Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomożecie? (stereo, 3-way, podłogówki) ok. 3000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za wszystkie dotychczasowe uwagi.
    DIGIPROCOMP - pokazany przez Ciebie przykład konstrukcji to było dokładnie to, o czym ja myślałem na początku, czyli klasyka...
    Głuchy - Twoje szkice - rewelka! Te "szczuplejsze".

A co powiecie na temat bardzo zbliżonej konstrukcji również Troelsa Gravesena czyli Poor Man's Strad ??
    Koszty nie powinny być dużo wyższe..
    Od 3 way classic różnią się mid: MCA15RCY zamiast MCA12RC, no i oczywiście zwrotnicą..

Czy to rzeczywiście lepszy pomysł, jak mi się wydaje?
    Zobaczyłem je w tej wersji i nie dają mi spokoju...

[ Dodano: 2009-08-03, 09:32 ]
    Nie mogę podnieść szczęki z podłogi..

Skomentuj

No to musiała być cięzka noc zważywszy na długi czas zbierania szczęki
      Co do kolumn z fotki, to faktycznie są.... fenomenalne.
      Kwestia uzyskania takiego efektu jest wątpliwa. Wystarczy popatrzeć na inne wykonania tego projketu. Osobiście nie czuję ich gabarytów.
      Czy ktoś mi wytłumaczy jak to jest, ze mniejszy głośnik robiący za midda w 3W MCA12RC potrzebuje 6 litrów pudła, a większy MCA15RCY z tego projkektu jedynie 4,3l. Przecież oba pracują w zamkniętej obudowie. Skąd ta różnica?
      Z góry dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

głuchy, możesz pokazać, w którym miejscu pisze, że potrzebuje 6 litrów ? Ja w opisie Troelsa nigdzie takiej informacji nie widzę. Jedynie: "If you make the mid cab from MDF, make it at least 1.5 litres in volume. Take a look at the L26-3way to get some ideas on cabinet making and damping." i "The cabs were made from 19 mm MDF and are 300 x 550 x 320 mm (W x H x D) producing a volume of approx. 37 litres. The mid cab and the vent will reduce the volume by some 2 litres."

Skomentuj

Faktycznie - moja pomyłka. Czytałem dwa razy i też nie znalazłem.
          Taką daną wziąłem z wersji kolegi DIGIPROCOMP.
          Logika znów rządzi. :mrgreen:
          Tak to jest jak się lata po różnych stronach zbierając dane. :oops:

Skomentuj

Tak właśnie się zdziwiłem, że 6 litrów to trochę dużo jak na głośnik średnio tonowy. Z opisu wynika, że około 2 litry powinno wystarczyć.

Skomentuj

Czy w tym projkecie (PMS) kształt frontu (a konkretniej chodzi mi o drewniane 'boki' widoczne na zdjęciu) i "obieganie" objętości głośnika średniotonowego przez objętość niskotonowego ma szczególne znaczenie.
              Czy moznaby usunąć wspomniane boki, a obudowę głośnika śreniotonowego "zanurzyć" w obudowie niskotonowego, zachować przy tym wszelkie objętości i odległości pomiędzy głośnikami i zapewniając podobną sztywność obudowy?
              Za dużo języka potocznego, ale mam nadzieję, że pytanie jest zrozumiałe.

[ Dodano: 2009-08-06, 15:42 ]
              no to szkic na szybko.

Widocznie za bardzo zagmatwałem.
              Chodzi o zmianę oryginalnego projektu z dołu obrazka na wersję z góry. Wszystkie odległości między głośnikami i objętości komór zostały zachowane. Także całkowity kształt czarnej części panelu i wysokość komory pod głośnik średniotonowy.
              Ktoś widzi jakieś przeciwwskazania?
              Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Skomentuj

wydaje mi się, że musiałbyś przeprojektować zwrotkę, ponieważ cały bajer tych kolumn to obudowa wide baffle
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                X