Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przebudowa subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przebudowa subwoofera

Niedawno spaliła mi się komunijna wieża (Phillips MC-30) więc kupiłem zestaw głośnikowy Creative Inspire T3000 od kumpla. Oprócz tego że jakość dźwięku jest wprost śmieszna to może być. Po niedługim czasie wziąłem się za przebudowę, czyli budowę nowych kolumienek (na razie mam obudowy do przerobienia), oraz wywalenie wzmacniacza z obudowy subwoofera. Tą drugą rzecz już zrobiłem, wzmacniacz ma już swoją nową obudowę (zdjęcia - jeszcze bez farby) natomiast w budzie od subwoofera została mi taka dziura. Chciałem się spytać o wasze pomysły jak to zaślepić, żeby nie skopać już do końca i tak kiepskiej akustyki tej obudowy?

Pozdrawiam

Edycja:
    Żeby już było wszystko to zapytam jeszcze o przetworniki do kolumienek. A zatem mają one wymiary 13,5x24x13 (szerokość x wysokość x głębokość) cm. Link do zdjęć. Na zdjęciach dla zobrazowania wielkości umieściłem przetwornik 13 cm z mojego subwoofera
    Myślałem nad przetwornikami ARN 116/60/8 oraz tymi Missionami. Z racji wymiarów raczej nic innego nie wchodzi w rachubę.

Po pierwsze to po co wyciagnołes ten wzmacniacz z suba to i tak ci nic nie da masz tylko dziure. Na czym zamierzasz robic te kolumienki bo ten wzmacniacz nie ma za dużej mocy max 10-15 w

Skomentuj

Płyta wzmacniacza wpadała w rezonans pozatym zamierzam wymienić głośnik basowy na trochę dłuższy i by mi wszedł magnesem do środka tego wzmacniacza.
      Nie mam zbyt dużych wymagań co do głośności więc sądzę że sobie wzmak poradzi. Może za jakiś czas przetestuję go z kolumnami 6 ohm pioneer cs-595 żeby mieć jakiś punkt odniesienia.

Skomentuj

Z 13 cm i tak basu nie bedzie nawet jak zmienisz na inny głosnik 13 do suba to minimum 20cm. Lepiej jak bys to złozył i zrobił cos od nowa. Co innego jak bys miał jakis porzadny wamacniacz

Skomentuj

Taki bas z głośnika 13 cm narazie mi wystarcza. Wzmacniacz jest na tyle silny żeby za mocno rozbujać ten głośnik więc dlatego chce zmienić, bo po co mi zestaw w którym prawie połowy skali głośności nie będę wykorzystywał. Teraz jak się puści wszystko na maksa to można wyjść z pokoju bo inaczej głowa zacznie boleć od zakłóceń. Nie oczekuje koncertowej jakości ale chciałbym żeby dało się tego słuchać.

[ Dodano: 2009-07-05, 22:02 ]
          Ok, wymyśliłem już jak sobie poradzić z subwooferem, wyniki zamieściłem w albumie. Jeszcze tylko z wierzchu przykręcę obrobioną nakładkę i będzie dobrze.
          Teraz miałbym pytanie:
          Mam w tym subwooferze głośnik Cambridge Soundworks 13 cm 4ohm i tyle o nim wiem. Gra dość dobrze ale chyba to nie jest jeszcze wysoka klasa? Chciałbym go wymienić na coś lepszego i co moglibyście polecić?

Co do tych kolumn to chciałbym się zmieścić w jak najmniejszych kosztach. Czy te obudowy się do czegokolwiek nadają czy muszę sobie stawiać większe? Niewiem kiedy będę miał gotówkę, a 100 zł na przetworniki to na dzień dzisiejszy będzie dość dużo dla mnie. Zakładałem że narazie postawie te obudowy a później skombinuje większe, i tylko przełoże przetworniki.

Czekam na odpowiedzi.

Skomentuj

Zostaw tego suba w spokoju i nic nie zmieniaj. Jak zmienisz głośnik na lepszy to prawdopodobnie będziesz musiał zmienić też wzmacniacz bo ten co teraz jest jest słabiutki.
            Głośnik można rozbujać nawet 2W wzmacniaczem, tylko że wtedy głośnik będzie latał jak szmata a wzmak będzie grał ciągle na przesterze. Także wychylenie membrany nie jest równoznaczne z mocą podawaną przez wzmacniacz.
            Zamieszczone przez E.T.
            Teraz jak się puści wszystko na maksa to można wyjść z pokoju bo inaczej głowa zacznie boleć od zakłóceń.
            Kiedyś miałem magnetofon kasetowy typu "jamnik" 2x1W. Jak się podkręciło na max to też można było ogłuchnąć.

Moja rada: Nie kombinuj bo nic z tego na 100% nie wyjdzie, a dodatkowo stracisz na tym pieniądze.

Skomentuj

Otwór można zatkać wycinając płytę nieco więszką niż otwór w obudowie, przykręć ją wkrętami do drewna (dobierz odpowiednia długość), użyj także kleju. Kup sobie też silikon uniwersalny lub jakiś gęsty klej typu ośmiorniczka (ale polecam to pierwsze) i przez otwór głośnikowy uszczelnij połączenie od wewnątrz.

