Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie głośniki wybrać ?? kolumny 2-drożne , 2,5 czy 3 ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ttoip, front jest aluminiowy wiec bedzie ciezko

Zamieszczone przez ttoip
    mam nadzieję że nie zepsuję .... zbytnio...
    bez porownania i tak nie uslysysz roznicy

Skomentuj

Pawel S., heh, no nie był bym taki pewny - różnica między usatwieniem symetrycznym a nie symetrycznym mocno zwiększa różnicę w oddaleniu od siebie głośników jak i zmienia oś ustawienia głośników co powinno być uwzględnione w zwrotnicy inaczej kaszanić się będą fazy. To coś podobnego jak zrobić kolumny pochylone do tyłu na projekcie zwr. gdzie nie były pochylone. Być może różnice nie będą znaczne, ale zawsze lepiej zrobić lepiej niż gorzej po co psuć dobry projekt? Po co psuć akustykę dla efektu wizualnego - to efekt wizulany powinien być podporządkowany akusrtycznem! Takie jest moje zdanie, a autor zrobi jak uważa, jednak ustawienie niesymetryczne nie wygląda źle, jest całkiem orginalne, więc nie widzę powodów aby coś zmieniać.

Skomentuj

akurat z wycięciem nie powinienem mieć problemu , mam znajomka który ma sprzęt specjalistyczny i zrobi to bez problemu , tylko bardziej martwi mnie to że "skaszanią" się charakterystki, chociaż w ostateczności to też o ile się orientuję mozna potem dysponując doświadczeniem skorygować prez zmiany układu zwrotnicy...
        Ale jak narazie to zajmę się robieniem skrzynek , w zasadzie już się zająłem a na pozostałe rzeczy mam narazie czas i tak szczerze sa to jeszcze przemyslenia
        PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          Pawel S., heh, no nie był bym taki pewny - różnica między usatwieniem symetrycznym a nie symetrycznym mocno zwiększa różnicę w oddaleniu od siebie głośników jak i zmienia oś ustawienia głośników co powinno być uwzględnione w zwrotnicy inaczej kaszanić się będą fazy. To coś podobnego jak zrobić kolumny pochylone do tyłu na projekcie zwr. gdzie nie były pochylone. Być może różnice nie będą znaczne, ale zawsze lepiej zrobić lepiej niż gorzej po co psuć dobry projekt? Po co psuć akustykę dla efektu wizualnego - to efekt wizulany powinien być podporządkowany akusrtycznem! Takie jest moje zdanie, a autor zrobi jak uważa, jednak ustawienie niesymetryczne nie wygląda źle, jest całkiem orginalne, więc nie widzę powodów aby coś zmieniać.
          Bzdury!! Teoretyczne gdybanie! Wogule to od kiedy pomiary wykonuje sie z miejsca sluchacza zeby sie tak tym przejmowac? Gdyby to bylo tak wazne to kazda zmiana polozenia sluchacza pociagalaby koniecznosc zmiany zwrotnicy..
          Po to dozy sie do jak najlepszych charakterystyk kierunkowych zeby zapewnic dobry dzwiek w roznych pozycjach sluchacza.

Ludzie wezcie sie opamietajcie przejmujecie sie pierdolami zanim wogule wezmiecie sie do roboty a tym sposobem to lepiej wogule nie robic kolumn bo sa duze, ciezkie, drogie, drewniane i maja duze znieksztalcenia..

A efekt wizualny zawsze byl wazniejszy od akustycznego! Jak ktos tego nie rozumie to niech sie nie udziela!

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
            Pawel S., heh, no nie był bym taki pewny - różnica między usatwieniem symetrycznym a nie symetrycznym mocno zwiększa różnicę w oddaleniu od siebie głośników
            ile? 1-2cm? to duzo?

Zamieszczone przez paldo
            To coś podobnego jak zrobić kolumny pochylone do tyłu na projekcie zwr. gdzie nie były pochylone
            czyli bedzie dobrze :P

Zamieszczone przez ttoip
            akurat z wycięciem nie powinienem mieć problemu , mam znajomka który ma sprzęt specjalistyczny i zrobi to bez problemu
            no to moze wytniesz nowy front? 25cm plaskownika 120mm, 2-3mm grubosci i laser lub dobry slusarz

Skomentuj

Czaruję...
            X