypowiedz to z przymrozeniem oka
                      Cisnienie mam dzis podniesione jakby co :P

Skomentuj

Witam chcę zbudować suba w którym mają się znaleść 2 głośniki estradowe ale nie wiem który głośnik wybrać może dacie swoje opinie na temat głośników może jesteście w stanie za tą kasę zasugerować coś lepszego ??
                        żeby cena za głośnik nie przekraczała 400 zł a może jeden duży głośnik ??
                        Mati Speed chce zrobić suba żeby jakoś tam grało w domu i na dyskotece (pewnie szkolnej) a Wy pytacie go do czego to ma być? na estradę? jaką estradę? Mati Speed nie wie że potrzebn będą 2 wzmacniacze a ci mu z estradą wyjeżdżają :razz:

hehehe,a z tym Fidekiem to żeś pocisnął teraz. [/b]

Skomentuj

No ahh z Wami sie dogadać nie idzie. Temat kosz

Skomentuj

Mati_Speed, zacznij od nadstawek - driver + 12" do tego no i wzmak ze 2x200W. Potem suby, jesli budrzet masz ograniczony do 5kzl to zrob 2 suby na 15" i do tego wzmak juz masz. Robiac caly sprzet klasy STX czy Alpierda wyjdzie cie to wlasnie okolo 5kzł a moze nawet cos zostanie.. do 130m2 powinno wystarczyc.

Skomentuj

Powiem Wam jedno ten sprzęt nie będzie na siebie zarabiał jak juz to mało, ale na tej sali grałem na 2 kolumnach 50W i też było 80 osób, i naprawdę nie potrzebuje aż tak drogiego wzmacniacza jak kolega napisał za 3500 zł.

Skomentuj

Mati_Speed, dlatego musisz sie dobrze okreslic. Przy twoim budrzecie mozesz tez ew pomyslec nad jakims prostym 3wayem co zaoszczedzi ci kupna wzmaka i nieco na wykonczeniach itd.. Dajesz jakies 15" basowe na dol utniesz chocby 6db/okt na gore dasz jakies 10-12" i driver i tez zagra.. Problemem bedzie koszt zwrotki (ten niski podzial) no i wytracana moc jadnak to nie takie zle rozwiazanie, pomysl nad tym jesli nie chcesz robic subow i gorek a aktywnym podzialem.

Skomentuj

Nom to chyba te 3-way wybiorę. A co masz na mysli z tymi zwrotnicami ?? Niski podział ??

Skomentuj

Im niższy podział tym większa i droższa cewka.

Skomentuj

To jakie głośniki byście doradzili bo szczerze powiem nigdy nie robiłem nic takiego nawet nie grałem na takim czymś.

Skomentuj

Po co sie pchac w 3 way...
                                        Nie lepiej zrobic cos na 15" + driver?

Skomentuj

A to ja już nie wiem wogóle ;/ Słyszałem tylko jak grają 18" + driver ale to były głośniki 800W rms a nie wiem jak będzie grało za tą kasę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X