Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto podłączać bi-wiring do tego sprzętu??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto podłączać bi-wiring do tego sprzętu??

Witam,
    posiadam kolumny i amplituner jak w opisie.
    Chciałbym się zapytać czy będzie odczuwalna różnica jak podłączę je kablem bi-wiring?
    Widziałem też że niektórzy mają podłączone np. z jednych wyjść w kolumnie do wejść "A" w amplitunerze jednym kablem, a drugim osobnym z drugiego wyjścia do wejścia "B" w amplitunerze...
    zna ktoś może taką konfigurację??? czy można tak to zrobić???
    pozdrawiam
    p.s.
    załączam fotki...te na czerwono zaznaczone to te które są teraz podłączone:
    http://w43.wrzuta.pl/obraz/5v90jVnzWtP/111

bubu87, tu masz informacje o biampingu i biwiringu http://www.audioton.republika.pl/biwiring.html poczytaj i odpowiedz sobie na pytanie.

Skomentuj

nie ma to jak dobra ściema :) nie daje to nic chyba że masz aktywny podziałto możesz się bawić w takie "coś"

Skomentuj

a co Twoim zdaniem lepsze?
        bi-wiring czy bi-amping?
        rozumiem, że to o czym pisałem czyli podłączenie jednym kablem do "A" i drugim osobnym do "B" to by był bi-amping a jednym kablem do "A" mającym po jednej stronie 4końcówki a po drugiej 2 to bi-wiring?
        co jest lepiej zastosować?
        pozdrawiam

Skomentuj

biamping.

http://sound.westhost.com/bi-amp.htm
          http://sound.westhost.com/bi-amp2.htm

Skomentuj

z moim angielskim nie jest aż tak perfekt żeby zrozumieć co tam piszą :)
            więc prosiłbym w jednym zdaniu o napisanie co lepsze :)
            biamping czy biwiring ?:)
            bym był wdzięczny

[ Dodano: 2009-07-19, 16:46 ]
            chodzi mi dokładnie o takie podłączenie kolumn do amplitunera stereo Yamaha RX-797
            kolumny jamo s718
            oto rysunek :
            http://w431.wrzuta.pl/obraz/89pWVVEc2s5/222

Skomentuj

Zamieszczone przez bubu87
              więc prosiłbym w jednym zdaniu o napisanie co lepsze
              google translate sobie włącz i już. :mrgreen:

Skomentuj

przetłumaczony tekst to chyba nie wszystko.... trzeba się jeszcze na tym znać a ja nie za bardzo jestem w temacie...
                dlatego prosiłbym kogoś kto to w praktyce próbował żeby się wypowiedział, albo kogoś kto ma o tym jakie kolwiek pojęcie...

Skomentuj

przeczytaj całość to będziesz wiedział.

Skomentuj

Bi-wiring:

Podłaczenie dwoma parami kabli kolumn ze wzmacniaczem (nic nie daje,chyba że będziesz porównywał to z jedną parą kabli 0,1mm*) bo głównym zadaniem bi-wiring to zwiekszenie grubości kabla,nic więcej.

Bi-amping:

Jest to podłączenie kolumn dwoma wzmacniaczami i dwoma parami kabli,tyle że jednym kablem idzie sygnał z jednego wzmacniacza na głośnik niskotonowy a z drugiego na głośnik wysokotonowy. W tym przypadku trzeba zdjąć zworki z terminala kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                      Bi-wiring:

Podłaczenie dwoma parami kabli kolumn ze wzmacniaczem (nic nie daje,chyba że będziesz porównywał to z jedną parą kabli 0,1mm*) bo głównym zadaniem bi-wiring to zwiekszenie grubości kabla,nic więcej.
                      Nie do końca.
                      Jednym przewodem płynie prąd zasilający niskie tony, a drugim prąd zasilający wysokie. "Audiofile" twierdzą, że dzięki temu duże prądy pobierane przez niskie tony nie wpływają na jakość sygnału docierającego do głośnika wysokotonowego.

Osobiście nie wierzę w takie opowieści. Czy ktoś już to kiedyś zmierzył? Chętnie obejrzałbym wyniki pomiarów.

