Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

altus 140 vs. stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

altus 140 vs. stx

chcialbym uslyszec opinie bardziej osluchanych ludzi niz ja mianowicie sprzedaje swoje zasluzone altki i chce zrobic 3 drogi na stx-ach ( GDN-22-140-8-SCX, GDM-14-150-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ)..mozecie porownac te dwa zestawy? moge spodziewac sie zadowolenia czy tez odwrotnie

ps. gdzie sie podzial GDN 27 150 w stajni STX a? :sad:

Jeśli złożyć w całość opinie, które tu na forum wyczytałem, to będziesz bardzo zadowolony. Altusy 140 kiedyś słuchałem. Moja opinia grają głośno dosyć, ale pukający bas, bardzo złe wysokie i przeciętne średnie. Jakość wykonania tragedia... Kabelki telefoniczne, otwory stratne, obudowa grająca razem z głośnikiem basowym. A stxy bardzo dobry, szybki, zróżnicowany i dość głęboki bas, super średnie tony i dobra kopułka. Szkoda, że nie powstała zwrotnica do tego zestawu, ale z lepszą kopułką np. vifa. Jedyny minus w stosunku do Altusów, to taki, że nie drą ryja tak jak altusy, ale zresztą nie można tego brać pod uwagę, bo co z tego, że altus głośno zagra, ale kompresja i zniekształcenie dźwięku jest tak duże, że dźwięk zlewa się i nie da się tego słuchać.

Skomentuj

Altusy to średnich prawie w ogóle nie mają, za to sopran tak wali po uszach że można stracić słuch..

Skomentuj

slipknot1989, jedno jest pewne - gorsze nie beda :P

Skomentuj

powiem tak. kupilem altusy dwa lata temu bo lubilem glosno sluchac.. i nie powiewem bo do tego to one sie nadaja idealnie tylko ze zbrzydł mi ich dźwiek i chce miec cos do czystego cichego sluchania :)
          co ze wzmakiem? teraz mam technicsa sa-ax710... czy wystarczy na tego stxa ? :roll:

jak myslicie ile one sa warte? na dole pasywne tuby na gdn 30/60 :) okablowanie nowe, wszystkie membrany tez
          http://img192.imageshack.us/img192/5434/zdjcie010a.jpg

Skomentuj

slipknot1989, to nie są tuby a subwoofery.

Skomentuj

slipknot1989, śmiało możesz robić nowe kolumny na tych stxach :mrgreen: Mam te 3 drogi i mam porównanie z altusami 140 i powiem tak: w altusach sopran drażni ucho, jest ostry i na dłuższą metę nie da się tego słuchać... Średnie ciężko mi opisać, mogę powiedzieć jedynie że są takie mało wyraźne A bas w altusach nawet ujdzie, jest wykop ale brakuje zejścia i takiego ,,mięska"... W 3way na stxach wysokie tony są dużo łagodniejsze i lepsze bo w końcu to przyzwoita kopułka a nie jakaś tubka jak w altusach, średnie są łagodne i wyraźne i tak jakieś przejrzyste :mrgreen: No i bas, to pewnie martwi Cię najbardziej, ja osobiście jestem zadowolony bo potrafi kopnąć i jak trzeba to i trochę mięska się znajdzie :twisted: Wg mnie te kolumny to świetna alternatywa dla osób które chcą zbudować jakieś niedrogie kolumny które zastąpią altusy, midltony i wszelkie tego pokroju wynalazki :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                jak myslicie ile one sa warte? ... okablowanie nowe, wszystkie membrany tez
                200zl :P
                jak ladnie opis zrobisz (bez tych dodatkow na dole) to moz uda sie znalezc frajera za 300-400zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                  slipknot1989, to nie są tuby a subwoofery.
                  wiem wiem :roll: z rozpedu napisalem bo do szkoly sie rano spieszylem.

Zamieszczone przez Pawel S.
                  200zl
                  jak ladnie opis zrobisz (bez tych dodatkow na dole) to moz uda sie znalezc frajera za 300-400zl
                  tak sie sklada ze mam frajera bierze za 500zł wszystko

csbiczek, w jakim metrażu to u Ciebie gra?

odpowiem mi ktos cos na temat wzmacniacza :razz:

Skomentuj

Ten wzmacniacz będzie zdecydowanie za słaby. Musisz mieć coś co będzie dawało conajmniej 60W @ 8ohm.

Skomentuj

to ile on daje mocy w stereo? wyczytalem gdzies ze 100W przy 4 omach :roll:

Skomentuj

Jak może dawać 2x100W skoro pobór mocy z sieci to tylko 220W, a od tego musisz jeszcze odjąć zasilanie przedwzmacniacza, tunera itd. Przy 4 ohmach ma conajwyżej 60W i to pod warunkiem, że są podłączone w systemie stereo, a nie w 5.1. Jeżeli podłączysz 5 kolumn to moc spadnie jeszcze bardziej.

[ Dodano: 2009-06-10, 11:52 ]
                        Kolumny na STX'ach są 8 ohmowe.

Skomentuj

tak sie sklada ze mam frajera bierze za 500zł wszystko
                          no i jeszcze sie zastanawiasz? :lol:
                          sprzedaj i zamawiaj czesci :P

odpowiem mi ktos cos na temat wzmacniacza
                          30-40w na 8" glosnik? :lol:
                          szybko bedziesz musial cos dorobic

Skomentuj

czyli amplitunerek tez idzie w odstawke ;p kupie jakis pozadny wzmaniacz stereo bo w trybie kina i tak nie slucham a tunera nie uzywam :) dzieki wszystkim za zainteresowanie :) po niedzieli przyjezdza kupiec po altki i zamowie co trzeba.

Skomentuj

slipknot1989, u mnie gra to w 9mkw :wink: Napędzam to Yamaha ax-392 :wink:

Skomentuj

no mi to ma grac w 18 m kw.mysle ze dadza rade :wink:

Skomentuj

no mi to ma grac w 18 m kw.mysle ze dadza rade :wink:
                                  da radę:) Od czasu do czasu jak wpadają do mnie znajomi to gra to w 20mkw i daje radę spokojnie :twisted:

Skomentuj

no to mnie to bardzo cieszy :mrgreen: tylko martwi mnie kupno nowego napedu :roll:

Skomentuj

No właśnie, da radę jak zmienisz wzmacniacz. W przeciwnym razie wyjdzie kicha.

Skomentuj

pierw zrobie kolumienki potem bede sie martwil napedem :) dzieki jeszcze raz za opinie i pomoc :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X