Ale szczerze mówiąc lepiej zagra jakaś 20-stka. Kup jakiegoś STXa np. GDN 22-120-4 SS/SC lub TVM (stara Tesla) ARN 226/07 4. Wzmacniacz pewnie 4 ohm więc podałem wersje 4 ohmowe głośników. Wylicz dla głośnika obudowę, ewentualnie napisz do mnie, pomogę. Wmontuj go tam i podłącz pod wzmacniacz z oryginalnego suba. Ja tak mam podpięty głośnik 30cm pod wzmak z zestawu Creative Inspire P5800. Gra conajmniej zadowalająco. Z jedną różnicą - mam baaardzo mały pokój, w szafie trochę miejsca więc sub w niej siedzi i bas wystarczająco nisko schodzi, mięciutki i ogólnie bardzo mi się podoba.
              Satelitki zostawiłem oryginalne, aczkolwiek też chciałem je zmienić jednak uznałem, że to bezsens. Podoba mi się jak grają.

Skomentuj

Ja mam pokój 3x3 m. Subwoofera zbytnio nie chcę budować nowego, bo chcę kolumny zrobić. Te od zestawu to mają gorszą dynamikę od moich głośników w monitorze (ale mają lepszy dół - coś za coś, jak mam podłączone oba to jest ok).
                Dzięki za odpowiedź

Skomentuj

Jeśli chcesz mieć suba o lepszej dynamice niż teraz to koniecznie musisz zainwestować w nowy głośnik. A jak nowy głośnik to koniecznie mocniejszy wzmacniacz. Na 20-30W nawet w małym pokoju będzie to grało bardzo kiepsko. Wiem coś o tym bo sam przez takie coś przeszedłem.

Skomentuj

Wiem masz 15lat i chciałbyś trochę pomajsterkować, każdy z nas miał takie początki, ale posłuchaj starszych kolegów i zostaw tego creativa takim jaki jest. Nic nie polepszysz :!:

Skomentuj

A ja powiem tak ze kiedys robilem cos podobnego, tylko podpiolem pod wzmacniacz z tego suba GDN20/80/2 :))))))

I moze mi nie uwierzycie ale przy cichym sluchaniu gralo to duzo lepiej niz na oryginalnym glosniku :)

Mysle ze na jakims 4 ohm 16cm moglo by to zagrac, tylko czy sie oplaca ???

Jak bys mial juz taki glosnik i wszystko mozesz poprobowac, jak nie masz lepiej zrob sobie kolumienki na jakis STX bez suba i podejzewam ze bedziesz zadowolony.

Skomentuj

Chciałem jak najtaniej zbudować kolumienki, nie dysponuje wielkimi pieniędzmi, a pozatym na normalny zestaw audio narazie szkoda mi kasy.

Skomentuj

Dozbieraj jeszcze trochę gotówki i wtedy pomyślimy nad jakimś zestawem. Nie ma sensu budować czegoś na siłę.

Skomentuj

Złożyłem ten subwoofer, i jestem załamany. Niewiem jak to możliwe żebym wcześniej się nie zorientował że to taka porażka. Jak puści się utwór "I love big speakers" to sub żyje własnym życiem, tego co się z niego wydobywa można nazwać dźwiękiem tylko rozbujanym pierdzeniem. Zdaje się że bass reflex jest fatalnie dobrany (za długi) ale nie znam się na tym. Cóż, jestem lekko podłamany, bo spodziewałem się lepszego efektu, ale koledzy audiofile maja racje Mi się też coś udziela, bo wczoraj stwierdziłem że moje rewelacyjne słuchawki tak naprawdę są przeciętnymi pierdzidełkami zniekształcającymi dźwięk, ale cóż. Jak sprzedam HD3870 to zabieram się za budowę nowych kolumn

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez E.T.
                              ale koledzy audiofile maja racje
                              To chorzy ludzie a takich tu nie ma, wszyscy mają się dobrze :wink:
                              Sprzedawaj grafę i bierz się za coś normalnego :mrgreen:

Skomentuj

za HD3870 to raczej budżetowa konstrukcja :cool:

Skomentuj

+ drobne które mi zostały to budżet wyniesie jakieś 350-400 zł

Skomentuj

Zamieszczone przez E.T.
                                    budżet wyniesie jakieś 350-400 zł
                                    GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                                    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                                    http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF
                                    http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow
                                    no i w zupelnosci na poczatek wystarczy

Skomentuj

Zamieszczone przez E.T.
                                      Złożyłem ten subwoofer, i jestem załamany.
                                      To znaczy ze beda z Ciebie ludzie ))))))))))

Znam takich ktorzy mimo takich dziwnych prob, twierdzili ze bas jest znakomity a wzmacniacz tak silny ze glosnik nie wyrabia )))))

Skladaj sobie kolumienki na STX ktore sa tak popularne a jakisc dzwieku w stosunku do ich ceny jest bardzo dobra :)

Skomentuj

To zależy co się puści. Przedtem puszczałem Chemical Brothers "Bass Test" i wydawało mi się że jest nieźle. Ale to pewnie dlatego że głośniki były dla mnie nowe, a wcześniej nie miałem do czynienia z takim basem.

Ps: Ten subwoofer ma odcięcie troche powyżej 250 Hz, więc robi prawie za głośnik niskotonowy :P Zastanawiam się jaki filtr jest we wzmacniaczu, bo cewki tam nie ma żadnej. Trzeba będzie przerobić ten wzmacniacz żeby sub grał niżej

Poprawka: "Subwoofer" przenosi dźwięki praktycznie do 10 000 Hz Co prawda zaczyna się ściszać przy 1000 Hz. Brawo dla projektantów.

Sprawdzałem programem Audacity (Generuj>>ton).

[ Dodano: 2009-07-07, 19:09 ]
                                        Jak ktoś zna: Metallica "Pulling Teeth" - ten kawałek można odsłuchać na subwooferze nic nie tracąc :P Naprawdę, NIE KUPUJCIE GŁOŚNIKÓW KOMPUTEROWYCH

Skomentuj

Czaruję...
                                        X