Skomentuj

podlaczenie dwoma kablami, jeden z wyjscia A, drugi z B to bi-wiring. nie ma najmniejszego sensu czegos takiego robic, chyba ze ci sie nudzi i lubisz zbierac kurz na dodatkowych kablach w pokoju.
                        bi-amping to dwa wzmacniacze - jeden odpowiedzialny za gore, drugi za dol. zeby mialo to sens nalezy aktywnie dzielic pasmo, a nie pasywna zwrotnica. Mozna rozwazyc przy kolumnach 3-way, gdzie niskie odciecie basowca kosztowaloby troche pieniedzy. Do 2-way imo szkoda zachodu.

Skomentuj

lega-m, w tym artykule ktory podalem jest wszystko opisane wraz z rysunkami co i jak,dlaczego.

Skomentuj

Zamieszczone przez lega-m
                            Nie do końca.
                            Jednym przewodem płynie prąd zasilający niskie tony, a drugim prąd zasilający wysokie.
                            Ze co? jak może sygnał płynąć oddzielnie skoro jest jeden wzmacniacz? mylisz pojęcia.

Zamieszczone przez Caleb
                            bi-amping to dwa wzmacniacze - jeden odpowiedzialny za gore, drugi za dol. zeby mialo to sens nalezy aktywnie dzielic pasmo, a nie pasywna zwrotnica
                            To teraz pokaż mi kolumny które kupisz do bi-ampingu bez zwrotnicy.

Ludzie,myślcie logicznie.

Skomentuj

ano racja :). b-amping jest przy pasywnej zwrotce. tutaj różnice już jakieś będą - w końcu inny wzmacniacz, z innym brzmieniem odpowiada za inne pasmo. tylko ze uwazam to za snobizm :). co innego gdyby byl aktywny podzial... :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                ano racja :). b-amping jest przy pasywnej zwrotce. tutaj różnice już jakieś będą - w końcu inny wzmacniacz, z innym brzmieniem odpowiada za inne pasmo
                                A jak ma się to do dążenia do jak najbardziej wyrównanych charakterystyk przenoszenia i do zrównoważenia brzmienia całego pasma? Wszystko opiera się tylko na odpowiednim zgraniu wzmacniaczy na słuch?

Nie słyszałem nigdy jak coś takiego gra w porównaniu do zwykłego połączenia ale jakoś wydaje mi się to przerostem formy nad treścią. Trochę tak jak napisał Caleb
                                uwazam to za snobizm

[/quote]

Skomentuj

generalnie dazenie do zgrania glosnikow - czyli zrownowaza sie ch-ke przenoszenia przeprowadza sie w samej zwrotnicy .
                                  z tego co czytam na forach to "audiofile" lubia zgrywac ze soba wzmacniacze, cedeki i glosniki. taki bi-amping prawdopodobnie daje nieco wieksze mozliwosci pod tym wzgledem.

Skomentuj

Caleb, bi amping moze byc tez z aktywnym podzialem... jak kto woli. ja skorzystam z aktywnego podzialu bo mam to dostepne w sterownikach (Sb live).

marian, to teraz mi pokaz ktore DIY nie moga byc bez zwrotnicy :>

[ Dodano: 2009-07-20, 12:26 ]
                                    noi bi amping z pasywnymi zwrotnicami bedzie bez sensu raczej - wzmak wciaz bedzie przetwarzal niskie tony wiec nic sie nie zmieni... dokladnie to opisane jest w linkach ktore podałem, wystarczy zobaczyc na wykres (nalozone na siebie czestotliwosci/sygnaly)

Skomentuj

do samochodu też włóżcie 2 silniki jeden niech napędza prawe koło drugi lewe pewnie też coś się polepszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior

marian, to teraz mi pokaz ktore DIY nie moga byc bez zwrotnicy :>
                                        Ja pierwszy zadałem pytanie,jeśli ty mi pokażesz orginalne kolumny z kilkoma głośnikami bez zwrotnicy przystosowane specjalnie do bi-ampingu to ja tobie pokaże to o co prosisz.

Jeśli chodzi o DIY to tu akurat możesz sobie zrobić co ci się podoba,nawet wsadzić 100 piezaków z niskotonowym,i też będzie bez zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X